• Budapest-slider
 • Brussel-slider
 • Berlijn-slider
 • Rome-slider
 • Ontdek de mooiste thermale baden in Boedapest: 's zomers of 's winters heerlijk (buiten!) badderen.
 • Brussel heeft musea om ú tegen te zeggen. En dat tegen een heuvelachtig decor vol schitterende Art Nouveau.
 • In Berlijn is zo veel te ontdekken. Of je nu 3 dagen of een week blijft: je verveelt je geen moment.
 • Ontsnap aan de drukte in Rome en bezoek de wijk Trastevere: rust en heerlijk eten langs de Tiber.

Koffie leuten in Kaapstad

De leukste plekken om koffie te drinken in Kaapstad

Kaapstad heeft een echte koffiecultuur. 's Ochtends gaan de meeste locals eerste even een goede kop koffie en een broodje halen, voordat zij aan hun werkdag beginnen. Uitgebreid koffie leuten is dus de manier om in Kaapstad echt even tussen de plaatselijke bevolking te verkeren. In een straal van nog geen 10 minuten wandelen van mijn hotel vond ik de leukste café van Kaapstad. Dit is mijn koffie top 5!

Koffie drinken in Kaapstad, Yours Truly | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Kaapstad, Yours Truly | Mooistestedentrips.nl

Yours truly

Yours truly is één van de gezelligste cafés in Long Street. 's Ochtends schuif je buiten aan voor een kop koffie of ga je binnen op je gemakje bezitten omringd door het industriele en hippe interieur en bestel je ene broodje dat je kunt samenstellen met het lekkerste beleg. Al ontbeten of kom je 's middags langs Yours truly? Geen punt, want vanaf het einde van de middag is het ontzettend gezellig in de tuin met een biertje of een wijntje. 's Avonds kun je hier trouwens erg fijne pizza bestellen.

Rcaffé

Ook aan Long Street gelegen vind je Rcaffé, dat al jaren in de Top 10 beste koffietentjes van Kaapstad staat. En als je alleen al door de etalage kijkt snap je waarom. Het grappige retro intereur lokt je domweg naar binnen. Zo sieren een tiental stropdassen de achterwand van Rcaffé, hangt er een poster van tientallen vintage kop-en-schotels boven de bar en drink je koffie onder een klok gemaakt van vintage badmintonrackets. Maar buiten dat mag het aanbod van deze koffietent er ook zijn. Je kunt hier heerlijk ontbijten met een ommeletje of eggs benedict, koffie met muffins of taart eten of 's middags lekker lunchen. 

Koffie drinken in Kaapstad, Rcaffé | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Kaapstad, Rcaffé (foto's door Sharon Segall, Rcaffé) | Mooistestedentrips.nl

Birds café

Toen ik voor het eerst bij Birds café langsliep dacht ik nog dat het een hotel was (want, mooi koloniaal gebouw) en dat hotelgasten er genoten van hun ontbijt. Maar ik had het mis: Birds café is gewoon een hele fijne koffietent waar het de hele dag door druk is! Maar er is meer dan koffie alleen, want hier koop je ook kunst van lokale artiesten en kun je deelnemen aan proeverijen, zoals een wijnproeverij of curryproeverij.

Haas

Vanaf het moment dat Haas 's ochtends de deuren opent, zijn alle stoeltjes binnen en buiten meteen bezet. Niet zo gek ook, want Haas is veel meer dan alleen een leuke koffietent aan Buitenkant Street. Je bestelt hier ook de lekkerste ontbijtjes en lunchgerechten, maar je kunt er ook ontzettend goed shoppen. Het café verkoop design van locale artiesten en er zijn regelmatig exposities. Ga dus zeker even langs. 

Koffie drinken in Kaapstad, Haas (Bo-Kaap) | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Kaapstad, Haas (foto's door: Haas) | Mooistestedentrips.nl

Bean there

Bij Bean there drink je misschien wel je meest bijzondere kop koffie in Zuid-Afrika. De eigenaren van Bean there werken namelijk alleen met verantwoorde bonen en gaan daarin zo ver dat ze zelf naar plantages rijden om zelf hun koffiebonen te selecteren. Zo weten zij niet alleen dat ze de beste bonen te pakken hebben, maar dat deze ook op een goede  en eerlijke manier zijn geproduceerd. Elke batch bonen wordt ook nog eens perfect gebrand, dus een kopje koffie in deze tent is echt een feestje voor de smaakpapillen. Bovendien ben je bij Bean there omringd door mooie en moderne Afrikaanse kunst en hebbedingetjes die je ook kunt kopen. 

Koffie drinken in Kaapstad, Bean there (foto's door Bean there) | Mooistestedentrips.nl

Koffie drinken in Kaapstad, Bean there (foto's door Bean there) | Mooistestedentrips.nl

Begin je rondreis Zuid-Afrika in Kaapstad

 • De cafés in mijn Top 5 liggen allemaal op loopafstand van het Grand Daddy Hotel, waar ik tijdens mijn stedentrip Kaapstad logeerde. Een schitterend boutique hotel aan Long Street, met een bijzondere geschiedenis en buitengewoon gezellig dakterras. Je lees hier mijn review van het Grand Daddy Hotel in Kaapstad.
 • Tijdens mijn stedentrip Kaapstad kwam ik de Nederlandse Naomi tegen die in Bree Street de bijzondere concept store I Love SAM runt. Ik interviewde haar en zij deelde haar favoriete hotspots in Kaapstad.
 • Zeker doen tijdens je verblijf in Kaapstad: wijn proeven bij de oudste wijngaard van Zuid-Afrika, Groot Constantia.
 • Op zoek naar een leuke dagtrip vanuit Kaapstad? Maak een dagtrip Kaap de Goede Hoop, geniet van de adembenemende uitzichten en spot pinguïns, struisvogels en misschien zelfs walvissen. 
 • Begin je rondreis in Zuid-Afrika in Kaapstad en bekijk alle tips in mijn CityGuide Kaapstad.
 • KLM heeft soms goede aanbiedingen naar Kaapstad, maar je kunt ook goedkoop met een overstap naar Kaapstad vliegen. Bijvoorveeld met British Airways of South African Airways. Vergeljk vliegtickets naar Kaapstad en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. 
Schrijf reactie (0 Reacties)

De best bewaarde geheimen van Berlijn Mitte

Maak je een stedentrip Berijn dan raak je hoe dan ook wel een keer in Mitte verzeild. In deze buurt huizen namelijk de bekende bezienswaardigheden als Brandenburger Tor, Reischtag, Fernsehturm en de meeste musea. Maar Berlijn Mitte heeft ook nog een onbekende kant, met genoeg te ontdekken. Ik neem je mee naar de leukste plekjes van Mitte waar je de locals uit heden en verleden leert kennen.

De best bewaarde geheimen van Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Goed verscholen hofjes

Laat de Oranienburgstraße en de Hackischer Markt achter je en wandel richting Gipstraße, Linienstraße en Auguststraße. Officieel heet dit 'Mitte Noord' en dit deel van het centrum van Berlijn is net wat miner toeristsich dan de rest. Toegegeven, je zult er geen grote musea of trekpleisters vinden, maar wel een ultiem volks gevoel. Let goed op, want dan loop je de hofjes niet voorbij. Soms zijn ze verscholen achter een hek, dat net een beetje open staat of achter een prachtige façade. Soms zijn er openingstijdens aangegeven, maar meestal niet.

Hofjes in Berlijn, Barcomi's | Mooistestedentrips.nl

Sophie Gips Höfe, Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Gestalten, winkelen Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Gestalten, winkelen in Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

De hofjes in Berlijn mitte zijn een oase van rust. In de Heckmann Höfe vind je kleine galeries en leuke restaurants, in de Rösen Höfe vind je kleine winkeltjes vol sieraden en hebbedingetjes en in mijn favorieten hofje, Sophie Gips Höfe, is één van de meest bijzondere winkels van Berlijn te vinden: Gestalten. Op het eerste gezicht misschien gewoon een boekwinkel, maar als je het industriële pand binnen loopt, zie je meteen dat je de winkel daarmee tekort doet. Het is veel meer een conceptstore waar je bijzonder design en leuke hebbedingetjes kunt kopen. Klaar met shoppen? Dan kun je tegenover de winkel geweldig koffie drinken en taartjes eten bij Barcomi's, waar het altijd reuze gezellig is. 

Joodse meisjesschool: geschiedenis en smullen

Je zou bijna aan het pand met de zware deuren voorbij lopen. Het lijkt wel een school! En dat was het dan ook, tot de Tweede Wereldoorlog. De Jüdische Mädenschule is misschien wel het mooiste gebouw in heel Mitte. Gebouwd aan het begin van de vorige eeuw in de stijl 'De Nieuwe Zakelijkheid', door de Joodse architect Alexander Beer. Ooit genoten hier zo'n 400 meisjes van de gegoede Joodse klasse uit de buurt hier modern onderwijs. Bijna geen enkel meisje overleefde de kampen en nadat het pand door de Russen als school werd gebruikt, stond het er na de val van de muur maar een beetje verlaten bij.

Totdat de dochter van de architect, die als baby naar Engeland werd gesmokkeld, erachter kwam dat haar vader dit gebouw had ontworpen. Zij kreeg zeggenschap over de school en besloot dit aan de kunst te geven. Nu kun je in de oude school terecht om kunst te kijken in diverse galerieën, kun je er heerlijk lunchen bij Mogg & Meltzer (zalige broodjes pastrami) of 's avonds uit eten bij sterrenrestaurant Pauly Saal. In dit restaurant zijn nog prachtige oude details van de school te zien. 

Streetart en alternatieve kunst: Haus Schwarzenberg

En over bijzondere geschiedenis gesproken! Het kleurrijke Haus Schwarzenberg, dat achter Rosenthalstraße 39 ligt verstopt, vlakbij de Hackescher Markt, heeft een al even kleurrijke geschiedenis. Het deed ooit dienst als fabriek, schuilplaats voor Joden in de Tweede Wereldoorlog en televisiestation in de tijd van de DDR. Nadat het jarenlang had leeg gestaan, besloot de eigenaresse de aaneenschakelijk van pandjes in het hofje aan kunstenaars te geven, waardoor je er nu kunt genieten van massa's streetart, galeies, musea en een alternatiee bioscoop. 

Berlijn Mitte, Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Berlijn Mitte, Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Berlijn Mitte, Haus Schwarzenberg | Mooistestedentrips.nl

Stolpersteine Berlin Mitte

Ik struikelde er letterlijk over, elke dag als ik in de wijk op zoek ging naar mijn eerste kopje koffie van de dag: Stolpersteine. Ik ken het fenomeen ook uit Nederland en zag ze al eens bij mij in Utrecht, maar ook in Zwolle liggen, en heur uit Hamburg schreef er onlangs een prachtig artikel over. Stolpen betekent in het Duits struikelen en deze bronzen 'struikelsteentjes' zijn lieve en mooie gedenktekens aan de honderdduizenden Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Mitte woonden erg veel Joden, dus zijn er ook veel struikelsteentjes op straat te vinden.

Stolpersteine, Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Stolpersteine, Berlijn Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ik zag er al meer dan tien in de Gipstraße. Op de website kun je de naam ingeven die op het steentje staat en dan kun je iets lezen over die persoon. Een prachtige manier om iemand nooit te vergeten, volgens mij. Zo kwam ik erachter dat Jenny Cohn (wiens steentje ik zo vaak passeerde dat ik 's ochtends zachtjes 'Goedemorgen Jenny' tegen haar zei) verplicht door de Nazi's op dit adres aan de Gipstraße moest wonen, tot haar deportatie in 1942. Ze werd 64 jaar. 

Uit eten in Berlijn Mitte

 • Schwarzwald stuben
  Ik ben zeg maar verre-van-vega, dus een eetcafé dat heerlijke stukken vlees en gerechten uit het Zwarte Woud serveert? Yes please! Schnitzels, worsten, grote stukken ham. Met aardappesalade natuurlijk! Kom maar door. Bovendien een ontzettend gezellig restaurant waar je geheid tussen de locals zit.
 • 3 minutes sur mer
  De zee is ver te zoeken in Berlijn, maar dit gezellige buurtrestaurant mag je toch zeker niet overslaan. Een ontzettend interessante kaart, boordevol zalige vlees- en visgerechten. Het enorme plateau fruit-de-mer is niet te versmaden.
 • The Barn
  Koffie drinken, ontbijten, taartjes eten. The Barn is waar je moet zijn. In Berlijn vind je op dit moment veel koffiezaken die ook hun eigen bonen roosteren en The Barn is er daar één van. Vanaf het moment dat de deuren open gaan, ziet het er al blauw van de locals die er graag afspreken voor een latté en een lekker broodje. Er gewoon tussen gaan zitten, is het beste recept.
 • Simon
  Zo'n heerlijk typisch buurtrestaurantje waar je vanaf het einde van de middag tot 's avond laat terecht kunt voor een lekker wijntje. Wil je ook even wat eten? Doen! Er staan fijne, wisselende, Italiaanse gerechten op de kaart. 
 • Katz Orange
  Gevestigd in een schitterend oud pand van een brouwerij. Katz Orange is op dit moment één van de meest populaire restaurants van Berlijn en dat is ook wel te merken. Het is misschien wel net een beetje té hip. Er wordt vooral gewerkt met slowfood, dus als je houdt van vlees dat een tijdje in zijn natuurlijke sappen heeft staan garen (denk: pulled pork etc): dan is dit het restaurant waar je moet zijn. Wel even reserveren van te voren. 
 • Clärchens Ballhaus
  Houd je van dansen? Dan moet je zeker eens bij dit heerlijk kitsche 'balhuis' aan de Auguststraße gaan kijken. Elke avond staat er een andere dans centraal en je kunt er ook een dansles volgen. Liever niet met de voetjes van de vloer? De lommerrijke tuin vol lichtjes, omzoomd door de woest begroeide façade van het Ballhaus, is de perfecte plek voor een drankje. 

Overnachten bij Hotel Ibis Styles

Prachtig op het randje Berlijn Mitte en Prenzlauerberg. Het Ibis Styles Berlin Mitte vond ik een erg fijn hotel. Voor mij is de locatie van een hotel altijd ontzettend belangrijk en dat zat hier wel goed. In een straal van 5 minuten wandelen, vond ik fijne restaurantjes, leuke cafés en mooie bezienswaardigheden. Bovendien rol je er zo de metro U8 in en dan ben je eigenlijk in no time overal.

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Ibis Styles Berlin Mitte | Mooistestedentrips.nl

Het Ibis Styles Berlin Mitte is nog behoorlijk nieuw en dat is eigenlijk aan alles wel te zien. De kamers zijn lekker fris en licht ingericht. Ik logeerde, samen met mijn lief, in een standaard room en ondanks dat dit echt geen balzaal was, had ik toch niet het idee dat het klein was. Een lekker bed, zachte vloerbedekking en de badkamer en wastafel héél praktisch weggewerkt. In de open kast konden we precies al onze kleren kwijt voor onze stedentrip van 5 dagen en de rest vond een plekje in het nachtkastje. Beneden ontbijt je 's ochtends tussen de streetart, wat wel lekker Berlijns is. Het ontbijt is trouwens bij de prijs inbegrepen, een zeldzaamheid voor Berlijnse hotels. En wat voor ontbijt! Verse bagels met allerlei spreads, verse broodjes en croissantjes, hele goede koffie, yoghurtjes, fruit en groente. Dik in orde.

Je logeert in het Ibis Styles Berlin Mitte (incl. ontbijt) vanaf €89 en je kunt er fietsen huren voor €12. Mocht je trouwens geen creditcard hebben: op de website van Ibis kun je met iDeal betalen, vond ik wel handig. 

Zin in een stedentrip Berlijn?

Schrijf reactie (4 Reacties)

Onmogelijk of niet: Dubrovnik in 1 dag

Eigenlijk heb je voor een stedentrip Dubrovnik een dag of drie nodig, zeker als je wil genieten van het strand of de nabijgelegen eilandjes. Maar soms heb je die luxe nu eenmaal niet, bijvoorbeeld tijdens een rondreis of cruise. Juist omdat de oude stad van Dubrovik zo mooi beschermd ligt tussen de stadsmuren is het zeker mogelijk om de stad in 1 dag te ontdekken.

Onmogelijk of niet: Dubrovnik in 1 dag

Ik heb toch al heel wat steden mogen zien, maar Dubrovnik benam mij de adem. De oude stad, Grad genoemd, maakt beslist een geweldige indruk met marmeren straten, barokke gebouwen, glanzende paleizen en de altijd glinsterende Adriatische zee op de achtergrond. Het bombardement aan het begin van de jaren ’90, tijdens de Joegoslavië oorlog, kan ik me niet meer herinneren en als je nu door Dubrovnik loopt, is daar ook eigenlijk niets meer van te zien. De stad maakte dus een comeback, en hoe!

Heb je maar weinig tijd in Dubrovnik, dan zijn dit mijn aanraders:

Oude toegangspoort en Stradun

Elk bezoek aan de oude stad van Dubrovnik begint bij de 'Pile' poort, de oude toegangspoort van de stad. Deze werd gebouwd in de 16de eeuw en elke avond braaf opgehaald, waarna de sleutel aan de prins werd gegeven. Wandel je door de poort dan sta je op Stradun, de autovrije hoofdstraat van Dubrovnik, met aan je rechterhand de fraaie Onofrio fontein en aan de linkerkant het Franciskaner klooster met weelderige kloostertuin, een oase van koelte en rust op drukke en warme dagen.

Stedentrip Dubrovnik, Stradun | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Dubrovnik, oude stad | Mooistestedentrips.nl

Stadsmuur van Dubrovnik

Een stedentrip Dubrovnik is niet compleet zonder een wandeling over de stadsmuur en dit was absoluut mijn favoriet tijdens mijn bezoek aan de stad. Het leuke is dat de hele muur nog zo goed als intact is en je dus op grote hoogte de stad kunt rondwandelen, terwijl je geniet van schitterend uitzicht op de Adriatische zee, maar ook het alledaagse leven in de stad. Onderweg kom je langs allerlei forten, torens, het Maritiem Museum en allerlei leuke terrasjes die op een fort of tegen de rotsen aan zijn gebouwd.

Oude stadsmuren Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

Oude stadsmuren Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

Rector's Palace

Je kunt dit Renaissance gebouw niet missen als je door de oude stad loopt. Rector's Palace ziet er nog puik uit, omdat het na diverse aardbevingen, branden en de oorlog in de jaren '90 steeds weer werd herbouwd. Ooit deed het dienst als het hoofdkantoor van de regent, die het gebouw tijdens zijn regeerperiode niet mocht verlaten. De vertrekken zijn prachtig gerestaureerd en dagelijks te bezoeken.

War Photo Limited

Aangezien je in een stad bent die ooit bijna werd verwoest door een oorlog is War Photo Limited een must-see, één van de beste foto-galleries die ik ooit bezocht. Eigenaar Wade Goddard stelt elk jaar verschillende expoisties samen die verschillende facetten van oorlog laten zien, zoals het leven tijdens de Joegoslavische oorlog, soldaten die een hinderlaag voorbereiden en kindsoldaten. Beklemmend, maar absoluut meesterlijk. 

Heerlijk eten en drinken

Dubrovnik is een ontzettend populaire toeristen bestemming en daarom kan het nog best lasig zijn om een leuk café of restaurant te vinden waar je niet meteen een toeristen-menu voor je neus krijgt. Net buiten de stadsmuren is Buža in ieder geval een fijn terras, tegen de rotsen aangebouwd met een heerlijk uitzicht over zee. 's Middags plof je neer bij D'vino waar je geweldige lokale wijnen in combinatie met kleine hapjes proeft. 's Avonds kun je aan de haven bij één van de vele visrestaurants aanschuiven, maar als je zin hebt iets anders ga je naar Wanda waar je uitstekende osso bucco met saffraanrijst eet of een mooi pastagerecht.

Dubrovnik Haven | Mooistestedentrips.nl

Dubrovnik Haven | Mooistestedentrips.nl

Bijzonder logeren in Dubrovnik met een groentetuin

Overnachten in de oude stad van Dubrovnik is behoorlijk prijzig, een simpele kamer heb je niet onder €70 per nacht. Bovendien leeft Dubrovnik dag en nacht. Dat is natuurlijk heel gezellig, maar lekker slapen kan een uitdaging zijn. Daarom koos ik ervoor om te slapen in Lapad, een rustige wijk van Dubrovnik die aan een paar baaien met prachtige kiezelstranden ligt. Bovendien is er een lange straat met allemaal leuke barretjes en winkels. Met de bus ben je binnen 10 minuten in de oude stad.

Stedentrip Dubrovnik, logeren in Lapad | Mooistestedentrips.nl

Begovic Boarding House, Dubrovnik | Mooistestedentrips.nl

Ik logeerde samen met mijn lief bij Begovic Boarding House, uitgebaat door de innemende Meneer Begovic en zijn vrouw. Wij belandden in het appartement op de begane grond en kregen meteen toegang tot de moestuin. 'Nice for salads', zo verzekerde de oude Begovic ons. Het 3-kamer appartement was ontzettend ruim, misschien wel te groot voor met z'n tweetjes. De inrichting was gedateerd (denk: jaren '70 Alpen-hut), maar alles was vreselijk goed schoongemaakt en oh, de ruimte en het enorme terras met onze eigen groentetuin waar we naar hartelust tomaten, granaatappels en citroenen plukten, maakten dat helemaal goed. 

Liever langer naar Dubrovnik?

 • Bezoek dan ook één van de eilandjes voor de kust van Dubrovnik, zoals Lukrum of de Elafiti eilanden.
 • Huur een strandbedje en een parasol en geniet van de zon op het strand van Lapad. Er is altijd wel een leuke strandtent met cocktails in de buurt.
 • Ga mee met een Game of Thrones Tour, waarbij je in twee uur langs allerlei hotpsots wandelt waar delen uit de serie werden gefilmd. 
 • Koop een Dubrovnik Card. Met deze card kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer (handig als je in Lapad logeert!) en flinke korting op een aantal interessante bezienswaardigheden. 
 • Vanaf Amsterdam vlieg je met EasyJet naar Dubrovnik, vanaf Brussel en de luchthavens zijn er ook een paar mogelijkheden om rechtstreeks naar Dubrovnik te vliegen. Vergelijk vliegtickets naar Dubrovnik en bekijk wat voor jou het handigst uitpakt.
 • Zin gekregen in een stedentrip Dubrovnik? Bekijk alle tips.
Sunday Traveler

Over at: Chasingthedonkey.com

Weekend Wanderlust

Over at: Justen plus Lauren

The weekly postcard

The weekly postcard

 
Schrijf reactie (4 Reacties)

Utrecht, a real Dutch city

It’s very easy to write about Utrecht and tell you how great the city is, a little too easy. Because, I am so biased. Utrecht is my hometown and I love living here. But since Utrecht will be the décor of the start of this year’s Tour de France, you may get curious about this beautiful Dutch city and all it has to offer. So, hop on the back of my bike as I will take you along my favorite parts of town.

Utrecht CityGuide, Le Grand Départ - Tour de France | Mooistestedentrips.nl

To say that Utrecht is as old as the hills may be a bit of an exaggeration, but Utrecht history does date back to Roman times. The longest road in the city was already there over 2000 years ago and used as a supply route for the Roman garrisons stationed in Utrecht. The remains of Roman life were actually found in the heart of town, underneath the central square of town: Domplein. Today you can explore the remains of the long history of Utrecht, just grab a couple of flash lights and go DOMunder

While you are there, you'll also be able to see traces of the historical event that scarred Utrecht the most. You probably noticed the Dom tower and church not being attached anymore. Cause? A hurricane badly damaged the Dom in the 17th century, seperating the church from the tower for good. If you climb the tower (and you should, the views from the top are amazing) you can still see the outlines of the old church on the square beneath you.

Dom Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Utrecht Conservatorium | Mooistestedentrips.nl

Utrecht Oudegracht | Mooistestedentrips.nl

Cutting edge museums

But besides canals, windmills and fortresses, Utrecht is also home to some cutting edge museums. There’s the Catherijneconvent with hundreds of years worth of religious art, Centraal Museum which owns Dutch historical and contemporary art and of course Rietveld Schröderhuis. The latter was designed by Gerrit Rietveld, who fully implemented it in ‘De Stijl’, an art movement that was very popular in the 1920’s. The owner of the house, Truus Schröder-Schräder, lived there from 1925 until she passed away in 1985. Another special museum in Utrecht is The Aboriginal Art Museum. It’s the only museum outside of Australia completely dedicated to aboriginal arts and the contemporary collection is stunning.  

Utrecht Ice cream | Mooistestedentrips.nl

Utrecht city center Maartensbrug | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Utrecht

Utrecht definitely isn’t stuck in the past. A small stroll outside the city center will reveal some pretty cool street art, for example near Asch van Wijckskade, the Pijlsweerd neighborhood and Vogelenbuurt. Most street art depicts the history of the particular area. For example, in Vogelenbuurt you’ll find lots of street art of former crafts and professions that were practised in the neighborhood, like milkman, grocer and tobacconist. Though on some building façades you can see maps of what the neighborhood would have looked like a century ago. 

One of my favorite murals is that in the first picture. It says 'Afra, will you marry me' in Dutch, and is made by a famous Utrecht street artist 'Jan is de man' who made this work in one night, with some friends, to propose to his girlfriend. After some poking around I found out that she said yes the minute she saw his work. How is that for romance!

Streetart in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Streetart in Utrecht | Mooistestedentrips.nl

A famous bunny from Utrecht

Can you believe Utrecht’s most famous inhabitant is actually a fluffy fictional bunny? But really, we have all grown up reading about her fun adventures: Nijntje, as wel call her. The English call her Miffy. Her spiritual father, Utrecht born Dick Bruna, only recently retired at 90 years of age and has left hundreds of Miffy books for us all to enjoy.

Miffy, Asch van Wijckskade Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Nijntje Art Parade, Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Nijntje Art Parade, Domplein Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Little fans will have fun with Miffy and her friends at the Dick Bruna museum, whilst the young at heart amongst us can spot Miffy at Asch van Wijckskade and the traffic lights near Bijenkorf department store. To celebrate Miffy’s 60th birthday artists have worked hard to give the little bunny more contemporary outfits. A dozen modern Miffy statues can be spotted all over town, like at Neude, Central Station and Domplein. At Nijntje Art Parade on Steenweg you can see and buy miniatures, posters and postcards of all statues available. 

Utrecht coffee and beer culture

Over the last couple of years Utrecht has developed a proper coffee culture, with many hip and cool coffee places popping up. I want to introduce you to a golden oldie first, though. The interior design of Stadscafé Broers, with its green velvet chairs and stained glass skylights has an amazing old world charm. 

Coffee and lunch in Utrecht, Broei | Mooistestedentrips.nl

Kom Buurten, Lombok Utrecht | Mooistestedentrips.nl

If you’re looking for something more modern you can try Blackbird coffee & vintage where shopping for vintage furniture and bikes whilst sipping can be combined. Cornelis in situated in the beautiful Wittevrouwen neighborhood, is named after the grocer who used to own the building and currently a popular spot for sipping coffee and buying great bread and cake. My personal favorite is Broei, an artistic concept store where everything you see is for sale. There is no set menu; you can eat whatever is available.  

In gerenal I steer clear of all pubs and eateries on Neude, as they're far too busy for my liking. I make an exception for Lefebvre, which was recently picked as the best wine bar in The Netherlands. If you're more of a beer connaisseur, you better try some of Utrecht craft breweries. De Leckere is the most well-known local brewery, which brews organic beers only and has lounched a beer to celebrate Le Grand Départ: Tourkoorts. You can taste beers by De leckere in several bars, like Gastmaal Café and Kom Buurten. Another great brewery is Maximus and even though you can taste the beers in many pubs it is worth the detour to visit the actual brewery and taste some of the high hops, IPA's and seasonal beers on offer. 

Maximus Brouwerij, Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Wijnbar Lefebvre Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Keulen & Deli Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Feel like tasting some modern Dutch cuisine? Hop on bus no.3 to Zuilen for dinner at The Colour Kitchen. This is my neighborhood favorite! The restaurant is set in a beautiful school building from the 1920's and the concept is pretty much the same as Jamie Oliver's 'Fifteen': young people from different ethnical backgrounds get a little help in launching their carreers in gastronomy. And they do it so well. My husband and me picked this place for our wedding dinner! In the city centre I recommend Kitchen & Deli. As the name suggests, you'll be seated in a deli type atmosphere where you can either choose to taste lots of different cheeses and charcuterie or pick something from the menu, the chefs work with local and organic produce only. 

Around town: fortresses and windmills

The easiest way to get around town is by bike, so rent one for a couple of days so you can check the surroundings of Utrecht. Did you know that it's just a 45 minute bike ride to the village that gave Brooklyn its name? Breukelen. If you don't want to cycle that far, you could go as far as Maarssen, which is my favorite Dutch village. Along the way you'll spot some of the fortresses that Utrecht is famous for, a 300 year old castle and a couple of handsome windmills before arriving in Maarssen. Here you sit along the winding Vecht river, sip a cool wine and gaze at the mesmerizing gables. 

Fort aan de Klop, Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Windmills Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Maarssen, Utrecht | Mooistestedentrips.nl

Where to stay? Mary K Hotel

Were to stay in Utrecht? This was actually a tough one for me, as most of my foreign friends always come and stay with me when they're in town. However, I heard some really good things about the Mary K Hotel. So I decided to check it out and really, it's a winner. This old canal house has been completely transformed into a boutique hotel. Every room was designed by a local artist, which gives the place tons of character. The owner, Mary, really values sustainability and she has made sure her hotel is as environmentally friendly as can be: from organic products at breakfast to recycled materials for the rooms. 

Mary K Hotel in Utrecht (photos by Mary K) | Mooistestedentrips.nl

How to get to Utrecht?

 • Whether you’ll be flying into Amsterdam or Eindhoven, it’s easy enough to catch the train to Utrecht. The journey from Amsterdam Airport to Utrecht takes a little under 30 minutes. 
 • If you're driving, ask about parking in Utrecht at your hotel or B&B, as this can get quite expensive in the city center.
 • There are no good guidebooks on Utrecht, but if you download the CreateTrips app on your iphone you can download a Utrecht CityGuide that you can also use offline.

So tell me, have I convinced you? Will you come and visit Utrecht?

If you feel like reading more English articles on my blog, hop on over!
Never miss my last updates about the moste beautiful city breaks and follow me on Bloglovin'

Schrijf reactie (6 Reacties)

Brussel: kijkje in de wijken

Regelmatig lees ik dat bezoekers Brussel een beetje vinden tegenvallen. Dan schiet ik meteen overeind: hoe kan dat nou? Maar bij doorlezen of doorvragen kom ik erachter waarom. Ze deden alleen het centrum aan. En inderdaad: het centrum van Brussel, daar ben je zo mee klaar. Dus: kijk verder dan het plassende mannetje en de Grote Markt, want Brussel heeft zo veel te bieden in de leuke wijken om het centrum heen. Ik neem je mee.

De leukste wijken van Brussel | Mooistestedentrips.nl

Wij Nederlanders zijn nogal verkocht aan de Vlaamse steden, zoals het gezellige Antwerpen en Gent. En bij Brussel denken we al snel aan grijze diplomatenpakken en het politieke gedoe van de Europese Unie. Niet bepaald sprankelend toch? Maar dat is Brussel toch wel. Juist dankzij het Europese Parlement wemelt het in Brussel van de buitenlanders die er werken en wonen en dat maakt de stad tot een gezellige smeltkroes van culturen. De cafés en restaurants zitten van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat stampvol, je kunt winkelen tot je erbij neervalt en er zijn tientallen musea om ú tegen te zeggen. Ben je al een beetje overtuigd?

Chique en shabby in Zavel en Marollen

Van oudser woonde de gegoede burgerij in de wijk Zavel en de armoedzaaiers in het aangrenzende Marollen. De verschillen konden niet groter zijn. Tegenwoordig zijn de buurten helemaal met elkaar verweven en is het verschil nauwelijks meer te merken. Alhoewel... Deze twee wijken zijn nog steeds de plek in Brussel om zowel sjiek antiek als kitsche prullaria op de kop te tikken.

Vintage shoppen in Brussel: Marollen | Mooistestedentrips.nl

Grote zavel, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Kleine zavel, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Je bezoekt Zavel en Marollen het beste op zondag, als in de rest van Brussel de winkels gesloten zijn. Begin op het Poelaertplein met een schitteren uitzicht over de stad, om de vervolgens de lift naar beneden te nemen en je in het gedruis van de Vossenmarkt te storten. Dit is één van de grootste dagelijkse vlooienmarkten van Europa en je kunt er gegarandeerd wat ouds op de kop tikken, ongeacht de waarde ervan. In de aangrenzende Blaesstraat vind je bijzondere antiekwinkels. Vintage kleding shoppen doe je bijvoorbeeld bij Foxhole en mooie stoffen en fournituren zijn te koop bij Atchoum.

Loop je door richting Grote Zavel dan valt je al snel de ‘Onze lieve vrouwe ter Zavel’ op, een schitterende lichte kerk. Er tegenover vind je één van de mooiste parken van Brussel: de Kleine Zavel, omzoomd door mooie bronzen beelden. Zin om wat te drinken? Dat doe je tussen de locals in Le Perroquet, of loop door naar het lommerrijke Egmontpark voor lunch bij L’Orangerie.

Schranzen en shoppen in de Vlaamse buurt

Brussel is voor het grootste deel Franstalig, waardoor ik me in Brussel altijd net een beetje meer écht op vakantie voel. Ga er niet vanuit dat er in Brussel ‘heus wel’ een beetje Nederlands gesproken wordt. Dat valt vies tegen! Behalve in de Vlaamse wijk. Hier word je bijna met gejuich onthaald als je Nederlands spreekt. Zet koers richting Rue Dansaert waar je fantastisch kunt winkelen. Hier hebben jonge ontwerpers een winkel, bijvoorbeeld Hunting and Collecting en ook vintage liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, vooral Isabelle Bajart heeft een schitterende collectie.

Vlaamse Buurt, Sint Gorikshallen Brussel | Mooistestedentrips.nl

Vlaamse Buurt, Brussel. Visrestaurants | Mooistestedentrips.nl

Later in de middag plof je neer op één van de terrasjes rond de Sint Goriskhallen, om ’s vervolgens heerlijk uit eten te gaan. Rond het Sint Kathelijneplein vind je de beste visrestaurants van Brussel, zoals Le Vismet. Ook Selecto en Fin de Siècle zijn geweldige restaurants.

Sint Gilles: volkse gezelligheid en Art Nouveau

De hele wereld lijkt samen te komen in Sint Gilles: immigranten, bohémiens en kunsenaars. En zo kleurrijk als de wijk nu is, zo was het meer dan een eeuw geleden eigenlijk ook al. Toen stampten de vaders van de Art Nouveau, Victor Horta en Paul Hankar, namelijk de mooiste gebouwen uit de grond. Je hoeft niet eens je best te doen om wat mooie Art Nouveau te spotten: steek gewoon je neus in de lucht of ga langs bij het Museum Horta.

Mueum Horta, Sint Gilles, Brussel | Mooistestedentrips.nl

Sint Gilles, Brussel. Au pays des Merveilles | Mooistestedentrips.nl

Bij het museum om de hoek is het geweldig winkelen in de Baljuwstraat, waar je leuke boetieks en woonwinkels vindt. Bij Zao Deco koop je mooi servies en leuke kleding, Karma Living is de plek voor originele meubels. Lekker volks wat drinken doe je aan het Sint Gilles Voorplein. Mijn favoriet is Maison du Peuple of Au Pays des Merveilles, even verderop.

Elsène: Europees met Afrikaans tintje

Vanaf de Elsenese Steenweg loop je zo Mantongé in, een paar straten in Brussel waar de banden met oud-kolonie Congo nog voelbaar zijn. Even verderop sta je weer gewoon in Brussel, in St. Bonnifaas. Rond de kerk vind je een keur aan leuke tentjes om koffie te drinken of te lunchen, zoals bij lokale brouwerij L’Ultime Atome. Hoe verder je de wijk in loopt, des te Europeser de wijk wordt. Via het Museum van Elsène, vol moderne kunst, kom je vanzelf bij Flagey terecht. Het bruisende hart van de wijk. Vooral Café Belga is een aanrader. Hier zit je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat tussen de locals, vooral expats, en je hoort tientallen talen door elkaar. Het futuristische gebouw waarin het café is gevestigd doet ook dienst als cultureel centrum.

Flagey Brussel (foto: Olivier Ortelpa) | Mooistestedentrips.nl

Café Belga, Brussel (foto: Peter Vermaercke) | Mooistestedentrips.nl

De rust van begint aan de overkant van het Cultuurpaleis Flagey, waar je langs de mooie vijvers naar de Abdij ter Kameren wandelt. De grasvelden maken langzaam plaats voor glooiende bossen en het is niet moeilijk te geloven dat je zo het Ter Kameren Bos in kunt lopen. En mis je toch de drukte van de stad? Sla de hoek om: je staat in no time weer op de Boulevard Louiza, middenin het wereldse Brussel.

2 bijzondere hotels in Brussel

The Hotel BXL
The Hotel BXL voldoet aan 3 belangrijke voorwaarden voor een goed hotel: location, location, location! Gelegen vlakbij de sjieke Boulevard Louiza, met alle dure designer boetieks, de gezellige Marollen en de Kleine Zavel, mijn favoriete parkje in Brussel. Binnenin is het ook dik in orde: zeer comfortabele kamers, met mode-accenten, heerlijke badkamers, sfeervolle verlichting en schitterend uitzicht over óf het Koninklijk Paleis óf het Paleis van Justitie. ’s Ochtends ontbijt je uitgebeid in het mooie restaurant met uitzicht over het Egmontpark.

The Hotel BXL, Brussel | Mooistestedentrips.nl

The Vintage Hotel
Let’s get back to the 70’s! The Vintage Hotel is gelegen aan de rand van Sint Gilles op loopafstand van Boulevard Louiza en de gezellige Baljuwstraat. Elke kamer van het hotel is anders ingericht en voorzien van behang met grafische prints en fantastische retro meubels. Lekker kleurrijk! ’s Ochends is het fijn ontbijten en er is een knusse binnentuin waar je laat in de middag nog even kunt genieten van de zon en een wijntje.

The Vintage Hotel, Brussel (foto's door: The Vintage Hotel) | Mooistestedentrips.nl

Ontdek Brussel als een local

 • Ga mee met een Brussel Greeter: een local komt je ophalen en laat je de leuke plekken van zijn of haar Brussel zien. Zo zie je het ware gezicht van de stad en kom je bij allerlei leuke hotspots.
 • Je kunt de wijken van Brussel goed ontdekken aan de hand van de wandelingen in 100% Brussel, waarin je ook allerlei leuke hotspots kunt vinden.
 • Ga je 48 of langer naar Brussel? Dan is een Brussels Card de moeite waard. Hiermee kun je gratis met het openbaar vervoer en zijn veel bezienswaardigheden ook gratis te bezoeken. Dit zijn mijn 10 favoriete dingen met de Brussels Card.
 • Je reis al vanaf €26 met de trein naar Brussel.
 • Zin gekregen in een stedentrip Brussel? Bekijk alle tips.
Schrijf reactie (4 Reacties)

Bijzonder Berlijn: hotspots in Friedrichshain

‘Fietsend door Friedrichshain ben ik altijd onder de indruk’

Friedrichshain is op dit moment één van de populairste wijken van Berlijn. Was de buurt een paar jaar geleden nog het terrein van punkers en alternatieve kunstenaars, inmiddels is het een smeltkroes van alle verschillende lagen van de bevolking.

Bijzonder Berlijn: hotspots in Friedrichshain (foto door: Berlijn-Blog.nl) | Mooistestedentrips.nl

Marjolein van der Kolk is bekend van haar blog Berlijn-Blog.nl en bracht onlangs haar eerste boek 'Mijn Berlijn' uit. Zij heeft haar hart al jaren verpand aan Friedrichshain. ‘Als het zonnetje schijnt, stromen de bewoners van Friedrichshain naar buiten en drinken op straat een biertje. De meeste toeristen kennen de East Side Gallery en Oberbaumbrücke met de spitse torentjes, maar voor de rest is de wijk vrij onbekend.’

Communistische paradepaardjes

'Friedrichshain zit boordevol historie. Als ik ’s avonds over de Karl Marx Allee en Straußbergerplatz fiets, ben ik nog altijd onder de indruk', vertelt Marjolein. 'Nergens in Berlijn is de DDR-architectuur zo zichtbaar als hier. De ruim opgezette straten en pleinen zijn van onschatbare historische waarde, echte communistische paradepaardjes. Maar bovenal is de wijk levendig en een beetje alternatief. Op zaterdag kun je allerlei lekkernijen kopen op de biomarkt aan de Boxhagener Platz en op zondag kunnen liefhebbers DDR-parefernalia kopen op de vlooienmarkt.'

Marjolein deelt haar 5 favoriete hotspots in Friedrichshain

Ontbijten bij Silo

'Laat in Berlijn niet verleiden door een hotelontbijt’, waarschuwt Marjolein. ‘In de stad kun je overal veel beter en goedkoper ontbijten. Mijn huidige favoriet is Silo. De geweldige koffie van Silo wordt gemaakt van bonen van een koffieroosterij uit de buurt: Five Elephant. Bij je koffie of thee eet je bijvoorbeeld een broodje met avocado en een gepocheerd eitje of een stuk worteltjestaart. Aan de muur hangen trouwens fixiefietsen, typerend voor de Berlijnse hipstercultuur.'

Boxhagener Platz: het hele weekend gezellig

'In het weekend is het altijd gezellig druk op de Boxhagener Platz, het centrale plein van mijn buurtje. Op zaterdag kun je naar de biologische markt, op zondag naar de vlooienmarkt. Even wat ekkers eten? Koop dat wat Turkse lekkernijen, bruchetta’s of gerookte vis eet deze op het grasveldje op. ’s Avonds blijft het bij mooi weer nog lang gezellig op Boxhagener Platz. Touristen, studenten, jonge moeders en échte Berlijners genieten gezamelijk van een biertje uit de supermarkt, terwijl de zon langzaam onder gaat.'

Hotspots in Friedrichshain, Boxhagener Platz (foto door: Berlijn-Blog.nl) | Mooistestedentrips.nl

Hotspots in Friedrichshain, Boxhagener Platz (foto door: Berlijn-Blog.nl) | Mooistestedentrips.nl

Mexicaans eten bij Santa Maria Eastside

'Een van mijn nieuwste ontdekkingen is Santa Maria', vertelt Marjolein. 'Een fijne aanvulling op een groot aantal Mexicaanse restaurants die voor mijn gevoel uit pakjes koken. Niet bij Santa Maria! De taco’s worden allemaal met biologische ingrediënten gemaakt. En ook de burrito’s en quesadilla’s met verschillende vullingen zijn niet te versmaden. Wat dacht je van een vulling van pulled pork? Of met pompoen en kikkererwten? Natuurlijk drink je er een margarita bij, heerlijk.'

Graffiti spotten en streetfood: RAW-Gelände

‘Het RAW staat voor Reichsbahnausbesserungswerkstatt, wat een tongbreker! Tot de jaren ’90 werden hier treinen onderhouden. Inmiddels is het industriële complex omgetoverd tot een geweldig alternatief cultureel terrein. Je kunt er kunsttentoonstellingen bezoeken, een dansje wagen bij een van de vele clubs of een biertje drinken in de Biergarten.' Van Marjolein mag je 2 dingen niet overslaan. 'Dwaal over het terrein om graffiti te spotten, elke keer ontdek ik hier weer nieuwe street art. En op zondag moet je beslit naar de Village Market in de Neue Heimat. Je kunt genieten van geweldige streetfood, natuurlijk met een lekker wijntje erbij.'

Hotspots in Friedrichshain, Neue Heimat (foto door: Berlijn-Blog.nl) | Mooistestedentrips.nl

Hotspots in Friedrichshain, streetart RAW-Gelände (foto door: Berlijn-Blog.nl) | Mooistestedentrips.nl

Hotspots in Friedrichshain, Neue Heimat (foto door: Berlijn-Blog.nl) | Mooistestedentrips.nl

Zondondergang vanaf de Modersohnbrücke

‘Ik krijg altijd een grote glimlach op mijn gezicht als ik over de Modersohnbrücke fiets. Het uitzicht verveelt namelijk nooit. De sfeer is er trouwens ook prima. Bij lekker weer trekken de locals massaal naar de brug, met een biertje, om van de zonsondergang te genieten.’

Marjolein van der Kolk (27) is vooral bekend van dé Nederlandse website over Berlijn, Berlin-Blog.nl.
Vorige week kwam haar eerste boek 'Mijn Berlijn' uit waarin zij niet alleen haar favoriete hotspots in de stad deelt, maar ook ingaat op de bijzondere geschiedenis van de Duitse hoofdstad.

Friedrichshain ontdekken tijdens een stedentrip Berlijn

 • Je vliegt al voordelig naar Berlijn met bijvoorbeeld KLM of EasyJet. Vergelijk vliegtickets naar Berlijn om te kijken wat voor jou goedkoop uitpakt. Natuurlijk kun je ook met de trein of de bus naar Berlijn. Onlangs vergeleek ik reizen met de trein en het vliegtuig. Lees het artikel en bekijk welk sneller en goedkoper bleek.
 • Koop in Berlijn een kaart voor het openbaar vervoer, de metro en de trams werken namelijk prima. Zo ben je snel in Friedrichshain. Een dagkaart kost ongeveer €7.
 • Wil je overnachten in Friedrichshain? Marjolein raadt het Michelberger Hotel aan. 'De inrichting is industrieel en kunstzinnig. Je vind me regelmatig in de lobby waar ik van een lunch, biertje en de gezellige live muziek geniet.' Je logeert in het Michelberger Hotel vanaf €90 per nacht. Vind je dit te duur? Kies dan voor het kleurrijke Ibis Styles, vanaf €56 per nacht. 
 • Al zin in een stedentrip Berlijn? Snap ik! Bekijk al mijn tips over Berlijn.
Schrijf reactie (2 Reacties)

5x onbekend Praag + de hele dag lekker eten

En een hele leuke Give Away!!!

Maak je een stedentrip Praag dan dwaal je natuurlijk door de paleizen en tuinen op de Burcht, bezoek je de prachtige Joodse buurt en sta je een beetje verdwaasd naar het astronomisch uurwerk te kijken. Wil je even wat minder toeristen om je heen, dan kan ik je een aantal onbekende bezienswaardigheden van harte aanbevelen. En omdat Praag geweldige restaurants heeft, laat ik je ook weten hoe je de hele dag smullend kunt doorbrengen.

Stedentrip Praag: 5x onbekend Praag + de hele dag lekker eten | Mooistestedentrips.nl

5x onbekend Praag

Obecní dům

Obecní dům, juist. Probeer dat maar eens uit te spreken. Dit prachtige theater en cultureel centrum in Praag staat beter bekend als 'Het Respresentatiehuis' en dat is toch een minder dramatische tongbreker. Maar welke naam je ook kiest voor dit gebouw: het is een beauty. Wat mij betreft misschien wel het mooiste gebouw in het centrum van Praag. In de 13de eeuw stond er op de plek van Het Respresentatiehuis een paleis, maar naar allerlei machtsovernames en revoluties werd het afgebroken en naar de Burcht verplaatst.

Onbekend Praag, Representatiehuis | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag, Representatiehuis | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag, Representatiehuis | Mooistestedentrips.nl

De bouw van het huidige theater begon aan het begin van de 20ste eeuw en daarvoor werd gekozen voor de toen zo populaire Art Nouveau stijl. Het hele gebouw is dan ook rijkelijk versierd met mozaïeken en reliëfs, vaak met een licht nationalistische inslag. Zo heet het indrukwekkende mozaïek boven de hoofdingang 'Hommage aan Praag'. Je kunt 's avonds diverse voorstellingen en concerten bezoeken in Het Representatiehuis, maar je kunt ook even wat drinken in één van de knusse cafés of mee met een rondleiding. 

Vysehrad

De vesting Vysehrad is een complex van gebouwen en parken op een klif boven de Moldau en volgens de overlevering is Praag hier gesticht en het was eeuwenlang een belangrijke plek voor de koningen, die er de nacht voor de kroning doorbrachten. Tegenwoordig is het een heerlijk, rustige en groene plek waar je fijn kunt wandelen zonder al te veel andere mensen tegen te komen. Vanaf de vestingswallen heb je een prachtig uitzicht over de stad. Sla ook de St. Petrus en Paulus kerk, met prachtig glas-in-lood en mooie mizaïeken niet over. Het ernaast gelegen kerkhofje is bijzonder mooi en werd zelfs als nationale rustplaats uitgeroepen. 

Onbekend Praag, Vysehrad | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag, Vysehrad | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag, Vysehrad | Mooistestedentrips.nl

Pavilon

Je kunt deze oude markthal eigenlijk niet missen als je door de upcoming wijk Vinohrady wandelt. Ooit werden in dit geel en scharlaken rode gebouw groente, fruit en vlees verkocht. Maar nu is het design dat de klok slaat. Je kunt nu bij Pavilon terecht voor schitterende woonaccessoires, meubels en vloeren van topdesigners als Fritz Hansen, Desalto en Zeitraum. Wil je hoogstaand Tsjechisch design bewonderen, dan loop je even bij Modernista naar binnen.

Onbekend Praag, Pavilon | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag, Pavilon | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag, Pavilon | Mooistestedentrips.nl

Neem ook even een kijkje bij design bloemenzaak Mario Wild Flowers, maar plof dan gewoon even lekker bij La Boheme Café neer. Een erg leuk design café waar je een goede lunch of fijn glas wijn kunt bestellen en op je gemakje kunt genieten van de structuur van de oude hal en al het mooie design om je heen. 

Mucha Museum 

Een klein museum, maar oh zo leuk. De naam Mucha zegt je misschien niet zo veel, maar zijn werk ken je zeker! Mucha is namelijk de maker van honderden Jugendstil theater- en reclameposters uit het einde van de 19de eeuw. In het Mucha Museum leer je Mucha kennen tijdens zijn jeugd in Praag, zijn studie op het plattenland en hoogtijdagen in Parijs. 

Streetart in Praag

Toegegeven, is het nog niet zo gemakkelijk om streetart in Praag te vinden. Het historische centrum van Praag is prachtig bewaard gebleven en daardoor is er maar weinig uiting op straat aan moderne kunst. Wil je wat bijzonders zien, dan zul je echt op zoek moeten. Ik stuitte op wat streetart vlakbij metrostation Vltavska, op weg naar het Veletrzni Palace waar je de grootste verzameling moderne kunst in Praag kunt bewonderen. 

Onbekend Praag: streetart | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag: streetart | Mooistestedentrips.nl

Onbekend Praag: streetart | Mooistestedentrips.nl

Een andere goede plek om streetart te spotten is op en rond het DOX Center of Contemporary Art. Het museumgebouw zelf is bewerkt door Pasta Oner, misschien wel de meets bekende streetartiest in Tsjechië. Meer werk van Oner kun je bijvoorbeeld spotten vlakbij het Dejvicka metrostation, op de hoek van Verdunska street.

De hele dag lekker eten in Praag

Net als in andere steden in midden Europa is ontbijten en koffiedrinken een volkssport in Praag, vandaar dat er genoeg leuke koffieshops en bakkerijtjes in de stad te vinden zijn. 's Middags wordt uitgebreid gegeten en aan het einde van de middag is het tijd voor pivo, een wijntje of Becherovka, uit het nabij gelegen Karlovy Vary. 's Avonds is het maar lastig kiezen. Je kunt natuurlijk traditioneel Tsjechisch eten, maar er is genoeg keuze uit hele fijne restaurants met een internationale keuken. Dit zijn mijn tips om de hele dag lekker te eten in Praag.

Stedentrip Praag, Café Louvre | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag, Soup in the City | Mooistestedentrips.nl

 • Ontbijten bij Café Louvre. Bestel een ontbijtje waar ooit Kafka en Einstein je voorgingen. Café Louvre ademt nog steeds een beetje 'oude wereld' met veel roze, crème en pluche. Het eten is er zalig, bestel bijvoorbeeld de pannenkoeken. Heb je in je hotel al ontbeten? Bestel er dan koffie met een flinke punt taart erbij.
 • Lunchen bij Soup in the City. Middenin het centrum van Praag, maar toch rustig en verscholen. Dit leuke eetcafé is de plek om even bij te komen van alle indrukken die je 's ochendse hebt opgedaan. Je kiest een basissoep waar je vervolgens allemaal lekkere dingetjes aan kunt toevoegen, met een lekker broodje of een stukje quiche erbij. Soup in the City is ook erg populair bij locals die in de buurt werken. 
 • Dineren bij Sahara Café. Neem de metro naar Namesti Miru om 's avonds een hapje te eten bij Sahara Café. Ik kreeg deze tip van een Tsjechische vriendin van me die hier altijd eet, als ze in Praag is. En nu weet ik waarom. Een prettige en intieme atmosfeer, vriendelijk personeel en ontzettend lekker eten met een mediterraans tintje en goede wijnen. 

Een leuke Praag Prijs winnen? Lees dan verder!

Ontdek onbekend Praag en logeer bij het Fusion Hotel

Stedentrip Praag (foto's door: Fusion Hotel) | Mooistestedentrips.nl

Foto's met dank aan het Fusion Hotel 

 • Je vliegt al voor een prikkie naar Praag, bijvoorbeeld met KLM of Czech Airlines. Je bent in zo'n anderhalf uur in Praag. Vergelijk vliegtickets naar Praag en bekijk wat voor jou handig en voordelig is.
 • Handig: een Prague City Card. Deze koop je voor twee, drie of vier dagen en is echt een goede deal. Je kunt gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, gratis naar alle bezienswaardigheden op de Burcht, de Joodse wijk en nog 50 bezienswaardigheden.
 • Natuurlijk bekeek ik nog veel meer moois in Praag. Al mijn tips voor een stedentrip Praag kun je vinden in mijn CityGuide.
 • Een leuk hotel om te logeren is het Fusion Hotel, dat naar Soup in the City ligt. Dit vrolijke designhotel is erg centraal gelegen, maar wel een beetje uit de drukte. Je loopt vanaf het hotel zo naar het Mucha Museum en Het Representatiehuis. Maar je bent ook zo bij de Karelsbrug. Elke kamer in het hotel heeft een andere stijl, voor verschillende doelgroepen. Dus of je nu met vriendinnen naar Praag gaat, met je geliefde of met het hele gezin: je kunt bij het Fusion Hotel altijd een kamet kiezen die bij je past. 

Winnen! Een perfect pakket voor een stedentrip Praag!

Stedentrip Praag: winactie | Mooistestedentrips.nl

 • Wil je binnenkort zelf eens een stedentrip Praag maken? Doe dan mee met deze winactie! Want in dit ultieme stedentrip pakket zit alles wat je nodig hebt voor een stedentrip Praag. Win een: local reisgids Praag, een stadsplattegrond, shopping guide, tijdschrift over Praag en een écht Praag bieropener. Leuk pakket? Ja toch! 
  WAT MOET JE DOEN?
 • Simpel! Wil je dit leuke pakketje winnen, laat dan hieronder een comment achter en vertel wat jij graag in Praag zou willen zien.
 • Like Mooistestedentrips.nl op Facebook, Instagram óf Bloglovin'.
 • Meedoen kan t/m 26 mei 2015, de winnaar krijgt een mailtje van me!

Schrijf reactie (35 Reacties)