Bezienswaardigheden Riga: 28x zien en doen

door Esther

Het knusse kleurrijke centrum, de enorme hoeveelheid adembenemende Art Nouveau, de indrukwekkende musea. Van Riga ging mijn hart sneller kloppen. De oude stad van Riga is vrij compact en kun je binnen een dag bekijken, maar er valt nog zo veel meer te doen in Riga. Benieuwd? Ik zet de leukste bekende èn onbekende bezienswaardigheden in Riga voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Riga

Bezienswaardigheden Riga: wat te doen in Riga? Ontdek alle bezienswaardigheden in Riga | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: de voorbereidingen

  • Handig: neem de Riga Pass met je mee. Hiermee mag je gratis mee met een stadswandeling, doe je een balzam-proeverij en kun je gratis of met korting naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden in Riga. Daarnaast krijg je korting bij winkels en bij vervoer in de stad, zoals op de bussen, maar ook een taxi naar het vliegveld.
  • Ben je maar kort in de stad, dan is de Hop on hop off bus een aanrader. Met deze bus kom je in drie districten van de stad en zie je naast de highlights ook de wat meer onbekende bezienswaardigheden in Riga.
  • Riga vanaf het water zien? Dat is heel leuk. Ga mee met een rondvaart over de gracht van de stad, die je door het groen rondom het oude centrum voert.
  • Wil je naast het historische centrum nog meer zien? Huur een fiets, zodat je ook de wat onbekendere bezienswaardigheden in Riga kunt ontdekken.

Bezienswaardigheden Riga

Stadswandeling Riga

Bezienswaardigheden Riga: maak een stadswandeling in Riga | Mooistestedentrips.nl

Een goede manier om meer te weten te komen over de bezienswaardigheden in Riga is om mee te gaan met een stadswandeling. Samen met een lokale gids wandel je door het historische oude centrum van de stad, leert meer over de 800-jaar oude geschiedenis en komt meer te weten over de middeleeuwse gebouwen, de Petrikerk en de kathedraal. Onderweg zie je, naast gebouwen van honderden jaren oud, ook een heleboel Art Nouveau en tijdens je wandeling leer je hoe dit komt.

Fietsen in Riga

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga) | Mooistestedentrips.nl

Veel toeristen blijven een beetje hangen in het oude centrum van Riga. En dat is jammer, want de stad heeft nog zo veel meer te bieden. Als je gaat fietsen in Riga kom je juist op die plekken, die de meeste toeristen niet zien. Je rijdt het oude centrum uit richting het Art Nouveau District en de centrale wijk van de stad, waar je bijzondere architectuur spot en nauwelijks toeristen ziet. Dit wordt nog eens versterkt in het Moskou District, van oudsher een multiculturele wijk waar je nog steeds traditionele houten arbeiderswoningen ziet. Met de wind in je haren fiets je langs de rivier weer terug naar het oude centrum. Lees meer over fietsen in Riga.

Kathedraal van Riga

Bezienswaardigheden Riga: Kathedraal van Riga | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Esther de Beer | Mooistestedentrips.nl

In het hart van de oude stad staat trots de kathedraal van Riga, de St. Jacobuskathedraal, ook wel de Dom van Riga genoemd. Deze werd gebouwd aan het begin van de 13de eeuw, vlak nadat Riga werd gesticht. In de eeuwen die volgden werd de kerk uitgebreid en na branden ook weer verschillende keren opnieuw opgebouwd. Vandaar dat het een mengelmoes aan stijlen is. Binnen zijn prominente inwoners van de stad begraven. Vooral de kloostertuinen zijn mooi om even te zien.

Zwarthoofdenhuis

Bezienswaardigheden Riga: Huis van de Zwarte Hoofden | Mooistestedentrips.nl

Het Zwarthoofdenhuis, of het Huis van de Zwarte Hoofden, is nog een mooi bewijs dat Riga ooit een echte Hanzestad was. Het huis werd in de 14de eeuw gebouwd voor ongehuwde leden van een gilde, zoals kooplieden en reders. Het rijkversierde gebouwd werd in 1941 met de grond gelijk gemaakt door de Sovjets, maar omdat later de bouwtekeningen opdoken, kon het Huis van de Zwarte Hoofden in de jaren ’90 worden herbouwd en in 2001 heropend. Vandaag de dag kun je het huis bezoeken en de fraaie zalen en resten uit de 14de eeuw bekijken.

Mentzendorff-huis

Foto met dank aan het Mentzendorff Museum

Het Mentzendorff-huis werd aan het einde van de 17de gebouwd voor een rijke Duitse glasmaker. Je kunt het huis bezoeken om een kijkje te nemen in het alledaagse leven van een welgesteld gezin in die tijd. De ramen van het huis zijn inderdaad heel bijzonder en je kunt regelmatig wisselende tentoonstellingen over glas bijwonen.

Museum of the Occupation of Latvia

Bezienswaardigheden Riga: Museum of the Occupation of Latvia | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Museum of the Occupation of Latvia | Mooistestedentrips.nl

Het Museum of the Occupation of Latvia vind ik één van de meest indrukwekkendste bezienswaardigheden in Riga en mag je wat mij betreft zeker niet missen. Het museum is gevestigd in het brutalistische zwarte gebouw naast het Huis van de Zwarte hoofden, ooit de Sovjet-ambassade. En dat is treffend, want in dit museum vind je een zeer goed overzicht van de bezettingen van Nazi-Duitsland en de Sovjets in Letland. De tentoonstelling is behoorlijk heftig met tientallen getuigenverslagen over de deportaties van de Joden uit Letland, de onderdrukking van de Sovjets en de verschrikkingen van de goelags en de pogingen tot verzet door de lokale bevolking. Van het bezoek aan dit museum kreeg ik kippenvel tot in mijn knieholtes.

Petrikerk

Bezienswaardigheden Riga: Petrikerk | Mooistestedentrips.nl

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Riga is de St. Petruskerk, ofwel de Petrikerk. De toren van de kerk is een fraai richtpunt in de skyline van de stad en hoort bij de 800 jaar oude kerk. De gotische kerk heeft een vrij sober interieur, maar loop toch even naar binnen. Je kunt namelijk met een lift in de toren naar 72 meter hoogte om daar te genieten van een heel mooi uitzicht. Rondom de kerk vind je verschillende leuke restaurants en cafés.

De Drie Gebroeders

Bezienswaardigheden Riga: De Drie Gebroeders | Mooistestedentrips.nl

In het hele oude centrum van Riga struikel je over mooie panden, maar drie heel bijzondere staan gebroederlijk zij aan zij in de Mazā Pils iela. Daarom worden de drie huizen De Drie Gebroeders genoemd. Hoewel de huizen alle drie oud zijn, stammen ze uit verschillende perioden. Het oudste gebouw, op nummer 17, is het oudst en dateert uit de 15de eeuw. Daarmee is het ook het oudste gebouw van de stad. Op nummer 19 vind je vandaag de dag het architectuur museum, Latvijas Arhitektūras muzejs.

Zweedse Poort

Bezienswaardigheden Riga: Zweedse Poort | Mooistestedentrips.nl

Op verschillende plekken rondom het oude centrum zijn nog resten van de stadsmuur van Riga te vinden. Eén van de meest populaire plekken is de Zweedse Poort, een doorgang in de stadsmuur die aan het einde van de 17de eeuw gebouwd om het stadshart met een kazerne buiten de toenmalige stad te verbinden. Je vindt de Zweedse Poort door de Trokšņu iela te volgen, één van de mooiste straatjes in het oude hart van de stad.

Synagoge van Riga

Bezienswaardigheden Riga: Synagoge van Riga | Mooistestedentrips.nl

Niet ver van het Huis van de Zwarte Hoofden vind je de Peitav Shul, de Synagoge van Riga. Tot aan de tweede wereldoorlog had Riga een grote, actieve Joodse gemeenschap en een heleboel synagogen. De Peitav Shul is de enige synagoge van de stad die de nazi’s niet verwoestten, daarvoor stond deze synagoge te dicht bij andere gebouwen. De gebedshuis is nu de spil van de bescheiden Joodse gemeenschap in de stad. De Peitav Shul werd in 1903 gebouwd en kent daarom een heleboel elementen uit de Art Nouveau. Wandel even naar binnen om het bijzondere, lichtblauwe interieur te bewonderen.

Jacobsbarakken

Bezienswaardigheden Riga: Jacobsbarakken barakken | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van het oude centrum vind je een straat met felgele huisjes. Dit waren ooit barakken, de Yakovlevsky barakken. Je vindt ze in de Torņa iela en werden in de 17de eeuw gebouwd voor Zweedse soldaten. Nadat de Russen de macht in handen kregen, werden de barakken in eerste instantie gesloopt, maar later toch weer heropgebouwd. Tot enkele tientallen jaren geleden deze de barakken nog dienst als zodanig, maar de laatste jaren vind je er toch vooral leuke cafés en terrasjes.

Livu Laukums

Bezienswaardigheden Riga: Livu Laukums | Mooistestedentrips.nl

Livu Laukums is één van de centrale pleinen van Riga. Op de plek waar je nu de groenstrook ziet, liep vroeger een riviertje. Tot in de 16de eeuw werden hier goederen vervoerd en rondom het plein opgeslagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een aantal gebouwen verwoest, maar inmiddels is het weer het bruisende hart van de stad. Dit is de perfecte plek om ’s middags of ’s avonds op een terrasje neer te ploffen.

Vrijheidsmonument

Bezienswaardigheden Riga: Vrijheidsmonument | Mooistestedetrips.nl

Tussen de oude en de nieuwe stad torent op een brede voetgangersstrook het Vrijheidsmonument trots over de stad. Het monument werd compleet betaald van publieke donaties, ontworpen door Kārlis Zāle en in 1935 onthuld op de plek waar ooit een standbeeld voor Peter de Grote stond. Onderaan het monument staan de woorden ‘voor vaderland en vrijheid’ naast Letten die zingen en vechten voor hun vrijheid. Een vrouwfiguur houdt drie koperen sterren vast, die de eenheid van Letland symboliseren en de drie provincies Kurzeme, Vidzeme en Latgale voorstellen.

Laima Klok

Bezienswaardigheden Riga: Laima klok | Mooistestedentrips.nl

Zoals je in Salamanca ‘debajo del reloj’ afspreekt, spreek je in Riga af bij de Laima Klok. Deze fraaie Art Deco klok staat vlakbij het Vrijheidsmonument en werd in 1924 geplaatst om ervoor te zorgen dat de lokale bevolking niet te laat op het werk kwam. De reclame voor Laima, een groot chocolademerk in Riga, kwam er in de jaren ’30 bij.

Esplanāde

Bezienswaardigheden Riga: Esplanāde | Mooistestedentrips.nl

Tussen de oude en de nieuwe stad van Riga vind je een aantal heel fijne parken, één ervan is het enorme Esplanāde. Een enorm park dat grofweg tussen de Russisch-Orthodoxe kathedraal en Latvian National Museum of Art ligt. In de Sovjet-tijd stond het helemaal vol met de zo typische sculpturen uit die tijd maar vandaag de dag is het park gewoon een plek vol bomen, bloemperken, fonteinen en cafés en kiosks om iets te drinken.

Rigas Centrāltirgus

Bezienswaardigheden Riga: Centrale Markt | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Centrale Markt | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Centrale Markt | Mooistestedentrips.nl

De Centrale Markt, ofwel de Rigas Centrāltirgus, is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Riga. Alleen al vanwege de ligging moet je erlangs. De markt is namelijk gevestigd, vlakbij het centraal station, in vijf gigantische zeppelin-hangars. Dat vind je nou echt nergens en bovendien maakt dat van deze markt de grootste overdekte markt van Europa. Er is een hal voor vlees, vis, groente en fruit en brood en inlegde groenten. De markt is geweldig om overheen te wandelen en allemaal lekkere dingen te kopen. Er zijn ook verschillende kraampjes en restaurantjes om bij te lunchen. Zeer populair bij de lokale bevolking, dus dan weet je dat het goed zit. Superleuk om te doen: meegaan met een rondleiding over de centrale markt, want dan proef en probeer je nog eens dingen die je misschien niet zo snel zelf zou kopen.

Corner House

Foto met dank aan Corner House

Misschien heb je tijdens een stedentrip Boedapest Terror Haza bezocht. Corner House in Riga is daar de Letse variant van. Het hoofdkwartier van de KGB in Letland, waar zich enorme gruwelen hebben afgespeeld. Het ‘huis op de hoek’ is een initiatief van het Occupation Museum van Riga. Het museum is gratis te bezoeken, maar ik raad je aan om met een rondleiding mee te gaan. Burgers werden hier, vaak totaal willekeurig, naartoe gebracht om te worden verhoord, gemarteld en geëxecuteerd. Nabestaanden wisten soms jarenlang niet wat er met hun geliefden was gebeurd. Niet één van de vrolijkste bezienswaardigheden in Riga, maar wel ontzettend interessant en indrukwekkend.

Art Nouveau District

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Art Nouveau in Riga | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Art Nouveau in Riga | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Art Nouveau in Riga | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk mag een bezoek aan het Art Nouveau District niet ontbreken tijdens een stedentrip Riga. Riga is namelijk een echte Art Nouveau-stad en heeft meer dan 750 Art Nouveau panden door de stad verspreid. Hoewel je ook wat fraaie Art Nouveau in het centrum kunt zien (hallo Hotel Neiburgs!), zijn de meeste panden (en de fraaiste) te vinden in het district dat ten noorden van de Esplanāde begint. In de Elizabetes iela zie je een heleboel fraaie panden, waaronder de bekende bouwwerken van architect Mikhail Eisenstein en de Alberta iela, even verderop, staat helemaal vol met parels van deze architect. Ook langs de Tērbatas iela zie je een heleboel mooie Art Nouveau architectuur. Ga mee met een Art Nouveau wandeling om meer te weten te komen over de Art Nouveau in Riga, het ontstaan ervan en de typerende stijlen voor de stad.

Art Nouveau Museum

Bezienswaardigheden Riga: Art Nouveau Museum | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Art Nouveau Museum | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk moest ik tijdens mijn stedentrip langs het Art Nouveau Museum. Dit is gevestigd in een pand, ontworpen door Art Nouveau-archirect Konstantīns Pēkšēns. Hij heeft in Riga een slordige 250 Art Nouveau gebouwen op zijn naam staan en zijn gerestaureerde appartement is nu het museum. De binnenkomst alleen al is spectaculair met een geweldig trappenhuis vol botanische en geometrische patronen en een prachtige balustrade. In het appartement zie je fraaie Art Nouveau meubels, geweldig glas-in-lood en nog een volledig werkende keuken. Naast een interessante video kun je er ook je eigen Art Nouveau huis ontwerpen en uitprinten. Daarvan ging mijn hart althans sneller slaan.

Latvian National Museum of Art

Bezienswaardigheden Riga: Latvian National Museum of Art | Mooistestedentrips.nl

Het Lativian National Museum of Art, ofwel het Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, ligt aan de rand van het Art Nouveau District aan de Esplanāde. Het geldt als het belangrijkste museum in Riga. Het gebouw is toch ook wel bijzonder om te zien en wed in 1905 gebouwd door Wilhelm Neumann. In het museum vind je meer dan 50.000 werken van Baltische, maar met name Letse, kunstenaars. De collectie bevat schilderijen en sculpturen uit de 19de en 20ste eeuw en is aandacht voor de Letse nationale schilderschool.

Kathedraal van de Geboorte van Christus

Bezienswaardigheden Riga: Kathedraal van de Geboorte van Christus | Mooistestedentrips.nl

Hoewel er meer Russisch-orthodoxe kerken zijn in Riga is de Kathedraal van de Geboorte van Christus met stipte de grootste en meest imposante. De eerste steen werd in 1876 gelegd en zo’n acht jaar later werd de kerk geopend. Later werd er nog een klokkentoren bij gebouwd, omdat de Russische Tsaar de kerk 12 bellen cadeau deed. In de jaren ’60 sloten de Sovjets de kerk en deed het gebouw dienst als planetarium. In de jaren ’90 werd de kathedraal herbouwd. Als je gepast gekleed bent, kun je er even naar binnen lopen om het interieur te bewonderen: boordevol bladgoud, mozaïeken, en glanzende iconen.

Holocaust Museum

Foto met dank aan Riga Ghetto and Latvian Holocaust museum

Het Riga Ghetto and Latvian Holocaust Museum is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Riga. Je bezoekt er onder andere een huisje dat daadwerkelijk uit het Joodse getto afkomstig is en dat goed laat zien hoe de Joden moesten leven, nadat de Nazi’s Letland waren binnengevallen. Buiten zie je een uitgebreide tentoonstelling over het leven van de Joden voor en tijdens de Holocaust.

Nationale Bibliotheek van Letland

Bezienswaardigheden Riga: Nationale Bibliotheek van Letland | Mooistestedentrips.nl

De Nationale Bibliotheek van Letland is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Riga. Het is in ieder geval één van de weinige moderne gebouwen zo vlakbij het oude centrum. De bibliotheek staat symbool voor ‘het kasteel van licht’ uit Letse sprookjes. Dit kasteel zou ten onder gaan in tijden van duisternis, maar weer uit het water verrijzen als er verlichte tijden zouden aanbreken. De bibliotheek is gratis te bezoeken en vanaf één van de hoger gelegen verdiepingen heb je een heel mooi uitzicht op de stad.

Moskou District

Bezienswaardigheden Riga: Moskou District | Mooistestedentrips.nl

Een bijzondere buurt om te bezoeken tijdens je stedentrip is het Maskavas Forštate, ofwel het Moskou District. Deze wijk ligt ten zuiden van de oude stad en centraal Riga aan de oevers van de rivier. De wijk werd ooit gebouwd langs de enige weg die tussen Riga en Moskou liep en daaraan dankt de wijk haar naam. Van oudsher was dit een heel multiculturele wijk en woonden er vooral Russen, Belarussen en Joden in de traditionele houten huisjes. Tijdens de Nazi-bezetting deed de buurt dienst als het Joodse getto. Veel van de houten huisjes staan vandaag de dag nog overeind en daardoor lijkt het alsof de tijd er heeft stil gestaan. Bijzonder om te zien. Het Moskou District ligt best een eind uit het centrum, ik ontdekte de wijk tijdens een fietstour door de stad.

Street art in Riga

Street art in Riga | Mooistestedentrips.nl

Street art in Riga | Mooistestedentrips.nl

Street art in Riga | Mooistestedentrips.nl

Om eerlijk te zijn: naar street art moet je in Riga ècht zoeken als naar een speld in de welbekende hooiberg. Er zijn genoeg gebouwen die zich ervoor zouden lenen, maar het leeft (nog) niet zo in de Letse hoofdstad. Maar met een beetje speurwerk en geluk kom je toch wel wat mooie werken tegen. De meeste kans om street art de zien heb je aan de Tallinas iela, waar je een paar grote werken spot. Ook aan de Avotu iela en Stabu iela zit grappige street art verstopt.

Zuzeum

Foto met dank aan Zuzeum Art Centre

Eén van de wat onbekendere bezienswaardigheden in Riga, maar zo de moeite waard is het Zuzeum Art Center. Het museum en cultureel centrum is gevestigd in een compleet verbouwd en gemoderniseerd industrieel pand en de expositeruimte is verdeel over twee enorme hallen. Daardoor is er veel ruimte voor beeldende kunst, maar ook tentoonstellingen over porselein. meubels en mode. Er is ook een beeldentuin en een gezellig café.

Berga Bazars

Foto met dank aan Andaluzijas suns

De Berga Bazars behoren tot mijn favoriete bezienswaardigheden in Riga. Goed verstopt aan het begin van de Elizabetes iela vind je een compleet gerestaureerd voetgangersgebied waar je een heleboel leuke designwinkels, cafés en restaurants vindt. Het oude en het nieuwe smelten hier moeiteloos samen. Wat mij betreft moet je er zeker even neerploffen op het terras van Andaluzijas suns of Cydonia.

Kerstmarkt in Riga

Kerstmarkt in Riga | Mooistestedentrips.nl

Kerstmarkt in Riga | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Riga in de winter lijkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar de stad is buitengewoon charmant als het heeft gesneeuwd. En bovendien is het er in de kerstperiode heel gezellig. Vanaf de eerste zondag van advent tot en met de eerste week januari is het kerstmarkt in Riga. Op verschillende pleinen in de stad vind je dan de mooiste kerstmarkten, bijvoorbeeld op het plein voor de kathedraal en het plein waar je ’s zomers biertuin Nekādu Problēmu vindt. Naast dat je er natuurlijk glühwein kun drinken, koop je bij de kraampjes het mooiste Letse handwerk, zoals bijenwas kaarsen, kransen, wollen sloffen of prachtig gekleurd Lets breiwerk. Een aanrader. Boek op tijd een hotel als je de kerstmarkt in Riga wilt bezoeken, in de kerstperiode is Riga erg populair.

Bezienswaardigheden Riga
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Riga wat te doen in Riga? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Riga | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Riga > Bezienswaardigheden Riga

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer