Belfast bezienswaardigheden: 22x leuke dingen doen

door Esther

Belfast heeft een waanzinnige transformatie ondergaan. De stad met het woelige verleden, vol protesten en aanslagen, is herrezen als één van de hipste steden van Europa. Met uitmuntende musea, geweldige street art en heel goede restaurants. Toch is Belfast haar verleden niet vergeten. Deze 8 bezienswaardigheden mag je tijdens je stedentrip Belfast niet missen.

Plan je stedentrip Belfast

Belfast bezienswaardigheden: de voorbereidingen

  • Heb je maar weinig tijd en wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Belfast bekijken? Dan kun je online een ticket voor de Hop on hop off bus kopen. Het is één van de meest gemakkelijke manieren om niet alleen de bezienswaardigheden in Belfast centrum te bekijken, maar ook buiten het centrum te komen. Zo komt de bus ook in het Titanic Quarter en in West-Belfast waar je de beroemde murals kunt bekijken.

Bezienswaardigheden in Belfast

Titanic Belfast

Belfast bezienswaardigheden, Titanic Belfast | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Dublin, foto met dank aan Titanic Belfast | Mooistestedentrips.nl

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Belfast ligt op een kwartiertje wandelen van het centrum van de stad, het Titanic Belfast. Dit een museum noemen is echt een enorme understatement en zo is Titanic Belfast ook helemaal niet bedoeld. Het verbluffende stervormige gebouw is precies geplaatst op de plek waar de beroemde oceaanstomer ooit uit de dokken kwam en de voorkant van het gebouw is net zo hoog als de Titanic.

Het bezoekerscentrum vertelt je niet alleen over de bouw en de teloorgang van de Titanic, maar vooral ook over de stad waar het schip het levenslicht zag: Belfast. Wie waren de mensen die aan de Titanic werkten? Hoe zat White Starline, de rederij die Titanic liet bouwen in een race om het maken van het snelste schip ter wereld, eigenlijk in elkaar en hoe reageerde de lokale bevolking toen het bouwwerk waar duizenden aan werkten zo dramatisch ten onder ging? Voor het Titanic Belfast kun je gerust een halve dag uittrekken.

SS Nomadic

Titanic Quarter Belfast, ontdek SS Nomadic | Mooistestedentrips.nl

In het dok naast Titanic Belfast is de SS Nomadic te bezoeken. Dit was de loods van de RMS Titanic en wordt ook wel het zusje van de beroemde oceaanstomer genoemd. Het schip overleefde de tand des tijds en is nu teruggekeerd naar Belfast en in perfecte staat. Als je de Nomadic bezoekt, weet je een beetje hoe de eersteklas passagiers van de Titanic zicht voelden, want zijn werden door de Nomadic aan boord gebracht. Bekijk vooral de hutten en toiletten even (geloof me).

Titanic Studios

Bezienswaardigheden Belfast: Titanic Studios | Mooistestedentrips.nl

Nog meer Titanic? Juist. Maar de studio’s zijn vernoemd naar de buurt en niet naar het schip, en de studio’s zijn één van de leukste bezienswaardigheden in Belfast. De studio’s zien er aan de buitenkant misschien niet zo indrukwekkend uit, maar hier werden de studio-opnames gedaan van bijvoorbeeld Games of Thrones. Vroeger werden de enorme loodsen gebruikt om schepen in de schilderen en onderhouden. Als je de studio’s bezoekt, kun je bijvoorbeeld ‘The Throne Room’ bezoeken die voor Games of Thrones werd gebouwd en je kunt daarnaast nog veel rekwisieten uit verschillende series en films zien.

Titanic’s Dock & Pump House

Titanic Quarter Belfast, ontdek Titanic's Dock & Pump House | Mooistestedentrips.nl

Het Dock & Pump House ligt zo’n 15 meter in het Thomson dok, het droogdok waar Titanic werd gebouwd. Hier kun je vooral zien en beleven hoe het was voor de duizenden arbeiders om aan het grote schip te werken. Je kunt de originele machines bekijken die bij de bouw werden gebruikt, maar je ziet ook hoe de pompen werken en je krijgt als je het enorme dok inloopt een beetje een idee van hoe groot Titanic nu eigenlijk was en hoeveel werk er in de bouw van het schip is gestoken.

HMS Caroline

Foto met dank aan HMS Caroline | Mooistestedentrips.nl

Als je toch in het Titanic Quarter bent, kun je meteen de HMS Caroline bezoeken. Dit is de laatste marine kruiser uit de Eerste Wereldoorlog. Nu is het ingericht als een drijvend museum en kun je een kijkje nemen in alle vertrekken van het oorlogsschip en een film bekijken om een idee te krijgen van alle zeeslagen die het schip heeft geleverd. Zo was de HMS Caroline betrokken bij de slag om Jutland in 1916.

St. George’s Market

Foto met dank aan St. George's Market | Mooistestedentrips.nl

Ben je op vrijdag of zaterdag in de stad? Dan moet je zeker even langs bij St. George’s Market, één van de leukste bezienswaardigheden in Belfast. Het is de oudste overdekte markt van Ierland en werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw. Het is een prachtige Victoriaanse hal en je kunt er terecht voor bloemen, groenten en fruit, vis en vlees, maar ook voor vintage en tweedehands boeken. Op zondag zijn er stalletjes met handgemaakt design en kun je er genieten van live muziek.

Cathedral Quarter

Ontdek het Cathedral Quarter in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Overdag is Belfast leuk, maar ’s avonds barst de stad uit haar voegen. Zet koers naar Cathedral Quarter, want daar is het ’s avonds altijd gezellig. Je kunt er in de traditionele pubs genieten van spontaan ingezette muziek, uitgebreid kletsen met locals en natuurlijk genieten van een pint Guinness. Cathedral Quarter is vernoemd naar St. Anne’s Cathedral, waar de wijk zo’n beetje tegenaan schurkt. De bekendste pub is The Duke of York. Ben je overdag in deze buurt, dan kun je een geweldige kop koffie en goede brunch scoren bij Established Coffee.

The MAC

Belfast bezienswaardigheden, The Mac | Mooistestedentrips.nl

Loop in Cathedral Quarter even binnen bij The Mac voor een portie moderne kunst. Bij dit museum kun je namelijk terecht voor theatervoorstellingen, experimentele kunst en wisselende tentoonstellingen. Er zijn speciale programma’s voor kinderen en voor ouderen. En er valt eigenlijk altijd wel wat te beleven bij The Mac. Verschillende dans- en theatergezelschappen gebruiken de studio’s in het museum om te oefenen, daarom hangt er altijd een levendige sfeer.

Black Cab tour

Belfast bezienswaardigheden, Black Cab Tour | Mooistestedentrips.nl

Belfast bezienswaardigheden, Black Cab Tour | Mooistestedentrips.nl

Tsja, je kunt er toch niet helemaal omheen als je in Belfast bent en eigenlijk moest je dat ook maar niet willen: The Troubles. De strubbelingen tussen protestanten loyalisten en katholieke republikeinen leiden in de wijken in het westen en noorden van de stad tot flinke ongeregeldheden en in de jaren ’70 en ’80 vielen er bij gevechten en aanslagen honderden doden. De strijdbijl is inmiddels officieel begraven, al zijn de verschillen in West- en Noord-Belfast echt nog wel te merken.

Om ook maar iets te snappen van dit conflict en de bijzondere murals in de wijken te bekijken, is het leuk om een tour met een traditionele zwarte taxi door de wijken te maken. Laat je meevoeren naar het Shankhill van 35 jaar geleden en luister naar de bijzondere verhalen van weleer. Lees er meer over in mijn artikel De beste street art in Belfast.

Crumlin Road Gaol

Crumlin Road Gaol | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Crumlin Road Gaol | Mooistestedentrips.nl

Om Crumlin Road Gaol één van de leukste bezienswaardigheden in Belfast te noemen, gaat misschien wat ver, maar het is wel één van de meest interessante bezienswaardigheden van de stad. Maak een rondleiding door de historische gevangenis. Sinds de opening van de gevangenis zagen heel wat belangrijke historische figuren de gevangenis van binnen, zoals vrijheidsstrijder Éamon de Valera. Tijdens je rondleiding kom je ook in de executieruimte, waar de doodstraf zeventien keer werd uitgoeverd tussen 1854 en 1961.

Belfast Castle

Bezienswaardigheden Belfast: Belfast Castle | Mooistestedentrips.nl

Belfast Castle ligt aan de rand in het noorden van de stad. Het werd gebouwd in de 19de eeuw en de 3de Markies van Donegal woonde er. De stijl zit een beetje tussen gotiek en renaissance in en tijdens je bezoek kun je de vele torentjes en trapgevels bewonderen. Vanuit de tuinen heb je een mooi uitzicht op de stad. In het kasteel is ook een antiekwinkel gevestigd.

Cave Hill

Cave Hill, Belfast | Mooistestedentrips.nl

Cave Hill is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Belfast. De kliffen, met daarin een aantal grotten, vind je in het noorden van de stad. Volgens de overlevering waren de heuvels de inspiratie van Jonathan Swift voor Gulliver’s Travels en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de grotten gebruikt als schuilkelders. Als je de heuvel beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de stad, de Mourne Mountains en de Schotse kust in de verte.

The Dirty Onion

Foto met dank aan The Dirty Onion | Mooistestedentrips.nl

Ierland en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat is in Belfast niet anders. In veel pubs wordt ’s avonds nog spontaan muziek gemaakt en je hoeft niet lang te zoeken om te kunnen genieten van traditionele Ierse muziek in de pub. Wil je echter zelf ook meedoen? Dat kan. Op dinsdagen kun je bij The Dirty Onion, een gezellige traditionele pub in het Cathedral Quarter, gratis leren hoe je de Ierse handtrommel de Bodhrán leert bespelen. Er wordt enthousiast gespeeld en als je geen natuurtalent blijkt te zijn, is dat niet zo erg.

Afternoon tea in Belfast

Afternoon tea Belfast | Mooistestedentrips.nl

Hoe je het ook wendt of keert, Noord-Ierland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk en dat betekent dat je ook hier prima afternoon tea kunt bestellen. Superleuk om te doen in Belfast tijdens je stedentrip. Als je, net als ik, in het Titanic Hotel logeert, kun je daar meteen een afternoon tea reserveren. Ontzettend lekker en geserveerd in één van de mooie vertrekken van het hotel. Andere plekken om in Belfast een heel fijne afternoon te bestellen zijn Europa Hotel en Grand Central Hotel.

The Crown

Foto met dank aan The Crown | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Belfast: even naar de oudste pub van de de stad, The Crown. Het is tevens één van de mooiste pubs in Belfast, gebouwd in 1826 en opgesierd met zuilen, houten lambrisering, gaslampen, brokaat en glas in lood. Zelfs het mozaïek bij de ingang is prachtig. Wees er vroeg bij, dan kun je nog een ‘snug’ bemachtigen, een privézitje waarin je in vroeger tijden wat kon drinken, zonder dat iemand het zag.

Street art in Belfast

Bezienswaardigheden Belfast, street art Cathedral Quarter | Mooistestedentrips.nl

Belfast, street art in Belfast | Mooistestedentrips.nl

In de wijken die vroeger bekend stonden vanwege The Troubles kun je tientallen werken zien, die ooit als propaganda dienden, voor loyalisten of republikeinen. Grote werken waarop martelaren staan afgebeeld of historische figuren worden verheerlijkt, zie je bijna wel op elke straathoek. Maar sinds een jaar of 10 zijn er ook ‘peace walls’ bijgekomen, street art in Belfast die tot verzoening moet leiden. In het centrum van Belfast zie je juist weer veel street art die ‘puur voor de kunst’ is gemaakt, zonder politieke lading. Op deze kaart kun je in ieder geval al heel veel werken vinden.

The Ulster Museum

Foto met dank aan The Ulster Museum | Mooistestedentrips.nl

Aan goede musea in Belfast geen gebrek en The Ulster Museum is wat mij betreft één van de bezienswaardigheden die je echt moet zien. Het museum is een verzameling van bijzondere historische vondsten, historische gebruiksvoorwerpen en een naslagwerk van de geschiedenis van Belfast. Je bent er met gemak een paar uur zoet. Bekijk bijvoorbeeld de Armada room met schatten uit een Spaans gezonken schip, een 2500 jaar oude mummie en Keltische vondsten. Maar ook de tentoonstelling over The Troubles is erg interessant.

Northern Ireland War Memorial

Foro met dank aan: Northern Ireland War Memorial | Mooistestedentrips.nl

Als je denkt aan de rol van Noord-Ierland in de Tweede Wereldoorlog denk je misschien ‘was die er dan’? Zeker wel, want wat nog weleens wordt vergeten is dat Belfast verschrikkelijk is geraakt tijdens de Blitz in 1941. Net als alle andere steden met belangrijke havens in het Verenigd Koninkrijk. Het Northern Ireland War Memorial in het Cathedral Quarter vertelt het verhaal van de Ulster Home Guard, de rol van de vrouwen in de oorlog en de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land. Rondom de belangrijke herdenkingsdagen zijn er altijd bijzondere tentoonstellingen en activiteiten.

Botanic Gardens

Belfast, Botanic Gardens | Mooistestedentrips.nl

Belfast, Botanic Gardens | Mooistestedentrips.nl

Na je bezoek aan The Ulster Museum wandel je zo de botanische tuinen van de stad in. In de lente en zomer staan er overal prachtige, weelderige bloemen. In de winter moet je beslist even naar het Palm House lopen. Een schitterende overdekte kas waar je niet alleen palmen, maar ook bijzondere exotische bloemen, planten en cactussen kunt zien.

Giant’s Causeway

Giant's Causeway Noord-Ierland | Mooistestedentrips.nl

Maak een mooie dagtrip vanuit Belfast en ontdek de kustlijn van Antrim met hoogtepunten als de Causeway Coast, Dunluve Castle en Whiterocks Beach. Maar het echte hoogtepunt is de Giant’s Causeway: zo’n 40.000 rechthoekige pilaren die zo de zee in lijken te lopen. Ze ontstonden een slordige zes miljoen jaar geleden tijdens een vulkaanuitbarsting. Maar de Ieren zouden de Ieren niet zijn als de Giant’s Causeway vol zit met legenden en verhalen. Je kunt de Giant’s Causeway heel gemakkelijk vanuit Belfast bezoeken.

Game of Thrones

Game of Thrones Noord-Ierland, Dark Hedges | Mooistestedentrips.nl

Je kunt tijdens een bezoek aan Belfast niet om Game of Thrones heen. De serie werd niet alleen in de Titanic Studios opgenomen, vlakbij waar de beroemde oceaanstomer werd gebouwd. Maar door heel Noord-Ierland kun je plekken bezoeken waar de serie werd gefilmd. Ga mee met een dagtrip en bezoek bijvoorbeeld de Dark Hedges, Caves of Cushendun en Carrrickfergus Castle.

Derry

Derry Noord-Ierland | Mooistestedentrips.nl

Goed, ik ben een enorme fan van Derry Girls, maar er zijn echt nog wel meer redenen om Derry te bezoeken vanuit Belfast. Derry is namelijk de tweede stad van Noord-Ierland en is een prachtige historische stad om te bezoeken. Het heeft een mooi centrum, daterend uit de 17de eeuw. Je kunt er genieten van goede musea, live muziek in één van de pubs of de Bogside murals bekijken. Tijdens een stadswandeling bekijk je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en leer je meer over de geschiedenis van de stad, zoals Bloody Sunday. Je kunt met de bus van Belfast naar Derry.

Belfast bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Belfast bezienswaardigheden: bekijk de leukste bezienswaardigheden in Belfast | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Belfast

  • Het is het hele jaar door leuk om de bezienswaardigheden in Belfast te bezoeken. Maar kerstmis is Belfast is extra leuk om mee te maken. De stad is supermooi aangekleed en je kunt de kerstmarkt bezoeken.
  • Bekijk de meest bijzondere street art in Befast.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Belfast.

Meer over Ierland

  • Natuurlijk kun je in Ierland niet om Dublin heen, één van de meest bruisende steden van Europa. Bekijk alle tips voor een stedentrip Dublin en bekijk alvast alle bezienswaardigheden in Dublin.
  • Heb je maar weinig tijd? Bekijk wat je allemaal tijdens een weekend Dublin kunt doen.
  • Juist een of meerdere dagen over? Maak dan één van de mooie dagtrips vanuit Dublin.
  • Het is ook leuk om het kleurrijke Galway aan de westkust van Ierland te bezoeken. Bekijk de tips.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer