• Budapest-slider
 • Brussel-slider
 • Berlijn-slider
 • Rome-slider
 • Ontdek de mooiste thermale baden in Boedapest: 's zomers of 's winters heerlijk (buiten!) badderen.
 • Brussel heeft musea om ú tegen te zeggen. En dat tegen een heuvelachtig decor vol schitterende Art Nouveau.
 • In Berlijn is zo veel te ontdekken. Of je nu 3 dagen of een week blijft: je verveelt je geen moment.
 • Ontsnap aan de drukte in Rome en bezoek de wijk Trastevere: rust en heerlijk eten langs de Tiber.

Korte vakantie in Noord-Engeland vanuit Newcastle

Heb je zin in een stedentrip Newcastle? Misschien een goede aanleiding om vanuit deze stad de rest van Noord-Engeland met een bezoek te vereren. Vooral als je de auto meeneemt op de boot liggen er prachtige kustplaatsjes, kastelen en natuurparken aan je voeten. Noord-Engeland is een geweldige plek voor rustzoekers, waar het woord 'massa-toerisme' nog niet in het woordenboek voorkomt. 

Korte vakantie Noord-Engeland vanuit Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Geloof het of niet, maar de zomermaanden en de vroege herfst zijn de perfecte reisperiode voor een stedentrip Newcastle en een korte vakantie in Noord-Engeland. Newcastle is een perfecte stad om je ontdekkingstocht door het noorden van Engeland te starten. De stad biedt een geweldige combinatie van historische overblijfselen, gewelidge moderne musea, gezellige pubs, leuke wijken en een bruisend nachtleven. En zodra je de stad uit bent, vind je niets anders dan rust in de glooiende heuvels die zijn bespikkeld met grootse kastelen, national parks en dramatisch uitziende ruïnes uit lang vervlogen tijden. 

Kilometers zandstrand: Tynemouth

Bij Noord-Engeland denk je waarschijnlijk niet meteen aan een strandvakantie. Maar ik moet je bekennen: ik heb in de zomermaanden zelden echt slecht weer in Engeland getroffen. Af en toe een dagje regen, maar toch vooral milde dagen vol zonneschijn. Klinkt goed, toch? De stranden ten noorden en zuiden van Newcastle zijn perfect om een dag of wat aan door te brengen. Tynemouth ligt zo'n 10 kilometer ten noorden van Newcastle en je kunt er heel eenvoudig met de metro of bus vanuit de stad komen. Tynemouth is populair bij 'Geordies' die zin hebben in een dagje strand, maar ook zeker bij surfers die de altijd woeste golven voor de kust wel kunnen waarderen. 

Van Newcastle naar Tynemouth | Mooistestedentrips.nl

Van Newcastle naar Tynemouth | Mooistestedentrips.nl

Wil je je dagje strand nog een beetje afwisselen met wat cultuur, breng dan een bezoekje aan Tynemouth priory dat op een klif uittorent boven de zee. De ruïnes van het kasteel en de abdij zijn maar liefst 2000 jaar oud en vanaf de klif heb je een prachtig uitzicht op het strand en de omgeving. De Tynemouth market is ook een aanrader, hier tik je geweldige vintage en tweedehands vondsten op de kop.

Festival EAT!

Of je nu in het voor- of najaar of juist in de zomermaanden Newcastle en Noord-Engeland bezoekt, je kunt zo maar met je neus in de boter vallen en het festival EAT! meemaken. 's Winters kun je naar de editie EAT! In, in het voorjaar naar EAT! Tea & Cake en 's zomers naar EAT! out. Maar naar welke editie je ook gaat, je kunt in ieder geval altijd genieten van het lekkerste eten dat de regio te bieden heeft, zoals vis, seafood, cake, brood en zoetigheden. 

Newcastle EAT festival | Mooistestedentrips.nl

Newcastle EAT! Festival | Mooistestedentrips.nl

Onwaarschijnlijk mooi: Durham

Het zou zonde zijn om Durham over te slaan als je in Newcastle bent. Durham is wonderschoon en is een geweldige dagtrip vanuit Newcastle waard. Het stadje is namelijk één van de mooiste in Engeland, met een schitterende kathedraal, een immens kasteel en het buitengewoon gezellige centrum van de stad dat uit smalle, met kniderkoppen geplaveide, straatjes bestaat. Bezoek in ieder geval Durham Cathedral, die als een fort over het water uittorent en een schitterend interieur heeft. Ook Durham Castle, dat nu deel uitmaakt van de befaame universiteit, kun je met een tour bezoeken. Vooral de kapellen en de zwarte trap zijn heel bijzonder.

Wandelen langs Hadrians wall

Watvoor barbaren moeten die harige Schotten wel niet zijn geweest, dat de Romeinse keizer Hadrianus er een muur voor bouwde, dwars door Groot-Brittannië van zo'n 90 kilometer lang. Tenminste, daar denk je wel even aan als je Hadrians Wall voor het eerst aanschouwt. De muur is nogal een bouwsel, met niet alleen een muur, maar ook forten, kastelen en wachttorens waar vroeger hele legioenen gelegerd waren om die harige Schotten maar buiten te houden. Daarvan zijn nu, dus bijna 100 kilometer lang, de resten nog van te vinden en langs Hadrians Wall liggen de mooiste wandelpaden van heel Engeland. Mocht je de hele muur langs willen lopen, dan ben je zo'n zeven dagen aan één stuk bezig. Maar aangezien de muur vlakbij Newcastle begint, kun je ook een klein deel meepakken. Op de handige website Handrians Wall Path kun je je wandeling plannen. Ook het boekje 'Hadrian's Wall Path' van Henry Stedman is een handig naslagwerk.

Twee stedentrips in één, van Newcastle naar Edinburgh

Wil je niet rondreizen, maar twee steden met elkaar combineren? Dan raad ik je aan om in Newcastle op de bus naar Edinburgh te stappen en een stedentrip Newcastle te combineren met een paar dagen in de Schotse hoofdstad. Edinburgh is perfect voor iedereen die houdt van historische en woest gezellige steden. Zodra je de stad binnenkomt zie je meteen het grootse Edinburgh Castle op een rots aan de rand van het centrum. De centrale straat van de stad, Royal Mile, kronkelt er, geflankeerd door gezellige pubs en schattige souvenirswinkels vol kilts, vanaf de benedenstad naartoe. Maar Edinburgh is vooral gezellig met een keur aan leuke cafés, pubs en goede restaurants. Lees hoe je Edinburgh kunt ontdekken op 3 totaal verschillende manieren

Van Newcastle naar Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Van Newcastle naar Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Vakantie in Noord-Engeland vanuit Newcastle? Zo doe je dat

Schrijf reactie (0 Reacties)

Zo leuk is Luxemburg

Een weekendje Luxemburg, of Luxemburg Stad zoals wij Nederlanders zeggen. Dat staat misschien niet meteen bovenaan je verlanglijstje, maar wat mij betreft is deze leuke stad toch echt een overweging waard. Luxemburg Stad is een historisch plaatje, met kastelen, vestingen en kazematten. Tel daar de pachtige uitzichtpunten overal in de stad bij op, en de leuke restaurants, cafés en winkels en je hebt toch al snel een top-bestemming voor een stedentrip. Dit zijn mijn 10 favorieten in Luxemburg.

Weekendje Luxemburg: zo leuk is Luxemburg

De oude stad en paleis

Het oude centrum, de Vieille Ville, van Luxemburg stad is niet bijzonder groot en goed te belopen. De zandstenen gebouwen zorgen ervoor dat de stad een buitengewoon zonnige uitstraling heeft en op de pleinen vind je 's zomers tientallen gezellige terrasjes. Vooral op de Place des Armes is het echt genieten geblazen, maar het leukste is het om gewoon lekker te dwalen en je te verbazen over alle mooie gebouwen, tuintjes en balkonnetjes vol met bloemen. Loop in ieder geval even langs het paleis van het Groot Hertogdom. In de zomer is het mogeljk om het paleis de bezoeken en kun je dagelijks zelfs met een Nederlandstalige rondleiding mee. 

Weekendje Luxemburg, bezienswaardigheid: Paleis Luxemburg | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: zo leuk is Luxemburg | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: Vieille Luxembourg | Mooistestedentrips.nl

National Musem of History and Art

Wat mij betreft is het National Musem of History and Art het leukste museum van Luxemburg Stad. Bij binnenkomst heb je de keuze om naar boven of beneden te gaan. Neem je de lift naar beneden, dan kun je je vergapen aan de mooiste archeologische vondsen in en om Luxemburg Stad, van de prehistorie tot de vroege Middeleeuwen. Vooral de volledig intacte Romeinse mozaïeken vloeren en tombes zijn behoorlijk indrukwekkend. Op de bovenste etages kun je genieten van kunstwerken uit de 19de en 20ste eeuw, van locale impressionisten en expressionisten. Maar er hangen ook wat leuke werken van Cézanne, Margitte en Picasso. Op deze verdiepingen vind je ook tijdelijke tentoonstellingen. Toen ik er was, bezocht ik een ontzettend goede exhibitie over mummies. 

Kruip door, sluip door: kazematten

Eeuwenlang was Luxemburg vooral een garnizoensstad. Dit begon vanaf de vroege Middeleeuwen met één kasteel op de Bock rots en in de acht eeuwen daarna kwamen er tientallen ringmuren, verdedigingswerken en forten bij. Op het hoogtepunt was er in de stad maar liefst 23 kilometer aan kazematten te vinden. Deze boden beschutting aan tienduizenden soldaten, maar bood ook plaats aan winkels, bakkerijen en slagerijen. Luxemburg werd in 1867 tot neutraal gebied verklaard en vervolgens werden de kazematten langzaam maar zeker ontmanteld. Gelukkig is er nog genoeg van over om te bezoeken, zodat je een goede indruk krijgt van dit bijzondere steltsel en de bewogen geschiedenis van de stad. 

Weekendje Luxemburg: bezoek de Kazematten | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: bezoek de Kazematten | Mooistestedentrips.nl

Geweldige uitzichten

Omdat de stad behoorlijk heuvelachtig is en diverse bruggen en tientallen balkons bezit, kun bijna overal in de stad wel genieten van telkens weer een ander uitzicht. Als je de kazematten bezoekt kun je vanaf de uitkijktorens en balkons prachtig uitkijken over de benedenstad, de wijk Kirchberg en de oude stad. Tegenover de kathedraal van Luxemburg vind je het herdekingsmonument en dit balkon biedt een geweldig uitzicht op de Vallée de Pétrusse en de Blauwe Brug.

Smullen bij Oberweis

Als je door het centrum van Luxemburg Stad loopt, valt het je meteen op: overal kun je heerlijke taartjes en chocolade kopen. Eén plek waar je zeker naartoe moet om te lunchen en allerlei lekkernijen te proeven is het Luxemburgse begrip Oberweis. Bij binnenkomst zie je meteen tientallen heerlijke taartjes, broodjes en chocolaatjes liggen. Ik overwoog spontaan om voor 's avonds gewoon een grote doos gebakjes te kopen en het avondeten helemaal over te slaan. Boven kun je eten en bestel je heerlijke pasteis, maar ook salades en vlees- of visgerechten. En ja, een taartje als toetje hoort er natuurlijk gewoon bij. Andere leuke plekken om neer te ploffen voor koffie, brunch of lunch zijn Cathy Goedert, Kathy's Cupcakes en Chocolate House.

Weekendje Luxemburg: lunch bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: lunchen bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: lunchen bij Oberweis | Mooistestedentrips.nl
Café en vintage

Luxemburg loopt niet over van de vintagewinkels, maar om dat goed te maken vind je er wel een tweetal cafés waar je ofwel kunt genieten van de vintage meubels waar je op zit of daadwerkelijk vintage kunt kopen, terwijl je geniet van een drankje. Bij het Konrad Café is het vanaf 's middags al gezellig. Je kunt er prima lunchen, maar het is leuker om er net iets later langs te lopen, op één van de vintage banken of stoelen neer te ploffen en een drankje te bestellen. En als het warm is? Dan bestel je een cocktailijsje! Net verderop vind je Kaale Kafi, een café en vintage shop in één. 's Ochtends een goede plek voor koffie, 's middags voor wat sterkers, maar de hele dag door de hotspot om bijzondere vintage kleding en accessoires te kopen. 

Wijn proeven bij Dipso

Nog iets wat je héél erg goed kunt in Luxemburg: wijn proeven. Dankzij de ligging aan de Moezel is Luxemburg een enthousiaste wijnproducent met fijne flessen Pinot Blanc, Pinot Gris, Rieslins, Crémants en zelfs aardige Pinot Noirs in de kelders. Heb je geen tijd om buiten de stad naar een wijngaard te gaan om daar ter plekke te proeven, dan kan ik je een bezoekje aan Dipso in Luxemburg Stad van harte aanbevelen. In deze gezellige wijnbar, met ontzettend vriendelijke personeel, staan zo goed als alleen maar Luxemburgse wijnen op de kaart en dat maakt het de ideal plek om een aantal mooie wijnen te proeven. Bestel er een 'planchette Luxembourg' bij met daarom allerlei lekkernijen uit de regio. Een klein smulfeestje. 

Museum voor Moderne Kunst

Wat doe je op zondag in Luxemburg Stad? Dan ga je naar het museum! Neem de bus naar Kirchberg, want daar vind je het bijzondere Museum voor Moderne Kunst (MUDAM), gebouwd op de oude fundamenten van de stad, die her en der door het museum nog steeds zichtbaar zijn. In de collectie van het museum komen wetenschap en kunst samen en in de enorme zalen komen de installaties goed tot hun recht. Na je bezoek is het tijd voor een uitgebreide zondagse Brunch is het oergezellige museum café.

Weekendje Luxemburg: MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg: MUDAM | Mooistestedentrips.nl

Gratis festivals, de hele zomer lang

De hele zomer lang kun je in Luxemburg genieten van gratis festivals. Je wordt om de haverklap getrakteerd op gratis muziek, in een prachtige setting. Of je nu houdt van klassiek, rock of jazz, je vindt vast een festival dat je aanspreekt. Zien welke festivals er zijn tijdens jouw stedentrip Luxemburg? Houd Luxembourg, what's on in de gaten.  

Streetart en sigaren: Kjub

's Avonds hoef je helemaal niet lang te zoeken naar een leuk en goed restaurant in Luxemburg stad. Aan de Place de Armes en Place Gauillome vind je een keur aan goede opties. Zo kunnen de vegetariërs aanschuiven bij Beet en moeten visliefhebbers absoluut de oesters proberen bij La Lorraine. Maar wil je echt iets bijzonders, dan ga je even een beetje het centrum uit. Kjub is misschien wel het leukste én meest kunstzinnige restaurant van Luxemburg. Het restaurant is tevens een gallerie en je kunt hier genieten van geweldige streetart. Wat je kunt bestellen, zie je ook op de muren. Kreeften, oesters, koeien, alles komt voorbij. Het eten is waanzinnig goed, vooral de visgerechten. En ja, ook hier bestelde ik maar weer een taartje als nagerecht. Ik kreeg erg geen spijt van. Heb je na het eten geen zin om naar je hotel terug te gaan? Prima, want naast het restaurant bevindt zich het café waar je in retros-tijl kunt genieten van streetart, cocktails, whiskey en sigaren. 

Restaurant en streetart Luxemburg, Kjub | Mooistestedentrips.nl

Restaurant en streetart Luxemburg, Kjub | Mooistestedentrips.nl

Restaurant en streetart Luxemburg, Kjub | Mooistestedentrips.nl

Weekendje Luxemburg? Praktische tips

 • Een weekendje Luxemburg kan ik je van harte aanbevelen en je bent er zo. Vanaf Amsterdam vlieg je binnen een uurtje naar Luxemburg, met bijvoorbeeld Luxair of KLM. Ook met de trein ben je er zo, vanaf Brussel reis je naar Luxemburg met de hogesnelheidstrein. 
 • Ik logeerde middenin het centrum, in Hotel Simoncini. Dit is een zogeheren Art Hotel, een art galery en hotel in één. Overal in het hotel vind je bijzondere kunstwerken. De kamers zijn licht en comfortabel en ook hier hangt kunst aan de muren. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet waarbij je bijvoorbeeld kunt kiezen uit maar liefst vijf soorten taartjes en cakes. En ja, ook hier moest ik weer uitgebreid proeven.
 • Handig om aan te schaffen voor een weekendje Luxemburg: een Luxembourg Card. Niet alleen zijn de meeste bezienswaardigheden in Luxemburg gratis te bezoeken met deze card, je kunt bijvoorbeeld ook gratis naar het zwembad en met korting naar de sauna. Ook handig: met de Luzembourg Card mag je gratis gebruikmaken van de bussen door héél Luxemburg (ja, het hele land!), dus perfect als je nog een dagtripje wilt maken, bijvoorbeeld naar Echternach, Vianden of Remich.
 • Ik zette alle tips over bezienswaardigheden, cafés en restaurants op een rijtje in mijn CityGuide Luxemburg.
Schrijf reactie (4 Reacties)

Nancy: 5 highlights + Art Nouveau spotten

Het is nu 10 jaar geleden dat ik voor het eerst in Nancy was. Maar veel zag ik niet van de stad. Ik was er namelijk als journalist bij de Tour de France, het lijkt nu bijna een ander leven. Ik kan me de natte straten herinneren, de valpartij vlak voor de finish en de frustratie van de televisie- en radiojournalisten. Want door de bomaanslagen in Londen die dag, werd er nauwelijks Tour de France uitgezonden. Iedereen werkte die dag voor niets. Maar ik was bij de Tour en ik daarom door het dolle.

Nancy: 5 highlights en art nouveau spotten | Mooistestedentrips.nl

Maar Nancy verdiende een nieuwe kans. Hoe kon ik nu niet weten dat hier de wieg stond van mijn favoriete kunststijl, de Art Nouveau. En dat Nancy het mooiste plein van Frankrijk herbergt, was ook niet blijven hangen. Ik stond dus voor een leuke verrassing tijdens mijn korte stedentrip Nancy. Daarom deel ik vandaag 5 bijzondere highlights met je en vertel ik je hoe je Art Nouveau kunt spotten.

Place Stanislas: het mooiste plein van Frankrijk

Om maar gelijk in huis te vallen: dat plein, dat is me inderdaad wat. Ik heb inmiddels toch wat mooie Franse steden mogen ontdekken, die één nog fraaier dan de ander, maar een plein als dit. Dat was beslist nieuw. Place Stanislas staat inmiddels op de UNESCO wereldergoed lijst en werd aan het einde van de 18de eeuw gebouwd ter ere van de Poolse Graaf van Lorraine: Stanislas Leszczynski. Dit was de schoonvader van Lodewijk XV, die de verstoten Poolse graaf met een elegant gebaar vorst van Lorraine maakte. Plof even neer op één van de terrasjes en geniet van het uitzicht op het immense stadhuis, de rococo fonteinen en de met bladgoud bedekte toegangshekken. 

Nancy, Place Stanislas | Mooistestedentrips.nl

Nancy, Place Stanislas | Mooistestedentrips.nl

Musée des Beaux Arts

Blijf nog even op het Place Stanislas hangen en vereer het Musée des Beaux Arts met een bezoekje. Dat een relatief kleine stad als Nancy zo'n museum herbergt, is mooi meegenomen. Binnenin het schitterende 18de eeuwse gebouw ga je de smeedijzeren trap op naar de tweede verdieping, waar je tijdreis door de kunst begint. Met prachtige werken van oude meesters als Rubens and Caravaggio. Beneden kun je terecht voor werken van de expressionisten en impressionisten, zoals Monet en Picasso. De kelder herbergt stukken van de bekendste architect van Nancy, Jean Prouvé, waaronder meubelen en glaswerk. 

Picknicken in parken en tuinen 

Heb je zin in een beetje beschutting en wandelen door het groen? Dan kun je in Nancy kiezen uit zo'n 13 tuinen en 11 parken. Midden in Nancy vind je de groene longen van de stad: het Park Pépinière dat met zo'n 23 hectare de favoriete plek is van vele wandelaars, picknickende studenten en hardlopers. Wil je bijzondere planten en bomen zien, dan moet je een beetje het centrum uit. Maar dan sta je in de botanische tuin tussen maar liefst 12.000 exotische planten. Je kunt eindeloos dwalen tussen de bananenbomen, koffieplanten en waterpartijen vol met waterlelies. 

Nancy highlights, Lorraine | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Nancy | Mooistestedentrips.nl

Le Marché Central

Of je nu houdt van lekker eten of het leuk vindt om bijzondere tweedehands vondsten op de kop te tikken, je kunt je hart ophalen in de overdekte markt van Nancy: Le Marché Central. Je kunt er allerlei lekkernijen proeven en kopen, zoals vis, vleeswaren, krab, oesters en lokale Franse wijnen. Maar er zijn ook kraampjes met tweedehandsboeken, kleding en lederwaren. De markt is op alle dagen, behalve zondag, geopen vanaf 7 uur 's ochtends tot halverwege de avond.

Wijn proeven en kopen

Een bezoek aan Nancy betekent: smullen geblazen. De streek staat natuurlijk bekend om de prachtige wijnen, maar ook om de mirabelles: een zoete vrucht waarvan bijvoorbeeld jam, taartjes en likeuren worden gemaakt. Maar je kunt in Lorraine en Nancy ook prima terecht voor lekkere vruchtengebakjes, artines. Bij Vins & Tartines kun je het lekkerste proeven dat Nancy te bieden heeft, zoals heerlijke broodjes en zoetigheden. Wat je ook bestelt: je krijgt er een perfect passend glaasje wijn bij gereserveerd. En mocht dat wijntje je bevallen, dan kun je meteen een fles of twee kopen om mee naar huis te nemen.

Nancy: L'Ecole de Nancy | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau spotten in Nancy | Mooistestedentrips.nl

Nancy Art Nouveau: Brassrie L'Excelsior | Mooistestedentrips.nl

3x Art Nouveau spotten in Nancy

 • L'École de Nancy
  Nancy is de bakermat van de Art Nouveau en de villa Majorelle, zo'n 2 kilometer buiten het centrum is een bloemlezing op de ontwerpers uit de stad en regio die de kunststroming groot maakten. Het huis zelf is een plaatje en vooral de glas-in-lood ramen die je door het huis verspreid ziet, zijn schitterend. 
 • Brasserie L'Excelsior
  Gevalletje: het nuttige met het aangename combineren, want als je van Art Nouveau én van lekker eten houdt (ofwel: ikzelf, maar er zullen er meer zijn), dan kun je in nancy niet anders dan aanschuiven bij Brasserie L'ExcelsiorDit restaurant is wel zo'n beetje het vlaggenschip van de School van Nancy, en dat snap je bij binnenkomst meteen. Met al die Art Nouveau pracht en praal lijkt het alsof je zo'n honderd jaar terug in de tijd gaat. Specialiteit van dit restaurant zijn fruits de mer. Ook al niet vervelend.
 • Art nouveau wandeling
  De leukste manier om Art Nouveau te spotten is om met je neus in je lucht rond te wandelen en mooie gevels te spotten, door mij ook wel als 'gevelen' bestempeld. Bij het tourisme office kun je een handige folder halen waarop de mooiste Art Nouveau panden van Nancy zijn aangegeven. Alleen al in de directe omgeving van het Place Stanislas vind je er al zo'n 40. 

Ontdek Nancy tijdens een korte stedentrip

 • Ben je in de Ardennen of ben je op weg naar Zuid-Frankrijk? Vereer Nancy dan met een bezoekje, je bent er immers zo. De stad kun je op een eenvoudige manier ontdekken met de voordelige huurfietsen van Velostan.
 • Logeren in Nancy? Dat kan bijvoorbeeld bij het prachtige Maison d'Hôte de Myon, een hele mooie B&B op zo'n 500 meter wandelen van het Stanislas Plein. De sfeer is er gemoedelijk met een woonkamer en bibliotheek. Op verzoek kun je ook een wijnproeverij reserveren.
 • Als je maar één dag in Nancy bent, kan het lonen om een Nancy City Pass te kopen. Je kunt dan gebruikmaken van het openbaar vervoer en gratis naar de verschillende musea.
 • Bekijk al mijn tips voor een stedentrip Nancy.
 • Heb je zin om in een paar dagen een paar ontzettend interessante, maar onbekende steden, te bezoeken? Dan kun je je stedentrip Nancy combineren met het nabijgelegden en wonderschone Metz en het bruisende Luxemburg.
Schrijf reactie (2 Reacties)

Geniet als een local in Madrid

Madrid mag dan misschien geen lanen vol modernistische pareltjes hebben, zoals Barcelona. Niet aan het strand liggen, zoals Valencia. En niet boordevol Moorse paleizen staan, zoals Sevilla. Madrid heeft één dingen, meer dan welke Spaanse stad ook: sfeer. En dat komt vooral door de vriendelijke, spontane en nieuwsgierige Madrilenen. Madrid verkennen als een local is dan ook niet moeilijk, ik geef je een aantal tips.

Geniet als een local van Madrid | Mooistestedentrips.nl

Het leuke van Madrid is dat de locals gewoon overal komen, waar jij als bezoeker ook komt. Op zondagochtend zijn ze en masse te vinden op de grote openluchtmarkt El Rastro, ze genieten van de zon in het Parc del Retiro en eten 's avonds naast je in één van de tapasbars aan de Calle Cava Baja. Spreek je anderhalf woord Spaans, dan heb je in Madrid in een mum van tijd vrienden en ga je een geweldige tijd tegemoet. Bovendien kun je op diverse leuke manieren kennismaken met de locals.

Bezoek een hidden gem: Cerralbo Museum

Tijdens de tour 'Thee met de Markies' ga je mee met local Carlos naar het Paleis van de Marquis de Cerralbo, een vrij onbekend museum in Madrid. Je maakt een ware tijdreis en kunt zien hoe de aristocratische familie in de 19de en 20ste eeuw vol pracht en praal leefde. Het paleis biedt plaats aan een enorme hoeveelheid kunst, daterend uit de 16de tot 19de eeuw en je aanschouwt er bijvoorbeeld werken van Velázquez, El Greco en Rubens. Maar ook de sieraden, lampen en tapijten in de kamers die nog in vrij oorspronkelijk staat te zien zijn, zijn om je vingers bij af te likken. Daarna ga je met Carlos naar een leuk nabij gelegen café om onder het genot van een drankje en wat Spaanse lekkernijen je indrukken te bespreken en ervaringen uit te wisselen.

Ontdek de botanische tuin met een bioloog

Groot voordeel van Madrid: het is bijna altijd lekker weer. Doe als de Madrilenen en huur een bootje om lekker te peddelen in de vijver van het Parc del Retiro of ga lekker luieren op de grasvelden, terwijl je geniet van een drankje en mensen kijkt. Je hoeft niet ver te wandelen om nog iets bijzondetrs te ondernemen. Want botanist Raul geeft dagelijks rondleidingen in de nabijgelegen botanische tuin van Madrid. Niet alleen kom je meer te weten over de tientallen tropische en subtropische planten, zeldzame orchideën en cactii, maar je krijgt ook een soort mini-cursus botanie.

Parc del buen retiro, Madrid | Mooistestedentrips.nl

Palacio Chrystal, Madrid | Mooistestedentrips.nl

In de sporen van de Spaanse burgeroorlog

In 1936 brak in Spanje een bloedige burgeroorlog uit, de koning werd verjaagd en een periode van dictatuur brak aan. Net als Barcelona werd Madrid, als hoofdstad van het bewind onder dictator Franco, zwaar getekend door de burgeroorlog en de dictatoriale heerschappij. Maar Madrid was ook het toneel van de terugkeer van de democratie, toen Franco in 1975 overleed. Met een lokale gids maak je een fietstocht langs de belangrijkste plekken van de Spaanse burgeroorlog en de zo fragiele teruggekeerde democratie, zoals Plaza España, de bunkers van Parque del Oeste, slagvelden bij Rio Manzanares  en Plaza de Cibeles.

Mijn favoriete plekken tussen de locals in Madrid 

 • Dosde Market
  Als je het leuk vindt om design van jonge ontwerpers te kopen en als je handgemaakte spulletjes op de kop wil tikken, moet je op zaterdag naar de Dosde Market in de wijk Malasaña. Er zijn tientallen kraampjes met ontwerpen van jong Spaans talent. Het is er altijd gezellig druk en er komen veel buurtbewoners op de markt af. 
 • Malasaña
  Als je dan toch op de markt bent, kun je meteen de omliggende wijk Malasaña gaan ontdekken. Hier kun je perfect vintage winkelen en je vindt er de gezelligste cafés om even koffie te drinken of lunchen. Mijn favoriet is Lolina Vintage Café met een geweldig retro interieur en lekkere, betaalbare lunchgerechten. 
 • Conde de Barajas
  Mijn favoriete terras in Madrid, verscholen op een pleintje niet ver lopen van de Plaza Mayor. Hier zit je geheid tussen de locals, krijg je bij elk drankje dat je bestelt een lekker hapje en op zondag pak je meteen even de kunstmarkt op het plein mee. 
 • El Anciano Rey de los Vinos
  Eén van de leukste tapasbars in Madrid, tegenover de kathedraal. Alleen al voor de vriendelijke eigenaren zou je hier 's middags of 's avonds aanschuiven. In de vitrine liggen schalen vol met lekkers en je moet ook een glaasje eigen wijn van de zaak proberen.

Vlooienmarkt El Rastro, Madrid | Mooistestedentrips.nl

Tapas eten met de locals, Madrid | Mooistestedentrips.nl

Reden waarom ik niet zo vaak foto's van mijzelf plaats: vaak zit ik ofwel te eten, of staat mijn haar alle kanten op.
In dit geval... allebei dus! Maar dit was wel een geweldige tapasbar in La Cava Baja.

Een stedentrip Madrid? Zo doe je dat!

 • Zo local mogelijk logeren? Huur een appartementje in één van de vele leuke wijken van Madrid. Je kunt een appartement huren in Madrid via bijvoorbeeld GowithOh, Way to Stay of Airbnb.
 • Je vliegt al naar Madrid in zo'n 2,5 uur met bijvoorbeeld EasyJet, Vueling of KLM. Vergelijk vliegtickets naar Madrid en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. 
 • In 100% Madrid vind je allerlei leuke wandelingen door bijzondere wijken van Madrid, met allerlei leuke adresjes: aangeraden door locals.
 • Bekijk al mijn tips voor een stedentrip Madrid.
Schrijf reactie (4 Reacties)

Mini-break in Nederland: Deventer

In Deventer is het heerlijk verdwalen. Het centrum van de kleine Hanzestad bestaat uit een wirwar van straatjes die geen van alle recht lijken te zijn en allemaal uit lijken te komen op alweer zo'n gezellig pleintje, met cafés en terrasjes. Ook leuk: in Deventer vind je nog echt bijzondere boetieks en winkeltjes, want de stad een geweldige bestemming maakt voor de shoppers onder ons. Een mini-break in Deventer is zo gek nog niet.

Mini-break in Nederland: Deventer | Mooistestedentrips.nl

Eeuwenoude Hanzestad

Deventer is eeuwenoud en wonderschoon. Hoewel de naam van de stad uit de 8ste eeuw stamt, zijn er zo her en der ook Romeinse overblijfselen gevonden en worden er nog weleens Romeinse munten en andere vondsten uit de 3de eeuw opgegraven. Maar het ging Deventer pas echt voor de wind halverwege de Middeleeuwen, toen de stad uitmaakte van het Hanzeverbond en er langs de IJssel flink werd gehandeld. Grote schepen konden er in de 12de eeuw al aanleggen, waardoor Deventer een belangrijke havenplaats werd. In de Tweede Wereldoorlog werd het centrum van de stad flink getroffen door bombardementen: slechts 2500 van de 11.000 huizen bleven overeind.

Weekendje weg, Deventer. Waalstraat | Mooistestedentrips.nl

Mini-break in Nederland: Deventer | Mooistestedetrips.nl

Kleine stad, grote festivals

Tegenwoordig zullen de meeste mensen Deventer kennen van de vele festivals. Zo herleeft jaarlijks eind december het Engeland uit de 19de eeuw in volle glorie in de oude straten van het centrum tijdens het Dickens festijn. Bijna 1000 personages uit de beroemde boeken Dickens komen elk jaar weer tot leven, terwijl de duizenden bezoekers zich tegoed doen aan punch en gepofte kastanjes. 's Zomers is Deventer het toneel van Deventer op stelten en is het vier dagen lang genieten van allerhande buitentoneel en kleinkunst. De eerste zondag van Augustus komen duizenden boekenwurmen naar Deventer voor de Deventer Boekenmarkt om leuke strips en kinderboeken, lieteratuur of bijzondere antiquiteiten op de kop te tikken. 

Skyline van Deventer

Het centrum van Deventer is een wirwar van straatjes, hofjes en pleintjes, en het is eigenlijk gewoon het leukst om een beetje te verdwalen. Mocht je toch niet zonder een portie cultuur kunnen, zet dan koers naar het centrale plein van Deventer: de Brink. Hier vind je in de prachtige monumentale Waag het Historisch Museum waar je dit jaar de expositie 'De Schatkamer' kunt bekijken, waarbij de vele historische vondsten van de stad te zien zijn. Ga je met de kids op stad, dan kun je niet om het Speelgoedmuseum heen. Een bezoek aan de Grote of Lebuïnuskerk is ook de moeite waard, als je de toren beklimt word je beloond met een prachtig uitzicht over Deventer. Als je op het plein staan, ben je vlakbij de IJssel en kun je net zo goed even naar de overkant wandelen om de heuze 'skyline' van Deventer te bewonderen.

Skyline van Deventer | Mooistestedentrips.nl

Minibreak in Nederland: Deventer | Mooistestedentrips.nl

Koffieleuten in Scandinavische sferen  

Maar Deventer is bovenal reuze gezellig. Vanaf 's ochtends vroeg staan op de pleintjes de stoeltjes al uitnodigend op het terras. Op de Brink kun je kiezen waar je wilt neerploffen, het is bijna overal wel leuk. Maar wil je iets bijzonders, duik dan weer die kleine straatjes in. Leuke hotspot is Brood van Joop waar de ambachtelijke broden je al tegemoet geuren, maar waar je ook een fijne kop koffie kunt drinken met een lekker stuk taart erbij. Even verderop waan je je in Scandinavische sferen bij De Noorman. Hier is het tijd voor een echte Zweedse Fika, ofwel: koffie met gebak. Maar iets lekkers te lunchen bestellen kan ook.

Uitgebreid lunchen is leuk in de tuin van A taste of Honey, verstopt in de Spijkerboogsteeg. Je bestelt hier hele goede bagels. Wil je liever een koffie to go? Dan moet je gewoonweg langs De Bonte Klipper, waar je niet alleen een kop koffie kunt bestellen, maar ook nog eens de heerlijkste koffiebonen, thee en chocolade voor thuis meeneemt. Wil je even hip lunchen: op naar Café Dok H2O, een oude opslagloods met een gezellig café en goed terras. 

De Noorman, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Brood van Joop, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Verrassend leuke winkels

Eerlijk is eerlijk, ik ben zelden zo verrast geweest door het uitgebreide en vooral originele winkelaanbod als in Deventer. Wat vooral leuk is, is dat er nog zo ontzettend veel onafhankelijke winkeltjes te vinden zijn. Vooral de Grote en Kleine Overstraat en de Spijkerboogstraat bieden een geweldig aanbod aan leuke boetiekjes. Zo laat Dol op Wol zien dat breien en haken absoluut niet alleen iets van oude dames is, met een geweldige collectie wol en leuke inspiratie.

Hoge Ramen is gevestigd in drie enorme panden, waar je terecht kunt voor kleurrijke retro kleding en allerlei leuke hebbedingetjes. Hiervoor ben je aan de overkant ook aan het goede adres bij Holy Cow. Ook bij Hemelse Hebbedingen moet je even rondsnuffelen, net als tussel de honderden prachtige kaarten en papierwaren van Alternote. Schiet aan de overkant van de Brink de Waalstraat in voor leuke antiekwinkeltjes en koffie- en theewinkel Roemar die in de 'Theesteeg' de meest geweldige soorten thee heeft uitgestald.

Holy Cow, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Holy Cow, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Tot in de late uurtjes

Het is trouwens helemaal geen ramp om 's avonds in Deventer te blijven hangen. Ik had niet verwacht om in een relatief kleine stad zo'n enorm aanbod aan kwlaitatief hoogstand amusement te vinden. Laten we gewoon even bij het belangrijkste beginnen: de lege maag. Die is in Deventer al snel gevuld, bijvoorbeeld bij 't Arsenaal, vlak achter de kerk. Je bestelt hier al een driegangen diner voor onder de €40. Zeker proberen: het Hanzedessert, een hangop met Deventer koek likeur.

Boas, Deventer | Mooistestedentrips.nl

Restaurant 't Arsenaal in Deventer | Mooistestedentrips.nl

Ook bij Boas kun je met een gerust hart aanschuiven. Er lijkt altijd wel volk te zitten en dat is een goed teken. Het is ook leuk om hier tijdens de lunch allerlei kleine gerechtjes te bestellen. Daarna kun je het zo laat maken als je wilt. Loop even binnen bij De Hip, waar je niet alleen terecht kunt voor Dutch design en fairtrade items, maar ook met de voetjes van de vloer kunt. Bouwkunde is een bijzonder theater. Zo intiem, dat je bijna bij de artiesten op schoot zit. Je kunt er ook goed eten. 

Overnachten bij Hotel Gilde

Alleen al voor het schitterende oude pand waarin Hotel Gilde is gevestigd zou je er logeren. Je slaapt namelijk in een pastorie uit 1751 en overal in het hotel vind je nog schitterend oude details. Zo zie je in de lobby nog gotische bogen en zijn de glas-in-lood ramen nog prachtig bewaard gebleven. In de oude pastorietuin is nu een knusse tuin waar je 's avonds even een wijntje kunt drinken. 

Gilde Hotel, Deventer | Mooistestedentrips.nl

De kamers van Hotel Gilde zijn niet heel bijzonder, maar wel lekker licht en ruim. Sommige kamers hebben een balkon met een zitje dat uitkijkt over de mooie tuin en logeer je bovenin, dan heb je kamer met authentieke balken en dat is toch wel weer sfeervol. 

 • Je overnacht in Hotel Gilde vanaf €79 per nacht,inclusief ontbijt. 
 • Vanaf Hotel Gilde wandel je zo naar het Burgerweeshuis, een verrassend leuke concertzaal in een prachtig pand waar regelmatig leuke en bekende bands optreden. 
 • Bezoekers geven het hotel een 7,6 op Booking.com.

Ben jij weleens in Deventer geweest? Vond je het leuk?

Bekijk ook de mini-breaks in Amersfoort, Den Haag en Zwolle.
Nooit een nieuw artikel missen? Volg mij dan op Bloglovin'

Schrijf reactie (5 Reacties)

Gewoon doen: een middag in Metz

Wat de meeste Nederlanders doen op weg naar Zuid-Frankrijk: nog even de tank volgooien in Luxemburg en hup, doorscheuren. De borden met 'Metz' erop flitsen snel voorbij, slechts een naam langs de bekende Route du Soleil. Wat jij de volgende keer gaat doen: op de rem trappen bij Metz, even afslaan en een geweldige middag (of een hele dag, kan jou het schelen) doorbrengen in deze bijzondere Franse stad, vol Middeleeuwse pracht, moderne kunst en heerlijk eten.

Gewoon doen: een middag in Metz | Mooistestedentrips.nl

Metz is eeuwenoud en wonderschoon. Vanwege de unieke ligging, op een kruising van de rivieren Moezel en Seille, was de stad al vroeg een strategische nederzetting. De Romeinen sloegen er hun kamp op, menig vorst vocht voor Metz als hoofdstad van Lorraine en vanaf de 18de eeuw was de stad een begeerlijke grensplaats toen Lorraine als een soort speelbal tussen Duitsland en Frankrijk heen en weer ging. En nu? Nu is Metz vooral een knusse stad, waar het dankzij de duizenden gebouwen in goudgele 'jaumont' kalksteen altijd zonnig is of lijkt en waar je een ultiem 'vakantie in Frankrijk'-gevoel krijgt. Ofwel: absoluut de moeite om wat beter te leren kennen.  

Marc Chagall en Marche Couvert

De kathedraal Saint-Étienne is het middelpunt van Metz en buiten het feit dat deze indrukwekkende kerk inderdaad in het midden van het gezellige, oude centrum van metz staan, omringd door leuke pleintjes en terrasjes, is een bezoekje aan deze kathedraal ook meteen een hoogtepunt. Ik heb nu toch al menig kathedraal van binnen mogen beloeren en hoewel ik vaak denk 'ja, prettig kerkje', val ik zelden in zwijm voor een kerk. Maar de meesten hebben dan ook geen ramen van Marc Chagall, en de Saint-Etienne in Metz wel. De enorme glas-in-lood voorstellingen die Chagall voor de kathedraal van Metz maakt in de jaren '60 zijn onmiskenbaar van de meesters hand, met dromerige figuren en een sterke boodschap.

Kathedraal Saint Etienne, Metz | Mooistestedentrips.nl

Marche Couvert, Metz | Mooistestedentrips.nl

Marche Couvert, Metz | Mooistestedentrips.nl

Marche Couvert, Metz | Mooistestedentrips.nl

Sta je, na al dat moois te hebben aanschouwd, weer buiten, dan hoef je alleen maar naar de overkant om allerlei lekkers in te slaan. De overdekte markt is de plek in Metz om een lekkere lunch te scoren, want je vindt er een overvloed aan verste groenten, fruit, lokale kaasjes, vleeswaren en vis. Een wijntje erbij en je doet als de locals: wandel richting Temple Neuf om daar in het parkje voor deze kerk aan het smullen te slaan. 

Je kunt er echter ook voor kiezen om je goed gevulde tas met eten nog even onaangeroerd te laten en door te wandelen. Je geniet dan van het schitterende uitzicht over de oevers van de Moezel, vaak met een hoop nieuwsgierige zwanen, en kunt neerstrijken in het Riverside Park. Dit is een fantastische plek tijdens een zonnige dag, omdat toute Metz hier dan te vinden is om te zien en gezien te worden. Misschien iets minder geschikt om te zonnebaden, maar wel een kleine ontdekkingstocht waard is Fontaines de L'esplanada. Een groot park, vlakbij de Place de la Republique met waterpartijen en flinke bloembedden.

Temple Neuf, Metz | Mooistestedentrips.nl

Temple Neuf, Metz | Mooistestedentrips.nl

Is je picknickmandje leeg en is je maag weer gaan knorren? En is het toevallig donderdag? Dan heb je mazzel, want dan kun je aanschuiven bij Animations Gourmande. Tijdens deze foodmarket komen producenten uit de hele regio hun heerlijkheden verkopen. Dus plof neer en doe je tegoed aan de bieren, wijnen, het fruit en de kaasjes die er verlokkelijk liggen uitgestald.

De moderne kant van Metz 

Maar Metz heeft meer. Je kunt de stad namelijk niet verlaten (vind ik, althans), zonder door het Quartier Imperial naar het Centre Pompidou te wandelen. Toen Duitsland de deelstaat Lorraine annexeerde aan het einde van de 19de eeuw was Kaiser Wilhelm van mening dat hij eens even moest laten zien hoe groots en belangrijk te Duitsers wel niet waren, door een grote nieuwe wijk tegen het Middeleeuwse centrum aan te bouwen. Als knieval besloot hij wel enigszins dezelfde mooie steensoorten te gebruiken, zoals in het centrum gebruikelijk was, zodat de wijk niet al te zeer uit de toon zou vallen. Resultaat: het statige Quartier Imperial met plantanen omzoonde brede avenues, kleurrijke Jugendstil en panden die aan de bekende oude vakwerkhuizen doen denken. Wandel vooral even over de Avenue Foch om de mooiste Jugendstil pareltjes te bewonderen.

Quartier Imperial, Metz | Mooistestedentrips.nl

Quartier Imperial, Metz | Mooistestedentrips.nl

Nog zo'n meesterlijk fin de siècle bouwwerk spot je op weg naar het Centre Pompidou: het station van Metz, dat een beetje het midden heeft tussen een impressionistisch paleis en een kerk. Ontwerpje van Kaizer Wilhelm zelf trouwens, die wilde dat de grenstroepen een beetje statig werden ontvangen en konden worden uitgezwaaid. Neem een kijkje bij de oude wachtkamers, het verschil tussen de tweede en de eerste klasse valt je zeker op.

Maar dan is het toch echt tijd geworden voor de kers op de taart. Het Centre Pompidou. Want, wat was het jammer dat hele bergen kunst stond te verstoffen in de opslagplaatsen van het grote Centre Pompidou in Parijs. Zo werd gedacht. Tijd voor een dependance in Metz. Het centrum voor moderne kunst werd in 2010 geopend en huist jaarlijks verschillende exposities uit het depot van de grote zus in Parijs, maar het trekt ook eigen artiesten aan. Kijk vlak voor je aankomt even wat er te zien is, maar ik durf te wedden dat het je bevalt. Zo genoot ik van de tentoonstelling Leiris & Co, over de schrijver Leiris, die me deed verlangen naar de jaren '20 in Parijs, met prachtige werken van Picasso, Miró, Giacometti en de voor mij verrassende Masson. 

Centre Pompidou, Metz | Mooistestedentrips.nl

Centre Pompidou, Metz | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Metz, hoe pak je dat aan?

 • Je kunt het zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wilt, maar je kunt gewoon in de auto naar Metz stappen. Het is maar iets verder rijden dan de Ardennen, dus je bent er eigenlijk zo. 
 • Ben je, net als ik, niet zo'n autorijder, dan is de trein een prima alternatief. Vanaf Parijs gaat namelijk een TVG rechtstreeks naar Metz. Je kunt je ticket boeken via de website van NS International.
 • Zoek je voor 's avonds nog een leuk restaurant, dan kan ik je La table de Pol van harte aanraden. Een knus restaurantje, net buiten het centrum van Metz, waar je allerlei lokale heerlijkheden krijgt voorgeschoteld. En de fijne wijn ontbreekt natuurlijk niet. 
 • Ik logeerde in het Mercure Metz Centre, wat absoluut heerlijk was. De gerenoveerde kamers zijn comfortabel en licht ingericht. 's Ochtends genoot ik van lekkere croissantjes, madeleines, verse sapjes en sterke koffie aan het ontbijtbuffet. Ook handig: het shuttle busje naar het Centre Pompidou stopt voor de deur.
 • Bekijk al mijn tips over Metz.

Ben jij weleens in Metz (of Lorraine) geweest? Wat vond je ervan?
Nooit een nieuw artikel missen? Volg me dan via Bloglovin'

Schrijf reactie (4 Reacties)

Brussel is delicious

De leukste restaurants en cafés in Brussel

Dat ik groot fan ben van Brussel is helemaal geen geheim. Ik vind het heerlijk om door de Marollen, St. Gilles en Elsene te dwalen, vintage te shoppen in de Vlaamse wijk en te smullen tot ik geen pap meer kan zeggen. Want lekker eten, dat kun je in Brussel. Door de jaren heen verzamelde ik een aantal favoriete cafés en restaurantjes in Brussel. En die deel ik natuurlijk graag met je. Bon appetit! 

De leukste cafés en restaurants in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Maison du Peuple
Eén van mijn favoriete cafés in Brussel ligt in de multiculturele wijk Sint Gilles, aan het Gilles Voorplein. Maison du Peuple is zo'n typisch buurtcafé aan een gezellig plein, waar oudjes 's ochtends genieten van een kop koffie en een gebakje, ondernemers zakelijke gesprekken voeren en tegen de middag de buurtbewoners binnen druppelen voor een welverdiend 'Bolleke' of glas wijn. Je bestelt aan de bar. De kaart is heel eenvoudig, maar als je even snel een hapje wilt eten, is het meer dan genoeg. 

Maison du Peuple, Brussel | Mooistestedentrips.nl

The Restaurant, The Hotel BXL | Mooistestedentrips.nl

The Restaurant
Als je mij jaren geleden had verteld dat ik je een restaurant van een hotel zou aanraden, had ik je voor gek verklaard. Maar voor The Restaurant, het restaurant van The Hotel BXL, maak ik een uitzondering. Het uitzicht alleen al, over het knussen Echtmontpark, is al de moeite waard. En het wordt alleen maar beter als je de kaart voor je neus krijgt. Alhoewel, een kaart... je krijg gewoon een tablet voor je neus. Bijzonder is dat er slechts met 9 ingrediënten wordt gekookt en per gang kun je kiezen uit drie verschillende keukens: Frans, Italiaans of Thais. Subliem! En de prijs valt ook reuze mee. Je hebt al een drie-gangen lunch voor €25, wel even reserveren.

L'Orangerie
Een beetje verscholen, vlakbij De Kleine Zavel, ligt het park Egmont verscholen. Op zondag is het hier een komen en gaan van gezinnen die lekker wandelen met de kinderen en stelltjes en vrienden die afspreken bij L'Orangerie voor een fijne brunch. Niet gek ook, want deze is niet te versmaden. Met vleeswaren, vis, kasen, fruit, pannenkoeken en nog veel meer lekkernijen.

Selecto
De Vlaanse wijk is één van de gezelligste buurten in Brussel en een aanrader om 's avonds te gaan eten. Je vindt er een keur aan restaurants en cafés, die pas dicht gaan als de laatste gast vertrokken is. Een aanrader is Selecto, gebaseerd op de Franse keuken. Er wordt enkel gekookt met de beste gerechten. Op verzoek kun je zelfs in de keuken eten en de chef aan het werk zien.

Café Belga
Elsene staat bekend als een internationale wijk, omdat er ontzettend veel expats wonen. En bij Café Belga, aan het altijd bruisende Flagey plein, is dat duidelijk te merken. Of je er nu 's ochtends gaat zitten voor een kop koffie of 's middags aan de bar een wijntje bestelt, je hoort altijd een kakofonie aan talen: Italiaans, Engels, Russisch. Alles komt voorbij. Een fijne plek dus om mensen te kijken en lekker te blijven hangen, want 's avonds kun je er een dansje wagen.

Café Belga, Brussel (foto: Olivier Otelpa) | Mooistestedentrips.nl

Le Peroquet, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Au pays des Merveilles, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Le Peroquet
Eén van mijn favoriete cafés in Brussel, in de rommelige en bruisense Marollen. Precies gelegen tussen de Place Poelaert en de Grote Zavel. Le Peroquet lijkt een simpel buurtcafé waar het terras altijd vol zit met buurtgenoten die genieten van een drankje. Op zich al reden genoeg om een café aan te raden, maar het geweldige Art Nouveau decor is een hele fijne bonus.

Au pays des Merveilles
Zo'n typisch klein kroegje, met een terrasje op de stoep, waar je zo aan voorbij zou lopen. Dat kan, want even verderop vind je aan het Gilles Voorplein mijn favoriet Maison du Peuple en ertegenover het Art Nouveau pareltje La porteuse d'eau, maar toch vind ik dat Au pays des Merveilles een vermelding verdient. Gewoon, omdat het zo'n lekkere hippe stek is temidden van de bruine kroegen en oude Art Nouveau, en omdat de bagels er behoorlijk goed smaken. En zeg nou zelf: vanaf de stoep kun je toch perfect mensen kijken?

De leukste food experiences in Brussel

 • Je kunt natuurlijk niet naar België zonder lekkere frieten te hebben geproefd. Echte fijnproevers kunnen mee met een heuse frietkottenwandeling? Je loopt langs de beste frietkotten van Brussel. Mijn persoonlijke favoriet staat op het Flageyplein: Frit Flagey.
 • De Tramexperience is nog leuker! Stap 's avond op het Poelartplein in de tram en laat je twee uur lang verwennen door de topchefs van Brusselse restaurants. De meest geweldige gerechten worden voor je neus bereid. En tijdens het eten, kun je genieten van mooie uitzichten over de stad.
 • Daarnaast zijn er jaarlijks allerlei evenementen om het lekkerste van Brussel te proeven, zoals de chocoladeweek in November en het weekend van het Belgische bier in Augustus. Redenen genoeg voor een culinaire stedentrip Brussel.

Maak een stedentrip Brussel

 • Sommige bezoekers zijn een beetje teleurgesteld in Brussel en ik moet toegeven, het centrum heb je zo gezien. Maar de wijken van Brussel zijn geweldig. Ik geef je een kijkje in de Brusselse wijken met de leukste tips voor een geweldige stedentrip Brussel. 
 • Op zondag zijn de meeste winkels dicht in Brussel en komt het leven maar langzaam op gang. Dan maar naar huis? Welnee, je moet gewoon weten waar je moet zijn. Ik zette de leukse tips op een rij voor een zondag in Brussel (met 2 gratis wandelingen).
 • Je reist het gemakkelijkst naar Brussel met de trein, je boekt al een treinkaartje naar Brussel vanaf €26. Als je 3 maanden van te voren boekt heb je de beste prijzen. 
 • Brussel heeft een keur aan leuke hotels. En omdat de meeste 's weekends leeg staan, omdat de zakenlui dan naar huis zijn, vind je vaak leuke aanbiedingen. Ik kan The Hotel BXL en The Vintage Hotel van harte aanbevelen.
Schrijf reactie (2 Reacties)