Street art in Heidelberg: Metropolink

door Esther

Bij Heidelberg denk je toch al snel aan het prachtige kasteel bovenop de heuvel, de kabbelende rivier de Neckar en het bontgekleurde historische centrum van de stad. En terecht ook wel, want dat zijn de echte trekpleisters van de stad. Maar Heidelberg heeft ook een modern gezicht, in de vorm van grensverleggende street art. Sinds 3 jaar verschijnen jaarlijks tijdens festival Metropolink de mooiste murals. Ik nam een kijkje en ontdekte de mooiste street art in Heidelberg.

Plan je stedentrip Heidelberg

  • Het is het gemakkelijkst om met de trein naar Heidelberg te reizen. Vanuit Nederland hoef je dan alleen maar over te stappen in Keulen.
  • Er zijn genoeg leuke hotels in Heidelberg. Als je bij Hotel Mille Stelle logeert, heb je een heel fijne hotelkamer voor een goede prijs en kun je gewoon wandelend naar allerlei street art in Heidelberg gaan kijken.
  • Koop een Heidelberg Card om gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer en gratis entree bij de meeste bekende trekpleisters van de stad.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Heidelberg.

Over street art in Heidelberg

Onder het mom: dingen die je vast niet wist. Heidelberg wordt beschouwd als de bakermat van de Duitse hip-hop. In de jaren ’80 bracht de stad bekende namen (nou ja, in Duitsland dan) voort als Advanced Chemistry en Stieber Twins. En met de opkomst van de hip-hop kwam ook de graffiti-kunst op gang.

Inmiddels stelt de graffiti en street art in Heidelberg gelukkig wel wat meer voor dan alleen wat tags bij het station. Tijdens festival Metropolink komen er niet alleen allerlei bekende street art kunstenaars uit Duitsland en de rest van de wereld naar Heidelberg om de stad van mooie nieuwe murals te voorzien, maar is er een uitgebreid cultuurprogramma waarin jongeren en volwassenen meer leren over verschillende vormen van kunst en ook zelf aan de slag kunnen.

Street art in Heidelberg: het centrum

Street art in Heidelberg: tips | Mooistestedentrips.nl

Als je street art wilt spotten in het centrum van Heidelberg moet je toch even goed zoeken. Het dichtstbijzijnde werk is de mural van Daniel Thouw aan de Uferstraße aan de overkant van de Neckar. Thouw is geboren en getogen in Heidelberg en in zijn werk, waaronder dat aan de Uferstraße, staan de tegenstelling in mensen centraal.

Heidelberg Weststadt

Street art in Heidelberg: WESR | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: WESR | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Voor meer murals van Metropolink wandel je richting station, naar Weststadt, wat trouwens best een leuke wijk is. Aan zowel de Römerstraße als aan de Kaiserstraße zijn werken van Daniel Figueroa, ofwel WESR, te zien. Deze Peruaanse kunstenaar is stevig beïnvloed door de tegenstrijdigheid tussen de tradities en de veramerikanisering die hij in zijn thuisland ziet. Resultaat zijn intense gezichten en felle kleuren.

Op de zijkant van een gebouw, naast een benzinestation, namen Case Maclaim en Wow123 een enorme mural voor hun rekening. In het werk van Case Maclaim staan zeer gedetailleerd geschilderde handen centraal en dat is in dit werk ook het geval. Wow123 maakt het met zijn kleurige vlakken helemaal af.

Street art buiten het centrum van Heidelberg

Street art in Heidelberg: Limow | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Herakut | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Hendrik Beikrich | Mooistestedentrips.nl

Het gros van alle street art in Heidelberg is buiten het centrum te vinden, maar is de speurtocht absoluut waard. Je kunt op deze kaart zien waar je de werken kunt vinden. Bij VRN Next Bike kun je een huurfiets meepakken en op pad gaan. Bovendien een leuke manier om meer te zien dan alleen het beroemde oude centrum van Heidelberg.

De Philip Otto Rungstraße mag je in ieder geval niet missen, want hier vind je wat mij betreft de twee meest bijzondere murals in Heidelberg. De Spaanse artiest Limow maakte er een prachtig zwart-wit abstract werk, duister en toch heel gedetailleerd. Ernaast vind je het al even duistere werk van het Duitse kunstenaarsduo Herakut. Het werkt draait om de focus op uiterlijke schoonheid en dat daarom de kans bestaat dat innerlijke schoonheid helemaal wordt vergeten.

Hendrik Beikirch verzorgde het intrigerende portret op de zijkant van een flatgebouw in een nogal grauwe wijk van Heidelberg, een behoorlijk ritje uit het centrum. Veel mensen die in deze buurt wonen, voelen zich dan ook een beetje losstaan van de rest van de stad. Alsof ze er niet bij horen en Hendrik Beikirch (ECB) speelt met het portret prachtig in op dit sentiment. Het gezicht is aan de fantasie van de kunstenaar ontsproten, maar zou zo maar in één van de flats in de wijk kunnen wonen.

Industrieterrein Spedition Fels

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Street art in Heidelberg: Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Een laatste goede stop is ook een beetje uit de richting, maar wel de moeite waard. Want er zijn een hoop mooie murals van Metropolink te vinden op industrieterrein Spedition Fels, rondom de Hardtstraße, waar de eigenaren hun loodsen graag ter beschikking stelden voor verschillende murals. Op en rond het terrein vind je er minstens vier. Mijn favoriet was dat van Pau, een Chileense kunstenares die in de voormalige DDR opgroeide. Ze schildert geen portretten of dieren, maar creëert hele werelden en in het paars-blauwe werk valt ontzettend veel te ontdekken.

Lees meer over Heidelberg

Street art in Heidelberg
Bewaar op Pinterest

Street art in Heidelberg: festival Metropolink | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over street art op Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer