Nancy: een kijkje in Villa Majorelle

door Esther

Nancy is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip Frankrijk, maar je zou de stad toch eens kunnen overwegen. Zo heeft Nancy volgens kenners het mooiste plein van Frankrijk, het Place Stanislas. En Nancy is één van de geboorteplaatsen van de Art Nouveau. Als je van bijzondere architectuur en toegepaste kunst houdt, dan moet je zeker Villa Majorelle in Nancy bezoeken. Een wonderschone villa, volledig opgetrokken in Art Nouveau stijl en ingericht met Art Nouveau meubelen.

Aan het begin van de vorige eeuw was Art Nouveau hot hot hot. De (toegepaste) kunststroming rekende af met hoe men traditioneel dacht over kunst. Lijnen werden vloeiender, of verdwenen helemaal. Omdat de lijnen zo sierlijk waren, leende Art Nouveau zich heel goed voor mooie gebruiksvoorwerpen, zoals meubels, trapleuningen en glaswerk. De beroemde Tiffany lampen zijn misschien nog wel de bekendste uiting van de Art Nouveau (of Jugendstil, zoals het ook wel wordt genoemd).

In Nancy hield École de Nancy zich bezig met deze nieuwe kunststroming en aan het hoofd ervan stond Louis Majorelle die zijn huis en de omliggende tuinen helemaal in Art Nouveau-stijl optrok.

Nancy, Frankrijk: een kijkje in Villa Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Nancy, Frankrijk: Art Nouveau, Ville Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Over Villa Majorelle in Nancy

Majorelle, Majorelle. Daar gaat vast al een belletje rinkelen, toch? Precies De familie Majorelle is dezelfde als die het schitterende stuk grond buiten het oude centrum van Marrakech kocht. Zoonlief, schilder Jacques Majorelle, liet er het inmiddels beroemde kubistische huis bouwen en omdat hij hobby botanist was, legde hij er ook de schitterende tuinen aan: Jardin Majorelle. Later kochten modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner het huis en de tuin.

Zo’n 30 jaar eerder hield de familie Majorelle zich echter bezig met Art Nouveau en stond aan het hoofd van de school die er zich in Nancy mee bezig hield. Louis Majorelle maakte in zijn ijzergieterij Art Nouveau balkons, poorten en dakgoten. In 1902 liet hij Villa Majorelle bouwen, ontworpen door de Parijse architect Henri Sauvage, die hij Villa Jika doopte, vernoemd naar zijn vrouw. Daarbij liet hij het traditionele symmetrische bouwen voor wat het was.

Nancy, Frankrijk: Art Nouveau, Villa Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Villa Majorelle, Nancy Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau heeft veel natuurlijke elementen in zich en dat is meteen al te zien bij binnenkomst inde hal, waar de plant Judaspenning overal te zien is, zoals in het hout van de balustrade en de trappen. Daarnaast er er overal kleurrijk glaswerk te zien, waaronder een aantal bijzondere daklichten. Het interieur van Villa Majorelle is behoorlijk donker, zwaar zelfs, al heeft het wel de sierlijkheid die zo kenmerkend is voor de Art Nouveau. Kleuren komen eigenlijk alleen terug in het keramiek, de lampen en de prachtige glas in lood ramen en panelen.

Bijzonder in Villa Majorelle

 • De hal: fijne binnenkomer
  Je weet bij binnenkomst niet zo goed waar je moet beginnen met kijken. Je ogen worden meteen naar beneden getrokken, naar de prachtige mozaïeken vloer, maar ook het glas in lood in de voordeur en de ramen van de hal mogen er zijn, net als de glanzende eikenhouten trap naar boven, die voorzien is van zeer fijn houtsnijwerk.
 • De Salon, boordevol bloemen
  De oude woonkamer van Villa Majorelle (maar eigenlijk is salon toch een veel mooier woord) stond van oudsher boordevol bloemen, zowel verse als gedroogde exemplaren, en sloot op deze manier perfect aan bij de elementen uit de Art Nouveau. De handgemaakte en geblazen vazen, glazen en het keramiek nam Jacques Majorelle mee naar Marrakech. In de haard is nu glaswerk uit Marokko te zien, dat hij plaatste in plaats van het grote Art Nouveau paneel dat er ooit hing.
 • De eetkamer: hart van het huis
  Alleen al vanwege het mooie uitzicht op de tuin snap je waarom de bewoners hier graag zaten. In het midden van het vertrek staat een nogal ongebruikelijke open haard, rond en volledig opgetrokken uit keramiek.

Art Nouveau, Frankrijk. Nancy: Villa Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Nancy, Frankrijk: Villa Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Nancy, Frankrijk: Villa Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Nancy, Art Nouveau: Villa Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Als je rondwandelt door Villa Majorelle valt je waarschijnlijk wel op dat het interieur wat donker is, wat vooral komt door de robuuste donkere houten meubels, die wel voorzien zijn van schitterende sierlijke details. De kleurrijke gordijnen in Art Nouveau stijl hangen er helaas niet meer. En bij het overlijden van Louis Majorelle nam zijn zoon veel speciaal ontworpen meubels, lampen en glaswerk mee naar Marrakech. Maar toch kun je nog een paar bijzondere stukken zien, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Daarnaast is er een speciale expositieruimte ingericht met mooie glaspanelen en glaswerk.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Villa Majorelle in Nancy? In het weekend kun je de villa bezoeken en mee met een rondleiding. Wil je doordeweeks? Loop even langs bij de Office du Tourisme en vraag wat er mogelijk is.

Nog meer Art Nouveau in Nancy

De École de Nancy heeft natuurlijk haar stempel op de stad gedrukt en er zijn in Nancy nog zo veel meer mooie Art Nouveau bouwwerken te bewonderen dan alleen Villa Majorelle. Brasserie L’Excelsior is bijvoorbeeld een restaurant dat helemaal in Art Nouveau is opgetrokken, dat je er waanzinnig fruits-de-mer kunt eten is trouwens erg mooi meegenomen. Maar ook aan Rue Félix-Faure, Avenue Foch en ten zuiden van Place Stanislas kun je hele mooie Art Nouveau bewonderen. Op deze gratis kaart zijn ze allemaal weergegeven.

Nancy, Art Nouveau: Brasserie L’Excelsior | Mooistestedentrips.nl

Nancy, Frankrijk: Art Nouveau bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Nancy, plan een bijzondere stedentrip

 • Nancy ligt in het noorden van Frankrijk en vanaf Utrecht rijd je er in zo’n vijf uur naartoe.
 • Je kunt er ook heel gemakkelijk met de trein naartoe. Je stapt dan over in Parijs, waarna je met een hogesnelheidstrein doorreist. Als je je treinkaartje naar Nancy 3 maanden van te voren reserveert vind je de laagste tarieven.
 • Het is ook mogelijk om te vliegen op Straatsburg, daar vandaan reis je verder met de trein.
 • Logeren in Nancy doe je bij Maison d’hôte de Myon. Een heerlijke B&B op loopafstand van het Place Stanislas.
 • Meer bezienswaardigheden in Nancy lees je in mijn artikel Nancy: 5 highlights + Art Nouveau spotten. Bekijk meer tips over het plannen van een stedentrip Nancy.
 • Je kunt je stedentrip Nancy ook heel gemakkelijk combineren met Metz en Luxemburg Stad.

Meer Art Nouveau op Mooistestedentrips.nl

Ja, ik en Art Nouveau. Ik ben gewoon een liefhebber, what can I say. Als je ook De Kus van Klimt hebt gezien in Wenen, het Horta Huis in Brussel hebt bezocht of over de Passeig de Gracia in Barcelona hebt gewandeld, heb jij er vast ook een gevoel bij. Wil je meer lezen over Art Nouveau? Dat kan natuurlijk.

Art Nouveau in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Wenen | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Turijn, Italië | Mooistestedentrips.nl

 • Brussel is wat mij betreft echt de hoofdstad van de Art Nouveau, dichtbij huis althans. Niet zo gek, want de vaders van de Art Nouveau Paul Hankar en Victor Horta noemden de Belgische hoofdstad hun thuis en verrijkte de stad met een paar zeer imposante Art Nouveau parels. Wil je meer weten? Lees dan mijn artikel Art Nouveau en Art Deco in Brussel. Liever af en toe eens wat meepakken? Volg dan één van mijn gratis wandelingen door Brussel.
 • Nog dichterbij huis, kun je in Antwerpen schitterende Art Nouveau bekijken in de wijk Zurenborg, vlakbij station Berchem. In mijn artikel Kleine wereldreis in Antwerpen laat ik een paar mooie voorbeelden zien.
 • Heel bijzonder is Wintertuin Ursulinen, een klooster- en scholencomplex op zo’n 15 kilometer van Mechelen. Hier is een grote ontvangstzaal helemaal opgetrokken in Art Nouveau.
 • In Wenen werd onder de noemer Secession veel Art Nouveau uit de grond gestampt. Architecten als Otto Wagner wisten er wel raad mee. Je zet de mooiste Art Nouveau in Wenen heel eenvoudig, gewoon al wandelend of als je de metro neemt.
 • In Barcelona mogen de vele pareltjes van Gaudí wel onder de Art Nouveau gerekend worden, maar er zijn nog veel meer pareltjes in de stad te vinden. Ook Valencia staat er bol van. In mijn artikel Valencia: wandelen langs modernisme lees je waar je de mooiste architectuur kunt bewonderen.
 • In Portugal kennen ze Art Nouveau als Arte Nova en in Aveiro vind je het Arte Nova Museum en een route waarlangs de mooiste Art Nouveau panden te vinden is.
 • En al even verrassend: ook in Turijn vind je bijzondere Art Nouveau. Wist je namelijk dat de originele Fiat fabriek in deze stijl is opgetrokken?

Bewaar op Pinterest!

Nancy, Frankrijk: een kijkje in Villa Majorelle | Mooistestedentrips.nl
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Frankrijk > Nancy > Nancy: een kijkje in Villa Majorelle

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer