Èze: parel aan de Franse Rivièra

Dagtrip vanuit Nice

door Esther

Èze is één van de mooiste dorpjes in Frankrijk en ligt vlakbij Nice. Dramatisch gesitueerd bovenop een rots, met prachtig uitzicht over zee en het bergachtige achterland. Dwaal door de smalle straatjes van het dorpje en baan je een weg naar boven, langs de mooiste planten en bloemen en lieflijke cafés en galeries. Wil je Èze bezoeken? Bekijk hoe je het aanpakt en wat je allemaal kunt doen.

Èze ligt op zo’n twintig minuten vanaf Nice bovenop een 425 meter hoge klif. Vandaar dat het dorpje ook wl ‘het adelaarsnest’ wordt genoemd. Èze en omgeving werden ruim 2000 jaar geleden al bewoond. Er zijn Griekse munten gevonden en later is het gebied in handen geweest van de Romeinen. Vandaag de dag staat Èze bekend als één van de mooiste dorpjes in Frankrijk en als je naar de ligging kijkt, is dat goed te begrijpen. Heb je een ochtendje of middagje over tijdens je stedentrip Nice? Dan is een bezoek aan Èze een leuke dagtrip.

Plan je bezoek aan Èze

  • Ga je met de auto naar Èze, dan is alleen het ritje ernaartoe het bezoek al waard. Je zoeft namelijk prachtig langs de Rivièra. Parkeren doe je onderaan in het dorp. Zorg dat je er vroeg bij bent, want het kan druk zijn.
  • Lijn 82 rijdt vanuit Nice naar Èze (eindbestemming Vauban) en lijn 112 richting Monte Carlo stopt in Èze. Zorg dat je uitstapt bij halte Èze le village. Het ritje van Nice naar Èze duurt ongeveer een halfuurtje. Check zodra je aankomt meteen even hoe laat de bussen weer terugrijden, want heel regelmatig rijden de bussen zien. Maar ze zijn wel punctueel.
  • Langer genieten van Èze? Blijf dan een nachtje logeren in één van de mooie hotels in Èze. Eén van de mooiste hotels in Frankrijk is Le Chevre d’Or in het oude hart van het dorpje, met schitterend uitzicht vanuit je kamer. Staat je budget het niet toe, dan is het Hermitage hôtel ook een heel fijne plek om te logeren.

Èze bezienswaardigheden

De oude stad

Èze, Frankrijk: wat te doen in Èze? | Mooistestedentrips.nl

Èze, Frankrijk: wat te doen in Èze? | Mooistestedentrips.nl

Dwalen door de oude, steile straatjes van het dorp is al een bezienswaardigheid op zich. Het lijkt wel alsof je terugreist in de tijd als je door het dorpje dwaalt. De prachtige begroeiing en de kruip-door-sluip-door paadjes zijn zo ontzettend mooi. Grote kans dat je er, ondanks de bescheiden afmetingen van het dorp, heerlijk verdwaald. Gewoon laten gebeuren, uiteindelijk krijg je wel door hoe het maas van straatjes in elkaar steekt.

Notre Dame de L’Assomption d’Èze

Èze bezienswaardigheden, Notre Dame de L'Assomption d'Èze | Mooistestedentrips.nl

Een duidelijk richtpunt in het dorp is de goudgele kerk Notre Dame de L’Assomption, met een opvallende blauwe klok in de toren. De Neo-klassieke kerk uit de 18de eeuw is zelfs een Rijksmonument. Wandel even naar binnen om het rijke en fraaie barokke interieur te bewonderen.

Jardin Exotique d’Èze

Èze, Frankrijk: Jardin Exotique d’Èze | Mooistestedentrips.nl

Èze, Frankrijk: Jardin Exotique d’Èze | Mooistestedentrips.nl

Èze, Frankrijk: Jardin Exotique d’Èze | Mooistestedentrips.nl

Èze, Frankrijk: Jardin Exotique d’Èze | Mooistestedentrips.nl

Hoogtepunt van je bezoek aan Èze is, letterlijk en figuurlijk, de Jardin Exotique d’Èze. Het is, zonder twijfel, één van de mooiste en meest bijzondere botanische tuinen waar ik ooit ben geweest. Al wandelend door het dorp, blijf je net zo lang omhoog lopen tot je bij de ingang van de botanische tuin komt. De charme van de Jardin Exotique zit hem in de hoogteverschillen, de spectaculaire uitzichten over de kust en de omliggende bergen, de waterpartijen, sculpturen en de enorme hoeveelheid exotische planten, bomen en cactussen. Je komt ogen tekort. Vergeet ook niet om helemaal naar de top te klauteren en de resten van het kasteel van Èze te bewonderen.

Nietzsche Pad

Bezienswaardigheden Èze, Chemin de Nietzsche | Mooistestedentrips.nl

Als je de tijd hebt en stevige schoenen draagt (wat voor mij niet gold tijdens mijn bezoek) is het leuk om vanuit Èze Village naar Èze-sur-Mer te wandelen via het Chemin de Nietzsche, ofwel het Nietzsche Pad. Tijdens zijn verblijven in Nice wandelde Nietzsche vaak deze route en zijn wandelingen inspireerden hem om het derde deel te schrijven van ‘Also Sprach Zarathustra’, dat verscheen aan het einde van de 19de eeuw. De wandeling is 2,1 kilometer en duurt, bergafwaarts, ongeveer een uur. Vanaf de tweede helft van de wandeling heb je heel mooi uitzicht op de kust. Andersom is de wandeling overigens behoorlijk pittig.

Èze sur Mer

Èze sur Mer, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Eenmaal het Nietzsche Pad afgedaald, ben je in Èze sur Mer en dat is even heel andere koek dan het dorpje op de berg. Volg de borden La Plage voor een verfrissende duik in de azuurblauwe zee of plof neer op één van de vele terrasjes. Vanuit Èze Village neem je bus 83 naar het strand, en vice versa. Wil je vanuit Èze sur Mer terug naar Nice, dan neem je de trein naar station Nice-Ville.

Plan een stedentrip Nice

Èze, Frankrijk
Bewaar op Pinterest

Èze, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Èze (dagtrip vanuit Nice) | Mooistestedentrips.nl

Èze, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Èze (dagtrip vanuit Nice) | Mooistestedentrips.nl

Èze, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Èze (dagtrip vanuit Nice) | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden Frankrijk

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Frankrijk > Èze: parel aan de Franse Rivièra

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer