• Budapest-slider
 • Brussel-slider
 • Berlijn-slider
 • Rome-slider
 • Ontdek de mooiste thermale baden in Boedapest: 's zomers of 's winters heerlijk (buiten!) badderen.
 • Brussel heeft musea om ú tegen te zeggen. En dat tegen een heuvelachtig decor vol schitterende Art Nouveau.
 • In Berlijn is zo veel te ontdekken. Of je nu 3 dagen of een week blijft: je verveelt je geen moment.
 • Ontsnap aan de drukte in Rome en bezoek de wijk Trastevere: rust en heerlijk eten langs de Tiber.

Edinburgh 3x anders

Edinburgh is één van de gezelligste steden waar ik ooit ben geweest. Vanaf het moment dat ik uit de bus stapte in het centrum van de stad wist ik meteen dat ik er een geweldige tijd zou hebben. De schitterende oude stad, omrings door smaragdgroene heuvels en mooie parken. De humor van de locals, soms mét kilt, en de gezellige pubs maken Edinburgh tot een geweldige stedentrip bestemming. Dit zijn 3 leuke manieren om de verschillende gezichten van Edinburgh te leren kennen.

Het beste van Edinburgh: The Royal Mile

Het beste van Edinburgh: The Royal Mile

Het beste van Edinburgh: Edinburgh Castle

Hidden gem? Niet bepaald. Toeristisch? Nou, behoorlijk. Dus links laten liggen? Absoluut niet! De beste manier om Edinburgh te leren kennen, is gewoon op je gemak rond te wandelen. En dan kom je toch al snel op the Royal Mile terecht. Deze brede en beroemde straat is zo genoemd vanwege het imposante Edinburgh Castle bovenaan de straat op een flinke rotstop en Holyrood Houde Palace aan de voet. Beiden zijn absoluut een bezoekje waard. 

The Royal Mile is voor een groot deel autovrij en is geflankeerd door allerlei leuke winkeltjes en gezellige pubs. De straatjes rond de grote hoofdstraat zijn zo ontzettend smal dat deze 'Closes' worden genoemd en de aangrenzende oude panden zijn goed voor menig spookverhaal. Het is een aanrader om met zo'n ghost tour mee te gaan, niet alleen omdat de gidsen vaak hilarisch zijn, maar omdat je ook nog eens wat interessante feitjes over de Schotse geschiedenis te weten komen. En inderdaad... de Engelsen komen er in die verhalen meestal niet al te goed vanaf. Eén van de bekendste en leukste tours is die van Mary King's Close.

Langs het water: ontdek Leith

Stedentrip Edinburgh: ontdek Leith

Leuk wijk in Edinburgh: Leith

Leith was jarenlang het industriële havengebied van Ediburgh. Inmiddels is het schitterend opgeknapt en bezoekje waard. Leith doet me een beetje denken aan 't Eilandje in Antwerpen, The Docklands in Londen of The Albert Dock in Liverpool. Allemaal havengebieden waar je vroeger niet voor je plezier naartoe ging, maar waar je nu juist wil zijn als je een stedentrip maakt, omdat er massa's leuke restaurantjes en cafés te vinden zijn. En omdat de industriële sfeer van weleer er nog wel hangt. Zo ook in Leith.

Leith was de Edinburghse haven sinds de 14de eeuw en ligt iets ten noorden van het centrum van de stad. De wijk speelde een enorme rol bij de industrialisering van Edinburgh, maar in de vorige eeuw ging het bergafwaards met Leith en verpauperde de dokken rond de haven. Een jaar of twintig geleden besloot het Schotse Parlement hier zijn zetel te vestigen en sindsdien is de wijk weer helemaal in opkomst. The Ocean Terminal Mall met een heleboel winkeltjes en de Royal Yacht Britannia zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden. 

Eigenlijk is het het leukste om gewoon langs het water te lopen en een beetje te verdwalen in de straatjes eromheen. Grote kans dat je een gezellige pub of een leuk restaurant tegenkomt waar je even naar binnen wilt. Sinds Leith weer een wat populairdere trekpleister is, schieten de leuke eettentjes als paddenstoelen uit de grond. Zo haal je de beste fish & chips in Edinburgh bij The Tailend, eet je geweldig seafood bij Fisher's Bistro aan The Shore en kun je de beste pizza van de UK proeven bij het prijswinnende La Favorita.

Have a craft beer... or 2

Craft pub Edinburgh: The Timberyard

Craft pub Edinburgh: Bow Bar

Oké, in Edinburgh moet je eigenlijk whiksy drinken. Bekentenis: ik lust écht geen whisky. Met vriendin Jan, geboren en getogen in Edinburgh, ging ik erop uit om een whiksy te proeven en met één glas deed ik de hele avond. Niet te hachelen, vond ik dan. Voor bier krijg je me wel warm. Niet voor pils, maar wel voor ambachtelijke bieren. En daarvoor ben je tegenwoordig in Edinburgh aan het juiste adres, want er zijn steeds meer leuke craft pubs in Edinburgh te vinden. Hier geen standaard biertjes op de kaart, maar bijzondere flesjes van kleine binnen- en buitenlandse brouwerijen. 

Een erg leuke craft pub die op een doodnormale Schotse pub lijkt, is Bow Bar, gelegen aan de Grassmarket. Je kunt, terwijl je aan de mahoniehouten bar hangt, een keuze maken uit het enorme biermenu. Hierop vind je interessante Britse bieren, zoals Bear Hug en Elixir, maar je kunt ook voor een interessante Amerikaanse of Scandinavische micro-brew gaan. Bow Bar is regelmatig organisator van kleine bierfestivals. Dus houd je in de gaten. Een craft pub met een iets inspirerender interieur en een buitengewoon leuk terras is The Timberyard. Eigenlijk is dit een restaurant, maar het is wel de hele dag geopend voor liefhebbers van een fijn biertje. Hoewel The Timberyard niet bepaald een goedkope kroeg is, kun je er zeer bijzondere locale biertjes proeven. Bijvoorbeeld met locale kruiden of speciale seizoensbieren. Door deze bijzondere bierselectie en de geweldige sfeer is het echt de paar extra pond echt wel waard.

Edinburgh 3 x anders:

 • Je kunt vanaf Amsterdam naar Edinburgh vliegen met Easyjet of KLM en vanaf Eindhoven met Ryanair. Vergelijk vliegtickets naar Edinburgh en bekijk wat voor jou het handigst en voordeligst is.
 • Als je de Edinburgh Pass koopt, kun je gratis naar 30 bezienswaardigheden in Edinburgh en je kunt gratis gebruikmaken van de Airlink die je van en naar het vliegveld brengt.
 • Edinburgh heeft een aantal bijzonder mooie en goed betaalbare boetiekhotels, zoals The Salisbury en The Hills Place Hotel.
 • Zin in een stedentrip? Bekijk alle tips over Edinburgh.

Schrijf reactie (1 Reacties)

Het beste van Nantes: 7 must-sees

Toegegeven, Nantes stond nooit bijzonder hoog op mijn lijstje met 'steden die ik echt moet zien'. Maar toen ik deze Franse stad bezocht voor een conferentie was ik zo verkocht. Nantes zit namelijk vol verrassingen, bijvoorbeeld in de vorm van een enorme olifant, een dromerig kasteel en allerlei plaatselijke lekkernijen om je vingers bij af te likken. De volgende 7 must-sees mag je absoluut niet missen als je een stedentrip Nantes maakt.

Groene vrienden in Jardin des Plantes

Must see in Nantes: Jardin des Plantes

Must see in Nantes: jardin des plantes

Een fascinerende verzameling bonte bloemen, bomen en planten vind je in Jardin des Plantes, op loopafstand van het station. Hier kun je rustig een paar uur rondwandelen en genieten van de rust en de botanische tuin om vervolgens even neer te ploffen voor een drankje bij de gezellige L'Orangerie. Maar het leukste in dit grote stadspark zijn wel de groene dierensculpturen die de grasvelden sieren. De creaties zijn aan het brein ontsproten van illustrator en kinderboekenschrijver Claude Ponti. Zijn kuiken ligt vredig te slapen, net als zijn grote hond. Neem ook een kijkje bij de wezens die in enorme potten werden geboren.

La Ligne Verte: Nantes verkennen zonder kaart

Nantes verkennen zonder kaart: La Ligne Verte

Nantes verkennen zonder kaart: La Ligne Verte

Nantes kun je gemakkelijk verkennen in een dag of twee. Helemaal ideaal is dat dit zonder kaart kan. Voyages de Nantes heeft namelijk een route door de stad uitgestippeld en deze is te herkennen als groene lijn. Langs deze lijn liggen alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad, maar ook allemaal leuke restaurantjes, cafés en gezellige pleinen. Je helemaal suf zoeken met een kaart op zak is dus niet nodig, volg gewoon de groene lijn. De hele route is zo'n 10 kilometer lang. Op zich goed te doen als je op tijd opstaat en goede schoenen aantrekt, maar heb je de tijd, wandel de route dan in twee dagen. Download La Ligne Verte.

Twintig mijlen onder zee: Les machines des L'Île

Must see in Nantes: Les machine des L'Île

Must see in Nantes: Les machine des L'Île

Zelden ben ik in zo'n creatieve stad geweest als in Nantes en het hoogtepunt was toch zeker het Île de Nantes, waar enorme mechanische beesten de baas zijn en je meezuigen de boeken van Jules Verne in. The Grand Elephant is heer en meester op het eiland, waar hij er lustig op los huft en puft, terwijl hij al water spuitend met bezoekers op zijn rug rond wandelt. De meest beroemde inwoner van Nantes was toch wel Jules Verne en volgens de overlevering bracht een jonge Jules menig uur door op het eiland, ooit de bedrijvige haven van de stad. De stoere zeemansverhalen die hij oppikte, zouden hem hebben geïnspireerd tot het schrijven van zijn beroemde werken.

De wezens uit Twintigduizend mijlen onder de zee zijn schitterend nagebouwd en sieren nu The Carrousel des Mondes Marins, misschien wel de leukste draaimolen ooit. In The Galery des Machines staan Jules Vernes bedenksels uit Reis naar het middelpunt van de aarde centraal: je kunt er vliegen in een enorme reiger, een meterslage rups laten kruipen en met een wanstaltig grote spin aan de wandel. Let ook op de mechanische vleesetende planten! Maar het Île de Nantes is meer dan beestjes alleen. Er zijn ook diverse leuke cafés, restaurants en pop-up winkels te vinden. 

Geen Franse stad zonder kasteel: Chateau des Ducs de Bretagne

Must see in Nantes: Chateau des Ducs de Bretagne

Must see in Nantes: Chateau des Ducs de Bretagne

Een Franse stad is niet compleet zonder bijpassend kasteel en in Nantes staat een bijzonder fraai exemplaar, gewoon midden in het centrum van de stad. Het Chateau des Ducs de Bretagne is een verzameling van burchten en en torens daterend van de 15de tot 18de eeuw en is met recht imposant te noemen. In het museum dat het kasteel herbergt, vind je een bijzonder historisch museum. Niet alleen krijg je hier een goed beeld van de geschiedenis van Nantes en de regio, maar ook de belangrijkste wereldgebeurtenissen worden bekeken met een Nantes-bril op. Helemaal handig: van te voren kun je gratis een audio-tour op je smartphone downloaden, zodat je duidelijk uitleg krijgt terwijl je rondloopt. 

Macarons eten in Le Passage Pommeraye 

Must see in Nantes: Macarons Maison Georges Larnicol

Must see in Nantes: le Passage Pommeraye

Nantes staat ook voor smullen. De hele dag door. Je kunt 's ochends terecht bij tientallen bakkerijtjes voor een fijn onbijtje met croissantjes en chocoladebroodjes, om 's middags moeiteloos door te gaan met galettes: flinterdunne hartige crêpes belegd met allerlei lekkers. 's Avonds ga je voor seafood, bijvoorbeeld oesters met een fijn koel glas Muscadet erbij. Wat je al wandelend door Nantes in ieder geval niet mag missen, zijn de macarons bij Maison Georges Larnicol. Dit is niet zo maar een bakkerij of chocolaterie, dit is bijna een boutique voor alles wat zoet en lekker is. Vooral de enorme collectie macerons, koekjes, chocolade flikken en nougats maakten mij ontzettend hebberig. 

Bovendien is de locatie van Maison Georges Larnicol uitmuntend, in Le Passage Pommery. Deze overdekte winkelpromenade is de oudste ter wereld en echt een plaatje. Verdeeld over 3 etages vind je de mooiste winkels, alleen al het trappenhuis en de acradebogen zijn schitterend. Op dit moment wordt de passage flink gerenoveerd, maar vanaf het komend voorjaar ziet het er dan ook weer allemaal spik en span uit.

Wandelen door dromerig Trentemoult

Must see in Nantes: Trentemoult

Must see in Nantes: Trentemoult

Nantes is een gezellige en bedrijvige studentenstad. Wil je even wat meer rust, dan pak je gewoon even het gratis pontje naar het nabij gelegen dorpje Trentemoult. Alsof je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen! Ooit was dit een bedrijvig vissersdorpje aan de Loire, maar nu heerst er vooral rust. Het is heerlijk om een uurtje of wat rond te wandelen en te genieten van de kleurrije huisjes die weelderig begroeid zijn met bloemen. Langs de kade vind je een aantal leuke cafés en terrassen. Bovendien vind je één van de beste restaurants van Nantes in Trentemoult: La Civelle. Wil je hier eten, reserveer dan wel even een tafeltje van te voren.  

Borrelen bij Le Lieu Unique

Must see in Nantes: Le Lieu Unique

Must see in Nantes: Le Lieu Unique

's Middags was ik vaak te vinden op het terras van Le Lieu Unique. De toren van dit complex is één van de meest opvallende bouwwerken in Nantes en behoorde vroeger toe aan de LU-fabiek. Je weet wel, van de koekjes. Inmiddels is het oude fabriekspand omgetoverd tot cultureel complex met één van de gezelligste terrassen van Nantes, langs het water. Je kunt hier niet alleen goed, maar ook goedkoop borrelen. Niet onbelangrijk! Een wijntje kost maar €2. Maar in Le Lieu Unique kun je zo veel meer dan op het terras zitten. Blijf bijvoorbeeld hangen  voor het diner in de Bistro. Je kunt er ook naar een concert of lekker bijkomen in de hammam. 

Nieuwsgierig naar Nantes? Logisch!

 • Een stedentrip Nantes is absoluut de moeite waard. Je kunt je met gemak een dag of drie zoet houden in Nantes, zeker in combinatie met wijn proeven in de stad of regio.
 • Je vliegt al in een paar uur naar Nantes. KLM vliegt, in samenwerking met Air France, meerdere malen per dag via Parijs Charles de Gaulle, naar Nantes. Vergelijk vliegtickets Nantes.
 • Het openbaar vervoer is in Nantes prima geregeld, je kunt er heel gemakkelijk reizen met de tram of de bus. Als je een Nantes Pass koopt, kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijg je gratis toegang tot veel bezienswaardigheden in de stad.
 • Nantes heeft een keur aan goede hotels. Een paar bijzondere boetiekhotels zijn: Okko Hotel, Hotel Voltaire Opera en Mercure Nantes Centre.

Schrijf reactie (4 Reacties)

De leukste winter stedentrips dichtbij huis

Niets zo leuk als een stedentrip maken in de winter. Ja, je moet even een warme jas en handschoenen meenemen, maar dan is het ook echt genieten geblazen. Schaatsen waar normaal gesproken terrasjes staan, vrolijk verlichte winkeletalages bekijken, winter wandelingen maken en opwarmen bij een groot glas glühwein en andere lekkernijen. En het mooie is, de leukste winter stedentrips vind je eigenlijk heel dichtbij huis. Dit zijn mijn favorieten. 

Schaatsen en shoppen in Maastricht

Winter stedentrip: Maastricht, kerstmarkt en lichtroute

Wil je een dagje of een weekendje weg deze winter, maar liever wel in eigen land blijven? Ga dan naar Maastricht. Elk jaar weer is het vanaf eind november feest in de stad. 

Maastricht is in December schitterend verlicht en je kunt zelfs een lichtwandeling maken om ultiem te genieten van het spektakel. Plein 1992, de Maasboulevard en Mosae Forum hebben mooie kroonluchters gekregen, de bruggen dienen als speciaal lichtpad over de Maas en de verlichte mistletoe in de bomen wijzen je de weg naar het Onze Lieve Vrouweplein, waar je even kunt neerploffen om van een warm drankje te genieten. Vanaf eind november kun je de lichtroute ook downloaden

Topattractie is natuurlijk de grote kerstmarkt op het Vrijthof met tientallen kraampjes, de carrousel, het reuzenrad en de enorme schaatsbaan waar je je uren kunt vermaken. Voor het entertainment hoef je ook niet naar binnen, want in december zijn er diverse optredens in de stad van bijvoorbeeld koren, theatergroepen en slagwerkgroepen.

Diverse hotels in Maastricht hebben speciale kerstmarkt-aanbiedingen, bekijk allte tips over Maastricht.

Trier: kerstmarkt met schilderachtig decor

Kerstmarkt Trier

Je denkt niet snel aan Trier bij een stedentrip naar Duitsland, maar zo rond de kerstperiode mag je Trier niet links laten liggen. De stad aan de Moesel is sowieso enorm schilderachtig met zacht gekleurde vakwerkhuisjes en gezellige pleintjes. En daardoor het ideale decor voor de 95 versierde houten martkramen waar je houten speelgoed, handgeblazen en gegraveerd glaswerk, aardewerk en nog veel meer aan kerstcadeautjes op de kop kunt tikken. 

Bij de kramen wordt natuurlijk ook aan de inwendige mens gedacht en kun je braadworsten, aardappelpannenkoeken, zoetigheid en natuurlijk glühwein kopen.

Als je nog nooit in Trier geweest bent, is een bezoek aan de kerstmarkt meteen een goed excuus om de rest van de stad te bewonderen. Trier was namelijk ooit een belangrijke stad in het Romeinse rijk en daar zijn de sporem nog duidelijk van te zien. De Porta Nigra is de bekendste bezienswaardigheid van Trier. Door de tand des tijds zijn de stenen zwart geworden, wat de naam verklaart. Beklim de Porta Negra voor een mooi uitzicht over het centrum van Trier. Ook de Basilika heeft Romeinse roots en is na eeuwen van verval prachtig opgeknapt. 

En omdat Trier aan de Moesel gelegen is, kun je hier ook heel goed wijn proeven. Net buiten het centrum ligt, schitterend omringd door glooiende heuvels begroeid met wijnranken, Weingut Gehlen. Hier drink je alleen wat plaatselijk verbouwd wordt. Een aanrader. 

Bekijk meer over een stedentrip Trier.

Brussel: één van de beste kerstmarkten in Europa

Kerstmarkt in Brussel

Brussel is één van de leukste steden in België om de winter te vieren. Sterker nog, de kerstmarkt in Brussel staat al jaren in de top 3 van Beste Europese Kerstmarkten. Dat is een bezoekje waard. 

Er wordt in Brussel steeds meer werk gemaakt van de decembermaand. Zo zal de Grote Markt net als vorig jaar weer schitterend verlicht zijn en een enorme kerstboom als stralend middelpunt hebben. De kerstmarkt van Brussel is maar liefst 2 kilometers lang, een vrolijke afwisseling tussen kraampjes met eten, drinken en cadeautjes. Daarnaast kun je op de Baksteenkaai schaatsen op de enorme schaatsbaan en zijn er door de gehele stad diverse winterse optredens om van te genieten.

Je logeert al in Brussel vanaf €30 per persoon deze winter. Bekijk ook:

Fietsen door winters Londen

Fietsen door Londen kerst

Je hebt geen excuus nodig om naar Londen te willen in de wintermaanden. Vanaf eind november ziet de Engelse hoofdstad er ontzettend gezellig uit. Het is niet voor niets dat veel toeristen alleen een stedentrip Londen maken om de prachtige etalages van de warenhuizen te bewonderen. Elk jaar is er weer een enorme onderlinge strijd wie er met de meest originele kerst etalage op de proppen komt.

Als je van schaatsen houdt zin je trouwens de komende winter helemaal goed in Londen. Er zijn inmiddels een dozijn ijsbanen geopend op schitterende lokaties. Wat dacht je van schaatsen met het Natural History Museum, Sommerset House, Hampton Court Palace of London Eye op de achtergrond? Door heel Londen heen vind je een keur aan kerstmarkten. De meest centrale kerstmarkten vind je op South Bank, in Hyde Park en Orxford Street. Op Brick Lane in East End vind je een kerstmarkt met allerlei bijzondere handgemaakte producten. 

Wil je winters Londen op een bijzondere manier zien, stap dan op de fiets. In de winter kun je een speciale kerst fietstour maken. Je stapt dan aan het einde van de middag op de fiets, als het al een beetje donker wordt en fietst vervolgens met een gids langs de schitterend verlichte bruggen, Big Ben en alle andere plekken die rond kerst zo bijzonder zijn in Londen. 

Mere informatie over een stedentrip Londen:

Alternatief Hamburg in de winter

Winter in Hamburg

Hamburg is wonderschoon in de winter. Als het heeft gesneeuwd is er niets mooiers dan een wandeling maken rond de Alster of door het mooie stadspark Planten und Blomen. Is het te koud, ga dan wat drinken in het Alsterpaviljon terwijl je van een warm drankje geniet.

In de winter is er bovendien ontzettend veel te doen in Hamburg. Zo is er heel november Winter Bier Festival, ook wel het Hamburger Dom festival genoemd. Tijdens dit festival kun je natuurlijk allerlei lekkere seizoensbieren proeven, maar ook genieten van andere lekkernijen. Begin december barst de kerstgekte los in de stad en vind je door heel Hamburg diverse kerstmarkten tegen. De grootste is te vinden op de Rathausmarkt en langs de Alster. Hier geen enorme kramen, maar kleine stalletjes met glühwein, handgemaakte cadeautjes en lekkere hapjes. 's Avonds komen hier hele vriendengroepen bij elkaar en is het ontzettend gezellig. Maar ook in andere delen van de stad vind je leuke kleinere kerstmarkten, waar je zo goed als alleen maar tussen de locals staat. Uitzondering is de kerstmarkt in St. Pauli dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot Santa Pauli en waar ook bandjes optreden.  

Je reist heel eenvoudig met de trein naar Hamburg. Bijzonder, maar toch voordelig, overnachten doe je er bijvoorbeeld in Motel One am Michel en Superbude St. Pauli.

Bekijk ook:

Schrijf reactie (0 Reacties)

Een weekend naar Londen met de trein

Met de trein een weekend naar Londen. Misschien niet het eerste wat in je zou opkomen. Duurt het niet lang? Is het wel comfortabel? Ik nam de proef op de som en stapte op de trein naar Londen voor een weekendje fietsen door The City en over de Tower Bridge, vintage winkelen en eten in Shoreditch, wandelen langs de grachtjes van Camden en eindeloos staren naar Big Ben. 

Met de trein naar Londen: tips

Met de trein naar Londen: Eurostar

Met de trein naar Londen: St. Pancras

Oké, ik moest er vroeg voor op. Om 6 uur de trein op Utrecht Centraal. Maar dat was snel vergeten. Ik zag een spectaculaire zonsopgang vlakbij Antwerpen, kreeg een heerlijk ontbijtje zodra ik in Brussel op de trein naar Londen was overgestapt en nadat we een halfuurtje onder het Kanaal door zoefden, kwamen we weer boven alwaar een schitterend herfstachtig Engeland aan me voorbij flitste. De bomen kleurden felgeel, rood en oranje, de lucht helderblauw. En ik kon bijna niet geloven dat we echt binnen 10 minuten in hartje Londen zouden zijn, maar toch was het zo. Ik stapte uit op het bijna majusteuze St. Pancras, laadde mijn Oyster Card op en mijn weekendje Londen kon beginnen. Het was nog net geen 10 uur 's ochtends. 

Tower of London: poppies

Trein naar Londen: tower bridge

Een weekend naar Londen met de trein: The City

Mijn eerste stop in Londen was nu niet bepaald een 'hidden gem', maar ik had goede reden om er toch even langs te willen: the Tower of Londen. Tot half november is deze topattractie namelijk omringd door keramieke klaprozen ontworpen door kunstenaar Paul Cummins. Het zijn er bijna een miljoen en staan symbool voor elke soldaat die viel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Symbolisch of niet, the Tower of London lijkt wel te bloeden. Dit had ik, ondanks de enorme drukte en belangstelling, toch niet willen missen. Met een broodje 'to go' en een grote kop koffie geniet ik van dit kleurrijke spektakel en de zon die op de nabijgelegen Tower Bridge schijnt.

Fietsen door onbekend Londen

Vanaf the Tower of London is het slechts een korte wandeling naar The City, het financiële hart van Londen met een keur aan moderne hoogstandjes. In plaats van te wandelen besluit ik dit stuk van Londen en andere delen van de stad op een bijzondere manier te leren kennen: met de fiets. Best spannend, want er wordt natuurlijk links gefietst en het is behoorlijk druk in de stad. Gelukkig leidt de Nederlandse gids ons zonder noemenswaardige problemen langs verbaasd kijkende voetgangers, toeterende taxichauffeurs en scheurende bussen.

Met de trein naar Londen

Fietsen in Londen: London Exchange

Een weekend met de trein naar Londen: Leadenhall Market

Met de trein naar Londen: The Gherkin

Met de trein naar Londen: Cable Street Mural

Eerste stop is The City waar we een bijzonder kijkje krijgen bij de eerste Engelse Beurs en de omliggende steegjes waar vroeger effecten werden verhandeld. Een beetje verstopt ligt even verderop Leadenhall Market, een schitterend oud markt complex omring door hypermoderne gebouwen als The Gherkin van Norman Foster en Lloyd's Building door Richard Rogers en Mike Davies. Echte liefhebbers herkennen de Market meteen. Hier kocht Harry Potter zijn eerste toverstaf. Daarna duiken we dieper het échte Londen in en horen we het verhaal van de rellen van Cable Street, fietsen we langs de kanalen van Wapping en St. Katherines Dock. 

Vintage, streetart en food in East End

Mijn zaterdag breng ik de hele dag door in het oostelijke deel van Londen: East End. Hier kwamen vroeger de emigranten aan vanuit de dokken en vestigden zich in goedkope woningen, voordat zij genoeg geld bij elkaar hadden gewerkt om naar een beter deel van de stad te verhuizen. Het resultaat: een wirwar van culturen en een gezellig rommelige sfeer. Zeker de laatste paar jaar is het oosten van Londen hipper dan hip. Je vindt er kleine boetieks, vintage winkels en de Spitalfield Market en Sunday Up Market zijn populaire bestemmingen om een vrije middag door te brengen. De beste plek om vintage te shoppen is Cheshire Street, een zijstraat van Brick Lane. Hier vind je een dozijn geweldige shops met mannenkleding, bruidsjurken, jassen, jurken en sieraden. Mijn persoonlijke favoriet is The Shop waar je prachig vintage beddengoed, stoffen, hoeden en accessoires kunt kopen. In en rond de Sunday Up Market vind je massa's leuke boetieks, zoals Traffic People. Even verderop vind je Boxpark in Shoreditch waar je niet alleen geweldig kunt winkelen, maar ook nog eens gezellg wat kunt drinken op het dakterras.

Een weekend Londen met de trein: vintage winkelen

Met de trein naar Londen: winkelen in Londen

Trein naar Londen: street art in Londen

East End is ook de wijk in Londen om bijzondere street art te spotten, je hoeft er niet eens je best voor te doen. Vooral bekend zijn de werken van de mysterieuze Belgische meester Roa, zoals de reiger en de egel. Het maakt trouwens ook niet uit wat je culinaire voorkeur is als je East End bezoekt, je kunt je al etend en drinkend een weg door deze Londen buurt werken. Brick Lane staat vooral bekend als 'Banglatown', vanwege alle Indiase restaurants. het is dan ook niet vreemd dat je in deze straat moet zijn als je van echte curry's houdt. Een van de beste Bengalese restaurants is Aladin.

Ga je liever voor wat bekenders? Dan hoef je ook niet ver te wandelen. Aan het einde van Brick Lane vind je namelijk ook de eerste en beste bagel zaak van Engeland: Beigle Bake. Zoeken hoef je niet naar deze bakkerij, je herkent de zaak aan de enorme rij buiten. Bestel de specialiteit van het huis: de bagel met corned beef, pickles en mosterd. Om je vingers bij af te likken. Vlakbij de Spitalfield Market vind je de beste fish & chips zaak van heel Engeland: Poppies, wederom te herkennen aan de lange rij buiten. Maar het is het wachten waard. Je kunt binnen gaan zitten, maar eigenlijk is het stukken leuker om fish & chips in een krant te halen en deze zoals het hoort (met zout en azijn) op te peuzelen. Wil je 's middags nog even wat drinken, dan zou je bijna keuzestress krijgen. Er zijn zo veel leuke kroegen en bars in Shoreditch, dat je gewoon ergens kunt neerploffen waar het er gezellig uitziet. Een leuke aanrader een beetje uit de drukte is Café Kick.

Met de trein naar Londen: fish & chips bij Poppies

Met de trein naar Londen; cafés in Shoreditch

Een rondje Camden Town

Aangezien ik 's middags weer in de trein richting Nederland stap, heb ik op mijn laatste dag geen zeeën van tijd meer, maar wel genoeg om nog een leuk buurtje in Londen te bezoeken. Daarom besluit ik samen met een gids van Free Tours by Foot een wandeling door Camden Town te maken. Deze buurt in Londen staat bekend als de alternatieve wijk van Londen. Hier wonen mensen in woonboten, zie je massa's punkers en lappen de locals de regels aan hun laars. Het leuke van Camden is dat het langs het Regents Canal ligt en je dus lekker langs het water en de sluizen kunt wandelen. Op zondag kun je het beste vroeg naar Camden gaan, want 's middags komen er massa's toeristen af op de Camden Market. Toegegeven, deze markt met vintage, eetstalletjes en handgemaakte accessoires is ontzettend leuk. Maar als je vroeg gaat, voor de drukte uit, kun je nog even op je gemak rondkijken en wat lekkere dingen proeven.

Een weekend naar Londen: Camden Town

Een weekend in Londen: Camden Market 
Logeren in Londen: Park Plaza County Hall

Met de trein naar Londen, hoe werkt het?

 • Je reist vanuit Nederland heel gemakkelijk naar Londen met NS International. Ik reisde van Utrecht CS in slechts 5 uur naar hartje Londen. Je stapt uit in het centrum van Londen, bij Londen St. Pancras. Je kunt meteen in de metro en bent dan in een mum van tijd bij je hotel.
 • Tip! Als je tussen 4 en 24 november boekt, kun je in januari en februari voor €99 met de NS International naar Londen.
 • Ik logeerde bij het Park Plaza County Hotel, in het centrum van de stad. Dit is een ontzettend centraal gelegen hotel. En dat is echt de understatement van het jaar, want vanuit je hotelkamer kijk je uit op Big Ben, The Houses of Parliament, Westminster Abbey en London Eye. Er was niets leukers dan bij het ochtendgloren de gordijnen open trekken en met een verse kopje Nespresso van de zonsopgang genieten met deze Londense iconen op de voorgrond. 
 • Bekijk alle tips over een stedentrip Londen.

Schrijf reactie (8 Reacties)

Ontdek Veria: in de voetsporen van Alexander de Grote

De provincie Macedonië in Noord-Griekenland is bij de meeste reizigers nog onbekend. Jammer, want dit deel van Griekenland heeft zo veel te bieden. Uitgestrekte wijnvelden, een dramatisch heuvellandschap waar rivieren zich woest een weg doorheen banen, kleurrijke en vriendelijke dorpjes en bijzonder historisch ergfoed. Aan de andere kant: je kunt hier nog ongestoord de boel verkennen, zonder er over touringcars en massa's touristen heen te vallen. En dat alles op een uurtje rijden van Thessaloniki. 

Griekenland, Veria - Timios Podromus

Griekenland, Veria - Timios Podromus

De chauffeur die me van Thessaloniki naar Veria brengt, spreekt geen Engels, maar doet wel zijn best. Zodra we de drukke stad achter ons hebben gelaten en het drukke verkeer heeft plaats gemaakt voor verlaten wegen omringd door velden en bergen, wijst hij naar buiten. 'Olympus, from the gods.' En waarempel, ik kan de contouren van de zo beroemde berg in de verte ontwaren. Ik duik in mijn geheugen en ben ineens nog blijer dan gewoonlijk dat ik geschiedenis in mijn pakket had op de middelbare school. 'Zeus, Athena and Pegasus', zeg ik voorzichtig tegen mijn chauffeur. Een grote glimlach. Wij begrijpen elkaar.  

Dan doemt voor mijn ogen iets op dat ik niet meteen in Griekenland gezocht zou hebben: een skilift. Door mijn gepieker over Griekse goden en mythologie had ik niet gezien dat het landschap inmiddels is bespikkeld met huisjes die ik niet anders kan bestempelen dan 'chalets'. Zijn we in de Griekse Alpen beland? Inderdaad, want er verschijnen borden langs de kant van de weg met afslagen naar pistes, skilifts en hotels. Wanneer ik verbaasd naar de borden wijs, knikt mijn chauffeur enthousiast. Dit is dus het ski-gebied van Griekenland, who knew. 

The great Tumulus and royal tombs of Vergina

Maar waar ik naartoe onderweg ben, is nog unieker. Tot zo'n 40 jaar geleden was mijn bestemming namelijk niet meer dan gewoon een lage heuvel, begroeid met gras. Natuurlijk gingen er verhalen in de regio. Die heuvel zou bijzonder zijn. Maar ja, in het land van mythen en sagen, wat is een verhaal meer of minder? De Griekse archeoloog Manolis Andronikos dacht er het zijne van en had toch het idee dat er meer was dan enkel zand en gras. Hij kreeg gelijk, en hoe! Onder de heuvel bleken zich de compleet intacte graven van de familieleden van Alexander de Grote te bevinden, waaronder de tombe van zijn vader Philippus II, zijn vrouw en een jonge prins, waarschijnlijk een broer of neef van Alexander. Niet alleen de graven en sarcofagen waren nog helemaal intact, ook bleken de tombes niet geschonden te zijn en kwamen de eigendommen van de overledenen, zoals kleding, goud, wapens, speelgoed en grafgeschenken, ook nog in perfect staat tevoorschijn. 

Vergina: The Great Tumulus

Vergina, Greece: royal tombs

De vondsten in Vergina hebben volgens velen net zo veel waarde als de Acropolis in Athene. Of dat zo is, mogen de geschiedkundigen uitvechten, maar de opgravingen en tombes in Vergina zijn adembenemend mooi. De grafheuvel, Tumulus genoemd, is nu opengesteld en een schitterend museum. Je kunt de drie tombes in hun volle glorie bekijken, maar ook alle schatten die erin gevonden zijn. Vooral de gouden kronen zien er nog als nieuw uit, net als al het zilverwerk en het enorme arsenaal aan wapens. In The ancient cemetary of Aegae royal tombs kun je je letterlijk een paar uur in een rijke geschiedenis onderdompelen.

Tastbare rust bij Timios Podromus

Vergina is gelegen temidden van bergen de ooit waren bezaaid met orthodoxe kloosters. De honderden minniken die er woonden, hielpen de koopmannen die aanmeerden langs de rivier Aliakmonas. Inmiddels zijn er nog maar een handjevol kloosters over en deze worden door enkele monniken bewoond. Eén van de kloosters, Timios Podromus, is geopend voor bezoekers. De rit ernaartoe, door de bergen, over smalle wegen en haarspeldbochtjes, is adembenemend. De ligging van Timios Podromus aan de rand van de klif, met uitzicht op de rivier en de omliggende bergen is op zijn zachts gezegd idyllish te noemen. De rust en stilte zijn bijna tastbaar.

Griekenland, Veria - River Aliakmonas

Griekenland, Veria - Timios Podromus

Griekenland, Veria - Timios Podromus

Griekenland, Veria - Timios Podromus

Griekenland, Veria - Timios Podromus

De vier monniken die er nog wonen, omringd door tientallen kippen, pauwen, puppy's en katten, zijn buitengewoon vriendelijk en vinden het leuk om bezoekers rond te leiden. De kerk de de verschillende kapellen zijn voorzien van prachtig houtwerk en fel gekleurde iconen. Het werk bestaat tegenwoordig vooral uit het onderhouden van het complex, maar ook bewijzen ze Griekenland een dienst. 'Vanwege de crisis zitten veel jongeren zonder werk en zij voelen zich soms echt wanhopig', legt één van de monniken me in vloeiend Duits uit, 'wij halen ze dan hier naartoe, zodat ze even tot zichzelf kunnen komen. Ze mogen hier dan wat klusjes doen en wij betalen ze een paar tientjes. Niet veel, hooguit genoeg voor sigaretten en wat te eten. Maar we willen ze vooral hoop geven'. 

Veria: kruispunt van culturen

Veria is de belangrijkste plaats van de regio met zo'n 70.000 inwoners. Vanuit de chalets aan de rand van het stadje kun je zo de skipiste op stappen. Veria is vooral bekend vanwege het bezoekje van apostel Paulus zo'n twee duizend jaar geleden. De rede van de apostel in het dorp was meteen Europa's eerste kennismaking met het Christendom en het trapje waarop hij dit deed, is bewaard gebleven en nu een belangrijk monument.

Toch is dit niet het meest interessante deel van Veria, dat ligt op enkele minuten wandelen: de wijk Kyriotissa ofwel, de Joodse buurt. Vrij onbekend is dat de bevolking van Thessaloniki en de regio door de eeuwen heen voor zo'n 65% uit Joden bestond. Er was van oudsher al een kleine Joodse populatie, maar na de Spaanse inquisitie namen veel Joden afkomstig van het Ibirisch schiereiland hun intrek in Noord-Griekenland. Ze doorstonden de overheersing van de Byzantijnen en Ottomanen, maar niet die van de nazi's. Ondanks dat een groot aantal Joodse inwoners zich tijdens de Tweede Wereldoorlog schuil hielden in de bergen werden toch duizenden van hen naar de kampen afgevoerd om niet meer terug te keren. Na de oorlog vonden de meeste overlevenden het te pijnlijk om nog in de wijk te verblijven, emigreerden naar Amerika en Kyriotissa raakte langzaam in verval. Nu worden de oude huizen weer prachtig opgeknapt en is het echt de moeite waard om een wandeling door de wijk te maken, langs de stijle straatjes en het kabbelende riviertje. Local Evi Meska is daarbij een enthousiaste gids, die de historie van Veria en de regio tot in detail kent. Bezoek ook de kleine, kleurrijke synagoge.

Greece, Veria - Kyriotissa

Griekenland, Veria - Joodse Wijk

Kyriotissa, Veria

Een bezoekje aan het Elia plein in Veria is ook een must, daar zie je schitterend gerenoveerde neo-klassieke huizen. In de gelijknamige straat vind je bovendien een keur aan restaurants waar je lekker kunt eten, gewoon tussen de locals. Beluga is bijvoorbeeld een prima adres om te lunchen. Daarna is het tijd om de rest van het stadje te ontdekken. Veria heeft met het Byzantijns Museum en Moderne Geschiedenis en Kunst Museum, Ottomaanse hammams en Byzantijnse kerken een aantal trekpleisters waarmee je je nog gemakkelijk een paar uur kunt zoet houden.

Hoe kom je in Veria, en waar slaap je?

 • Veria ligt op slechts een uurtje rijden van Thessaloniki. Je kunt vanuit de stad meerdere malen er dag met de bus naar Veria, een kaartje kost je ongeveer €10. Vanuit Veria kun je vervolgens vervoer regelen naar Vergina. Je kunt natuurlijk ook in Thessaloniki een auto huren.
 • Wil je de tijd nemen om omgeving van Veria te ontdekken? Dan kun je bijvoorbeeld logeren bij Hotel Kokkini Spiti, gevestigd in één van de mooi gerestaureerde Joodse huizen. 
 • Je kunt Vergina en Veria heel gemakkelijk bezoeken tijdens een stedentrip Thessaloniki. Bekijk alle tips over Thessaloniki.
 • Thessaloniki is een stad gemaakt voor smulpapen! Je vindt er geweldige restaurants, bedrijvige markten vol lekkers en gezellige bars. Bekijk hoe je je een weg door Thessaloniki kunt eten en drinken (met tips van een local!). 
 • Het is nu erg gemakkelijk om in Thessaloniki te komen: Transavia vliegt meerdere keren per week van Amsterdam naar Thessaloniki.

Bezocht jij Noord-Griekenland al eens?

Schrijf reactie (2 Reacties)

A place to stay: Sandman Signature, Newcastle

Als je een stedentrip Newcastle maakt, kun je natuurlijk een minicruise maken. Je komt dan 's ochtends aan, verblijft de hele dag in Newcastle, en gaat 's avonds met de nachtboot weer naar huis. Prima natuurlijk, maar eigenlijk is er zo veel te doen in Newcastle dat het de moeite is om nog een dag of wat extra te blijven. Ik verbleef 3 dagen in Newcastle en kon zo niet alleen het historische centrum en Quayside verkennen, maar ook de bijzondere buurt Ouseburn. Ik logeerde in het Sandman Signature. Groot voordeel? 's Avonds hoefde ik nog geen 5 minuten te wandelen om een keur een leuke restaurants tegen te komen.

Sandman Signature Hotel Newcastle

Ondanks dat het Sandman Signature Hotel nog geen 5 jaar oud is en er fonkelnieuw uitziet, heeft een gebouw een ontzettend interessante geschiedenis. Het hotel is namelijk een compleet vernieuwde en gerenoveerde bierbrouwerij. Op het terrein waar het Sandman Siganture op staat, vond je zo'n 150 jaar geleden The Newcastle Breweries Limited, een collectief van 5 kleinere brouwerijen uit Newcastle. Toen de brouwerij in 2005 de deuren sloot en verhuisde, was dit tot groot verdriet van de medewerkers die zelfs nog even kwamen schoonmaken, voordat de deur voor de laatste keer in het slot viel.

De blauwe ster eenzaam op de gevel

Vier jaar lang stond kantoorgebouw van de brouwerij leeg, de blauwe ster eenzaam op de gevel, waardoor er een hoop schade werd toegebracht aan het pand door dieven en krakers. De Canadese vastgoedontwikkelaar Mitch Gaglardi kocht het pand in 2009 op en besloot er, met zijn ervaring in de hospitality, een design hotel te maken van het brouwerijgebouw. Met oog voor het verleden. Het pand moest bijna helemaal gestript worden, maar gelukkig konden nog veel elementen bewaard blijven. En de blauwe ster? Ooit symbool van de voor de locals zo belangrijke brouwerij? Die prijkt weer trots op de gevel en heet de gasten van het hotel hartelijk welkom.

Sandman Signature Hotel Newcastle

Sandman Signature Hotel Newcastle

Een strak designhotel dat toch warmte uitstraalt

Dat de ster is behouden, valt trouwens goed bij de oud-werknemers van de The Newcastle Breweries Limited. Gaglardi vertelt dat er regelmatig mensen binnenlopen, gewoon om even te laten weten dat hun opa, vader, oom of broer hier vroeger werkte. En die warmte straalt het Sandman Signature Hotel ook uit, verrassend voor zo'n nieuw en strak designhotel. Maar in de lobby staan knusse banken, grappige lampen en is Newcastle door een enorme foto van de bruggen op de muur duidelijk aanwezig.

En ook in de kamers vergeet je geen moment dat je in Newcastle bent, dankzij de smaakvolle zwart-witte canvassen aan de muur. De rest van de kamer is ingericht in een warm rood, met een paar kleurrijke elementen. Leuk detail: bij aankomst stonden een fles wijn klaar en een flesje plaatselijk gebrouwen bier, helemaal in stijl met de geschiedenis van het hotel. In de badkamer is weinig te merken van die historie, maar dat is juist helemaal niet erg. Ik moest bijna een wekker zetten om me erop te wijzen dat ik echt al veel te lang onder de regendouche stond. 

Sandman Signature Hotel Newcastle

Sandman Signature Hotel Newcastle

Sandman Signature Hotel Newcastle

Handig is het kleine keukentje. Natuurlijk ga je, met zoveel fijne restaurants in de buurt, niet koken. Maar je kunt in ieder geval je flessen water kwijt in de koelkast en 's ochtends een kop koffie zetten om bij wakker te worden. Vervolgens is het fijn Engels ontbijten in het restaurant beneden, met scrambled eggs, broodjes met jam en een krantje erbij.

De 5 leukste hotspots vlakbij het Sandman Signature Hotel

1. Blackfriars 
Zoals gezegd, ver lopen hoef je 's avonds niet als je lekker wilt eten. Op zo'n drie minuten wandelen van het Sandman Signature vind je het oudste restaurant van Newcastle, gevestigd in een 13de eeuws Dominicaner klooster: Blackfriars. Hier krijg je gerechten voorgeschoteld die Middeleeuws goed zijn, maar wel ontzettend modern opgemaakt. Bijzonder is ook dat Blackfriars alleen werkt met producten uit de regio en van het seizoen. Op deze manier proef je het beste dat Noord-Engeland te bieden heeft.

Blackfriars: restaurant in Newcastle

Stedentrip Newcastle: Grainger Market

2. Grainger Market
Deze schitterende oude overdekte markt was de eerste in zijn soort toen deze in 1830 het levenslicht zag. Eeuwenlang werden hier groenten, fruit, vlees en vis verhandeld. De Grainger Market mag dan inmiddels flink gemoderniseerd zijn, je kunt er nog steeds terecht voor je dagelijkse boodschappen al vind je op de overdekte markt nu ook een hoop souvenirswinkels, wolwinkels, kraampjes met handgemaakte producten en kleine cafés waar je terecht kunt voor een kop koffie. De structuur en stijl van de Grainger Markt is echter nog die van weleer, schitterend.

3. Newcastle United
Echte voetbalfans vinden het geweldig om in het Sandman Signature te logeren, want het voetbalstadion ligt pal naast het hotel! Wil je dus een keer een wedstrijd bijwonen, koop dan kaartjes voor een thuiswedstrijd van Newcastle United en vlak voor de wedstrijd begint, kun je gewoon vanuit het hotel even de straat oversteken en St. James' Park binnenlopen. Het hotel heeft zelf overigens ook speciale deals voor voetbalfans.

4. China Town
Je ziet de toegangspoort naar China Town al liggen vanuit het hotel. In deze buurt, die slechts uit een paar straten bestaat, vind je meer dan 20 restaunts met een Szechuan, Kantonese, Maleisische of Koreaanse achtergrond. Maar je vindt er ook een keur aan karaoke bars, pubs, grote Chinese supermarkten en leuke winkeltjes. In de buurt worden regelmatig leuke, gratis evenementen georganiseerd. 

Stedentrip Newcastle: China Town

Stedentrip Newcastle: Discovery Museum

5. Discovery Museum
Wil je meer weten over de veelbewogen geschiedenis van Newcastle? Dan is het Discovery Museum een aanrader. Het museum is gratis te bezoeken en de expositie over de geschiedenis van de stad is erg mooi gemaakt en leuk om doorheen te wandelen. Mis ook de expositie over het militaire verleden niet en loop ook een rondje rond het 30 meter lange schip Turbinia. Aan het einde van de 19de eeuw was dit namelijk het snelste schip ter wereld.

Je logeert al in het Sandman Signature Hotel voor €87 per nacht.  

Bekijk meer over Newcastle

 • Een leuke en gemakkelijke manier om in Newcastle te komen is met de ferry van DFDS Seaways, je koopt al een retourtje voor €88. Wil je een minicruise maken? Bekijk dan het beste van Newcastle tijdens een minicruise.
 • Liever vliegen naar Newcastle? Dat kan met KLM, voor zo'n €100.
 • Een bijzondere wijk in Newcastle leren kennen? Dat kan. Loop vanaf de Quayside naar de leuke wijk Ouseburn. Ooit was dit het industriële hart van Newcastle, maar onder dat nog altijd ruige uiterlijk gaat een uiterst gezellige buurt schuil vol leuke pubs en bezienswaardigheden.
 • Bekijk alle tips voor een stedentrip Newcastle.

Schrijf reactie (2 Reacties)

Antwerpen: perfecte stedentrip voor oud en nieuw!

Antwerpen is een geweldige stad om Oud en Nieuw te vieren. Natuurlijk kun je er op oudjaarsdag naartoe gaan en de hele nacht feesten. Maar je kunt Oud en Nieuw natuurlijk ook gebruiken als excuus voor een stedentrip Antwerpen. Er is in de kerstvakantie ontzettend veel leuks te doen in Antwerpen, dus waarom niet? Dit kun je allemaal doen in Antwerpen rond Oud en Nieuw. 

Oud en Nieuw in Antwerpen

Als je Oud en Nieuw eens niet thuis wilt vieren, is Antwerpen een goede keuze. Je bent er zo, kunt leuke arrangementen boeken en er is in de kerstperiode genoeg te doen in de stad. Ik vierde Oud en Nieuw in Antwerpen en vond het een fijn lang weekend weg. Bekijk al mijn tips.

Shoppen in stijl

Geef toe, één van de belangrijkste redenen om naar Antwerpen te gaan, is shoppen. Maar als je dan toch rond oudjaar naar Antwerpen gaat, kun je dit ook in stijl doen. Bezoek daarom in ieder geval de Stadsfeestzaal. Deze zaal is gelegen tussen de Meir, Huidevetterstraat, Schuttershofstraat en werd gebouwd in 1908. Helaas brandde het pad tien jaar geleden helemaal af. Inmiddels is de zaal schitterend gerenoveerd en kun je er heerlijk wat drinken bij gezellige bar. Je hebt hier uitzicht op de enorme glazen vis die constant van kleur verandert en de champagnebar, die is gevestigd op een aparte verdieping in de vorm van een gigantisch champagneglas. Maar de winkels rondom bezoeken kan natuurlijk ook.

Stadsfeestzaal Antwerpen
 
Shoppen in Antwerpen, Nationalestraat
 
Shoppen in Antwerpen, Nationalestraat

Daarna ga je verder in de Nationalestraat, dit is dé modestraat van Antwerpen. Je vindt hier de Modenatie, dat onder andere onderdak biedt aan het Mode Museum, Flanders Fashion Institute en Copyright Bookstore. In de Nationalestraat zijn de beroemde Vlaamse ontwerpers gevestigd, maar ook bijzondere kleine boetieks en vintage winkels. Zo is er voor iedereen iets te vinden. Persoonlijke favorieten: de kleurrijke en bijzondere accessoires van Baby Beluga, de exclusieve wol en stoffen van Julija's Shop en vintagewinkel Jutka & Riska.

Schaatsen in Antwerpen

Als je met Oud en Nieuw in Antwerpen bent is er niets leukers dan ook een echte winteractiviteit te ondernemen: ga schaatsen! Vanaf half november opent een bijzondere schaatsbaan in Antwerpen haar deuren: De Badboot. In de zomer kun je hier heerlijk luieren en zwemmen, met uizticht op de binnenstad van Antwerpen, maar in de winter wordt het bad omgetoverd tot ijsbaan. Geweldig om hier een rondje te schaatsen en vervolgens te genieten van echte winterkost. Liever schaatsen in het centrum van Antwerpen? Dat kan, gewoon op de Markt.

Schaatsen in Antwerpen: de Badboot

 Foto met dank aan: de Badboot

Vissen kijken en relaxen in het bubbelbad

Toen ik Oud en Nieuw vierde in Antwerpen had ik een oudjaars-arrangement gereserveerd in het Raddisson Blu Astrid, via Hotel Specials. Bij dit arrangement zaten kaartjes voor Aquatopia inbegrepen, dat vlak naast het hotel ligt. Nu had ik een bezoekje aan het aquarium niet per se op mijn must-see lijstje staan, maar aangezien het regende en de kaartjes nu eenmaal voor handen waren, besloot ik toch een kijkje te nemen. En ik moet bekennen: Aquatopia was een leuke verrassing. Natuurlijk niet te vergelijken met Sea World of Sydney Aquarium, maar Aquatopia heeft een leuke verzameling tropische vissen, is ruim opgezet en het is prima om hier even in een uurtje doorheen te wandelen.

Antwerpen Aquatopia
 
Aquatopia Antwerpen

Aangezien ik in het Raddisson Blu logeerde en dit hotel beschikt over een enorm wellness centrum, besloot ik om hier een paar uur te genieten en lekker te ontspannen. Dat was ook niet moeilijk, wat het beschikt over een binnenzwembad, jacuzzi en een aantal sauna's. Een goed idee als het een middagje niet zulk lekker weer is. Heeft je hotel geen wellness centrum, dan kun je in de binnenstad van Antwerpen terecht bij bijvoorbeeld Sukha Nanda voor een massage of kruidenbad.

Oud en Nieuw vieren: op de Markt en aan de Schelde

Maar het gaat natuurlijk allemaal om oudjaarsavond en het inluiden van het nieuwe jaar. Antwerpen is heel gezellig met Oud en Nieuw. Je kunt van te voren bij een restaurant reserveren om te eten, om vervolgens rond een uurtje of tien richting de Markt te gaan. Bij diverse cafés staan er kraampjes en stalletjes buiten, dus je kunt overal terecht voor een biertje, glühwein en wat te eten. De sfeer is er reuze goed. Een halfuurtje voor middernacht doe je er goed aan om alvast richting de Schelde te lopen, want hier wordt afgeteld en vervolgens een enorm mooi vuurwerk afgestoken. Echt een leuke belevenis. Nadat het nieuwe jaar is ingeluid, kun je gewoon terug naar de Markt om daar verder te feesten. Voor de meeste kroegen en bars heb je kaarten nodig om binnen te komen, maar over het algemeen kun je bij Kelly's Irish Pub en The Popcorn wel terecht zonder kaarten.

Oud en nieuw in Anwerpen

Antwerpen met Oud en Nieuw, zo doe je dat

 • Het is het gemakkelijkst om met de trein naar Antwerpen te gaan. Als je vroeg boekt, heb je de goedkoopster kaartjes, al vanaf €29.
 • Ik logeerde in het Raddisson Blu Astrid hotel, dat heel handig naast het Centraal Station gelegen is. Normaal gesproken is dit best een prijzig hotel. Ik boekte echter een arrangement via Hotel Specials en niet alleen viel te prijs toen erg mee, maar er zaten ook kaartjes bij voor Aquatopia, ik mocht gebruimaken van het Wellness Centrum en ik heb 2 ochtenden kunnen aanschuiven bij het ontzettend uitgebreide ontbijtbuffet.
 • Wil je liever ergens anders logeren? Dan kan ik Hotel Banks, vlakbij de Groenplaats, en het Leonardo Hotel van harte aanraden.
 • Lunchen in Antwerpen kun je doen in de Stadsfeestzaal, maar Mint is ook erg leuk.
 • 's Avonds is het lekker eten bij Fez aan de rand van het centrum of bij Jeanty's vlakbij de Markt, vooral de mosselen zijn hier een aanrader.
 • Zin in een stedentrip Antwerpen? Bekijk alle tips over Antwerpen.
 • Wil je een bijzondere wijk in Antwerpen leren kennen? Ontdek dan 't Eilandje.

Bekijk ook al mijn Antwerpen-tips op Pinterest.

Follow Mooistestedentrips NL's board Antwerpen on Pinterest.

Schrijf reactie (2 Reacties)