Doen in Edinburgh: 18 bezienswaardigheden

door Esther

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Edinburgh? De stad werkt als een magneet op geschiedenisfanaten en cultuurliefhebbers. Er zijn genoeg kastelen, paleizen, musea en andere bekende bezienswaardigheden in Edinburgh om je een paar dagen zoet de kunnen houden. Sla deze bezienswaardigheden Edinburgh niet over.

Doen in Edinburgh: plan je stedentrip

Doen in Edinburgh: de leukste bezienswaardigheden in Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Edinburgh: de voorbereidingen

  • Heb je weinig tijd tijdens je stedentrip, maar wil je toch een heleboel bezienswaardigheden in Edinburgh zien? Dan is de Hop on hop off bus een aanrader.
  • Wil je niet te veel lopen tijdens je stedentrip? Ontdek de stad dan met een huurfiets. Dit is niet heel duur en zo kun je ook de bezienswaardigheden in Edinburgh zien die wat verder uit het centrum liggen.
  • Voorpret? Of gewoon een goede gids vol leuke tips mee op stedentrip? De ANWB Extra Edinburgh is een aanrader. Hij is ook als e-book verkrijgbaar.

Bezienswaardigheden Edinburgh

Edinburgh Castle

Doen in Edinburgh: bezoek Edinburgh Castle | Mooistestedentrips.nl

Edinburgh Castle waakt vanaf een heuvel over het centrum van de stad. Het kasteel speelt een centrale rol in de geschiedenis van de Schotse hoofdstad. In de 11de eeuw trokken de eerste koningen erin en vervolgens was het eeuwenlang een belangrijk militair bolwerk voor de stad en regio. Bij de ingang zie je standbeelden van Schotse historische helden Robert the Bruce en William Wallace. Als je door de poorten van het kasteel wandelt, kom je langs de kanonnen, waarvan er één nog dagelijks om één uur ’s middags wordt afgevuurd. Bovenop de heuvel vind je het oudste gebouw van Edinburgh, St Margaret’s Chapel. Rond Crown Square staan de meeste gebouwen die het kasteel vormen, waarvan the Royal Palace en Scottish National War Memorial de belangrijkste zijn. Vanaf Edinburgh Castle heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Palace of Holyroodhouse

Bezienswaardigheden Edinburgh: Palace of Holyroodhouse | Mooistestedentrips.nl

Om nog maar even in koninklijke sferen te blijven: een bezoekje aan Palace of Holyroodhouse mag je tijdens je stedentrip Edinburgh toch ook niet missen. Het is, tot op de dag van vandaag, het koninklijk paleis in Schotland van de Engelse koninklijke familie, maar was oorspronkelijk van de bekende koningin Mary, Queen of Scots. Haar oude slaapvertrek is dan ook één van de hoogtepunten van je bezoek aan het paleis. Tijdens je bezoek zie je ook de huidige koninklijke vertrekken en een interessante collectie portretten. Check van te voren de website van het paleis: als de koninklijke familie er verblijft, is het gesloten.

Royal Mile

Bezienswaardigheden Edinburgh: Royal Mile | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden in Edinburgh is de Royal Mile. Het is de historische hoofdstraat van de stad en loopt van Edinburgh Castle naar Holyroodhouse Palace en samen met de, eveneens mooie, zijstraten vormen ze het oude hart van de stad. De naam dankt de straat aan het feit dat vorsten vroeger deze route namen van het ene naar het andere paleis.

Camera Obscura

Bezienswaardigheden Edinburgh: Camera Obscura | Mooistestedentrips.nl

Na je bezoek aan Edinburgh Castle kun je op de beroemde Royal Mile de Camera Obscura induiken. Het is de oudste toeristenstrekpleister van Edinburgh en stamt uit Victoriaanse tijden. Je wandelt door een doolhof met lachspiegels, een droomtunnel en kunt onderweg hologrammen bekijken. Bovenin kun je daadwerkelijk door een camera obscura loeren en van de mooiste uitzichten over Edinburgh genieten.

The Real Mary King’s Close

Foto met dank aan The Real Mary King’s Close | Mooistestedentrips.nl

Als je wil weten hoe het leven in Edinburgh er in de 16de en 17de eeuw uit zag moet je ondergronds. De 18de-eeuwse stad werd namelijk bruut en zonder pardon over de oude stad heen gebouwd. De straatjes die samen Mary King’s Close vormen, zijn nog bewaard gebleven en nog te bezoeken. De kruip-door-sluip-door ruimtes en steegjes geven een goed beeld van het, niet altijd even gezonde, leven in het vroeger Edinburgh. Maar nog belangrijker, de rondleiding door een gids in 17de-eeuwse klederdracht is hilarisch en is doorspekt met spookverhalen en lokale legendes. Van te voren reserveren is echt noodzakelijk.

Saint Giles’ Cathedral

Bezienswaardigheden Edinburgh: Saint Giles’ Cathedral | Mooistestedentrips.nl

Voor een bezoek aan St. Giles’ Cathedral kun je ook gewoon op The Royal Mile blijven. De gotische torenspitsen van de kathedraal, die zijn naam dankt aan de beschermheilige van de kreupelen en de bedelaars, zijn bepalend voor de skyline van Edinburgh en het interieur, van de kerk is wat mij betreft al minstens zo indrukwekkend. De glas in lood ramen zijn prachtig. Bezoek ook de Thistle chapel met daarin de dracht van 16 ridders. Er is trouwens ook een engel die doedelzak speelt, benieuwd of je hem kunt vinden.

Princes Street Gardens

Doen in Edinburgh: bezoek Princes Street Gardens | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh en nog helemaal gratis ook. De Princes Street Gardens. Ze liggen in een drooggelegd Loch. Het is heerlijk om door dit park te wandelen of er lekker te luieren als het lekker weer is. Ga vooral even kijken naar de Floral Clock, een werkende klok uit het begin van de vorige eeuw die elk jaar nieuwe bloemen en een nieuw uiterlijk krijgt.

The Scotch Whisky Experience

Doen in Edinburgh, foto met dank aan The Scotch Whisky Experience | Mooistestedentrips.nl

Ik zal het maar heel eerlijk zeggen: ik lust geen Whisky. En ook geen Schotse Whisky. Ook al heb ik het in The Scotch Whisky Experience nog zo hard geprobeerd. Dat gezegd hebbende vond ik The Scotch Whisky Experience wel een van de leukste bezienswaardigheden in Edinburgh. Je begint het bezoek meteen goed, met een glas Whisky en leert vervolgens hoe je het het beste kunt drinken, waar je op moet letten, wat de verschillen zijn tussen whisky’s uit verschillende Schotse regio’s en hoe het gemaakt wordt. En niet onbelangrijk: wat Schotse whiksy’s nu anders maakt dan alle andere whisky’s.

Doen in Edinburgh: fietsen

Fietsen in Edinburgh, ontdek Edinburgh op de fiets | Mooistestedentrips.nl

Het is ontzettend leuk om Edinburgh op de fiets te ontdekken. Je rijdt samen met een gids in een uur of drie langs de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh. Je komt langs de bekendste paleizen en historische gebouwen en komt alles te weten over hun (vaak) roerige geschiedenis. Maar je brengt ook gewoon een bezoekje aan de oudste pub van de stad. Wil je alle vrijheid en ook de bezienswaardigheden buiten het centrum bekijken? Pak dan een huurfiets mee.

National Museum of Scotland

Bezienswaardigheden Edinburgh: National Museum of Scotland | Mooistestedentrips.nl

Het National Museum of Scotland bestaat uit twee gebouwen: een historisch uit de Victoriaanse tijd en een redelijk nieuw zandkleurig gebouw uit het einde van de jaren ’90. Wandel je naar binnen, dan sta je echt even te kijken van de grote open ruimtes en de mooie opzet van de tentoonstellingen. Schotland heeft een ontzettend interessante geschiedenis en die komt in het museum echt tot leven. Ook mooi: je kunt gratis naar binnen. Alleen voor tijdelijke tentoonstellingen hoef je te betalen.

Scottish National Gallery of Modern Art

Bezienswaardigheden Edinburgh: Scottish National Gallery of Modern Art | Mooistestedentrips.nl

Als je, na al die geschiedenis, wel even toe bent aan iets moderns, dan is de Scottish National Gallery of Modern Art perfect. Grappig genoeg is dit moderne museum wel weer gevestigd is twee prachtige, historische, neoklassieke gebouwen. Er zijn eigenlijk twee vaste collecties. De eerste bestaat uit Schotse (pos) impressionisten. Vooral de werken van Leslie Hunter zijn bijzonder. Hij kreeg het voor elkaar om Schotland eruit te laten zien als de Provence. Daarnaast is er nog een vaste collectie met 20ste-eeuwse werken, zoals die van Matisse, Mir’s, Magritte, Mondriaan en Picasso. Al is er ook veel ruimte voor Schotse schilders.

Doen in Edinburgh: wandel Arthur’s Seat op

Bezienswaardigheden Edinburgh: Arthur's Seat | Mooistestedentrips.nl

Een frisse neus halen doe je in Edinburgh door Arthur’s Seat op te wandelen. Dit is één van de leukste gratis bezienswaardigheden in Edinburgh. De rotsige heuvel is 250 meter hoog en kun je vanaf veel plekken in de stad zien liggen. Je kunt in ongeveer drie kwartier naar de tops wandelen (op je gemakje) en boven word je getrakteerd op een gigantisch mooi uitzicht. Als je naar het noordwesten kijkt, zie je zelfs de highlands liggen.

Calton Hill

Bezienswaardigheden Edinburgh: Calton Hill | Mooistestedentrips.nl

Als je geen zin hebt om enorm te klauteren, dan is Calton Hill een goed alternatief voor Arthur’s Seat. Calton is een stuk korter en minder steil, maar op de top heb je dan weer wel een mooi uitzicht over de stad. Veel bezoekers vergelijken Calton Hill met de Akropolis in Athene. Dat is misschien een beetje overdreven, maar vanwege de statige monumenten is het wel te begrijpen. The City Observatory is het grootste gebouw op de heuvel en wat ooit de sterrenwacht was, is nu een museum voor moderne kunst. De grote telescoop uit 1831 is nog wel te zien. Als je nog een beetje in de Britse geschiedenis wilt duiken, kun je het Nelson Monument bezoeken. Je leert er alles over de slag om Trafalgar, maar stiekem is het uitzicht vanaf de top van het monument gewoon het leukst.

Royal Botanic Gardens

Bezienswaardigheden Edinburgh: Royal Botanic Gardens | Mooistestedentrips.nl

Zo’n anderhalve kilometer buiten het centrum vind je de botanische tuinen van Edinburgh en deze zijn echt het bezoeken waard. Op bijna 30 hectare vind je de mooiste tuinen, zoals een Chinese tuin, een rotstuin en bijzondere Redwood bomen. Daarnaast is er een groot palmenhuis, met bijzondere exotische planten en palmen, waarvan de oudste 200 jaar oud is. De botanische tuinen zijn gratis te bezoeken.

Dymanic Earth

Bezienswaardigheden Edinburgh: Dymanic Earth | Mooistestedentrips.nl

Dit leuke natuurhistorische musea is gelegen is een schitterend gebouw en ligt vlakbij Holyrood Palace. In Dymanic Earth reis je door de geschiedenis, vanaf het prille begin tot nu. Daarbij kom je meer te weten over de geologie van de aarde, de oerknal, de impact van vulkanen en gletsjers en de rol van de oceanen. Het museum is leuk en interactief, met bijzonder mooie hologrammen. Daarnaast zijn er verschillende shows, bijvoorbeeld over buitenaards leven en astronomie.

Royal Yacht Britannia

Foto met dank aan Royal Yacht Britannia | Mooistestedentrips.nl

Royal Yacht Britannia was zo’n 40 jaar het drijvende vakantieverblijf van de Engelse koninklijke familie en haar aanlegplaats in Leith is meteen een goed excuus om deze wijk in Edinburgh wat beter te leren kennen. Bij je bezoek aan Royal Yacht Britannia krijg je een audioguide mee en zie je hoe de royals op deze flinke schuit leefden en kun je genieten van de heerlijke vintage jaren ’50 inrichting. Daarnaast kom je te weten hoe het leven op de boot reilde en zeilde, met zo’n 45 man bemanning aan boord. 

Leith

Bezienswaardigheden Edinburgh: Leith | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch de Royal Yacht Britannia hebt bezocht, kun je meteen de wijk Leith bezoeken, waard het yacht ligt. Dit is een ontzettend leuke wijk in het noorden van Edinburgh en is één van de coolste wijken in Groot-Brittannië. In de 18de eeuw was Leith de grootste en drukste handelshaven van Schotland en enorme zeilschepen legden er aan om bijvoorbeeld wol, wijn en specerijen in en uit te voeren. Hoewel dat lang geleden is, heeft Leith wel zijn eigen karakter behouden. Het is bu een trendy wijk, maar heeft nog wel de industriële sfeer van weleer. Je vindt hier de leukste restaurants van Edinburgh en The Pitt, een superleuke food market.

Dean Village

Bezienswaardigheden Edinburgh: Dean Village | Mooistestedentrips.nl

Je lijkt mijlenver verwijderd van het centrum van de stad, als je Dean Village bezoekt. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh. Dean Village, wat ook wel The Water of Leith Village wordt genoemd, is het niet eens echt een dorpje, maar de woonwijk is zo afgezonderd van de stad en ziet er zo knus uit, dat het zeker dorps aandoet. Dwaal door de smalle straatjes en geniet van de historische gebouwen, als je het riviertje volgt, kom je weer in de stad.

18x Wat te doen in Edinburgh
Bewaar op Pinterest!

Doen in Edinburgh: de leukste bezienswaardigheden in Edinburgh | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Edinburgh > 18x doen in Edinburgh

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer