Triëst, Italië: wat te doen in Triest? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Triëst ligt in een bijzonder deel van Italië, ingeklemd tussen Slovenië en de zee. Een levendige stad, tegen dramatische bergen gelegen. Hier drink je de beste koffie in Italië in één van de prachtige klassieke koffiehuizen, geniet je van de prachtige architectuur en neem je een duik in de prachtig blauwe Adriatische zee vanaf één van de stadsstranden. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Triëst.

Beste reistijd Triëst

Zoals dat met zo veel steden gaat, is Triëst een stad die het leukst is om te bezoeken met goed weer. De stad ligt immers aan zee en wordt door vele bezoekers gecombineerd met een vakantie in Slovenië, het Sloveense Koper ligt immers op zo’n halfuur rijden. In de maanden mei tot en met september heb je de grootste kans op goed weer, met natuurlijk juli en augustus als hoogtepunt. Omdat Triëst nog niet zo’n bekende bestemming is, kun je hier zelfs in de zomermaanden nog voor een leuke prijs logeren bij mooie hotels. Een aanrader dus. Bekijk het actuele weer in Triëst.

Triëst, Italië: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Triëst | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: de leukste tips voor een bezoek aan Triëst | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Triëst plannen

Het is niet moeilijk om een stedentrip Triëst te plannen. Wil je een weekendje weg naar deze leuke Italiaanse stad? Bekijk dan of je goedkope vliegtickets Triëst kunt vinden. Combineer je je bezoek aan Triëst met je vakantie Slovenië of je vakantie elders in Friuli-Venezia Giulia, dan doe je er goed aan een hotel met parkeerplaats te zoeken in de stad. Er zijn een heleboel leuke hotels in Triëst. Hieronder vind je een aantal echte aanraders.

Hotels in Triëst

Hotel Modernist

Foto met dank aan Hotel Modernist

Triëst zit tjokvol leuke boetiekhotels en The Modernist is er zo eentje. Het hotel ligt in één van de fraaie historische panden in het bruisende hart van de stad, vlakbij de mooiste bezienswaardigheden in Triëst. Binnen is het een leuke, moderne en kleurrijke boel. De kamers zijn ingericht in frisse tinten, retro accessoires en quotes van bekende schrijvers. ’s Ochtends schuif je aan voor een uitgebreid ontbijt met heerlijke, vers gezette Italiaanse koffiespecialiteiten.

NH Trieste

Foto met dank aan NH Trieste

Het NH Trieste heeft een perfecte ligging. Op loopafstand van het station én het Canal Grande en alle leuke bezienswaardigheden in Triëst. De kamers zijn er ruim en heel erg comfortabel. De airco is prettig op warme dagen. De kamers zij  goed geïsoleerd, dus je hebt geen last van enig geluid. ’s Ochtends geniet je er van een uitgebreid ontbijt en de leukste restaurants van de stad vind je gewoon een een paar minuten wandelen.

Tre Merli Beach Hotel

Foto met dank aan Tre Merli Beach Hotel

Als je je bezoek aan Triëst wilt combineren met lekker genieten aan zee, dan is logeren bij Tre Merli Beach Hotel een heel goed idee. Het hotel ligt net even buiten de stad, je parkeert er gratis en de bus stopt er zo goed als voor de deur: de ene kant op richting het centrum, de andere kant op richting Castello di Miramare: beide op slechts enkele minuten. De kamers zijn comfortabel en netjes met een eigen balkon en terras. Groot pluspunt van dit hotel is het eigen zonneterras met ligbedden, parasols, direct aan zee. Via een laddertje (of een goede aanloop en sprong) lig je meteen in zee.

Vliegtickets Triëst

De meeste bezoekers komen met de auto naar Triëst, bijvoorbeeld in combinatie met een vakantie Slovenië of een bezoek aan andere prachtige plekken in Friuli-Venezia Giulia. Maar mocht je de stad willen bezoeken als stedentrip, dan houd ik je zeker niet tegen. Er is genoeg te doen in en rondom Triëst. Vanuit Nederland of de grensstreek vlieg je eigenlijk altijd met een overstap naar Triëst. Je stapt dan meestal over in Milaan of Rome. Vergelijk vliegtickets Triëst en bekijk wat voor jou handig uitpakt.

Triëst, Italië: bekijk de leukste bezienswaardigheden in Triëst | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: wat te doen in Triëst? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Parkeren in Triëst

Parkeren in Triëst? Da’s een dingetje. Het is een behoorlijk grote en drukke stad en op straat parkeren is lastig of alleen toegestaan voor bewoners. Rondom het centrum is een aantal parkeergarages. Parcheggio San Giusto ligt zo goed als naast het Teatro Romano en vanaf hier wandel je zo naar alle bekende bezienswaardigheden in Triëst. Ook de parking van het ziekenhuis, aan de rand van het centrum, de Parcheggio Saba Maggiore, is een prettige parkeergarage. Bij Parcheggio Foro Ulpiano kun je zowel bovengronds als in de parkeergarage parkeren. Blijf je logeren in de stad? Kies dan voor een hotel met parkeerplaats, veel van deze hotels hebben eigen parkeerplaatsen in een bepaalde parkeergarage of bieden parkeerplaatsen aan met flinke korting.

Triëst bezienswaardigheden

Piazza Unità d’Italia

Triëst bezienswaardigheden: Piazza Unità d’Italia | Mooistestedentrips.nl

Triëst bezienswaardigheden: Piazza Unità d’Italia | Mooistestedentrips.nl

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Triëst is het centrale plein van de stad: Piazza Unità d’Italia. Triëst heeft een behoorlijk roerige geschiedenis achter de rug en behoorde lang bij Oostenrijk-Hongarije. Pas na de Eerste Wereldoorlog werd het bij Italië gevoegd en na de Tweede Wereldoorlog duurde het zelfs tot 1975 voordat de stad weer bij Italië hoorde. Het Piazza Unità d’Italia werd gebouwd onder Habsburgse heerschappij en is het grootste plein in Europa dat rechtstreeks op zee uitkijkt. Het is omzoomd door imposante paleizen en als je het allemaal even goed in je op wilt nemen, moet je dat vooral doen bij het bekendste café van de stad, Caffè degli Specchi, met één van de beroemde koffiespecialiteiten.

Palazzo del Municipio di Trieste

Triëst bezienswaardigheden: Palazzo del Municipio di Trieste | Mooistestedentrips.nl

Het belangrijkste gebouw aan het Piazza Unità d’Italia is het Palazzo del Municipio di Trieste, het gemeentehuis van de stad. Het weelderige paleis werd ontworpen door de Italiaanse architect Giuseppe Bruni en het werd in 1875 voltooid. Voor het stadhuis, wat meer naar het midden van het plein, zie je de al even imposante Fontana dei Quattro Continente, een fontein waarin je vier continenten herkent.

Palazzo del Governo

Bezienswaardigheden Triëst: Palazzo del Governo | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Triëst: Palazzo del Governo | Mooistestedentrips.nl

Het Palazzo del Governo is mijn favoriete paleis op het Piazza Unità d’Italia. Het wordt ook wel het Palazzo della Luogotenenza austriaca genoemd en deze prachtige mond vol ligt zowel aan het plein als aan de boulevard van de stad. Het regeringspaleis is het werk van de Oostenrijkse architect Emil Hartmann en werd tussen 1901 en 1905 gebouwd. Dat verklaart de vele Art Nouveau elementen in het gebouw, zoals de glasmozaïeken, de botanische elementen en de vrouwfiguren en mythologische figuren op de zijgevels.

Canal Grande

Triëst, Italië: Canal Grande | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: Canal Grande | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Triëst is zonder twijfel het Canal Grande. Het kanaal werd in de 18de eeuw gegraven en is het hart van de Borgo Teresiano. Er omheen staan statige pakhuizen in de meest weelderige architectuur. Van de verschillende bruggen over het kanaal is vandaag de dag alleen de Ponte Rosso nog over. Vandaag de dag vind je allemaal gezellige terrasjes langs het kanaal. Daar is het de hele dag gezellig, maar vooral rond zonsondergang kleurt het kanaal en de omgeving prachtig roze.

Ponte Rosso

Triëst, Italië: Ponte Rosso, James Joyce | Mooistestedentrips.nl

De (ooit) rode brug is de oudste nog bestaande brug in Triëst. Vanaf deze plek heb je een heel mooi uitzicht over de Canal Grande en alle gezellige terrasjes. De brug is tegenwoordig vooral bekend vanwege het bronzen beeld van de Ierse schrijver James Joyce die een aantal jaar in de Italiaanse stad woonde en Engelse les gaf aan zeelieden, terwijl hij tussen de bedrijven door aan zijn boeken werkte. Hij staat symbool voor de vele schrijvers die in die periode Triëst als thuishaven hadden en graag geziene gasten waren in de bekende koffiehuizen van de stad. In het centrum vind je nog meer bronzen beelden van schrijvers, zoals van Italo Svevo.

Chiesa di Santo Spiridione

Triëst, Italië: Chiesa di Santo Spiridione | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: Chiesa di Santo Spiridione | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Triëst is de Chiesa di Santo Spiridione, de Servisch-Orthodoxe kerk die in typisch byzantijnse stijl staat te glimmen in de zon. De kerk werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd en is opgetrokken uit witte steen uit Istrië en werd betaald door rijke Servische scheepsmagnaten. Binnen geniet je van het rijk versierde interieur met vele mozaïeken en Russische iconen. De grote groep Servische inwoners van de stad komen nog altijd massaal naar de kerk om diensten bij te wonen.

Le Sartine

Italië, Triëst: Le Sartine | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: bronzen beelden | Mooistestedentrips.nl

Wandel je vanaf het Piazza Unità d’Italia de promenade op, dan kom je vanzelf de bekendste meisjes van Triëst tegen. De twee bronzen meisjes zitten aan zee, knus babbelend tegen elkaar aan. Als je goed kijkt, zie je dat ze samen ergens aan werken: ze naaien samen de Italiaanse vlag. Deze beelden zijn, net als de ernaast staande scherpschutter met de Italiaanse vlag, een symbool voor de eenheid van Italië na de verschillende oorlogen.

Castello di San Giusto

Foto met dank aan Castello di San Giusto

Net achter het Romeins theater kun je achter de parkeergarage de lift nemen naar Castello di San Giusto. Dit was ooit een Romeins fort, maar werd in de 15de eeuw onder Habsburgse heerschappij omgebouwd tot een kasteel. Vandaag de dag huist het stadsmuseum in het Castello di San Giusto, met veel wapentuig, maquettes en tijdelijke exposities. Maar het is toch ook vooral genieten van het uitzicht vanaf de heuvel.

Basilica San Giusto Martire

Bezienswaardigheden Triëst: Basilica San Giusto Martire | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Triëst: Basilica San Giusto Martire | Mooistestedentrips.nl

Op hetzelfde terrein als het kasteel, bevindt zich de kathedraal van Triëst, de Basilica San Giusto Martire. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden in Triëst en echt een bezoek waard. De kerk werd tussen de 9de en 11de eeuw gebouwd en je moet er echt even naar binnen lopen om de schitterende mozaïeken in de koepel te bekijken.

Teatro Romano

Bezienswaardigheden Triëst, Teatro Romano | Mooistestedentrips.nl

In het centrum, zo goed als naast Parcheggio San Giusto, bezoek je het Teatro Romano, één van de mooiste historische bezienswaardigheden in Triëst. Het Romeinse theater werd in de tweede eeuw gebouwd, onder de heerschappij van keizer Vespanianus. ’s Zomers worden hier regelmatig concerten georganiseerd.

Museo Revoltella

Foto met dank aan Museo Revoltella

Vlakbij de haven vind je Museo Revoltella, één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Triëst. Het stadspaleis was het eigendom van de rijke houthandelaar Pasquale Revoltella. Niet alleen liet hij dit grootse huis bouwen, hij vulde het met kunst van lokale artiesten. Vandaag de dag kun je daardoor een enorme collectie kunst uit de 19de en 20ste eeuw bewonderen in Museo Revoltella.

Castello di Miramare

Triëst, Italië: Castello di Miramare | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: Castello di Miramare | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: Castello di Miramare | Mooistestedentrips.nl

Zo’n zeven kilometer ten noorden van de stad ligt Castello di Miramare, wat mij betreft een echte must-see als je Triëst bezoekt. Het oogverblindend witte kasteel ligt aan de voet van het Grignano-voorgebergte, op een kleine landtong aan de zee. Ooit was het de zomerresidentie van Ferdinand Maximiliaan van Habsburg en als je nu het kasteel bezoekt, kun je nog altijd het originele interieur bekijken. Tip: haal een ijsje en wandel uitgebreid door de prachtige, omliggende botanische tuinen.

Restaurants in Triëst

Caffè degli Specchi

Restaurants Triëst: Caffè degli Specchi | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Caffè degli Specchi

In Triëst drink je de lekkerste koffie in Italië. Toen de stad nog bij Oostenrijk-Hongarije hoorde, kwam de koffiecultuur overwaaien vanuit Wenen en net als tijdens een stedentrip Wenen of stedentrip Boedapest kun je tijdens je bezoek aan Triëst terecht in prachtige, traditionele koffiehuizen. Destijds kwamen er intellectuelen en schrijvers bijeen, vandaag de dag zijn ze dé plek om te genieten van echte koffiespecialiteiten en de tijd van weleer. Caffè degli Specchi is één van de bekendste koffiehuizen in Triëst. Vanaf ’s ochtends vroeg loopt het terras al vol en het is inderdaad super om te genieten van een ontbijt, taartje en één van de traditionele koffies met uitzicht op het Piazza Unità d’Italia. Wil je koffie drinken, zoals de locals, dan bestel je een ‘espresso in B’ of ‘cappuccino in B’, de B staat voor bicchiere, wat ‘in een glas’ betekent.

Caffè San Marco

Foto met dank aan Caffè San Marco

Een koffiehuis en boekwinkel in één? Ja graag. Zoek een tafeltje bij Caffè San Marco. Dit is één van de populairste restaurants in Triëst en volgens mij is dat helemaal terecht. Het café opende in 1914 de deuren en hier werden destijds veel valse paspoorten gemaakt en verhandeld om mensen met anti-Oostenrijkse gevoelens de grens over te helpen. Vandaag de dag plof je hier neer met een fijne kop koffie en een boek uit de boekhandel of kom je er ’s middags voor een aperitief.

Caffè Stella Polare

Restaurants Triëst: Caffè Stella Polare | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij het Canal Grande en de Chiesa di Santo Spiridione vind je Caffè Stella Polare. En juist omdat het dichtbij de bekende bezienswaardigheden in Triëst ligt, denk je misschien dat dit café speciaal voor toeristen is. Maar niets is minder waar. Dit café bestaat al vanaf 1848 en beroemde schrijvers kwamen hier graag. Ook James Joyce zat hier regelmatig. Bij Caffè Stella Polare is het eigenlijk de hele dag door druk, vooral omdat er ook lunch wordt geserveerd. Het is een leuke plek om ’s ochtends koffie te drinken, een ijsje te halen of ’s middags te genieten van een aperitief.

Caffè Ristorante Tommaseo

Foto met dank aan Caffè Ristorante Tommaseo

Een andere echte klassieker is Caffè Ristorante Tommaseo. In het café-gedeelte kun je terecht voor het ontbijt en je favoriete koffiespecialiteiten, het terras is heerlijk voor een aperitief en ’s avonds kleed je je netjes aan om in het restaurant te genieten van de mooiste visgerechten en zijdezachte risotto.

Pep’s Fish House

Foto met dank aan Pep's Fish House

Als je zo mooi aan de Italiaanse kust bent, moet je natuurlijk een keer vis eten. En dat kan in Triëst heel goed en superlekker bij Pep’s Fish House. Plof neer op het terras of in het gezellige restaurant en geniet van de relaxte sfeer en de mooiste visgerechten. Kies voor een ceviche van zeebaars, een mooie pasta met zeevruchten of laat je een groot bord met gegrilde vis en zeevruchten voorzetten.

Buffet da Pepi

Foto met dank aan Buffet da Pepi

Tijdens een bezoek aan Triëst kun je niet om één van de ‘buffet’ restaurants heen. Dit type restaurants dateert uit de 19de eeuw en kun je wel zijn als een soort fastfood-restaurant avant la lettre. Hier kwamen dokwerkers, zeelieden, studenten, arme schrijvers, maar ook oude dames om een snelle lunch te halen. Bij een buffet wordt over het algemeen alles van het varken gekookt en klaargemaakt en kun je je bijvoorbeeld een bordje worstjes, ham en buikspek laten voorzetten, vaak in combinatie met een broodje en ingemaakte groenten, zoals augurken of zuurkool. Een beetje vreemd misschien tijdens een stedentrip Italië, maar oh zo lekker. En één buffet waar je echt heen moet is Buffet da Pepi, één van de oudste en meest traditionele buffets in de stad. Hier eet je echt zoals het is bedoeld in een buffet.

Triëst, Italië
Bewaar op Pinterest

Triëst, Italië: wat te doen in Triëst? Bekijk alle leuke tips! | Mooistestedentrips.nl

Triëst, Italië: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Triëst | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Friuli-Venezia Giulia > Triëst

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer