Verona: stad van de liefde

De 15 mooiste bezienswaardigheden in Verona

door Esther

Dankzij ene Shakespeare is Verona voor eeuwig het toneel van het bekendste liefdesverhaal ooit. En hoewel de families Capulet en Montague nooit door de straten van de stad hobbelden en Shakespeare zelf geen stap in Verona zette, had hij wel wel een punt. Want Verona is ontegenzeggelijk romantisch. Maar dan om heel andere redenen dan dat ene balkonnetje. Lees waarom Verona wat mij betreft de stad van de liefde is en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Verona.

Plan een stedentrip Verona

Wat te doen in Verona? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Verona | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Verona: de voorbereidingen

  • Neem een Verona Card mee als je de stad bezoekt. Met deze kaart kun je gratis naar de meeste bezienswaardigheden in Verona. Als je zo’n drie bezienswaardigheden bezoekt, heb je de kaart er al uit. En helemaal handig: je mag met de Verona Card de wachtrijen voor de Arena di Verona overslaan. En dat is de moeite waard.
  • Nog nooit in Verona geweest en wil je meer weten over deze fascinerende stad? Ga mee met een stadswandeling langs bekende én onbekende bezienswaardigheden in Verona.
  • Een geweldige manier om Verona te ontdekken is: met de fiets. En laat ik nou een heel leuke fietstour door Verona voor je hebben gemaakt. Huur een fiets en ontdek al deze leuke plekken.

Over Verona, Italië

Onlangs las ik een artikel van een Amerikaanse journalist die Verona ‘een slok puur Italië’ noemde en een perfecte bestemming voor geliefden. En ik kan de stad zelf eigenlijk niet beter verwoorden, want dat is het ook. Velen verkiezen Milaan of Venetië boven Verona. Dat is aan de ene kant een beetje jammer, omdat de stad zo veel te bieden heeft. Anderzijds is het juist zo ontzettend prettig om op je gemakje door de pastelkleurige straatjes te wandelen en te genieten van alle romantische plekken in de stad.

Bezienswaardigheden Verona

Fietsen in Verona

Fietsen in Verona (Baja Bikes Verona) | Mooistestedentrips.nl

Of je nu maar een dag in de stad bent of er wat langer blijft, één van de leukste manieren om de stad te zien is door te fietsen in Verona. Tijdens deze fietstour stap je op de fiets met een leuke gids en rijd je langs alle bekende en minder bekende bezienswaardigheden in Verona. Natuurlijk kom je langs de Arena, de beroemde kathedraal en het Piazza della Erbe. Maar je ontdekt ook de mooiste bruggen en uitzichtpunten van de stad.

Arena di Verona

Bezienswaardigheden Verona: Arena di Verona | Mooistestedentrips.nl

Ben je tussen mei en oktober in Verona? Dan val je met je neus in de boter, want dan kun je naar een opera in de Arena. De Arena di Verona is enkele jaren ouder dan het Colosseum en een van de weinige Romeinse arena’s waar je nog optredens kunt bijwonen. Die kans mag je niet aan je voorbij laten gaan. Koop je ticket lang van te voren en neem een kussentje mee om op te zitten. Lukt het je niet om een optreden bij te wonen, ga dan bijvoorbeeld met een rondleiding mee of bezoek de Arena di Verona met je Verona Card.

Duomo

Bezienswaardigheden Verona: kathedraal van Verona | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Verona: kathedraal van Verona | Mooistestedentrips.nl

De Duomo, ofwel de kathedraal van Verona, is een schitterend staaltje Romaanse architectuur uit de 12de eeuw. De façade is misschien wat sober en eenvoudig, dus des te groter is de verrassing als je binnenkomt en een bont 16de en 17de eeuws interieur je tegemoetspringt met massa’s fresco’s, engelen en bladgoud. Links in de kerk vind je de Cartolari-Nichesola kapel met een heel mooi werk van Titiaan.

Piazza della Erbe

Bezienswaardigheden Verona: Piazza della Erbe | Mooistestedentrips.nl

Het Piazza della Erbe is één van de meest levendige en bekende pleinen in Verona. Kijk voorbij de vrolijke toeristenkraampjes en de gezellige terrasjes, want erboven zie je kleurrijke fresco’s op de voormalige palazzi. Rijke families lieten die aanbrengen om hun macht te verkondigen. Het barokke Palazzo Maffei is het bekendste paleis van het plein. Wandel even onder de Arco della Costa door om een walvissenrib te zien (ja, je las het goed). Volgens de legende komt deze rib naar beneden als er een oprecht, puur en eerlijk mens onderdoor loopt.

Piazza dei Signori

Bezienswaardigheden Verona: Piazza dei Signori | Mooistestedentrips.nl

Net achter Piazza della Erbe ligt het wonderschone Piazza dei Signori, omringd door palazzi uit de renaissance. Je ziet er bijvoorbeeld het Palazzo degli Scaligeri, Loggia del Consiglio en Palazzo della Ragione. In het midden van het plein staat een standbeeld van Dante, die in Verona woonde nadat hij aan het begin van de 14de eeuw uit Florence werd verbannen. De meeste palazzi zijn niet geopend voor het publiek, maar je vindt wel genoeg terrasjes op het plein om van de sfeer te genieten.

Torre dei Lamberti

Bezienswaardigheden Verona: Torre dei Lamberti | Mooistestedentrips.nl

Eén van de populairste bezienswaardigheden in Verona is de 84-meter hoge Torre dei Lamberti. Deze werd vanaf de 12de eeuw gebouwd en tegen het einde van de 15de eeuw was hij klaar. De klokkentoren is achthoekig en er hangen twee bellen in die een naam dragen: Rengo riep ooit de gemeenteraad van Verona bijeen, Marangona waarschuwde stadsbewoners voor brand. Je kunt gedeeltelijk met de lift omhoog, het laatste deel moet je zelf klimmen. Maar het uitzicht vanaf de top is een goede beloning.

Galleria d’Arte Moderna Achille Forti

Foto met dank aan Galleria d'Arte Moderna Achille Forti

Door de overweldigende hoeveelheid historische bezienswaardigheden in Verona zou je bijna vergeten dat er ook nog een fantastisch museum in de stad zit, waar je echt even heen moet. De Galleria d’Arte Moderna Achille Forti ligt in de schaduw van de Torre dei Lamberti. In het Palazzo della Ragione vind je het museum voor moderne kunst Galleria d’Arte Moderna Achille Forti. Je vindt er een bijzondere collectie werk uit de periode 1840 tot 1940, met werk van bijvoorbeeld Umberto Boccioni en Giorgio Morandi. Maar het is ook gewoon leuk om het historische gebouw eens goed in je op te nemen. Zo is de Cappella dei Notai echt een hoogtepunt van je bezoek.

Scaliger tombes

Bezienswaardigheden Verona: Scaliger tombes | Mooistestedentrips.nl

Net voorbij Piazza dei Signori vind je de grootse grafmonumenten van de machtige familie Della Scalla, net voor de Chiesa di Santa Maria Antica. De grafmonumenten lijken wel kleine kapelletjes, maar zijn dus praalgraven. In het weekend is het mogelijk om ze, met een rondleiding, te bezoeken.

Casa di Giulietta

Bezienswaardigheden Verona: Casa di Giulietta | Mooistestedentrips.nl

Het is zo, zo zonde om het mooie binnenplaatsje, vlakbij Piazza delle Erbe, af te doen als tourist trap. Maar dat is het helaas wel. Het huis werd aan het begin van de vorige eeuw gekocht door de familie Cappello. Die naam leek wel heel erg op ‘Capulet’ en sindsdien staat het bekend als het huis van Julia, uit het beroemde verhaal van Shakespeare. Dagelijks drommen duizenden dagjesmensen samen om een berichtje op de muur te schrijven, het bronzen beeld van Julia aan te raken en het ‘beroemde’ balkonnetje te beklimmen. Het binnenplaatsje, dat uit de 14de eeuw stamt, is wel wonderschoon. Daarom raad ik je aan het te bezoeken ’s ochtend bij opening om half 9 of na 6 uur ’s avonds. Dan heb je deze romantische plek zo goed als voor jezelf.

De bron van Verona, het echte liefdesverhaal

Pozzo dell'Amore | Mooistestedentrips.nl

Het echte liefdesverhaal van Verona vind je niet ver van Piazza delle Erbe. Aan de Vicoletto Cieco Pozzo San Marco om precies te zijn. Deze plek wordt door de Veronezen ook wel Pozzo dell’Amore genoemd, de bron van de liefde. En achter de waterput schuilt een liefdesverhaal, waar Shakespeare nog een puntje aan kan zuigen.

In de 16de eeuw werd de soldaat Corrado di San Bonifazio verliefd op Isabelle Donati, een machtige familie in de stad. Hij probeerde haar het hof te maken, maar zij wees hem keer op keer af. Hij verweet haar een hart van ijs te hebben. Toen ze hem uitdaagde om zijn liefde te bewijzen door in de put te springen, deed hij dit daadwerkelijk. Een wisse dood tegemoet. Zijn daad schokte en ontroerde Isabelle zo, dat zij de rest van haar leven van Corrado is blijven houden. De put kun je nog steeds bezoeken. Er hangen geen honderden slotjes, de muren zijn er niet beklad. Het is gewoon een schitterende, rustige plek en één van de leukste onbekende bezienswaardigheden in Verona.

Basilica di San Zeno Maggiore

Bezienswaardigheden Verona: Basilica di San Zeno Maggiore | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Verona: Basilica di San Zeno Maggiore | Mooistestedentrips.nl

De Basilica di San Zeno Maggiore is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Verona. De gestreepte basiliek is opgetrokken in een gestreept bakstenen motief met een prachtig rozenraam. Net daaronder zie je de schitterend gedecoreerde bronzen deuren  uit de 12de eeuw. Je komt de kerk heel mooi binnen, door het lommerrijke klooster. Eenmaal in de kerk geniet je van de fresco’s die tussen de 12de en 15de eeuw zijn gemaakt en het heel mooi gerestaureerde altaar. Tip: net om de hoek vind je Osteria all’Organetto, een perfecte plek voor de lunch of een aperitief.

Museo di Castelvecchio

Bezienswaardigheden Verona: Museo di Castelvecchio | Mooistestedentrips.nl

Ook Museo di Castelvecchio is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Verona. Castelvecchio werd gebouwd aan de rivier Adige in de 14de eeuw, maar enorm beschadigd door de Napoleontische oorlogen en de Tweede Wereldoorlog. Vorige eeuw werd het fort opnieuw uitgevonden door architect Carlo Scarpa die de brug haar mooie aangezicht gaf en eventuele kogelgaten van glas voorzag. Via de fraaie binnenplaats wandel je het museum in waar je mooie fresco’s, glas uit de 14de eeuw en Vlaamse meesters bewondert.

Ponte Pietra

Bezienswaardigheden Verona: Ponte Pietra | Mooistestedentrips.nl

In Verona vind je best een aantal interessante bruggen, maar de Ponte Pietra aan de noordkant van het centrum is de oudste en misschien ook wel de mooiste. Twee arcadebogen van de brug stammen nog uit Romeinse tijden en de brug werd in de 13de eeuw nog wat opgelapt. Helaas moest de Ponte Pietra er in 1945 aan geloven, toen terugtrekkende Duitsers hem opbliezen. De lokale bevolking viste echter alle stenen op uit de rivier, zodat de brug in de jaren ’50 tot in detail weer kon worden herbouwd.

Teatro Romano e Museo Archeologico

Bezienswaardigheden Verona: Teatro Romano e Museo Archeologico | Mooistestedentrips.nl

Zodra je de Ponte Pietra over bent, kun je het Teatro Romano e Museo Archeologico bezoeken, waarvoor je een beetje naar boven moet klauteren. Het Romeins amfitheater werd in de eerste eeuw gebouwd en gedeeltelijk in de rotswand uitgehakt, precies in een bocht van de rivier. Als je even verder omhoog klautert, of de lift naar boven neemt, kun je het bijbehorende archeologische museum bezoeken dat in een oud klooster is gevestigd. Hier zie je mooie Romeisne en Griekse beelden, historische mozaïekvloeren en fraaie fresco’s. Vanuit de tuin heb je ook nog eens een heel mooi uitzicht.

Castel San Pietro

Doen in Verona: wandelen naar Castel San Pietro | Mooistestedentrips.nl

Wandel Ponte Pietra over aan het begin van de avond. Aan de overkant kun je namelijk met de kabelbaan omhoog, naar Castel San Pietro. Een retourtje met de kabelbaan kost een paar euro. Je kunt ook te voet naar boven waarbij je door een paar heel mooie straatjes komt. Boven word je getrakteerd op een schitterend uitzicht en bij zonsondergang lijkt Verona wel te baden in een koperkleurig licht.

Meer over Verona

Bezienswaardigheden Verona
Bewaar op Pinterest!

Bezienswaardigheden Verona: ontdek de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Verona | Mooistestedentrips.nl

Meer bezienswaardigheden in Italië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrips Italië > Stedentrip Verona > Bezienswaardigheden Verona

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer