Fietsen in Riga

door Esther

In het oude centrum van Riga is het heerlijk dwalen door de smalle straatjes vol kleurrijke gebouwen. Maar rondom het oude centrum valt nog zo veel meer te ontdekken en de beste manier om dat te doen, is op de fiets. Je komt langs de mooiste parken en Art Nouveau, ontdekt verborgen wijken met een bijzondere geschiedenis en fietst heerlijk langs het water. Fietsen in Riga? Dat moet je doen.

Plan een stedentrip Riga

Fietsen in Riga: zo pak je het aan

Ga je fietsen in Riga, dan kom je juist op die plekken die de meeste bezoekers aan de stad niet zien. Zij blijven plakken in het oude centrum, terwijl er rondom het stadshart nog zo veel meer bijzonders te zien is. Tijdens deze fietstocht rijd je het centrum uit en zie je, aan de hand van de verschillende wijken van de stad, goed hoe Riga zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld. De geschiedenis ligt, bijna letterlijk, gewoon op straat. Wil je liever zelf op pad gaan? Dan kun je ook een fiets huren.

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Riga

Fietsen in Riga is juist leuk als je het centrum uit gaat. Het oude stadshart hangt namelijk aan elkaar van smalle klinkerstraatjes waarover het niet heel prettig fietsen is. Tijdens deze fietstocht neemt je gids je via een leuke route het centrum uit en keer je via een ander route terug, zodat je ook hier nog wat bijzondere bezienswaardigheden meepakt.

Bastejkalna Park

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga): Bastejkalna Park | Mooistestedentrips.nl

Zodra je het centrum van Riga verlaat, fiets je meteen tegen een aantal parken aan. Je pakt een mooie route de stad uit, via het grote en gezellige Domplein en de lichtblauw bekoepelde Onze-Lieve-Vrouw van Smarten kerk, om uit te komen in het Bastejkalna Park. Door dit park loopt het kanaal van de stad, Pilsetas kanals. Vroeger grensde het water aan de barakken van de stad, maar van de verdedigingswerken is niet veel meer te zien. De lokale bevolking gebruikt het Bastejkalna Park en het is ook perfect om lekker doorheen te fietsen.

Vrijheidsmonument

Fietsen in Riga: Vrijheidsmonument | Mooistestedentrips.nl

De laatste stop voordat je het oude centrum echt achter je laat, is het Vrijheidsmonument, één van de meest iconische bezienswaardigheden in Riga. Het werk werd in 1935 onthuld en is helemaal betaald van publieke giften. Onderaan het standbeeld staan Letten die zingen voor hun vrijheid en het vrouwfiguur op de top houdt drie sterren vast die de drie Letse provincies Kurzeme, Vidzeme en Latgale symboliseren.

Art Nouveau District

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau Riga | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het Vrijheidsmonument is het via de Esplanade slechts een kort ritje naar het Art Nouveau District. Als je gaat fietsen in Riga is dit toch wel één van de leukste plekken om te bezoeken. Riga is één van de voornaamste Art Nouveau steden i n Europa, met maar liefst 750 Art Nouveau monumenten op de lijst. Toen de stad aan het begin van de vorige eeuw enorm groeide, was deze architectuurstijl net enorm in zwang, vandaar dat er zo veel parels in de Letse hoofdstad te vinden zijn. In de Elizabetes iela, Alberta iela, de Tērbatas iela en omringende straten vind je de mooiste Art Nouveau in Riga.

Centraal Riga

Centrs Riga: fietsen in Riga | Mooistestedentrips.nl

Centrs Riga: fietsen in Riga | Mooistestedentrips.nl

Het Art Nouveau District maakt deel uit van Centrs, ofwel het Central District van Riga. Het ligt uitgestrekt vanaf het oude centrum helemaal richting de voorsteden ten oosten van de stad. De straten zijn er breed, echte avenues en het is goed te zien dat Centrs een belangrijk onderdeel was van de stadsvernieuwing aan het begin van de 20ste eeuw. En brede straten betekent: lekker fietsen. Natuurlijk vergaap je je aan de fraaie Art Nouveau panden, maar ook de houten woningen zijn heel bijzonder om te zien. In Centrs hangt een goed sfeertje en vind je veel leuke, hippe cafés en restaurants.

Moskou Distrtrict

Fietsen in Riga: Moskou District | Mooistestedentrips.nl

Een plek waar je te voet niet snel komt, maar op de fiets juist wel is het Maskavas forštate, ofwel: het Moskou District. Deze grote wijk aan de rand van Riga was ooit de plek waar de immigranten van weleer woonden: Russen, Joden en Oudgelovigen woonden hier eeuwenlang en tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het Joods getto. Als je nu door de wijk fietst, ziet het er nog steeds wat rauw uit en het is zeker niet de beste wijk van de stad, maar toch is het Moskou District interessant om te zien. Zo zie je er traditionele houten huisjes, een indrukwekkende orthodoxe kerk en kun je er het Riga Ghetto and Holocaust Museum bezoeken.

Fietsen langs de Dvina

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga), televisietoren Riga | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Riga: Nationale Bibliotheek van Letland | Mooistestedentrips.nl

De rit van het Moskou District terug naar het centrum is echt heerlijk: je neemt namelijk de route langs de rivier de Dvina, waar brede fietspaden zijn aangelegd. Zodra je langs de oever rijdt, zie je de imposante televisietoren van de stad, die bijna 370 meter hoog is. Aan je rechterhand passeren het Riga Ghetto and Holocaust Museum en de geweldige centrale markt van de stad Rigas Centrāltirgus. Tuur je de rivier over, dan heb je uitzicht op de iconische Nationale Bibliotheek van Letland, een staaltje fraaie moderne architectuur.

Zwarthoofdenhuis

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga): Zwarthoofdenhuis | Mooistestedentrips.nl

Net voor de stenen brug schiet je, aan het einde van je fietstour door Riga, het oude centrum weer in. Hier staat het Zwarthoofdenhuis, of het Huis van de Zwarte Hoofden, één van de bekendste bezienswaardigheden in Riga. In de 14de eeuw was dit het huis voor ongetrouwde leden van een gilde, bijvoorbeeld reders en kooplieden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog legden de Sovjets het gebouw in de as. Decennia later doken de originele bouwtekeningen echter op en kon het Zwarthoofdenhuis worden herbouwd.

St. Petruskerk

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga), St. Petruskerk | Mooistestedentrips.nl

Voordat je je fiets weer inlevert, kun je nog even langs bij de St. Petruskerk, of Petrikerk. Deze gotische kerk is zo’n 800 jaar oud en de fraai gedecoreerde kerktoren doet je misschien wel een beetje aan Kopenhagen denken. De toren is dan ook vooral waar de St. Petruskerk het van moet hebben, want het interieur is vrij sober. Parkeer je fiets om de lift naar 72 meter hoogte te nemen en sluit je fietstocht in Riga af met een fantastisch uitzicht over de stad.

Fietsen in Riga
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Riga (Baja Bikes Riga): zin in een fietstour in Riga? Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrip > Stedentrip Riga > Fietsen in Riga

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer