Koper, Slovenië: genieten aan de Sloveense kust

door Esther

Koper, Slovenië, staat een beetje in de schaduw van Piran. En dat is jammer. Tijdens onze vakantie in Slovenië verbleven wij een aantal dagen in Koper en ik kan het stadje echt van harte aanraden. Dankzij de architectuur lijkt het uit een Venetiaans sprookjesboek te zijn weggelopen en verkoeling is altijd dichtbij. Denk je aan een bezoek aan Koper, Slovenië? Ik vertel je wat je er in ieder geval niet mag missen.

Waar Piran  wordt overlopen door toeristen, is het verrassend rustig in Koper. En dat terwijl Koper de grootste kustplaats van Slovenië is. Als je niet beter zou weten, en je zou laten afleiden door de enorme haven aan de rand van de stad, zou je denken dat de stad niet veel voorstelt. Totdat je het eeuwenoude centrum in wandelt. Met een prachtig middeleeuws hart, Venetiaanse architectuur, dromerige straatjes en heel fijne restaurantjes. Bezoek Koper in ieder geval één dag, maar stiekem is het ook leuker om een paar dagen te blijven hangen en vanuit de stad de omgeving te ontdekken.

Koper, Slovenië: bekijk de bezienswaardigheden in Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Koper, Slovenië: zo plan je je trip

 • Om in Koper, Slovenië, te komen, kun je het beste vliegen op Ljubljana of Triëst in Italië. Die laatste ligt dichterbij. Vanuit beide steden kun je een bus naar Koper nemen. Vanuit Ljubljana ben je zo’n 2,5 uur onderweg, vanuit Triëst 50 minuten. Vergelijk vliegtickets Ljubljana en vliegtickets Triëst en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Omdat wij vanuit Koper meerdere dagtrips hebben gemaakt en ons bezoek deel uitmaakte van een rondreis Slovenië, haalden wij onze huurauto op op het vliegveld van Ljubljana.
 • Logeren in Koper, dat is dus een goed idee. De sfeer is er relaxt en de accommodatie is er goedkoper dan in bijvoorbeeld Piran en Izola. Bekijk alle hotels in Koper. Zo is Villa Domus een prima hotel aan de rand van het centrum, met verschillende soorten kamers voor een prima prijs.
 • Parkeren in het centrum van Koper is zo goed als onmogelijk, maar er net buiten is ruimte genoeg. Bij de supermarkten zijn bijvoorbeeld grote parkeerterreinen waar je 24 uur of langer mag parkeren.

Doen in Koper, Slovenië

Titov Trg

Tritov trg in Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Titoc trg, Loggia Café | Mooistestedetrips.nl

Het hart van Koper is het Titov plein, een Venetiaans sprookje omzoomd door prachtige paleizen. Zoals de Loggia met de arcadebogen en een Mariabeeld op de hoek. Het gebouw stamt uit 1463 en huist nu het mooist gelegen café van de stad Loggia Café, waar je toch tenminste één drankje op het terras moet drinken. Ernaast vind je een galerie, met wisselende tentoonstellingen.

Aan de overkant ligt het Praetoriaans paleis, het mooiste bouwwerk aan Titov Trg. Als de denkt: wat doet dat gebouw Venetiaans aan. Nou, dat klopt. Want ooit was het de ambtswoning van de burgemeester van Koper. En die werd aangewezen door de Doge van Venetië. Nu is het het stadhuis, met daarin de tourist office en een kleine, historische apotheek. Je kunt het gebouw alleen bezoeken met een rondleiding.

En natuurlijk mag je op Titov Trg de kathedraal niet missen, met zijn 36-meter hoge klokkentoren. Beklim de 204 treden voor een prachtig uitzicht over de stad en kustlijn. Zoals je aan de buitenkant al kunt zien, is de kathedraal opgetrokken in een ratjetoe van stijlen. Hij is deels Romaans, deel gotisch, maar toch vooral Neoklassiek met een licht en vrij sober interieur. Om eerlijk te zijn, vond ik de kerk aan de buitenkant interessanter dan de binnenkant.

Prešernov Trg

Prešernov trg, Koper | Mooistestedentrips.nl

Prešernov trg, Koper | Mooistestedentrips.nl

Net als in Ljubljana is er in Koper een Prešernov plein. Wat minder prestigieus, maar wel heel knus en gezellig. Opvallend is de bijzondere fontein in het middel van het plein, de Da Ponte fontein. Opgetrokken in de 17de eeuw en genoemd naar de familie die hem liet bouwen. De laatste stadspoort va Koperm uit het begin van de 16de eeuw, staat ook op het plein, met een klein fonteintje, waar gewoon drinkwater uitkomt.

Čevljarska Ulica

Čevljarska ulica is zonder twijfel het mooiste straatje van Koper en je schiet er vanaf Titov trg zo in, als je onder het Praetoriaans paleis doorloopt. Eén van de voordelen van een bezoek aan Koper is dat bijna het hele centrum autovrij is, en ook de Čevljarska ulica is een voetgangersstraatje. Kijk af en toe een zijstraatje in om mooie architectuur te ontdekken of plof ergens neer voor een kop koffie, zodat je de sfeer echt goed in je op kunt nemen.

Koper, Slovenië: bekijk alle tips over Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Kidričeva Ulica

Als je van bijzondere kerkjes houdt, moet je even de Kidričeva ulica in wandelen. Je vindt er de Sint Nikolaaskerk uit de 16de eeuw, een paar mooi gerestaureerde Venetiaanse huizen en een paar middeleeuwse huizen voorzien van tegeltjes.

Pokrajinski muzej Koper

Het regionaal museum van Koper is gevestigd in een 17de-eeuws paleis, één van de mooiste gebouwen van de stad. Maar het museum mag er ook best zijn. Met een collectie met stukken uit de prehistorie tot een paar eeuwen terug en kunstwerken, wapentuig en muziekinstrumenten uit de 15de eeuw.

Wandelen langs de boulevard en jachthaven

Jachthaven van Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Jachthaven van Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Koper heeft een flinke boulevard en daarlangs is het fijn flaneren. Je kunt beginnen bij de jachthaven, dure bootjes kijken, en eindigen bij het Hlavatyjev Park. Aan het park vind je verschillende cafés en restaurantjes, waar het vooral rond lunchtijdgoed toeven is.

Naar het strand in Koper

Naar het strand in Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

De kuststrook van Slovenië is zeer bescheiden, maar zo’n 41 kilometer. Dus naar strandjes in Slovenië moet je wel goed zoeken. Maar het leuke aan Koper is dat het een stadsstrand heeft. Met een piepklein zandstrandje en een enorme ligweide waar je een paar restaurants vindt. Op warme dagen kan het echt behoorlijk druk zijn, maar op het gras is altijd plaats. Leuk met kinderen trouwens, want er is een enorme speeltuin bij.

Cafés en restaurants in Koper

Foto met dank aan Savor | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Triglav Kavarna | Mooistestedentrips.nl

 • Savor
  Eten met uitzicht. Het terras van Savor is geweldig. Je luncht er met uitzicht op het strandje en de zee. Er is een heel goede wijnkaart en de visgerechten op de kaart zijn uitmuntend. Waait het hard, of is het toch wat fris? Geen nood, binnen zit je ook supergezellig in het mooi ingerichte restaurant.
 • Bar Cameral
  Het leukste café van Koper, wat mij betreft. Het is gelegen in de Čevljarska ulica, net achter Titov trg. Er staan een paar tafeltjes buiten, maar ook tegenover in de steeg, met uitzicht op één van de mooiste historische pandjes van de stad. Een perfecte plek voor een koel drankje aan het einde van de dag.
 • Triglav
  Triglav is een kavarna, ofwel: een koffiehuis. Maar dan een koffiehuis, zoals ze dat in Praag, Boedapest, Wenen en Turijn doen. Dat wil zeggen dat je er ’s ochtends vroeg al kunt binnen rollen voor een goede bak koffie en meteen een fijn ontbijt kunt bestellen. Maar stiekem is het de hele dag gezellig, en lekker druk bij Trigolov. De locals komen er maar wat graag voor koffie, sapjes, taartjes en lunch. Maar er ’s middags een aperitief drinken is ook een goed idee.
 • Sarajevo 84
  Op een pleintje achter Triglav, aan Gramšijev trg, vind je Sarajevo 84. Hier zit je geheid tussen de locals en eet je lokale kost. Veel vlees, lekker brood en een flinke pul bier of goed glas wijn erbij. Binnen lijkt het op een Alpenhutje, buiten zit je op een ontzettend knus terras.

Logeren in Koper, Slovenië: Casa Bibiana

Hotel in Koper, Slovenië: Casa Bibiani | Mooistestedentrips.nl

Zoals gezegd: ik vond het heel relaxt in Koper en kan het echt aanraden voor meer dan alleen een dagtrip. Sterker nog, wij zijn er 4 nachten gebleven. Casa Bibiana is fantastisch als je met z’n tweeën, of zoals wij met onze baby, reist. Er is een studio-appartement en een loft voor vier personen en een kinderbedje. Het appartement is zorgvuldig ingericht en van alle gemakken voorzien. En de locatie is ook top, binnen een paar minuten ben je op zowel het strand als op het Titov Trg.

Koper, Slovenië
Bewaar op Pinterest

Koper, Slovenië: bekijk alle tips over Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Koper, Slovenië: bekijk alle tips over Koper, Slovenië | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Slovenië

 • Je kunt met de auto naar Slovenië. Of je kunt, zoals wij dat deden, vliegen op Ljubljana en daar een huurauto ophalen. Vergelijk vliegtickets Ljubljana en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
 • Wij reisden eerst af naar het noorden van Slovenië, waar we het Meer van Bled, de Vintgar Kloof en Meer van Bohinj ontdekten.
 • Wil je naast Koper meer mooie plekken langs de Sloveense kust ontdekken? Dan kun je ook naar Piran en Izola.
 • Je kunt je reis door Slovenië beginnen of eindigen met een stedentrip Ljubljana. Een kleurrijke, vrolijke en relaxte stad met een gezellig centrum en behoorlijk wat leuke verrassingen. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Ljubljana. Wij bezochten de Sloveense hoofdstad vroeg in het seizoen, maar kwamen toch in een hittegolf terecht. Daarom schreef ik het artikel Zomer in Ljubljana: houd je hoofd koel.
 • Lees al mijn tips over Slovenië.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Slovenië > Koper, Slovenië

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer