Belfast bezienswaardigheden: 24x wat te doen in Belfast

door Esther

Belfast heeft een waanzinnige transformatie ondergaan. De stad met het woelige verleden, vol protesten en aanslagen, is herrezen als één van de hipste steden van Europa. Met uitmuntende musea, geweldige street art en heel goede restaurants. Toch is Belfast haar verleden niet vergeten. Ontdek de mooiste bekende en onbekende Belfast bezienswaardigheden.

Plan je stedentrip Belfast

Belfast bezienswaardigheden. Wat te doen in Belfast? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Belfast

Belfast bezienswaardigheden: de voorbereidingen

  • Heb je maar weinig tijd en wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Belfast bekijken? Dan kun je online een ticket voor de Hop on hop off bus kopen. Het is één van de meest gemakkelijke manieren om niet alleen de bezienswaardigheden in Belfast centrum te bekijken, maar ook buiten het centrum te komen. Zo komt de bus ook in het Titanic Quarter en in West-Belfast waar je de beroemde murals kunt bekijken.

Belfast bezienswaardigheden

Stadswandeling Belfast

Belfast bezienswaardigheden, stadswandeling Belfast

Weekendje Belfast gepland, maar wil je wel een heleboel bezienswaardigheden in Belfast zien? Of ben je benieuwd naar de (heel!) interessante geschiedenis van de stad. Ik ging mee met een stadswandeling en dat was een heel goede beslissing. Tijdens deze wandeling bekijk je in drie uur de leukste, maar ook een aantal vrij bijzondere bezienswaardigheden in Belfast én maak je kennis met een aantal lokale beroemdheden. Daarnaast hoor je wonderlijke verhalen en kom je langs een aantal heel fijne adresjes waar je later in je stedentrip beslist eens wilt terugkeren.

Fietsen in Belfast

Fietsen in Belfast, Baja Bikes Belfast

Wil je een heleboel leuke bezienswaardigheden in Belfast bekijken, maar heb je weinig tijd? Of wil je de stad gewoon op een leuke manier zien en veel te weten komen over de roerige geschiedenis? Dan moet je deze fietstocht echt maken. Samen met een Engelstalige gids fiets je in paar uur langs de mooiste bezienswaardigheden in Belfast. Zoals Titanic Belfast, het droogdok van de Titanic, de studio’s waar een heleboel bekende films en series zijn opgenomen, The Big Fish en het gezellige Cathedral Quarter. Onderweg krijg je genoeg tijd om foto’s te maken en vragen te stellen.

Titanic Belfast

Belfast bezienswaardigheden, Titanic Belfast

Belfast bezienswaardigheden, Titanic Belfast

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Belfast ligt op een kwartiertje wandelen van het centrum van de stad, het Titanic Belfast. Het Titanic Belfast is een verbluffende stervormige gebouw dat precies is geplaatst op de plek waar de beroemde oceaanstomer ooit uit de dokken kwam en de voorkant van het gebouw is net zo hoog als de Titanic. Het bezoekerscentrum vertelt je niet alleen over de bouw en de teloorgang van de Titanic, maar vooral ook over de impact die het schip had op Belfast. Wie waren de mensen die aan de Titanic werkten? Hoe zat rederij White Starline eigenlijk in elkaar en hoe reageerde de lokale bevolking toen het schip waar duizenden aan werkten zo dramatisch ten onder ging? Voor het Titanic Belfast kun je gerust een halve dag uittrekken.

SS Nomadic

SS Nomadic, foto: William Murphy

In het dok naast Titanic Belfast is de SS Nomadic te bezoeken. Dit was de loods van de RMS Titanic en wordt ook wel het zusje van de beroemde oceaanstomer genoemd. Het schip overleefde de tand des tijds en is nu teruggekeerd naar Belfast en in perfecte staat. Als je de Nomadic bezoekt, weet je een beetje hoe de eersteklas passagiers van de Titanic zicht voelden, want zijn werden door de Nomadic aan boord gebracht. Bekijk vooral de hutten en toiletten even (geloof me).

Titanic Studios

Belfast bezienswaardigheden, Titanic Studios

Nog meer Titanic? Juist. Maar de studio’s zijn vernoemd naar de buurt en niet naar het schip, en de studio’s zijn één van de leukste bezienswaardigheden in Belfast. De studio’s zien er aan de buitenkant misschien niet zo indrukwekkend uit, maar hier werden de studio-opnames gedaan van bijvoorbeeld Games of Thrones. Vroeger werden de enorme loodsen gebruikt om schepen in de schilderen en onderhouden. Als je de studio’s bezoekt, kun je bijvoorbeeld ‘The Throne Room’ bezoeken die voor Games of Thrones werd gebouwd en je kunt daarnaast nog veel rekwisieten uit verschillende series en films zien.

Titanic’s Dock & Pump House

Belfast bezienswaardigheden, Titanic’s Dock & Pump House

Het Dock & Pump House ligt zo’n vijftien meter in het Thomson dok, het droogdok waar Titanic werd gebouwd. Hier kun je vooral zien en beleven hoe het was voor de duizenden arbeiders om aan het grote schip te werken. Je kunt de originele machines bekijken die bij de bouw werden gebruikt, maar je ziet ook hoe de pompen werken en je krijgt als je het enorme dok inloopt een beetje een idee van hoe groot Titanic nu eigenlijk was en hoeveel werk er in de bouw van het schip is gestoken.

HMS Caroline

Belfast bezienswaardigheden, HMS Caroline

Als je toch in het Titanic Quarter bent, kun je meteen de HMS Caroline bezoeken. Dit is de laatste marine kruiser uit de Eerste Wereldoorlog. Nu is het ingericht als een drijvend museum en kun je een kijkje nemen in alle vertrekken van het oorlogsschip en een film bekijken om een idee te krijgen van alle zeeslagen die het schip heeft geleverd. Zo was de HMS Caroline betrokken bij de slag om Jutland in 1916.

St. George’s Market

Belfast bezienswaardigheden, St. George's Market

Ben je op vrijdag of zaterdag in de stad? Dan moet je zeker even langs bij St. George’s Market, één van de leukste bezienswaardigheden in Belfast. Het is de oudste overdekte markt van Ierland en werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw. Het is een prachtige Victoriaanse hal en je kunt er terecht voor bloemen, groenten en fruit, vis en vlees, maar ook voor vintage en tweedehands boeken. Op zondag zijn er stalletjes met handgemaakt design en kun je er genieten van live muziek.

St. Anne’s Cathedral

St. Anne's Cathedral

St. Anne’s Cathedral is één van de bekendste Belfast bezienswaardigheden. De kathedraal werd aan het einde van de 19de eeuw in Romaanse stijl opgetrokken en is in de decennia erna nog flink uitgebreid. De bijzondere ‘naald’ die vanuit de kerk omhoog schiet, wordt ook wel ’the spire of hope’ genoemd. Wandel even naar binnen om het fraaie mozaïek van de zusters Maryin te zien en de sculpturen van Rosamond Praeger, Morris Harding en Esmond Burton.

Cathedral Quarter

Cathedral Quarter Belfast

Overdag is Belfast leuk, maar ’s avonds barst de stad uit haar voegen. Zet koers naar Cathedral Quarter, want daar is het ’s avonds altijd gezellig. Je kunt er in de traditionele pubs genieten van spontaan ingezette muziek, uitgebreid kletsen met locals en natuurlijk genieten van een pint Guinness. Cathedral Quarter is vernoemd naar St. Anne’s Cathedral, waar de wijk zo’n beetje tegenaan schurkt. De bekendste pub is The Duke of York. Ben je overdag in deze buurt, dan kun je een geweldige kop koffie en goede brunch scoren bij Established Coffee.

The MAC

Belfast bezienswaardigheden, The MAC

Loop in het Cathedral Quarter even binnen bij The Mac voor een portie moderne kunst. Bij dit museum kun je namelijk terecht voor theatervoorstellingen, experimentele kunst en wisselende tentoonstellingen. Er zijn speciale programma’s voor kinderen en voor ouderen. En er valt eigenlijk altijd wel wat te beleven bij The Mac. Verschillende dans- en theatergezelschappen gebruiken de studio’s in het museum om te oefenen, daarom hangt er altijd een levendige sfeer.

Black Taxi Tour

Wat te doen in Belfast, Black Taxi Tour

Wat de te doen in Belfast, Black Taxi Tour

Eén van de meest bijzondere dingen om te doen in Belfast is een Black Taxi Tour. Want, eerlijk is eerlijk, tijdens een stedentrip Belfast kun je nu eenmaal niet om The Troubles heen. En tijdens deze rondrit kom je, naast veel bekende bezienswaardigheden in Belfast, ook in de westelijke wijken van de stad. Daar waren in de jaren ’70 en ’80 een heleboel ongeregeldheden en zie je tot de dag van vandaag veel politieke muurschilderingen. Heel indrukwekkend.

Crumlin Road Gaol

Bezienswaardigheden Belfast, Crumlin Road Gaol

Om Crumlin Road Gaol één van de leukste Belfast bezienswaardigheden te noemen, gaat wat ver. Maar het is wel één van de meest interessante bezienswaardigheden van de stad. Maak een rondleiding door de historische gevangenis. Sinds de opening van de gevangenis zagen heel wat belangrijke historische figuren de gevangenis van binnen, zoals vrijheidsstrijder Éamon de Valera. Tijdens je rondleiding kom je ook in de executieruimte, waar de doodstraf zeventien keer werd uitgevoerd tussen 1854 en 1961. Laat ik het zo zeggen: als je tijdens een stedentrip Dublin Kilmainam Gaol heb bezocht, mag je Crumlin Road Gaol ook niet overslaan.

The Ulster Museum

The Ulster Museum

Aan goede musea in Belfast geen gebrek en The Ulster Museum is wat mij betreft één van de bezienswaardigheden in Belfast die je echt moet zien. Het museum is een verzameling van bijzondere historische vondsten, historische gebruiksvoorwerpen en een naslagwerk van de geschiedenis van Belfast. Van de Vikingen en het vroege christendom tot de roaring twenties en The Troubles. Je bent er met gemak een paar uur zoet. Bekijk bijvoorbeeld de Armada room met schatten uit een Spaans gezonken schip, een 2500 jaar oude mummie en Keltische vondsten. Maar ook de tentoonstelling over The Troubles is erg interessant.

Botanic Gardens

Belfast bezienswaardigheden, Botanic Gardens

Na je bezoek aan The Ulster Museum wandel je zo de botanische tuinen van de stad in. In de lente en zomer staan er overal prachtige, weelderige bloemen. In de winter moet je beslist even naar het Palm House lopen. Een schitterende overdekte kas waar je niet alleen palmen, maar ook bijzondere exotische bloemen, planten en cactussen kunt zien.

Northern Ireland War Memorial

Foto met dank aan Northern Ireland War Memorial

Als je denkt aan de rol van Noord-Ierland in de Tweede Wereldoorlog denk je misschien ‘was die er dan’? Zeker wel, want wat nog weleens wordt vergeten is dat Belfast verschrikkelijk is geraakt tijdens de Blitz in 1941. Net als alle andere steden met belangrijke havens in het Verenigd Koninkrijk. Het Northern Ireland War Memorial in het Cathedral Quarter vertelt het verhaal van de Ulster Home Guard, de rol van de vrouwen in de oorlog en de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land. Rondom de belangrijke herdenkingsdagen zijn er altijd bijzondere tentoonstellingen en activiteiten.

Street art in Belfast

Street art in Belfast, foto met dank aan Visit Belfast

Street art in Belfast

Belfast is een echte street art stad. Maar de voedingsbodem voor de street art is in Belfast toch wel anders dan in de meeste street art steden die ik ken. Ten tijde van de ongeregeldheden in Noord-Iederland verrezen in de westelijke en noorderlijke wijken van Belfast tientallen muurschilderingen, zowel van de republikeinse als de unionistische kant. Deze zijn nog steeds te zien, bijvoorbeeld tijdens een Black Taxi Tour of op eigen houtje via deze kaart. Maar sinds het vredesakkoord zijn er ook zogeheten peace walls te vinden en zie je in het centrum van de stad een heleboel fraaie street art van bekende lokale en internationale artiesten. Op de street art cities app staan een heleboel werken, maar ik vond het ook leuk om met een street art walk mee te gaan, om meer te weten te komen over de verschillende murals. Lees meer over Street art in Belfast.

Belfast Castle

Belfast bezienswaardigheden, Belfast Castle

Belfast Castle ligt aan de rand in het noorden van de stad. Het werd gebouwd in de 19de eeuw en de 3de Markies van Donegal woonde er. De stijl zit een beetje tussen gotiek en renaissance in en tijdens je bezoek kun je de vele torentjes en trapgevels bewonderen. Vanuit de tuinen heb je een mooi uitzicht op de stad. In het kasteel is ook een antiekwinkel gevestigd.

Cave Hill

Belfast bezienswaardigheden, Cave Hill

Cave Hill is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Belfast. De kliffen, met daarin een aantal grotten, vind je in het noorden van de stad. Volgens de overlevering waren de heuvels de inspiratie van Jonathan Swift voor Gulliver’s Travels en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de grotten gebruikt als schuilkelders. Als je de heuvel beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de stad, de Mourne Mountains en de Schotse kust in de verte.

The Dirty Onion

Foto met dank aan The Dirty Onion

Ierland en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat is in Belfast niet anders. In veel pubs wordt ’s avonds nog spontaan muziek gemaakt en je hoeft niet lang te zoeken om te kunnen genieten van traditionele Ierse muziek in de pub. Wil je echter zelf ook meedoen? Dat kan. Op dinsdagen kun je bij The Dirty Onion, een gezellige traditionele pub in het Cathedral Quarter, gratis leren hoe je de Ierse handtrommel de Bodhrán leert bespelen. Er wordt enthousiast gespeeld en als je geen natuurtalent blijkt te zijn, is dat niet zo erg. Maar ook op andere avonden is het er ontzettend gezellig en geniet je er van leuke live muziek.

Afternoon tea in Belfast

Bezienswaardigheden Belfast: afternoon tea in Belfast

Hoe je het ook wendt of keert, Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en dat betekent dat je ook hier prima afternoon tea kunt bestellen. Superleuk om te doen in Belfast tijdens je stedentrip. Als je, net als ik, in het Titanic Hotel logeert, kun je daar meteen een afternoon tea reserveren. Ontzettend lekker en geserveerd in één van de mooie vertrekken van het hotel. Andere plekken om in Belfast een heel fijne afternoon te bestellen zijn Europa Hotel en The Merchant Hotel.

The Crown

Pubs in Belfast, The Crown

Eén van de leukste dingen om te doen in Belfast is één van de oudste pubs van de stad bezoeken, The Crown. Het is daarnaast ook nog eens één van de mooiste pubs in Belfast, gebouwd in 1826 en opgesierd met zuilen, houten lambrisering, gaslampen, brokaat en glas in lood. Zelfs het mozaïek bij de ingang is prachtig. Wees er vroeg bij, dan kun je nog een ‘snug’ bemachtigen, een privézitje waarin je in vroeger tijden wat kon drinken, zonder dat iemand het zag.

Giant’s Causeway

Giant's Causeway, Noord-Ierland

Maak een mooie dagtrip vanuit Belfast en ontdek de kustlijn van Antrim met hoogtepunten als de Causeway Coast, Dunluve Castle en Whiterocks Beach. Maar het echte hoogtepunt is de Giant’s Causeway: zo’n 40.000 rechthoekige pilaren die zo de zee in lijken te lopen. Ze ontstonden een slordige zes miljoen jaar geleden tijdens een vulkaanuitbarsting. Maar de Ieren zouden de Ieren niet zijn als de Giant’s Causeway vol zit met legenden en verhalen. Je kunt de Giant’s Causeway heel gemakkelijk vanuit Belfast bezoeken.

Game of Thrones Tour

Belfast, Game of Thrones

Je kunt tijdens een bezoek aan Belfast niet om Game of Thrones heen. De serie werd niet alleen in de Titanic Studios opgenomen, vlakbij waar de beroemde oceaanstomer werd gebouwd. Maar door heel Noord-Ierland kun je plekken bezoeken waar de serie werd gefilmd. Ga mee met een dagtrip en bezoek bijvoorbeeld de Dark Hedges, Caves of Cushendun en Carrrickfergus Castle.

Belfast bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Belfast bezienswaardigheden: wat te doen in Belfast? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden: wat te doen in Belfast? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Meer over Belfast en Ierland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Belfast > Belfast bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer