Bezienswaardigheden Dublin: 19x doen in Dublin

door Esther

Tijdens een stedentrip Dublin kun je natuurlijk gewoon een paar dagen verdwalen in de verschillende pubs van Temple Bar, maar stiekem mis je dan best een hoop leuks. Dublin is namelijk een zeer diverse, bruisende en culturele stad met een heel interessante geschiedenis. Daar wil je wat van meepakken. Daarom zet ik de leukste bezienswaardigheden in Dublin voor je op een rijtje.

Bezienswaardigheden Dublin: de voorbereidingen

  • Natuurlijk plan je eerste je stedentrip Dublin. Vliegen naar Dublin is in ieder geval gemakkelijk en helemaal niet duur. Je kunt al goedkoop naar de Ierse hoofdstad vliegen met bijvoorbeeld Ryanair of Aerlingus. Vergelijk vliegtickets Dublin en bekijk wat voor jou het voordeligst is.
  • Als je op zoek bent naar een leuk hotel in Dublin, dan kan ik je het Maldron Hotel Smithfield van harte aanbevelen.
  • Heb je geen zin om eindeloos te vergelijken? Een kant-en-klare stedentrip Dublin kan nog weleens goedkoper uitpakken dan alles zelf regelen. Er is vaak wel een goede aanbieding te vinden.
  • Wil je veel bezienswaardigheden in Dublin bekijken? Ga dan niet op pad zonder The Dublin Pass. Met deze kortingskaart maak je gratis gebruik van al het openbaar vervoer in de stad en kun je gratis of met korting naar de meeste bezienswaardigheden in Dublin.
  • Heb je maar weinig tijd en wil je toch veel bezienswaardigheden in Dublin bekijken? Dan is deze fietstour langs de belangrijkste highlights van de stad echt een aanrader.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Dublin.

Bezienswaardigheden Dublin

Trinity College en The book of kells

Trinity College en The Book of Kells | Mooistestedentrips.nl

De 16de-eeuwse, oudste universiteit van Dublin ligt aan de rand van het centrum en je kunt de campus heel gemakkelijk bezoeken. Het is fijn om over de historische paden, langs de verschillende faculteiten te wandelen. Hoogtepunt is The Old Library, misschien wel de mooiste die ik ooit zag. Met daarin een keur aan bijzondere manuscripten, zoals The Origin of Species van Charles Darwin. Maar wat je echt niet mag missen is The Book of Kells, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Dublin. Het boek is een deel van de bijbel dat in de 9de eeuw door monniken is gemaakt. De tekeningen zijn heel bijzonder, verfijnd en soms zelfs ingekleurd met halfedelstenen.

National Museum of Ireland

National Museum of Ireland | Mooistestedentrips.nl

Ierland ken een zeer roerige geschiedenis die van Kelten naar Vikingen via de Engelsen naar onafhankelijkheid ging. Met daar tussenin nogal wat trammelant. Het National Museum of Ireland, gevestigd in oude legerbarakken, laat het allemaal prachtig zien in drie fraaie tentoonstellingen. Als je de wat meer recente geschiedenis wat beter wilt begrijpen, mag je de exhibitie ‘Proclaiming of a Republic’ niet missen en de sieradencollectie is ook heel mooi. Daarnaast is het leuk om de steeds wisselende met de hand gekozen ‘Currator’s Choice’ te bewonderen.

Dublin Castle

Bezienswaardigheden Dublin: Dublin Castle | Mooistestedentrips.nl

Dublin Castle is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Dublin. Het kasteel werd aan het begin van de 13de eeuw gebouwd, al is het gebouw dat er nu staat veel nieuwer. Belangrijker feit is dat dit de plek is van waar de Engelsen 700 jaar over de Ieren regeerden. Het gebouw speelt ook een belangrijke rol in de Paasopstand van 1916. Sinds 1936 is het de plek waar alle Ierse presidenten worden geïnaugureerd. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis van het gebouw en zie je de mooiste zalen van dichtbij. Loop na de rondleiding ook vooral de fraaie tuinen even in.

National Gallery

National Gallery | Mooistestedentrips.nl

De meeste bezoekers komen naar de National Gallery vanwege de Caravaggio en werken van Yeats. Maar de vier vleugels van het museum bieden nog zo veel meer schone kunst. Je vindt er bijvoorbeeld ook werken van Rembrandt, de Spaanse collectie herbergt werken van El Greco, Goya en Picasso. Sla ook de Millennium Wing niet over met een mooie kleine collectie Ierse kunst uit de laatste eeuw.

Archeological Museum

Als je Dublin van Edward Rutherfurd hebt gelezen (en waarom ook niet), weet je dat Ierland duizenden jaren oud is en een heel bijzondere geschiedenis heeft. Mystiek en rijk. In het Archeological Museum bied je een prachtig kijkje in lang vervlogen tijden. Er ligt metaalwerk van de Kelten, je kunt er mummy’s uit de IJzertijd bekijken en gouden sieraden uit de 8ste eeuw bewonderen. Op de eerste verdieping is de tentoonstelling over de Vikingen heel interessant.

Christchurch catedral

Christchurch catedral, bezienswaardigheden Dublin | Mooistestedentrips.nl

Ooit stond op de plek van Christchurch cathedral een kerk van Vikingen, maar later werd er een Christelijke kerk in Romaanse en Gotische stijl overheen gebouwd. Maar de bijzondere geschiedenis trekt al eeuwenlang bezoekers naar de kerk. Sterker nog, vanaf de 15de eeuw is dit al een trekpleister. En terecht, het is een prachtige kerk waarvan ik vooral de crypte erg mooi vond.

St. Patricks Cathedral

Bezienswaardigheden Dublin: St. Patrick's Cathedral | Mooistestedentrips.nl

St. Patricks Cathedral is de grootste kerk van Ierland en is schitterend gelegen. De openbare tuinen rondom de kerk zijn eigenlijk minstens zo mooi als de kathedraal zelf. De kerk is gebouwd op de plaats waar St. Patrick, de monnik die het Christendom naar Ierland bracht, in de 5de eeuw vele Ieren doopte. Aan het begin van de vorige eeuw werd zelfs een bron onder de kerk ontdekt met daarop een steen met een Keltisch kruis. Deze steen kun je bekijken in de kerk. In de 19de eeuw betaalde de familie Guinness voor de complete renovatie van de kerk, omdat de kathedraal destijds zo goed als op omvallen stond. Eén graf moet je in de kerk in ieder geval even gaan bekijken, dat van Jonathan Swift, de schrijver van Gulliver’s Travels.

Kilmainham Gaol

Bezienswaardigheden Dublin: Kilmainham Gaol | Mooistestedentrips.nl

Een bezoek aan Kilmainham Gaol mag je niet missen tijdens je bezoek aan Dublin. Het is de grootste leegstaande gevangenis in Europa en vertelt het huiveringwekkende verhaal van de weg naar Ierse onafhankelijkheid. Na de bouw van de gevangenis aan het einde van de 18de eeuw hadden de Engelse overheersers er niet zo’n moeite mee om mannen, vrouwen en zelfs kleine kinderen voor minimale vergrijpen in de gevangenis te gooien. De jongste gevangene was pas 7 jaar oud. De cellen waren overbevolkt en de gevangenen werden vreselijk behandeld. Maar Kilmainham Gaol is vooral bekend als plek waar de leiders van de Paasopstand in 1916 werden opgesloten en gefusilleerd. Tijdens de rondleiding lopen de rillingen over je rug.

Little museum of Dublin

Little Museum of Dublin | Mooistestedentrips.nl

Het het mooiste park van Dublin, St. Stephen’s Green, vind je het Little Museum of Dublin. Het herbergt een bonte verzameling snuisterijen die allemaal door Dubliners zijn geschonken. Je maakt in dit museum een heel persoonlijke reis door de laatste honderd jaar in Dublin, langs foto’s, kunst, brieven en reclames. De tweede verdieping staat helemaal in het teken van U2, de bekendste rockband uit de stad.

Temple Bar Food Market

Temple Bar Food Market | Mooistestedentrips.nl

Temple Bar mag je natuurlijk niet missen tijdens een stedentrip Dublin, het is één van de meest bekende wijken van de stad. Vooral vanwege de zo typisch Ierse pubs. Maar Temple Bar heeft nog zo veel meer te bieden. Er zijn leuke musea, galeries, restaurants en de Temple Bar Food Market. Een superleuke plek om naartoe te gaan tijdens een weekend Dublin, want je kunt er elke zaterdag terecht op Meeting House Square. Je kunt er boodschappen doen, maar ook de lekkerste Ierse hapjes kopen. Ik zou vooral een paar fijne oesters proeven.

Brouwerijen en destilleerderijen

Guinness Storehouse

Guinness Storehouse | Mooistestedentrips.nl

Het Guinness Storehouse is echt één van de leukste bezienswaardigheden in Dublin en je mag het wat mij betreft echt niet missen. De brouwerij van het beroemde donkere bier hier ooit een enorm deel van de bevolking van Dublin aan het werk. En Guinness is in de stad dan ook veel meer dan alleen een biermerk. Het is een instituut. Over zeven verdiepingen kom je alles te weten over het brouwproces van Guinness en zie je prachtige historische plaatjes en de zo beroemde vintage reclameposters. Helemaal bovenin vind je de Gravity Bar waar een pint Guinness en een schitterend uitzicht op Dublin op je wacht.

Porterhouse Brewery

Porterhouse Brewery was de eerste brewpub in de gezellige wijk Temple Bar en als je gewoon even wat anders wilt dan Guinnes, dan is dit echt een welkome afleiding. Het bier wordt inmiddels ergens anders gebrouwen, maar je kunt hier nog steeds terecht voor bierproeverijen van het eigen bier, maar ook van andere kleine Ierse brouwerijen.

Jameson Distillery

Bezienswaardigheden Dublin: Jameson Distillery | Mooistestedentrips.nl

Jameson is waarschijnlijk het meest bekende merk Ierse whiskey en de oude destilleerderij aan Bow street is daarom ook één van de leukste bezienswaardigheden in Dublin. Hoewel de whiskey hier niet meer wordt gemaakt, is het toch leuk om de Jameson Distillery te bezoeken. Je krijgt een bijzonder kijkje in de geschiedenis van het merk en het destilleerproces. En een glaasje Jameson naar afloop hoort er natuurlijk bij.

Pearse Lyons Distillery

Foto met dank aan de Pearse Lyons Distillery | Mooistestedentrips.nl

De Pearse Lyons Distillery is waarschijnlijk de mooiste in Dublin. Hij is gevestigd in een compleet opgeknapte kerk, waarvan zelfs de glas in lood ramen in whiskey stijl zijn aangepast. Tijdens een rondleiding, neem je ook een kijkje op het aangrenzende kerkhof. Zo sla je twee bezienswaardigheden in Dublin in één klap. En natuurlijk hoort een proeverij naar afloop erbij.

Teeling Distillery

Teeling Distillery | Mooistestedentrips.nl

Ooit was Ierse whiskey het meest populaire drankje ter wereld. Totdat de Schotten een manier vonden om het sneller te produceren. Dat, in combinatie met de drooglegging in de Verenigde Staten, zorgde ervoor dat veel destilleerderijen in Ierland over de kop gingen. In de jaren ’90 nam de interesse in Ierse whiskey weer toe en in 2015 opende Teelings Distillery de deuren. Je kunt mee met drie verschillende rondleidingen door de destilleerderij en daarbij drie whiskey’s proeven.

Irish Whiskey Museum

Bezienswaardigheden Dublin: Irish Whiskey Museum | Mooistestedentrips.nl

Houd jij wel van whiskey of zou je er meer van willen weten? Dan is het Irish Whiskey Museum het museum om in Dublin te bezoeken. Je leert er alles over het productieproces van Ierse whisky en de geschiedenis van de drank. Tijdens één van de twee uitgebreide proeverijen leer je de verschillende ingrediënten van elkaar te onderscheiden en daarna kun jij verschillende soorten whiskey uit elkaar houden.

Gratis bezienswaardigheden Dublin

Chester Beatty Library

Chester Beatty Library | Mooistestedentrips.nl

Aan de tuinen van Dublin Castle vind je Chester Beatty Library. Eén van de mooiste gratis bezienswaardigheden in Dublin. Deze bibliotheek is tevens een museum en huist de zeer indrukwekkende verzameling van de Amerikaanse industrieel Chester Beatty. Na zijn dood liet hij meer dan twintigduizend unieke boeken, manuscripten, schilderijen, kunstobjecten en historische kunstschatten na aan de republiek Ierland. Een bezoek aan het museum is als een reis door lang vervlogen tijden en werelden.

Phoenix Park

Bezienswaardigheden Dublin: Phoenix Park | Mooistestedentrips.nl

Het Phoenix Park is het grootste park in Europa dat in een stad ligt. Je kunt er de hele dag wel wandelen. Maar leuker is het om een fiets te huren en het park te verkennen. Grote kans dat je nog een grote roedel herten spot.

Street art in Dublin

Street art in Dublin, Love Lane Temple Bar | Mooistestedentrips.nl

Naar street art hoef je in Dublin eigenlijk niet heel lang te zoeken. Als je door de straten van Temple Bar dwaalt zie je eigenlijk al genoeg gave murals en kunstprojecten. Het bekendste is Love Lane, ofwel: Crampton Court, tussen Dame Street en Essex Street waar zowel de muren als de straat een kunstproject is. Neem even de tijd om alle tegeltjes te bekijken. Aan de andere kant van de rivier de Liffey kun je veel mooie murals zien in de wijk Smithfield, vooral op en rond Smithfield square.

Lees meer over Dublin en Ierland

  • Wil je weten wat je allemaal in een paar dagen kunt doen? Bekijk mijn leukste tips voor een weekend Dublin.
  • Heb je een paar dagen extra? Bezoek dan het schitterende Glendalough en de Wicklow Mountains. Bekijk vijf leuke dagtrips vanuit Dublin.
  • Ierland nog net even wat beter leren kennen? Dan kan ik je de westkust ook van harte aanraden, bijvoorbeeld Galway en de Cliffs of Moher.
  • Dublin is helemaal niet ver van Noord-Ierland. Dus combineer je stedentrip Dublin gerust met een stedentrip Belfast. Belfast is een verrassend bruisende en moderne stad, maar wel met een bijzonder verleden. Het ontdekken waard. Bekijk alvast alle bezienswaardigheden in Belfast en street art in Belfast.

Bezienswaardigheden Dublin
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Dublin: ontdek de leukste bezienswaardigheden in Dublin | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer