Volubilis: dagtrip vanuit Fez

door Esther

Volubilis is misschien wel één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Marokko. Het is namelijk een enorme Romeinse nederzetting. De opgravingen en vondsten zijn echt subliem. Het is niet voor niets de best bewaard gebleven archeologische bezienswaardigheid in Marokko. Dus maak je een rondreis Marokko of stedentrip Fez? Ruim tijd in voor een dagtrip naar Volubilis.

Volubilis werd in de 3de eeuw voor Christus gesticht door een Romeinen en groeide uit tot een belangrijke handelspost en uiteindelijk hoofdstad van Mauritanië. De nederzetting diende vooral als handelspost en er werd veel graan en olijfolie verhandeld. En als je naar de omliggende velden vol bloemen en olijfboomgaarden kijkt, snap je ook wel waarom. De immense zuilenpartijen, mozaïeken, thermen en triomfbogen zijn indrukwekkende getuigen van de macht van Volubilis.

Volubilis, Marokko: bekijk alle tips over Volubilis | Mooistestedentrips.nl

Volubilis, Marokko: bekijk alle tips over Volubilis | Mooistestedentrips.nl

Rond de 3de eeuw na Christus verlieten de Romeinen de nederzetting en in de 8ste eeuw werd het hoofdstad onder Idris I, die ligt begraven in het heilige Moulay Idris, even verderop. De Berberstammen die in de nederzetting woonden, zorgen niet bijzonder goed voor de bouwwerken, maar het was een aardbeving in 1755 die Volubilis fataal werd. Sinds die tijd werd de stad niet meer bewoond. Gelukkig werd de historische waarde nooit vergeten en sinds 1997 staat deze bijzondere plek in Marokko op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Volubilis: wat is er te zien?

Thermale baden

Van de thermale baden van Volubilis is niet veel meer over, maar toch kun je nog zien hoe er al vloerverwarming was aangebracht. Zoek naar de lage bogen, dan kun je het precies zien. Ernaast vind je de toiletten voor het gewone volk die er, volgens de overlevering, ook gewoon gezellig een praatje met elkaar zaten te maken.

Capitool, Basilica en Forum

Op het hoogste punt van Volubilis vind je het Capitool, Basilica en Forum, en je kunt het dus niet missen. Het Capitool is helemaal toegewijd aan Jupiter, Juno en Minerva. Direct ernaast vind je de Basilica en het Forum. De grote pilaren van de Basilica zijn in de wijde omtrek te zien en ooievaars vinden het een fijne plek om hun nest te bouwen. Veel stenen rondom het Forum zie je veel stenen met Romeinse inscriptie.

Volubulis: dagtrip vanuit Fez: bezienswaardigheden Volubilis | Mooistestedentrips.nl

Volubulis: dagtrip vanuit Fez: bezienswaardigheden Volubilis | Mooistestedentrips.nl

Triomfboog

Wandel vooral even naar de triomfboog, want vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over Volubilis en kun je de grootsheid van de stad pas echt goed begrijpen. De boog is gebouwd in 217 om keizer Caracalla te eren.

Mozaïeken

Hoewel ik tijdens mijn meeste reizen mijn neus graag in de lucht houd, op zoek naar bijzondere architectuur, loont het in Volubilis om je blik toch vooral op de grond te richten. De mozaïeken vloeren vond in toch wel het meest bijzonder. Het huis van Orpheus is één van de mooiste huizen met een pracht van een mozaïeken vloer, waarop dieren staan die muziekinstrumenten bespelen. Op de vloer in de oude eetkamer zie je een mozaïek van dolfijnen. Je kunt het het huis van Orpheus overigens duidelijk zien dat de hammams en badkamers vloerverwarming en warm water hadden.

De meeste bijzonder mozaïeken zijn afgezet, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn en je er zo naartoe loopt. Zo kun je ergens een mozaïek zien van een atleet die een trofee krijgt, een strijdwagen met Bacchus voortgetrokken door panters en bij het huis van Venus vind je mooie mozaïeken met Hercules.

Volubulis, bezienswaardigheden: mozaïeken van Volubilis, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Volubulis, bezienswaardigheden: mozaïeken van Volubilis, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Volubulis, bezienswaardigheden: mozaïeken van Volubilis, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Volubilis: praktische tips

  • Het is een aanrader om bij de ingang van Volubilis een gids te boeken. Dit kost ongeveer €20 en is echt de moeite waard. Er staan namelijk maar weinig bordjes bij de opgravingen en wat uitleg is echt prettig. Als je er zelf op uit gaat word je ook regelmatig aangesproken door mensen die gids zeggen te zijn, maar dit absoluut niet zijn. Trap daar dus niet in.
  • Over het algemeen zijn april, mei, september en oktober de beste maanden om Volubilis te bezoeken. Neem voor de zekerheid altijd een hoed, water en zonnebrand mee. Er is maar weinig beschutting tussen de opgravingen.
  • Je hebt ongeveer twee tot drie uur nodig om Volubilis helemaal te ontdekken.

Volubilis, Marokko: hoe kom je er?

  • Je kunt vanuit Fez heel gemakkelijk een dagtrip naar Volubilis maken. Je wordt ’s ochtends opgehaald in je riad om vervolgens een bijzonder deel van Marokko te ontdekken. De meeste tours bezoeken ook Moulay Idriss, één van de meest heilige steden van Marokko, en Meknes, één van de Koningssteden in Marokko. Een leuke combinatie, want in één dag zie je 3 totaal verschillende gezichten van het land.
  • Wil je vanuit Fez liever op eigen gelegenheid naar Volubilis? Dat is geen probleem, je kunt een auto huren in Fez en naar de oude Romeinse stad rijden. Het ritje duurt ongeveer anderhalf uur en je rijdt door een schitterend landschap. Niet vervelend.
  • Je kunt heel gemakkelijk naar Fez. Je vliegt namelijk rechtstreeks vanaf Eindhoven of Amsterdam. Vergelijk vliegtickets Fez en bekijk wat voor jou handig en voordelig uitpakt.
  • Een stedentrip Fez is niet compleet als je niet in een riad hebt gelogeerd. Bekijk de leukste riads in Fez, de prijzen zullen je meevallen.
  • Nieuwsgierig geworden? Bekijk alle tips voor een stedentrip Fez.

Bewaar op Pinterest!

Volubilis, Marokko: dagtrip vanuit Fez | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer