Wijn proeven in Luxemburg

door Esther

Een middag bij Caves St. Martin

Je denkt er niet meteen aan, maar in Luxemburg kun je geweldige wijnen drinken. Langs de oevers van de rivier de Moesel vind je kilometers lang, glooiende wijngaarden. Ze brengen heerlijke Crémant, Riesling en Pinot Gris voort. Tijdens een stedentrip Luxemburg kun je heel gemakkelijk wijn proeven langs de Moesel: met de Luxembourg Card reis je namelijk gratis door het hele land. 

Het wijngebied van Luxemburg loopt langs de Moesel en is zo’n 42 kilometer lang, van Wasserbillig in het Noorden tot Schengen in het Zuiden. Er is zelfs een heuse ‘wijnroute’ langs pittoreske dorpjes die mooie panorama’s over de wijngaarden en de rivier bieden en waar je naar hartenlust wijn kunt proeven bij de wijnboer zelf of in één van de vele goede restaurants.

Wil je een kijkje nemen bij een wijnmaker? Stap dan in Luxemburg Stad in de bus en ga naar Remich. Hier kun je namelijk naar hartenlust wijn proeven bij Caves St. Martin. Het plaatsje Remich ligt op zo’n 40 minuten met de bus van Luxemburg Stad, maar het is een prettig ritje door kleine dorpen met uitzicht over de glooiende heuvels vol wijnranken. Eenmaal aangekomen in het gezellige Remich loop je langs de Moesel totdat je het wijnhuis als vanzelf tegenkomt.

Goed bewaard geheim in de rotsen

In eerste instantie zie je alleen het paviljoen waar je prima kunt lunchen en natuurlijk een bijpassend wijntje van eigen makelij bij kunt bestellen. Maar het geheim van Caves St. Martin ligt verborgen in de rotsen achter het paviljoen. In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog zetten de vaders van het wijnhuis de eerste stappen in het maken van mousserende wijnen. Ze kozen hiervoor niet alleen dezelfde productiemethode als die van Champagne, maar besloten de wijnen te produceren in de rotsen. Hier is de temperatuur het hele jaar door 12C en dat komt de kwaliteit van de wijnen ten goede.

Wijn proeven Luxemburg, wijnroute | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Luxemburg, wijnroute | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven in Luxemburg, Caves st. Martin | Mooistestedentrips.nl

Uitgehouwen in de rotsen vind je inmiddels bijne een kilometer aan ondergrondse gangen. Tijdens de rondleiding krijg je een goede indruk van het productieproces en zie je duizenden, maar dan ook duizenden, flessen die braaf wachten totdat zij worden gekrukt en een label krijgen. Maar de ondergrondse gangen dienen ook een beetje als museum en tijdens je wandeling kom je allerlei werktuigen uit verloren tijden tegen, mooie flessen die zo’n honderd jaar geleden werden gebruikt en manshoge foto’s die je tonen hoe het werk er lang geleden aan toe ging.

Het vlaggenschip: Crémant St Martin Brut

Aan het einde van je rondleiding kun je naar hartelust wijnen proeven en kopen. Begin met de wijnen van Caves St. Martin. Dit zijn veelal witte wijnen, maar er zit ook een soepele Pinot Noire tussen die een beetje naar frambozen smaakt en een kruidige afdronk heeft. Mijn favoriet is de Pinot Blanc met aroma’s van appels en amandelen, die ik graag bij een salade zou drinken. Ook de frisse Riesling is het proeven waard. Maar waar je bij Caves St. Martin eigenlijk net omheen kunt zijn de Crémants, ofwel: de mousserende wijnen.

Wijn proeven Luxemburg, Caves st Martin | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven Luxemburg, Caves st Martin | Mooistestedentrips.nl

Omdat deze nu eenmaal niet uit de Champagne streek komen, mogen ze de naam niet dragen. Maar aangezien de mousserende wijnen wel op dezelfde manier worden geproduceerd heten zij ‘Crémants’ en de wijnmakers van Caves St. Martin zijn erin gespecialiseerd het in produceren van mooie Crémants. Vlaggenschip is zonder twijfel de Brut met fijne bubbeltjes, als je goed proeft zul je de smaken van peer en hazelnoot ontdekken. Liefhebbers van fruitige mousserende wijn hebben een goeie aan de rosé-Brut met de zoete en frisse smaak van aarbeien en frambozen.

Wijn proeven Luxemburg, Caves st Martin | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven Luxemburg, Caves st Martin | Mooistestedentrips.nl

Wijn proeven bij Caves St. Martin: hoe pak je het aan?

  • Vanuit Luxemburg stad pak je bus nr. 175. Deze rijdt elk halfuur. De rit naar Remich duurt ongeveer 40 minuten.
  • Met een Luxemburg Card kun je niet alleen gebruikmaken van het openbaar vervoer in Luxemburg Stad, maar in het hele land. Met je Card krijg je ook korting op een rondleiding van Caves St. Martin.
  • Reserveren bij Caves St. Martin hoeft niet per se, maar is wel aan te raden.
  • Heb je geen tijd om vanuit Luxemburg Stad te gaan wijn proeven? Niet getreurd! Ga ’s avonds voor het eten even uitgebreid Luxemburgse wijnen proeven bij Dipso, een ontzettend leuke wijnbar in het centrum van de stad in een schitterend historisch straatje.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Luxemburg.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer