Bezienswaardigheden Athene: 22x leuke dingen doen

door Esther

De Akropolis, het Nationaal Archeologisch Museum en de Antieke Agora zijn natuurlijk de bekende bezienswaardigheden in Athene. Maar wie het fijn vindt om een beetje te verdwalen (en dat is niet eens zo moeilijk) komt al snel in bijzondere buurten terecht, waar je tussen de locals zit en de mooiste street art spot. Bekijk de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Athene.

Plan een stedentrip Athene

Athene bezienswaardigheden. Wat te doen in Athene? Ontdek de leukste bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden. Wat te doen in Athene? Ontdek de leukste bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden: de voorbereidingen

 • Het openbaar vervoer van Athene werkt prima. Er zijn drie metrolijnen en ook reizen met de bus gaat er goed. Als je een Ath.ena Card koopt, zet je er zo veel geld op als je nodig hebt en reis je in al het openbaar vervoer in de stad. Handig als je veel leuke bezienswaardigheden in Athene wilt zien
 • Heb je een weekendje Athene gepland, maar wil je toch de belangrijkste bezienswaardigheden in Athene zien? Dan is de Hop on hop off bus helemaal niet zo’n slecht idee. Je kunt kiezen uit drie verschillende lijnen (allemaal met een andere kleur), waardoor je in een mum van tijd de belangrijkste bezienswaardigheden in Athene ziet.
 • Ik vond deze combi-kaart een aanrader. De kaart is 5 dagen geldig en je kunt ermee naar de 7 bekendste bezienswaardigheden in Athene: Akropolis, de Oude Agora, de Romeinse Agora, de Tempel van Zeus, de School van Aristoteles, de Bibliotheek van Hadrianus en de Oude Begraafplaats van Kerameikos.
 • Wil je graag een reisgids meenemen? Ik raad de Time to Momo Athene aan. De reisgids laat je door verschillende wandelingen kennismaken met verschillende bekende en onbekende buurten en bezienswaardigheden in Athene.

Athene bezienswaardigheden

Akropolis

Athene bezienswaardigheden: Akropolis | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden: Erechtheion | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden: Akropolis | Mooistestedentrips.nl

Om meteen maar met de meest bekende highlight van Athene in huis te vallen: de Akropolis. Ga vroeg op pad, zodat je de grote massa’s mist en neem de oostelijke ingang. Je loopt dan via een kronkelig pad naar boven en ziet dan vanzelf het Parthenon, de Erechtheion en Tempel van Athena Nike al liggen. En het is allemaal net zo indrukwekkend als het klinkt. Neem je tijd om over het terrein te wandelen en de historische pracht in je op te nemen. Mocht je het allemaal nogal indrukwekkend vinden (en dat is het ook), dan is een rondleiding echt de moeite waard.

 • Parthenon
  Het Parthenon is niet alleen één van de meest bekende bezienswaardigheden in Athene, maar ook ter wereld. Het  werd in de 5de eeuw voor Christus gebouwd, is helemaal opgetrokken uit marmer (op het houten plafond na) én is het symbool van democratie.
 • Erechtheion
  Wat het Erechtheion zo beroemd maakt zijn de vrouwfiguren aan de voorzijde. De originele dames staat schitterend in het Nieuwe Akropolis Museum. Het Erechtheion werd gebouwd als tempel om de mythische koning van Athene te eren.
 • Propylaea
  De Propylaea is de entree van de Akropolis, en wat voor één. Voor de oude Grieken was het een heilige plek, maar later is het voor de christenen een kerk geweest en de Ottomanen gebruikten Propylaea als garnizoen.
 • Tempel van Athena Nike
  De Tempel van Athena Nike beschermde ooit de ingang van de Akropolis: helemaal vierkant, met ionische zuilen rondom. De originele reliëfs van de tempel zijn te zien in het Akroplis Museum.

Odeon van Herodes Atticus

Athene bezienswaardigheden: Odeon van Herodes Atticus | Mooistestedentrips.nl

Als je de oostelijke ingang naar de Akropolis neemt, wandel je door een fraai park en kom je ook langs het enorme amfitheater, de Odeon van Herodes Atticus, één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Athene. Deze rijke Romein liet het theater bouwen ter nagedachtenis van zijn vrouw Regilla. Het amfitheater werd halverwege de 19de eeuw blootgelegd. Er kunnen zo’n vijfduizend mensen zitten en het theater wordt regelmatig gebruikt voor concerten en dansvoorstellingen.

Akropolis Museum

Athene bezienswaardigheden: Akropolis Museum | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Athene, Akropolis Museum | Mooistestedentrips.nl

Als je de oostelijke ingang naar de Akropolis hebt genomen, heb je het al zien liggen: het Akropolis Museum. Dit is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Athene en je mag het wat mij betreft echt niet missen. Hier kun je namelijk, van dichtbij, de gigantische collectie kunstschatten en beelden zien die in en om de Akropolis zijn gevonden. Je mond valt er echt bij open. de wonderschone kori van het Erechtheion moet je echt even bewonderen. En het uitzicht vanaf het museumcafé op de Akropolis mag er ook zijn.

Fietsen in Athene

Fietsen in Athene, Baja Bikes Athene (foto: Athens by bike tours) | Mooistestedentrips.nl

Heb je een weekendje Athene gepland of wil je de stad op een bijzondere manier ontdekken? Ga mee met een fietstocht langs de highlights van de stad. Je gaat met een Nederlandse gids op pad en in drie uur tijd zie je de leukste bezienswaardigheden in Athene en hoor je alles over de ontzettend interessante geschiedenis van deze eeuwenoude stad. Natuurlijk bekijk je de bijzondere archeologische highlights van Athene, maar je gaat ook koffie drinken in de bruisende en kleurrijke wijk Plaka.

Antieke Agora

Bezienswaardigheden Athene: Antieke Agora | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden: antieke Agora | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden: antieke Agora | Mooistestedentrips.nl

De antieke Agora was ooit het administratieve, sociale en commerciële hart van de stad, misschien was het zelfs wel het kloppende hart van het oude Griekenland. Socrates werkte hier aan zijn filosofieën en Sint Paulus verkondigde hier het christendom. Het terrein met archeologische opgravingen en overblijfselen is echt enorm en het is er vaak verrassend rustig. Een goede plek om eens op je gemak te ontdekken.

Romeinse Agora

Athene bezienswaardigheden: Romeinse Agora | Mooistestedentrips.nl

Aan de rand van de bruisende wijk Pláka vind je de Romeinse Agora. Zo’n honderd jaar voor onze jaartelling kwam Athene onder Romeinse overheersing en verhuisde het centrum van de stad naar deze plek. Wat nu nog rest is een indrukwekkende toren en funderingen van diverse bouwwerken uit die tijd.

De bibliotheek van Hadrianus

Athene bezienswaardigheden: bibliotheek van Hadrianus | Mooistestedentrips.nl

Net ten noorden van de Romeinse Agora vind je de overblijfselen van het grootste bouwwerk dat door de Romeinse keizer Hadrianus uit de grond werd gestampt, in de tweede eeuw na Christus. Het is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Athene. De Bibliotheek van Hadrianus werd gebouwd rondom een met 100 zuilen ommuurde binnenplaats, waar ook een bad in te vinden was. Er staat nu nog één gerenoveerde muur overeind en de kerk uit de 11de eeuw is ook een bezoekje waard.

Kerameikos

Bezienswaardigheden Athene: Kerameikos | Mooistestedentrips.nl

Zo’n 5000 jaar geleden vestigden pottenbakkers zich op deze plek, en daar is Kerameikos ook naar vernoemd. Deze archeologische overblijfselen ligt gewoon middenin het bedrijvige hart van Athene, je zou ze er bijna niet verwachten. De overblijfselen die je er ziet, zijn bijna 3000 jaar oud en in het museumpje zie je bijzondere terracotta figuren, vazen en sculpturen.

Plaka

Athene bezienswaardigheden: Plaka | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest bekende wijken in Athene en ook zeker de meest kleurrijke is Plaka. Ja, veel toeristen weten de wijk wel te vinden. Heel veel zelfs. En is dat terecht? Jazeker. Plaka heeft smalle straatjes, geflankeerd door pastelkleurige huisjes die je via trapjes kunt bereiken, omzoomd door prachtige bomen en struiken vol bloemen. De cafés hebben hun terrassen op de trapjes gebouwd en hoewel de prijzen er hoger liggen dan in andere wijken in Athene, moet je toch echt even bij één van deze cafés neerploffen. Mijn favoriet is Café Melina, waar het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat erg goed toeven is. Eén van de mooiste delen van Plaka is de buurt Anafiotika, die het dichts tegen de Akropolis ligt. De witgewassen huisjes met de gekleurde luiken lijken wel te zijn weggelopen van één van de Cycladen.

Varvakeios

Athene bezienswaardigheden: Varvakeios (overdekte markt Athene) | Mooistestedentrips.nl

Ik vind markten altijd leuk om te bezoeken en de oude centrale markt in Athene hoort wat mij betreft ook bij één van de leukste bezienswaardigheden in Athene. Neem de metro naar Omonia en loop dan richting de Akropolis. Je komt Varvakeios dan aan je linkerhand tegen. In de overdekte markt vind je vooral veel verse vis en vlees, maar je kunt er ook grote, fruit en heerlijke olijven kopen. In de omliggende straatjes vind je een heleboel geweldige authentieke winkeltjes, bijvoorbeeld met gedroogde kruiden, rieten manden, stoffen, wol en ijzerbeslag. Geweldig om te zien.

Monastiraki

Athene bezienswaardigheden: Monastiraki | Mooistestedentrips.nl

Of je er nu in de buurt logeert, of er een keer uit de metro komt: je komt tijdens je bezoek aan Athene geheid een keer in Monastiraki. Het centrale plein van deze buurt is erg druk, maar als je de straatjes induikt, kom je langs oude moskeeën, een Byzantijnse kerk en natuurlijk de vlooienmarkt. In de zijstraatjes vind je een keur aan bijzondere winkeltjes vol antiek en rariteiten, al komen er wel steeds meer toeristenwinkels bij. Aan de rand van Monastiraki vind je de antieke Agora, één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Athene. Eten doe je er wat mij betreft bij het stijlvolle en gezellige Kuzina.

Psyrri

Athene bezienswaardigheden: Psyrri (Iroon Plein) | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden: Psirri | Mooistestedentrips.nl

Psyrri (of ‘Psirri’) ligt grofweg tussen metrostation Monastiraki en Omonia ligt. Van oudsher een nogal rauwe en bedrijvige buurt en wat mij betreft één van de leukste bezienswaardigheden in Athene. Ik ben alleen al fan van de buurt vanwege het Iroon Plein, het bruisende hart. Of je nu ’s ochtends op het terras van Nancy’s Sweet Home gaat zitten voor een kop koffie en een overheerlijk stuk taart of ’s avonds een echt Grieks craftbiertje proeft bij Beertime, het is altijd gezellig op het plein. En je zit onder het prachtige kunstwerk van Vasmoukali, dat je zelfs vanaf te Akropolis kunt zien. Ook in de rest van Psyrri is een heleboel grensverleggende street art te zien.

Nationaal archeologisch museum

Foto met dank aan Nationaal archeologisch museum | Mooistestedentrips.nl

Ik ging met hooggespannen verwachtingen naar het Nationaal archeologisch museum, wat staat aangeschreven als misschien wel het beste archeologische museum ter wereld. Ik bedoel, 8000 m² met 11000 prehistorische en eeuwenoude historische items uit het oude Griekenland en Egypte. Dat leek me smullen. Hoogtepunt is het doodsmasker van Agamemnon en de grafschatten die eromheen werden gevonden, en de Egyptische collectie. Het museum is niet voor niets één van de meest belangrijke bezienswaardigheden in Athene, want collectie in zijn geheel is echt indrukwekkend.

Tempel van de Olympische Zeus

Athene bezienswaardigheden, Tempel van de Olympische Zeus | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Akropolis heb je deze tempel zonder twijfel al zien liggen: je kunt er niet omheen. In het oude Griekenland werden de goden vereerd in de Tempel van de Olympische Zeus. Zoals je aan het veld kan zien, was het complex ooit echt enorm. Er stonden maar liefst 104 zuilen, allemaal ter ere van de oppergod Zeus. Nu staan er nog 15 overeind, maar die zijn nog steeds erg indrukwekkend.

Panathinaiko stadion

Bezienswaardigheden Athene, Olympisch stadion Athene: Panathinaiko stadion | Mooistestedentrips.nl

Heb je je altijd al een beetje Usain Bolt willen voelen (of ben ik de enige die dat heeft?), dan moet je het Panathinaiko stadion bezoeken. De moderne Olympische Spelen vinden er hun oorsprong, want hier werden de eerste moderne spelen in 1896 georganiseerd. Maar, zoals je wel kunt zien, is het stadion al veel ouder. Het werd in de vierde eeuw voor Christus gebouwd. Vreemd genoeg lijkt het er nooit druk te zien. Op zich leuk, want dan kun je op je gemak op de tribunes zitten om alles in je op te nemen of een heroïsch rondje over de sintelbaan te rennen (ik hield het bij een 100 meter, want het was warm en ik was zes maanden zwanger).

Nationale tuin van Athene

Athene bezienswaardigheden, Nationale tuin van Athene | Mooistestedentrips.nl

Eén van de minder bekende bezienswaardigheden in Athene, maar wel een hele fijne plek om naartoe te gaan. De nationale tuin van Athene was ooit de koninklijke tuin en werd door koningin Amalia ontworpen. Het is een heel prettig park, dat niet al te gemanicuurd is en tussen alle vijvers met schildpadjes en mooie boompjes vind je fijne cafés waar je een kop koffie kunt drinken. Je kunt een bezoek aan het park goed combineren met een bezoek aan het Olympisch stadion en de Tempel van de Olympische Zeus.

Museum voor Cycladische kunst

Foto met dank aan Museum voor Cycladische kunst | Mooistestedentrips.nl

Het is één van de meest verrassende musea van de stad en daarmee ook één van de leukste bezienswaardigheden in Athene. Het Museum voor Cycladische kunst is een privécollectie van marmeren beeldjes, afkomstig van de Cycladen, uit 3000 tot 2000 voor Christus. Picasso en Modigliani waren heel erg geïnspireerd door deze beeldjes. Op de vierde verdieping is een interessante tentoonstelling over het dagelijks leven in het oude Griekenland. Het café is een fijne plek voor een kop koffie.

Filopappou heuvel

Onbekende bezienswaardigheden Athene, Filopappou heuvel | Mooistestedentrips.nl

Tijdens een stedentrip Athene beklim je zeker de Akropolis. Wil je de stad, de Akropolis en de omgeving wat rustiger bekijken, beklim dan de Filopappou heuvel (of Philopáppos heuvel). De met pijnbomen omringde paden zijn heerlijk rustig en je komt langs vele historische monumenten. Niet zo vreemd ook, want de heuvel werd al in prehistorische tijden bewoond. Je kunt het Monument van Filopappos zien dat in de 2de eeuw werd gebouwd, maar overblijfselen van de vestingwerken uit de 5de eeuw voor Christus staan ook nog overeind. Op de top is het uitzicht over de Akropolis, de stad en zee een regelrechte traktatie.

Street art in Athene

Street art Athene | Mooistestedentrips.nl

Street art Athene | Mooistestedentrips.nl

Street art Athene | Mooistestedentrips.nl

Street art Athene | Mooistestedentrips.nl

Street art Athene | Mooistestedentrips.nl

Athene is een echte street art stad. Je hoeft er niet eens heel goed naar te zoeken. Van Plaka en Monastiraki tot de Psyrri en Gazi, de stad is bezaaid met interessante street art. In de rauwe wijk Metaxourgeio vind je werken van bijvoorbeeld Sonke, INO en Borondo. Het werk van Sonke, wat door de simpele zwart-witte en lieflijke stijl goed te herkennen is, vind je eigenlijk wel in alle wijken in Athene, maar de bekendste mural van de artiest zie je in Plaka. Een andere bekende artiest is Alexandros Vasmoulakis, die de bekende mural aan het Iroon plein maakte. In Psirri vind je wat mij betreft de leukste street art in Athene. Via de street art cities app ontdek je een heleboel werken, maar je kunt ook met een artiest op pad, zodat je iets meer te weten komt over de artiesten en de achtergronden van verschillende kunstwerken.

Technopolis en Gazi

Onbekende bezienswaardigheden Athene, Technopolis en Gazi | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Cartone | Mooistestedentrips.nl

Op loopafstand van eeuwenoude opgravingen als Kerameikos vind je het oude gastterrein Technopolis en de omliggende wijk Gazi. Vanaf het einde van de 19de eeuw voorzagen de gasfabrieken op het terrein het grootste deel van Athene van energie, nu is het één van de meeste hippe plekken van de stad en vooral leuk om tot in de kleine uurtjes te genieten. Overdag kun je er naar het Industrial Gas Museum, wat een soort wandelroute is door het enorme complex van ovens en industriële gebouwen. En je spot een heleboel street art in de wijk. Rondom Technopolis vind je tientallen leuke bars, restaurants en nachtclubs waar het tot de kleine uurtjes gezellig is. Ik vond het zelf erg leuk bij Cartone, waar je goed kunt eten en op het terras van een drankje kunt genieten.

Piraeus

Bezienswaardigheden Athene: Piraeus | Mooistestedentrips.nl

Athene ligt niet ver van de kust en als je de tijd hebt is het leuk om een middagje naar Piraeus te gaan. Je ziet er eindeloze dokken boordevol boten, groot en klein. Piraeus is niet voor niets de grootste zeehaven van de Middellandse Zee. Maar een havenstad betekent ook: lekker vis eten, want er zijn ontzettend veel goede visrestaurants in Piraeus. En je kunt het Maritiem Museum bezoeken.

Eiland Aegina

Aegina, Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Aegina, Griekenland | Mooistestedentrips.nl

Neem de metro naar Piraeus en stap daar op de veerboot naar Aegina, binnen 40 minuten sta je op een heerlijk Grieks eiland. Er zijn genoeg bezienswaardigheden op Aegina om er een leuke dagtrip vanuit Athene van te maken. Bekijk de tempel van Aphaia, van zo’n 2500 jaar oud, het klooster van St. Nektarios en Plaeohora en het archeologisch museum. Als het lekker weer is, kun je je zwemspullen meenemen, want er zijn ook een paar heel fijne stranden op Aegina.

Athene bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Athene bezienswaardigheden. Wat te doen in Athene? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden. Wat te doen in Athene? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Athene bezienswaardigheden. Ontdek de leukste bekende en onbekende bezienswaardigheden in Athene | Mooistestedentrips.nl

Meer over Athene & Griekenland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Athene > Athene bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer