door Esther
Stedentrip Hannover: Neues Rathaus Hannover | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Hannover

Hannover is één van de grootste steden van Duitsland, maar staat lang niet zo bekend al trekpleister zoals bijvoorbeeld Berlijn, Keulen, München of Hamburg. Jammer eigenlijk, want een stedentrip Hannover heeft zo veel te bieden. Hannover heeft beslist karakter met een prachtig oud centrum, schitterende tuinen en parken, een heus barok kasteel met tuinen die een beetje aan Versailles doen denken, en geweldige musea en architectuur. Bovendien is het op de kerstmarkt echt genieten in Hannover. Zin gekregen in een stedentrip Hannover? Bekijk alle tips.

Stedentrip Hannover: Neues Rathaus Hannover | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Hannover: Neues Rathaus Hannover | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Hannover: Neues Rathaus Hannover | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Hannover: Neues Rathaus Hannover | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Hannover: bezienswaardigheden Hannover | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Hannover: bezienswaardigheden Hannover | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Hannover, Nanas is Hannover | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Hannover, Nanas is Hannover | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Hannover: Herrenhauser Gartens | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Hannover: Herrenhauser Gartens | Mooistestedentrips.nl
Stedentrip Hannover: kerstmarkt in Hannover | Mooistestedentrips.nl Stedentrip Hannover: kerstmarkt in Hannover | Mooistestedentrips.nl

Beste reistijd Hannover

Het klimaat in Hannover, Nedersaksen, lijkt een beetje op dat van Nederland, behalve dat het in de winter net een beetje kouder is en in de zomer net een beetje warmer, vanwege het landklimaat. Een stedentrip Hannover kan eigenlijk altijd wel. Vanaf april tot en met oktober heb je de grootste kans op mooi weer. Maar vlak de winter niet uit. In de kerstperiode is het echt prachtig in Hannover. Bekijk het actuele weer in Hannover.

Vliegen naar Hannover

Heb je geen zin om een paar uur in de trein of auto te zitten? Dan maak je een stedentrip Hannover met het vliegtuig. Binnen een uur vlieg je al naar Hannover, bijvoorbeeld met KLM. Vergelijk vliegtickets Hannover en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. Je reist van het vliegveld naar het centrum met de trein: lijn S5 rijdt zo goed als de hele dag door.

Met de trein naar Hannover

Met de trein naar Hannover? Dat is dus heel gemakkelijk. Vanaf Utrecht ben je al binnen 4 uur in Hannover. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste treinkaartjes kopen.

Parkeren in Hannover

Als je met de auto naar Hannover gaat, kun je het beste kijken of je bij je hotel kunt parkeren. Dat is het voordeligst. Wil je in het centrum van Hannover parkeren, dan ben je tussen de €1 en €2,50 per uur kwijt.

Openbaar vervoer Hannover

Zoals in veel grote Duitse steden is het openbaar vervoer goed geregeld, met bussen, trams en metro’s. Een enkel kaartje kost €2,30, dus een dagkaart van €4,50 zul je er tijdens je stedentrip Hannover zeker wel uithalen. Als je ook van plan bent om nog een en ander aan bezienswaardigheden te bezoeken, kun je beter meteen een HannoverCard kopen, want voor een paar euro extra kun je dan niet alleen gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, je kunt ook gratis of met korting naar de meeste bezienswaardigheden in Hannover.

TIP! Met bus 100 en 200 kom je langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Hannover.

Fietsen in Hannover

Hannover is een behoorlijk grote stad en als het lekker weer is, dan is het best een goed idee om de stad op de fiets te verkennen. Misschien verhuurt je hotel fietsen, maar anders kun je in ieder geval bij het centraal station van Hannover terecht om een fiets te huren. Een fiets huren in Hannover kost €7,50 per dag.

Bezienswaardigheden in Hannover

Neues Rathaus
Je kunt dit schitterende gebouw beslist niet missen tijdens een stedentrip Hannover. Het mooie, nieuwe raadhuis van Hannover werd gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Beneden kun je een interessante maquette van de stad bekijken, maar het is leuker om met de lift naar boven te gaan en te genieten van het uitzicht. Omdat er maar 5 mensen tegelijk met de lift mee kunnen, kan het zijn dan je eventjes moet wachten.

Altes Rathaus
Als je de nieuwe variant hebt bekijken, mag je eigenlijk het oude raadhuis ook niet overslaan. Het raadhuis heeft niet meer de functie die het ooit had, maar wordt nu vooral gebruikt voor evenementen. Als je er toch even om je heen wilt kijken, kun je in het restaurant even lunchen.

Sprengel Museum
Dit museum staat in Duitsland behoorlijk hoog aangeschreven. Zowel vanwege de architectuur als de permanente collectie. De enorme zalen zijn perfect om moderne kunst en installaties tentoon te stellen. Tot de vaste collectie behoren enkele stukken van Picasso, Nolde en Chagall en 300 werken van Niki de Saint Phalle.

Kestner Gesellschaft
Nog geen genoeg gehad van moderne kunst? Ga dan ook even langs het Kestner Gesellschaft. In het prachtige, lichte gebouw dat vroeger dienst deed als badhuis, huisden al baanbrekende exposities met werken van Kadinksy, Klee en Grosz. Er valt altijd wel wat interessants te ontdekken.

Aegidienkirche
De Aegidienkirche staat aan de rand van het oude centrum van Hannover als een stille, indrukwekkende getuige van oorlog. Hannover werd in 1943 al gebombardeerd door de Britten en zo goed als de hele stad werd met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog werd besloten de kerk niet te herbouwen. Hiroshima is vriendschapsstad van Hannover en in de overblijfselen van de Aegidienkirche vind je je bijzondere Hiroshima-bel.

Schloss Herrenhäusen
Ten noorden van het centrum van Hannover vind je een heus stadskasteel ten midden van gigantische tuinen die zijn gemaakt het Versaille als voorbeeld. Meesterwerk is de Grosser Garten, een grote barokke tuin uit de 18de eeuw waar je inmiddels ook werken van Niki de Saint Phalle kunt bewonderen. Tegen de Grosser Garten ligt de Berggarten, de botanische tuinen van Hannover. Het zijn de oudste botanische tuinen van Duitsland en er staan bomen van 300 jaar en ouder. Ben je ’s zomers in Hannover, dan val je met je neus in de boter. Dan kun je namelijk genieten van grote lichtshows in de fonteinen van de parken.

Linden
De wijk Linden mag je niet overslaan tijdens een stedentrip Hannover. Je kom hier heel eenvoudig door bij centraal station tram 10 richting deze wijk te nemen en uit te stappen bij halte ‘Am Küchengarten’. Van oudsher wonen in Linden de arbeiders van de stad, maar na de tweede wereldoorlog zag de wijk ook immigranten, studenten en kunstenaars komen. In het gebied rond de Marktplatz en Lichtenbergenplatz vind je prachtige oude gebouwen en knusse cafés. Kloppend hart van Linden is echter de Limmerstrasse met de leuke eettentjes, bijzondere winkeltjes en street art. Bezoek ook het oude Faust fabrieksterrein waar je nu kunt neerploffen in de gezellige biergarten.

De Nanas
Langs de Leibnizufer kun je de felgekleurde voluptueuze niet missen. Het zijn de eerste, veel besproken, werken van Niki de Saint Phalle. Nadat zij in de jaren ’60 uit het dal van een postnatale depressie kroop, maakte zij deze beelden om het vrouwelijk lichaam in alle pracht te eren. En dat in een tijd waarin graatmagere modellen als Twiggy het modebeeld bepaalden. 

Maschsee
Begin jaren ’30 werd dit meer aangelegd en sindsdien is dit de plek waar de locals met lekker weer naartoe gaan om even helemaal bij te komen. Wandelen, zwemmen of een bootje huren. Je hebt er bovendien een prachtig uitzicht over de stad. In augustus is de Maschsee het toneel van het Maschseefest: 3 wekend lang muziek en gezelligheid.

Gratis en goedkoop Hannover

Roter Faden
Verdwalen hoef je in Hannover niet: volg vanaf de tourist office bij het centraal station de rode lijn (Roter Faden) op de weg en je wandelt langs alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad, 36 keer in totaal. De hele route is zo’n 4,2 kilometer lang en kun je binnen een dag wel wandelen. Bij de tourist office kun je het bijbehorende gidsje kopen voor €3, maar je kunt ook de app downloaden.

Gratis naar het museum
Wil je in Hannover naar het museum? Ga dan op vrijdagmiddag. Op vrijdag middagen zijn alle musea in de stad gratis te bezoeken.

Dagtrips vanuit Hannover

Celle
Alsof je in een sprookje van de gebroeders Grimm bent beland. De straten lijken enkel vol te staan met perfect bewaarde vakwerkhuisjes, met zo hier en daar een al even zoet uitziend marktgebouw met torentjes. Bezoek in ieder geval het paleis dat uit een mix van stijlen is samengesteld en waarin je zowel gotische, barokke als renaissance elementen zult herkennen. Ook de omliggende parken zijn prachtig.

Hamelen
Wie is niet opgegroeid met het sprookje ‘De rattenvanger van Hamelen’? Het sprookje is ontstaan uit een lokale sage uit 1294 waarin een rattenvanger die zijn loon niet had gekregen, de kinderen uit de stad weg lokte. Niet zo gek dus dat het Rattenvangershuis één van de belangrijkste trekpleisters van het mooie plaatsje is. Overigens kun je in het restaurant dat in dit huis is gevestigd prima een hapje eten. Elke dag hoor je het carillon van het Hochzeitshaus het rattenvangerslied nog spelen. Ben je niet zo van de folklore? Geen punt. Zet dan koers naar HefeHof, een oud fabrieksterrein waar je bijzondere biowinkels en wijnwinkels vindt. Er worden ook regelmatig foodfestivals georganiseerd.

Schloss Marienburg
Zo’n 20 kilometer van Hannover licht het sprookjesachtige Schloss Marienburg, dat prachtig verscholen in de bossen ligt. Enkele jaren geleden had het slot nog enorme geldproblemen, maar dat is nu verleden tijd. Een deel van het kasteel is opengesteld voor het publiek. Als je een kijkje wilt nemen in het Neo-gothische bouwwerk kun je er terecht voor een bezoekje aan het museum of een rondleiding.

Eten en drinken Hannover

Hofgeflüster
Gelegen aan de knusse ballhofplatz. Dit is een leuke plek om ’s ochtends een kop koffie te drinken met een flink stuk taart erbij, terwijl je uitkijkt over de prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen.

6 Sinne
Met de Marktkirche, Altes en Neues Rathaus en het schitterende persgebouw uit de jaren ’30 heeft Hannover best een indrukwekkende skyline. En deze kun je aan het einde van de middag goed gadeslaan vanaf de rooftopbar 6 Sinne. Hier kun je terecht voor een goed glas wijn of cocktails en het dakterras is de perfecte plek om de zonsondergang te bekijken in Hannover.

Hannoversche Kaffee Manufaktur
Echt goede koffie drinken in Hannover? Laat ale grote internationale ketens links liggen en schuif aan bij de Hannoverse Kaffee Manufaktur waar je koffie kunt krijgen van boven uit alle uithoeken van de wereld, zoals Jamaica, Indonesie en Barsilie. Alle bonen worden vers gebrand en gemalen.

Weinladen Tobias Müller
Wil je genieten van een goed glas wijn? Loop dan aan de Lister Meile langs Tobias Müller. In deze wijnwinkel staan de geweldige wijnen hoog opgestapeld. Er is een geweldige selectie Duitse, Portugese, Italiaanse en Amerikaanse wijnen. Voorin de winkel staan een paar tafels en er zijn altijd wel een tiental goede wijnen open die je kunt proeven of per glas kunt bestellen.

Broyhan haus
Echt goed Duits eten, middenin het centrum van Hannover kan bij Broyhan haus, op steenworp afstand van het Altes Rathaus. Je ziet hier reuze gezellig, bijvoorbeeld beneden onder de gewelven in de kelder of achter in een kamer die is ingericht als keuken van weleer.

Glücksmoment
Nog al zo’n leuk koffietentje in Hannover. Perfect als je van koffie, thee en zoetigheden houdt, maar ook van zelf lekkers bakken. Bij Glücksmoment kun je namelijk ook allerlei ingrediënten kopen om te bakken, zoals kookboeken, bakvormen en verschillende soorten glazuur. Daarnaast vind je en er een keur aan kleurrijke serviezen.

Reimanns Eck
De Lister Meile mag niet missen tijdens een stedentrip Hannover. In dit voetgangersgebied kun je namelijk heerlijk wandelen en winkelen bij de vele onafhankelijke shops. Je vindt er leuk locals design en bijzondere boeken- en prentenwinkels. Aan het begin van deze straat kun je geweldig Duits eten bij Reimanns Eck. Het zit altijd boordevol locals (dus reserveren is in het weekend aan te raden) en de kaart staat boordevol lekkere seizoensgerechten en Duitse klassiekers.

Café K
Als je wilt ontbijten of lunchen in het gezellige Linden, kun je bijna niet om Café K heen. Dit knusse café op een hoekje serveert prima gerechten en het zit altijd boordevol locals.

Soulkitchen
Superlekker eten, maar dan wel wat de pot schaft. De kaart wisselt wekelijks en je vindt er altijd leuke fusion gerechten: zowel vegetarisch als met vis en vlees. Sla ook de lekkere toetjes niet over.

Teestübchen
Even een kop thee drinken na een lange stadswandeling door Hannover? Dan is Theestübchen waar je moet zijn. In dit schitterende vakwerkhuisje kun je even lekker bijkomen. De sfeer is intiem en het personeel is vriendelijk. En ook als je geen theeliefhebber bent, vind je wel wat lekkers op de kaart.

Biergarten Grechten
Geen Duitse stad zonder gezellige biergarten en tijdens je stedentrip Hannover vind je er één op een wel heel bijzondere plek, namelijk op het terrein van de oude matrasverenfabriek Faust. Het fabrieksterrein is inmiddels overgenomen door creatievelingen die er hun studio’s hebben. Er is ook een café en cultureel centrum. In de zomer is het goed toeven in de biergarten met uitzicht op de rivier. Honger gekregen? De ernaast gelegen pizzeria is tot in de kleine uurtjes geopend.

Gondel
Je zou het niet verwachten, maar onder het variété theater vind je een geweldig restaurant: Gondel, aangekleed met mooie foto’s uit het verleden in de tijd dat de crème de la crème van het Duitse variété kwam optreden in dit illustere theater.

Café Mezzo
Dit café grenst aan het cultureel centrum. Veel locals gaan er even wat eten of drinken voor of na een voorstelling, maar eigenlijk is het er de hele dag gezellig druk en wemelt het van de studenten. Prima plek voor een kop koffie of een borrel.

Hotels in Hannover

Grand Hotel Mussman
Centraler logeren tijdens je stedentrip Hannover kan eigenlijk niet, want dit hotel ligt recht tegenover het station. Vanaf de buitenkant is het hotel een beetje een kolos, maar binnen tref je elegante en zeer comfortabele kamers, van alle gemakken voorzien. Handig aan dit hotel is dat het ook een parkeergarage heeft en dat het op loopafstand is van het gezellige oude centrum van Hannover.

H50
Ga je met het hele gezin of een groep vrienden naar Hannover, dan is het misschien wel fijn om een appartement te huren. H50 heeft appartementen met 2 of 3 slaapkamers. Deze zijn ruim en comfortabel. Alle appartementen hebben een eigen keukentje en een tuin of balkon. Erg fijn om bij lekker weer buiten nog even te genieten van een wijntje.

Prizeotel Hannover City
Wil je logeren in een super trendy hotel, zonder dat je de hoofdprijs betaalt? Dan is het Prizeotel een aanrader. De kleurrijke kamers zijn heel slim ingedeeld, zonder poespas en meer heb je vaak tijdens een stedentrip niet nodig. Er is ook een grote bar, waar je ’s avonds nog even kunt neerploffen met een drankje.

Smartcity Design Hotel
Logeren in stijl op een toplocatie in Hannover, middenin de oude stad op een paar honderd meter wandelen van het centraal station. De kamers zijn ontzettend comfortabel en heel licht ingericht, met leuke rode retro accessoires en meubels, en met zalige bedden en fluffy beddengoed. Probeer een kamer op één van de bovenste etages te krijgen voor een schitterend uitzicht over de stad. Beneden kun je de hele dag terecht voor cocktails!

Artikelen over Hannover

Alle stedentrips Duitsland

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer