Liverpool: een tour langs The Beatles bezienswaardigheden

door Esther

The Beatles en Liverpool zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en de The Fab Four zijn in Liverpool verre van vergeten. Op elke straathoek schiet er je wel een liedje van The Beatles te binnen. Wil je in de voetsporen van The Beatles treden? Maak dan een tour langs The Beatles bezienswaardigheden in Liverpool.

Liverpool: 12 The Beatles bezienswaardigheden

Een The Beatles Tour in Liverpool kun je, met deze tips, gewoon heel gemakkelijk zelf op je eigen tempo doen. Weinig tijd? Aan het einde van dit artikel vind je ook een aantal opties om met een The Beatles Tour in Liverpool mee te gaan.

The Beatles Story

Tijdens een stedentrip Liverpool kom je als vanzelf in Albert Dock terecht, het mooiste deel van de stad, aan de rand van het centrum. Je vindt er de beste musea van Liverpool en ook een paar leuke restaurants. Je mag er in ieder geval The Beatles Story niet overslaan. Het is een bontgekleurde tentoonstelling die je meeneemt van de jeugd van The Beatles, en hun grote muziekhelden, naar de vier bandleden die apart van elkaar doorgingen. Persoonlijk vond ik de gigantische, enigszins psychedelische, Yellow Submarine, waar je heel hard (en vooral ook lekker vals) mee kunt zingen met Beatles hits, het leukst.

Liverpool: The Beatles Story | Mooistestedentrips.nl

The Beatles Tour Liverpool, bekijk alle tips | Mooistestedentrips.nl

Standbeeld van The Beatles, Pier Head

De beroemde Cavern Club, de plek waar The Beatles in Liverpool het meeste optraden, schonk in 2017 standbeelden van The Beatles aan de stad en deze werden pontificaal geplaatst op een plek die je niet kunt missen tijdens je bezoek aan Liverpool: Pier Head.

The Cavern Club

Mathew Street speelt een sleutelrol in het leven van The Fab Four, het wordt ook wel de geboorteplaats van The Beatles genoemd, vanwege de beroemde Cavern Club. Hier traden The Beatles voor het eerst op in 1961, vervolgens werden ze de huisband van de club, waarna manager Brain Epstein ze ontdekte. In totaal traden The Beatles meer dan 300 keer op in The Cavern en dat is nog wel te zien. In 1984 werd de club herbouwd, met alle originele materialen. Je kunt er nog dagelijks terecht voor optredens, het is er elke avond zonder uitzondering gezellig.

The Beatles, Liverpool: The Cavern Club | Mooistestedentrips.nl

The Beatles Tour, Liverpool: Mathew Street, The Carvern Club | Mooistestedentrips.nl

John Lennon standbeeld

Net buiten The Cavern Club aan Mathew Street staat het meest gefotografeerde standbeeld in Liverpool, en ik geef grif toe dat ik er ook heel wat plaatjes heb staan schieten. Het is het standbeeld van een jonge John Lennon tegen een muur met op elke baksteen de naam van een band die ooit in The Cavern Club speelde.

Magical Beatles Museum

Mathew Street is inmiddels ook een Beatles Museum rijk, het Magical Beatles Museum. Misschien een beetje verwarrend als je al in The Beatles Story bent geweest. Dit museum is echter het initiatief van de broer van Pete Best (de ‘vijfde Beatle’). Je ziet de geschiedenis van de band aan de hand van 300 stukken uit zijn persoonlijke collectie. Het museum is ruim opgezet, verspreid over 5 verdiepingen van een prachtig oud pakhuis. Je kunt onder andere de cello van I Am The Walrus, de Premier-drumkit van Pete Best, John Lennons Sergeant Pepper medailles en de Futurama gitaar van George Harrison bekijken. Elke januari wisselt een kwart van de collectie van het museum, dus er valt altijd wat origineels te bekijken.

Casbah Coffee Club

Paul McCartney heeft altijd tegengesproken dat het allemaal begon voor The Beatles in The Cavern Club. Volgens hem is dat toch echt Casbah Coffee Club. Die werd namelijk gerund door de moeder van Pete Best. Toen de band nog bekend stond als The Quarrymen mochten ze er van mevrouw Best een keer optreden, als ze eerst maar een muurtje verfden.

John & Yoko’s love story

Op dit moment kun je in het Museum of Liverpool de tentoonstelling Double Fantasy – John & Yoko bekijken. De (gratis!) tentoonstelling heeft bijzondere stukken uit de tijd dat John Lennon en Yoko Ono hun ‘bed in’ deden in Amsterdam, en later ook in Montreal als een vredelievend protest tegen oorlog. Het beddengoed en de telefoon die zij op bed hadden is te zien, maar ook teksten die zij in die tijd schreven en films die ze samen maakten. De tentoonstelling is nog te zien tot eind april.

Eleanor Rigby standbeeld

Eerlijk is eerlijk, Eleanor Rigby is mijn favoriete liedje van The Beatles, vandaar dat ik het niet kan laten om het standbeeldje van Eleanor Rigby aan Stanley Street te noemen. Niemand weet precies wie zij was en waarom John Lennon en Paul McCartney nu precies haar kozen om een liedje van te maken. Het beeldje is dan ook enkel symboliek.

The Beatles Tour Liverpool: Eleanor Rigby standbeeld | Mooistestedentrips.nl

The Beatles Tour Liverpool: Lenny Lane | Mooistestedentrips.nl

Woolton

Een ’trip down Penny Lane’ maak je pas echt als je de wijk Woolton bezoekt. De wijk in Liverpool waar Paul McCartney en John Lennon op steenworp afstand van elkaar woonden en elkaar ontmoeten op de begraafplaats waar Eleanor Rigby ligt begraven. De liedjes van The Beatles zijn doorspekt met plaatsen die je in Woolton kunt bezoeken. Je komt in Woolton door op Liverpool Lime Street de trein naar Hunts Cross te pakken, of je neemt bus 75 bij de Philharmonic Pub naar Woolton en stapt uit in Woolton Street.

Mendips

John Lennon groeide maar kort op bij zijn moeder. Zij bracht hem, toen hij 5 was, naar zijn oom en tante, die aan  251 Menlove Avenue woonden. Het huis, dat inmiddels een nationaal monument is, heet Mendips. John Lennon woonde er tot hij 22 was. Je kunt het huis bezoeken, maar je moet wel van te voren online reserveren.

The Beatles Tour Liverpool: Strawberry fields | Mooistestedentrips.nl

The Beatles Tour Liverpool: Strawberry fields | Mooistestedentrips.nl

Strawberry Fields

De beroemde Strawberry fields vind je aan Beaconsfield Road. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was dit een kindertehuis van het Engelse Leger des Heils. Volgens de overlevering vond John Lennon, die er om de hoek bij zijn oom en tante woonde, het leuk om naar de tuinfeesten te gaan die bij Strawberry fields werden georganiseerd. Het weeshuis staat er inmiddels niet meer en het originele rode hek was in zo’n slechte staat, dat het in 2011 door een replica is vervangen.

Slapen met The Beatles: Hard Days Night Hotel

Om de hoek bij The Cavern Club vind je het Hard Days Night Hotel, een prachtig hotel helemaal opgedragen aan The Beatles. En ik had de mazzel dat ik er was, net een paar maanden nadat het was geopend. De kamers zijn groot en heel smaakvol ingericht, met hier en daar prachtige foto’s en schilderijen van The Beatles, en hun partners. Blakes, het restaurant dat bij het hotel hoort, is ook een aanrader, en werd vernoemd naar de artiest die de albumhoes maakte voor Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band. Bestel je er een cocktail? Deze zijn ook bijna allemaal naar The Beatles vernoemd.

The Beatles Hotel Liverpool: Hard Days Night Hotel | Mooistestedentrips.nl

The Beatles Hotel Liverpool, Hard Days Night Hotel | Mooistestedentrips.nl

The Beatles Tour: georganiseerde tours

The Beatles bezienswaardigheden in het centrum, daar kom je zelf nog wel uit. Maar alles wat buiten het centrum ligt, daar moet je net even wat harder naar zoeken. Bovendien mis je vaak de bijzondere achtergronden. Wist je namelijk dat je ‘the shelter in the middle of the roundabout‘ ook echt kunt zien? Ik ook niet, maar tijdens The Beatles Tour die ik volgde, heb ik hem wel kunnen zien. Een Beatles Tour door Liverpool is niet alleen informatief, maar ook heel gezellig, doorspekt met de bekende (en onbekende) hits.

  • Fietsen is sowieso een leuke manier om Liverpool te leren kennen en The Beatles fietstocht in Liverpool is echt een aanrader, zeker als je af en toe eens foto’s wilt maken. Deze fietstocht richt zich echt op de jeugd van The Beatles. Je bezoekt de geboortehuizen van The Fab Four, hun scholen, plekken waar zij vroeger graag kwamen en natuurlijk Penny Lane en Strawberry fields.
  • Heb je niet veel tijd, dan kun je ook mee met een wandeling langs alle The Beatles bezienswaardigheden in Liverpool. Deze wandeling is vooral een aanrader als je maar kort in de stad bent, want in zo’n anderhalf uur zie je het belangrijkste van het centrum van Liverpool.
  • Als je zowel The Beatles bezienswaardigheden in het centrum als Woolton wilt zien, dan is de Magical Mystery Tour bus een goeie. De bus is bont geschilderd zoals de cover van het gelijknamige Beatles album en vertrekt voor The Beatles Story in Albert Dock, je kunt hem echt niet missen. Ik ging met deze Beatles Tour mee na twee dagen flink wandelen in Liverpool en het was lekker relaxt. Ik heb alle bekende en onbekende The Beatles bezienswaardigheden in en buiten het centrum gezien en onderweg stap je her en der uit om foto’s te maken.

Plan een stedentrip Liverpool

  • Buiten The Beatles heeft Liverpool nog veel meer te bieden en is het een leuke en originele bestemming voor een stedentrip. Je vliegt al heel goedkoop naar Liverpool vliegen, bijvoorbeeld met Easyjet of KLM. Je bent in iets meer dan een uur in Liverpool. Vergelijk vliegtickets Liverpool om te zien wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Vind je het Hard Days Night Hotel wat te duur? Het Adagio Aparthotel is behoorlijk wat vriendelijker voor je budget.
  • Ben je bang dat een stedentrip Liverpool duur uitpakt? Welnee, in mijn artikel Weekendje Liverpool met een klein budget lees je de leukste budgettips.
  • Bekijk alles over een stedentrip Liverpool.
  • Nog meer leuke steden in Engeland ontdekken? Lees ook alles over Brighton, Londen en Newcastle.

Bewaar op Pinterest!

Liverpool: een tour langs The Beatles bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer