door Esther
Freiburg, Duitsland: de beste tips voor een vakanteo Freiburg Zwarte Woud | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Freiburg: 13x bezienswaardigheden in Freiburg

Freiburg is de meeste zonnige stad van Duitsland en een geweldige stedentrip bestemming voor het voorjaar, de zomer of het najaar. Aan de rand van het Zwarte Woud, omgeven door groene heuvels en wijngaarden. De aanwezigheid van duizenden studenten zorgt voor een ontzettend gezellige sfeer in de stad en het oude centrum lijkt met zijn vakwerkhuisjes, grachtjes en bloembakken wel te zijn weggelopen uit een sprookje. Bekijk alle tips voor een bezoek aan Freiburg, Duitsland.

Beste reistijd Freiburg

Er wordt gezegd dat Freiburg de meest zonnige stad van Duitsland is (grappig, want dat wordt ook van Heidelberg gezegd). Hoe dan ook, de stad heeft een heleboel zonuren en kun je daarom het hele jaar met een gerust hart bezoeken. In de lente en zomermaanden is het natuurlijk lekker om de stad te ontdekken en misschien te wandelen en fietsen in en om de stad. Ga je in de kersttijd naar Freiburg? Leuk, want de kerstmarkt is ook de moeite waard. Maar dan moet je wel je hotel in Freiburg op tijd boeken. Benieuwd wat voor weer je kunt verwachten tijdens je bezoek? Bekijk het actuele weer in Freiburg.

Freiburg, Duitsland: tips voor een stedentrip Freiburg | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Freiburg plannen

Een stedentrip Freiburg wordt helaas niet kant-en-klaar aangeboden (een vakantie Zwarte Woud wel, trouwens), maar het is gelukkig heel gemakkelijk om zelf een stedentrip Freiburg te plannen. Als je met de auto naar de stad gaat, doe je er goed aan om een hotel met parkeerplaats te boeken. Maar je kunt ook heel gemakkelijk met de trein naar Freiburg. Als je op zoek gaat naar een hotel in Freiburg kom je erachter dat je keuze hebt uit zoveel leuke en goede opties! Zo is het FourSide Hotel een leuk boutiquehotel, bij het Mercure Panorama Hotel kun je een stedentrip en actieve vakantie perfect met elkaar combineren en bij het Dorint Thermenhotel is het echt genieten. Zowel Freiburg als het Zwarte Woud ontdekken? Dan kun je ook kiezen voor een vakantiehuisje in Freiburg of de directe omgeving.

Hotels in Freiburg

FourSide Hotel

Foto met dank aan FourSide Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het FourSide Hotel is zo’n heerlijk stedentrip-hotel. Met heel fijne en mooie kamers en een uitgebreid ontbijt. Het hotel ligt wat buiten het centrum, maar is perfect als je met de auto naar Freiburg komt. Om in het centrum van de stad te komen, spring je voor het hotel gewoon op de tram en dan ben je er binnen een paar minuten.

Mercure Hotel Panorama

Foto met dank aan Mercure Hotel Panorama | Mooistestedentrips.nl

Vakantie vieren in Freiburg en het Zwarte Woud? Dan is het Mercure Hotel Panorama een topkeuze. Het hotel ligt aan de rand van Freiburg, op een schitterende plek. In de heuvels, met spectaculair uitzicht. Het hotel heeft een binnenzwembad, een spa, je kunt er tennissen en fietsen huren. En in het restaurant kun je heerlijk eten. Hier logeer je als je van je stedentrip een bijzondere, en lekker ontspannen, vakantie wilt maken.

Dorint Thermenhotel Freiburg

Foto met dank aan Dorint Thermenhotel Freiburg | Mooistestedentrips.nl

Een hotel dat perfecte is om de stad te verkennen, de regio te ontdekken én waar je helemaal bij kunt komen? Het Dorint Thermenhotel Freiburg is pure verwennerij en zowel leuk voor een bezoek in zowel de zomer- als wintermaanden. De kamers zijn ontzettend comfortabel en je kunt ontzettend lekker ontbijten en uit eten in het hotel. En aan het einde van het dag is het heerlijk toeven op het terras met een drankje. Groot pluspunt is dat het hotel samenwerkt met de ernaast gelegen thermen, waar je gebruikt kunt maken van het binnen- en buitenzwembad.

Boutique Apartments am Stadtgarten

Foto door Boutique Apartments am Stadtgarten | Mooistestedentrips.nl

Wil je net even wat meer ruimte tijdens je stedentrip Freiburg? Dat is best fijn, zeker als je wat langer blijft en de omgeving nog wilt ontdekken. Boutique Apartments am Stadtgarten bieden heel fijne, stijlvolle appartementen. Gelegen aan het stadspark, aan de rand van het centrum. Een heel fijne locatie. De appartementen zijn ruim, hebben een keukentje, badkamer met wasmachine en een balkon.

Trein naar Freibrug

Freiburg is een leuke en originele stedentrip met de trein. Je reist heel  gemakkelijk met de trein naar Freiburg, je hoeft alleen maar over te stappen in Keulen of Frankfurt. Je reist in zo’n 6 uur naar Freiburg. Goed, je reist niet rechtstreeks. Maar toch gaat de reis met de trein behoorlijk soepel. Als je je kaartjes zo’n drie maanden van te voren koopt, vind je meestal de laagste tarieven.

Met de auto naar Freiburg

Het is goed te doen om Freiburg met de auto te bezoeken en als je de omgeving wilt verkennen, is dat ook al aan te raden. Hoewel je in en om het centrum van de stad genoeg parkeerplaatsen kunt vinden, raad ik je toch aan om te kiezen voor een hotel met parkeerplaats. Dit pakt meestal goedkoper uit en je bent meteen verzekerd van een parkeerplaats.

Freiburg bezienswaardigheden

Fietsen in Freiburg

Fietsen in Freiburg, fiets huren in Freiburg | Mooistestentrips.nl

Freiburg is een heel fijne fietsstad. Het centrum van de stad is redelijk vlak, daarbuiten kun je wel wat heuvels vinden. Wil je alle bezienswaardigheden in Freiburg zien en de omgeving ontdekken? Dan kun je heel gemakkelijk een fiets huren. Je kunt een gewone stadsfiets of een mountainbike huren. Ga je de omgeving ontdekken? Dan kun je (vrij goedkoop!) ook een elektrische fiets huren.

Altstadt

Freiburg bezienswaardigheden: Altstadt | Mooistestedentrips.nl

Er is in Freiburg bijna niets leukers dan verdwalen in de wirwar van straatjes en kanaaltjes van de oude stad, de Altstadt is niet voor niets één van de meest populaire bezienswaardigheden in Freiburg. Vooral de Konviktstrasse,  Fischerau en Gerberau zijn prachtig. Vergeet niet om af en toe eens naar beneden te kijken. Voor de deuren van winkels vind je mozaïeken, waar je goed kunt zien wie er eigenaar van de winkels zijn geweest. Zo staat een koe voor de slager, een diamant voor een juwelier en een pretzel voor de bakker.

Freiburger Münster

Bezienswaardigheden Freiburg: Freiburger Münster | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Freiburg: Freiburger Münster | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Freiburg: Freiburger Münster | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de indrukwekkende Freiburger Münster, de kathedraal van Freiburg, niet missen tijdens een wandeling door de Altstadt. Omringd door terrasjes en op sommige dagen ook door de markt. De kerk is van een bijzonder donkerrood steen gebouwd en ’s avonds kleurt hij dan ook vaak scharlaken, wat een schitterend effect geeft. Bij de ingang zie je tientallen miniatuurtjes, hoofdrolspelers uit zowel het oude als nieuwe testament. In de glas in lood ramen in de kerk kun je wederom de verschillende ambachten uit de stad ontwaren en vanaf het topje van de kerktoren tuur je op heldere dagen helemaal tot de Vogezen.

Münsterplatz

Freiburg bezienswaardigheden: Münsterplatz | Mooistestedentrips.nl

De Münsterplatz, het plein voor de kathedraal van Freiburg, is het middelpunt van de stad. Vroeger was het plein de begraafplaats die bij de kerk hoorde, maar nu is het één van de leukste bezienswaardigheden in Freiburg.  Op de meeste dagen is het heel gezellig op de Münsterplatz, vooral omdat het op alle dagen (behalve op zondag) ook markt is. Plof neer op één van de terrasjes voor een kop koffie en een stuk Schwarzwalder kirschtorte, want hier is het lekker mensen kijken.

Historisches Kaufhaus

Bezienswaardigheden Freiburg: Historisches Kaufhaus | Mooistestedentrips.nl

Het Historisches Kaufhaus is een oud marktgebouw, uit de 16de eeuw, en is ook opgetrokken uit de karakteristieke rode steen. De torentjes en bogen zijn schitterend bewerkt. Het marktgebouw is waarschijnlijk het meest bekende gebouw  en daarmee één van de meest populaire bezienswaardigheden in Freiburg.

Rathausplatz

Bezienswaardigheden Freiburg: Rathausplatz | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip Freiburg zet je waarschijnlijk meteen koers naar de Rathausplatz. Logisch, want dat is het mooiste plein van de stad. Het dieprode oude stadhuis uit de 16de eeuw trekt natuurlijk meteen alle aandacht, maar het nieuwe stadhuis uit de 19de eeuw is toch ook wel erg mooi. Voor je op een van de terrasjes neerploft, kun je ook de middeleeuwse Martinskirche nog even bezoeken die een verrassend modern interieur heeft.

Schwabentor

Bezienswaardigheden Freiburg: Schwabentor | Mooistestedentrips.nl

De Schwabentor is één van de mooiste historische bezienswaardigheden in Freiburg. Het is één van de stadspoorten van de stad en werd in de 13de eeuw gebouw. Maar de stadspoort die je nu ziet, is een versie uit de 19de eeuw. Je kunt de Schwabentor ook bezoeken, er huist een klein stadsmuseum in.

Martinstor

Freiburg bezienswaardigheden: Martinstor | Mooistestedentrips.nl

De Martinstor is één van de andere stadspoorten van Freiburg en naast dat deze imposante toren ooit deel uitmaakte van de stadsmuur, heeft deze ook nog een lugubere geschiedenis. Want tot in de 16de eeuw werden er heksen verbrand bij de toren. Als je even goed zoekt, vind je er zelfs een gedenkteken van.

Freiburger Bächle

Bezienswaardigheden Freiburg: Freiburger Bächle | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Freiburg: Freiburger Bächle | Mooistestedentrips.nl

De Bächle zijn zonder twijfel de meest bijzondere bezienswaardigheden in Freiburg. Het zijn de opvallende gootjes en kanaaltjes die je overal in de oude stad van Freiburg ziet. Het water uit de Bächle komt uit de rivier de Dreisam. Toen er nog geen stromend water en riolering in de stad was, waren de Bächle om vers drinkwater de stad in te krijgen. Vandaag de dag zijn de Bächle gewoon leuk. In de zomer zie je er vaak kinderen in spelen.

Augustiner Museum

Foto met dank aan Augustiner Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Augustiner Museum is gevestigd in een klooster uit de 13de eeuw en hoewel de collectie met werken en beelden uit de Middeleeuwen tot de 19de eeuw helemaal niet verkeerd is, is het misschien nog wel leukst om even koffie te drinken met uitzicht op overblijfselen van het oude klooster.

Schlossberg

Foto met dank aan Schlossberg Bahn | Mooistestedentrips.nl

Pak tijdens je stedentrip Freiburg zeker de kabelbaan naar boven, de Schlossberg  op. Je hebt een schitterend uitzicht op de omgeving en je kunt een paar leuke wandelingen maken. Als je door het bos weer naar beneden loopt, richting de stad, kom je nog een paar gezellige cafés met biertuinen tegen.

Archäologisches Museum

Freiburg bezienswaardigheden: Archäologisches Museum | Mooistestedentrips.nl

Alleen het gebouw waarin het Archäologisches Museum  is gevestigd is al de moeite waard. In Neogotische stijl met een schitterende gietijzeren trap. In het museum zijn diverse opgravingen te vinden, van Keltische grafschatten tot Romeinse snuisterijen.

Markthalle

Foto met dank aan Markthalle Freiburg | Mooistestedentrips.nl

Wil je lunchen of uiten eten voor een prikkie? Heb je zin in een lekkere snack? Of gewoon even boodschappen doen en allemaal lekkernijen mee naar huis? Op naar de Markthalle. Dit is is één van de nieuwere bezienswaardigheden in Freiburg en zeker de moeite waard, want de markt is gevestigd in een prachtig historisch pand in de Altstadt. En je vindt er lekkernijen uit alle windstreken. Maar ik raad je vooral aan om de lokale specialiteiten te proeven.

Dagtrips vanuit Freiburg

Schauinsland Bahn

Foto met dank aan: Schauinsland Bahn | Mooistestedentrips.nl

Even buiten de stad vind je één van de leukste bezienswaardigheden in Freiburg, de Schauinsland Bahn. Dit is de langste gondelbaan van Duitsland, van 3,6 kilometer lang. Je stapt op in het dorp Horben op en binnen 20 minuten sta je op bijna 1300 meter hoogte op de Schauinsland berg. Vanuit de gondel heb je een prachtig uitzicht over het Zwarte Woud. Vanaf de top kun je verschillende wandelingen maken.

Titisee

Zwarte Woud, Titisee | Mooistestedentrips.nl

Spring in de trein en in no time sta je middenin het Zwarte Woud. Titisee is een ontzettend toeristisch plaatsje, maar als je eenmaal voorbij de promenade vol bloemen en souvenirwinkeltjes bent gelopen, ontdek je mooie strandjes aan het glinsterende meer, omringd door woeste bergen. Huur voor een prikkie een bootje of een waterfiets. Genieten.

Karlsruhe

Karlsruhe, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Ook de stad Karlsruhe ligt op nog geen halfuur treinen van Freiburg en is zeker een bezoekje waard. De stad is groots opgezet en voor Duitse begrippen nog behoorlijk nieuw, met het riante Schloß in het midden. Er zijn lommerrijke parken, goede musea, leuke terrasjes en biergartens en je kunt er prima winkelen.

Baden Baden

Baden Baden, Duitsland | Mooistestedentrips.nl

Waarschijnlijk heb je weleens van Baden Baden gehoord, een stadje vol pracht en praal en weelderige thermale baden. Wereldberoemd vanwege de vele kuuroorden. Vele vorsten kwamen hier in het verleden al naartoe om te kuren en tegenwoordig behoort ook Obama tot de clientèle van Baden Baden. Het stadje is groen, groener, groenst en bezaaid met schitterende villa’s en lommerrijke tuinen. Je bent er zo met de trein vanuit Freiburg.

Elzas

Elzas, Frankrijk: Colmar | Mooistestedentrips.nl

Freiburg ligt een beetje op een drie landenpunt, vlakbij Zwitserland en Frankrijk. Je bent vanuit Freiburg eigen zo over, zowel per trein als met de auto. Zo kun je bijvoorbeeld best een dagje de Elzas bezoeken, in Frankrijk. Deze heerlijke streek staat bekend vanwege haar prachtige dorpjes, de Elzas wijnroute en leuke steden zoals Colmar en Straatsburg.

Restaurants Freiburg

Café POW

Foto met dank aan Café POW | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Café POW | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van de Altstadt ligt één van de meest hippe plekken van Freiburg: Café POW. In het groen is dit café en de bijbehorende biertuin de hele dag een populaire trekpleister. Van locals die er komen werken of bijkletsen tot toeristen die wel toe zijn aan een drankje na het bekijken van alle bezienswaardigheden in Freiburg. De sfeer is hier dan ook ontzettend relaxt. Dus of je nu toe bent aan koffiepauze of een goede cocktail en live muziek, bij Café POW zit je goed.

Paradies

Foto met dank aan Paradies | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn stedentrip Freiburg heb ik heel wat bij Paradies gezeten. Zo’n heerlijk Duits restaurant waar je nauwelijks toeristen ziet. Paradies staat bekend vanwege haar uitgebreide brunchbuffet, maar eigenlijk kun je hier de hele dag lekker zitten. ’s Middags bestel je salades, flammkuche of een stuk goed vlees, ’s middags is het goed toeven op het terras en ’s avonds komt er fijne pasta of een flinke schnitzel op je bord.

Café Huber

Foto met dank aan Café Huber | Mooistestedentrips.nl

Café Huber is zo’n heerlijk buurtcafé, met een klein terrasje, boordevol locals. Dus dan weet je dat het goed zit. Het café serveert vegetarische en vegan gerechten, van ’s ochtends vroeg tot het einde van de middag. Je kunt er terecht voor goede koffie, een ontbijtje, lekkere stukken taart en soepen, salades en lichte gerechten voor de lunch. Er wordt allen gekookt met ingrediënten uit de directe omgeving. Je vindt Café Huber vlakbij het station van Freiburg.

Primo Market

Restaurants Freiburg, Duitsland: Primo Market | Mooistestedentrips.nl

Overdag is Primo Market een Italiaanse supermarkt en trattoria, maar ’s avonds wordt het omgetoverd tot misschien wel het beste Italiaanse restaurant in Freiburg. Al zou je dat misschien niet meteen denken, vanwege de onopvallende gevel. Wandel toch naar binnen en doe je tegoed aan heerlijke pasta’s, pizza’s met fijne vleeswaren, kazen en een flinterdunne bodem en natuurlijk fantastische Italiaanse wijnen.

Hausbrauhaus Feierling

Foto met dank aan Hausbrauhaus Feierling | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Duitsland is natuurlijk niet compleet zonder bezoek aan een brouwerij en in Freiburg moet je zeker even langs  Hausbrauhaus Feierling , alleen al omdat de biertuin van deze brouwerij één van de fijnste terrassen van de stad is. Je zit hier heerlijk in de luwte van de bomen. De lokaal gebrouwen biertjes smaken prima, net als de gerechten op de kaart. Met goed weer is er bijna geen betere plek in de stad.

Martin’s Bräu

Foto met dank aan Martin's Bräu | Mooistestedentrips.nl

Houd je van kleine brouwerijen? Dan moet je zeker even naar binnen en een biertje proeven bij Martin’s Bräu, het lokale brauhaus van Freiburg. Je kunt voor het plaatselijke pils gaan, maar ze hebben nog zo veel meer speciaalbiertjes op de tap dan het nog moeilijk kiezen wordt. Bovendien kun je, zoals je dat van een Duits brauhaus mag verwachten, ook heel goed eten bij eten brouwerij. Een extra reden om er even langs te gaan.

Alte Wache

Foto met dank aan Alte Wache | Mooistestedentrips.nl

Dat er uit Duitsland goede wijn komt, dat weten we wel (hallo Rheinland Pfalz!) en ook Freiburg is omgeven door wijngaarden. Als je de lekkerste wijken uit Freiburg en omgeving wil proeven, dan kun je middenin het centrum, tegenover de kathedraal, naar Alte Wache. Dit is het bekendste wijnhuis van de stad. Natuurlijk kun je er de lekkerste lokale wijnen proeven, maar loop ook eens binnen tijdens een thema-avond of doe mee aan een proeverij.

Das Blümchen

Foto met dank aan Das Blümchen | Mooistestedentrips.nl

Klinkt knus, is ook knus. Wil je de specialiteiten van het Schwarzwald proberen, maar dan net even anders? Bij Das Blümchen serveren ze Swarchwalder tapas. En die zijn een dikke hit, bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Van flammkuchen, noedelsoep, gekaramelliseerde lokale kaasjes en in citroen gemarineerde haantjes: je kunt ontzettend veel lekkere gerechtjes bestellen. Leuk om samen te delen of schaamteloos lekker veel verschillende dingen te proberen.

Freiburg, Duitsland
Bewaar op Pinterest

Freiburg, Duitsland: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Freiburg en het Zwarte Woud | Mooistestedentrips.nlFreiburg, Duitsland: de leukste Freiburg bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Artikelen over Freiburg

Alle stedentrips Duitsland

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer