Wat te doen in Turijn? 18 bezienswaardigheden

door Esther

Turijn is wat mij betreft één van de leukste steden in Italië. Het is een absolute verrassing en doet eerder denken aan Wenen of Boedapest dan aan een Italiaanse stad. Turijn zit vol flair, met mooie paleizen, heerlijke parken, geweldige kunst en ontzettend goede restaurants. Zin gekregen in een stedentrip? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Turijn.

Plan je stedentrip Turijn

  • Je vliegt in minder dan twee uur naar Turijn. Vanuit Amsterdam rechtstreeks met KLM en vanuit de luchthavens in de grensstreek vlieg je met Ryanair naar Turijn. Vergelijk vliegtickets naar Turijn om te zien wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Turijn. Net buiten het centrum vind je het fijne B&B Hotel Torino. Liever in het hart van de stad logeren? Dan moet je bij NH Piazza Carlina.
  • Heb je geen zin om eindeloos te vergelijken? Een kant-en-klare stedentrip Turijn boeken kan ook. Dat pakt soms goedkoper uit, zelfs.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Turijn.

Bezienswaardigheden Turijn: de voorbereidingen

  • Wil je veel bezienswaardigheden in Turijn bekijken? Dan is het handig om een Turin City Card mee te nemen. Met deze kortingskaart maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in de stad en kun je gratis of met korting naar binnen bij een heleboel bezienswaardigheden in Turijn.
  • Staan er een hele hoop bezienswaardigheden in Turijn op je lijstje, maar wil je niet de hele dag lopen? Koop een ticket voor de hop on hop off bus, dan kom je vanzelf langs trekpleisters als Mole Antonellina, Borgo Medievale en Parco del Valentino. Er zijn drie verschillende lijnen, dus dat is lekker gevarieerd.
  • Handig om bij je te hebben: de ANWB Extra Turijn. Deze reisgids bevat niet alleen een heel handige kaart, maar zet ook de leukste bezienswaardigheden in Turijn en allemaal leuke restaurants en winkels voor je op een rijtje.

Bezienswaardigheden Turijn

Fietsen in Turijn

Fietsen in Turijn, Baja Bikes Turijn | Mooistestedentrips.nl

Zeker doen in Turijn: stap op de fiets. Het is een leuke en originele manier om de stad te leren kennen, als je weinig tijd of juist iets meer te weten wilt komen over de stad. Tijdens deze fietstocht ga je mee met een gids en kom je langs de leukste bezienswaardigheden in Turijn. Je leert de stad kennen aan de belangrijkste familie in de geschiedenis van de stad, de Savoies. Zij zijn verantwoordelijk voor al die paleizen in de stad, maar ook voor de grote kunstcollecties die je door de hele stad kunt bewonderen. Je fietst op een relaxt tempo door de stad en hebt genoeg tijd om foto’s te maken. Liever zelf op pad. Een fiets huren is gemakkelijk en helemaal niet duur.

Al Bicerin

Restaurants in Turijn: Al Bicerin | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Turijn is wat mij betreft niet compleet zonder dat je dag bent begonnen bij Al Bicerin. Hier komt namelijk hét drankje uit de stad vandaan: een Bicerin, gemaakt van gelijke delen espresso, warme melk en chocolademelk. Een traktatie. En logischerwijs, drink je bij Al Bicerin de lekkerste. Zoek een plekje op het gezellige terras en loop daarna nog even naar binnen om chocolaatjes te kopen voor onderweg.

Piazza San Carlo

Bezienswaardigheden Turijn, Piazza San Carlo | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrio kun je bijna niet om het Piazza San Carlo heen. Het is het meest opvallende plein van de stad en daarmee ook één van de leukste bezienswaardigheden in Turijn. De twee kerken Chiesa di San Carlo en Chieda di Santa Christina staan er, in al hun barokke glorie, gebroederlijk naast elkaar. Het plein is ook het thuis van een aantal heel fijne koffiehuizen waar Turijn zo om bekend staat. Dus plof vooral neer op één van de terrasjes om te genieten van de sfeer.

Palazzo Reale

Wat te doen in Turijn? Palazzo Reale | Mooistestedentrips.nl

Vanaf de Renaissance kwam Turijn in een bloeiperiode terecht dankzij de familie Savoy, één van de machtigste adellijke families in Europa. Dankzij hen groeide Turijn uit van een bescheiden provinciestad tot één van de meest belangrijke steden in Europa. Zij bedachten ook een totaal nieuwe layout voor Turijn. Pleinen en straten werden groter en ruimer, gebouwen eleganter. De familie betaalde bekende architecten zoals Guarino Guarini en Filippo Juvarra om hun barokke, marmeren paleizen woonhuizen uit de grond te stampen. Het Palazzo Reale is gebouwd voor Carlo Emanuele II rond 1650. De weelderige zalen en kamers in het paleis doen je mond open vallen. De tuinen werden ontworpen met Versailles als voorbeeld.

Duomo di San Giovanni

Bezienswaardigheden Turijn: Duomo | Mooistestedentrips.nl

De Duomo di San Giovanni is een wat sombere kerk die natuurlijk wereldberoemd is vanwege de ‘lijkwade van Turijn’. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is al een paar jaar bekend dat de lijkwade van Turijn, die het doodskleed van Jezus zouden zijn, toch niet the real deal is. Desondanks komen er jaarlijks alsnog duizenden bezoekers af op de lijkwade af. Loop zeker even langs het nabijgelegen piepkleine Musea della Sindone, waar je werkelijk álles te weten komt over de vondst van de lijkwade, het testen ervan en hoe het kleed naar Turijn kwam.

Galleria Sabauda

Stedentrip Turijn, Galleria Sabauda | Mooistestedentrips.nl

Zoals gezegd hebbend de Savoies Turijn totaal getransformeerd. Dat is niet alleen aan het uiterlijk van het hart van de stad te zien, vol weelderige barokke paleizen en kerken, maar ook in de verschillende musea. De Savoies keken niet op een kunstwerkje meer of minder en waren eigenaar van een heleboel meesterwerken. Een flinke collectie ervan kun je bewonderen in de Galeria Sabauda, waar je bijvoorbeeld schilderijen van Breughel, Rembrandt en Van Dyck kunt zien.

Egyptisch museum

Bezienswaardigheden Turijn: Egyptisch Museum | Mooistestedentrips.nl

In dit museum vind je de grootste collectie oud-Egyptische kunst, buiten Egypte. Alleen het museum in Caïro heeft een grotere collectie. Het Egyptisch museum is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Turijn en gevestigd in een paleis uit de 17de eeuw, waar je ook de Galeria Sabauda vindt. Bijna de gehele bijzondere collectie is te danken aan één van de prinsen van Savoy: Carlo Felice die in de 19de eeuw alle vondsten bij elkaar sprokkelde. In het museum vind je tientallen perfect bewaard gebleven beelden van Egyptische goden, sarcofagen, tombes en andere schatten van enorme historische waarde.

Romeinse overblijfselen in Turijn

Bezienswaardigheden Turijn: Porta Palatina | Mooistestedentrips.nl

De stad Turijn werd in de eerste eeuw gesticht en heette destijds Augusta Taurinorum. Voor Italiaanse begrippen is Turijn dus nog maar een jonkie en uit deze periode is niet heel veel bewaard gebleven. Aan de rand van stadspark Parco del Valentino, waarin je het historische dorpje Borgo Medievale kunt bezoeken, vind je nog het oude amfitheater dat ooit plaats bood aan 3500 toeschouwers en net om de hoek de Porta Palatina, één van de oude toegangspoorten van de stad. Deze poort was ooit van groot belang, omdat Turijn één van de laatste grootste stop voor de Alpen en de plek waar reizigers nog voorraden konden inslaan.

Filmmuseum en Mole Antonelliana

Bezienswaardigheden Turijn: Filmmuseum en Mole Antonelliana | Mooistestedentrips.nl

Italië heeft een erg indrukwekkende filmgeschiedenis en het Filmmuseum is een ode aan deze filmindustrie, maar nog veel meer. Je wordt meegenomen op een reis langs de eerste duizend jaar oude ‘bewegende schaduwen’ op doek uit Japan tot het originele pak van Darth Vader. En natuurlijk een hoop aandacht voor de Italiaanse film. Vergete vooral niet om de lift naar boven te nemen, de Mole Antonelliana in. Deze bijzondere toren zie je bijna overal in Turijn en is echt het symbool van de stad. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht en bij helder weer zie je zelfs de Alpen.

Parco del Valentino

Stedentrip Turijn, Parco del Valentino | Mooistestedentrips.nl

Aan de oevers van de rivier de Po ligt het grote, lommerrijke Parco del Valentino, het stadspark van Turijn en een favoriet bij locals om te wandelen, een boek te lezen en met de (klein)kinderen te spelen. Het is een groot park, vol mooie bomen, bloemen en waterpartijen en de perfecte plek om even aan de stad te ontsnappen. Plof neer bij L’Imbarchino, een leuke bar waar je aan het water geniet van een kop koffie in de ochtend of een aperitief of biertje aan het einde van de middag.

Borgo Medievale

Bezienswaardigheden Turijn, Borgo Medievale | Mooistestedentrips.nl

Middenin het Parco del Valentino is een replica van een middeleeuwse Turijnse buurt verrezen onder de naam Borgo Medievale. Dit is één van de leukste bezienswaardigheden in Turijn en het is de moeite waard om hiervoor wat om te lopen. Het is erg leuk dwalen tussen de replica’s van de historische huisjes en je krijgt een beetje een idee van hoe de stad er moet hebben uitgezien, voordat de Savoies ermee aan de slag gingen. Ik schreef een compleet artikel over Borgo Medievale.

Art Nouveau in Turijn

Bezienswaardigheden Turijn, Art Nouveau in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Turijn | Mooistestedentrips.nlTurijn maakte aan het einde van de 19de eeuw een nieuwe bloeiperiode door, dankzij de industrialisatie rondom de stad. Dat bracht nieuwe rijkdom en dat resulteerde en veel nieuwe gebouwen. Die werden allemaal opgetrokken in Art Nouveau, wat in Italië  ‘Liberty style’ heet. De meeste gebouwen in Art Nouveau stijl vind je in de wijken wijken San Donato en Cit Turin, net ten noorden van het centrum. Langs de Corso Francia, Via Principe d’Acaja, Corso de Giovanni Lanza en Via Passlacqua vind je ook echte pareltjes. Ook bijzonder: zelfs de oude Fiat-fabriek heeft een Art Nouveau façade.

Street art in Turijn

Bezienswaardigheden Turijn, street art in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Turijn, street art in Turijn | Mooistestedentrips.nl

In Turijn kun je ook prima street art spotten. Je zit zo her en der door de stad verspreid moderne kunstwerken, maar dankzij street art festival PicTurin zijn er nu door heel Turijn veel mooie murals te vinden, van bijvoorbeeld ROA, Pixel Pancho en de Italiaanse artiest Etnik. Bekijk alle street art in Turijn. Eén van de street artists die je overal in de stad ziet, is Millo, een kunstenaar uit Puglia. In totaal maakte hij dertien werken in Turijn, allemaal in de wijk Barriera di Milano. Het is een goed idee om een fiets te huren en de werken te bekijken. Op deze kaart zie je waar je ze kunt vinden.

Lingotto: Fiat test-circuit

Bezienswaardigheden Turijn: Lingotto | Mooistestedentrips.nl

Het ligt zo’n twee kilometer ten zuiden van het centrum van Turijn, maar is de omweg meer dan waard. Het testcircuit van Fiat in Lingotto zie je al vanaf een afstand op grote hoogte liggen, met de glanzende blauwe bol. Het is wat mijn betreft één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Turijn. Lingotto staat symbool voor de moderne architectuur die je inmiddels op veel meer plekken in de stad ziet. Ooit werden op het dak Fiatjes getest, nu kun je er winkelen, kunst en films kijken en logeren. In 1922 opende het circuit waar de auto’s over baan van 500 meter werden getest, voordat ze via een hellingbaan naar beneden reden om verkocht te worden. Het laatste Fiatje zoefde in 1982 over het circuit, daarna kreeg het complex een nieuwe bestemming. Wil je zeker weten dat je ’s ochtend een rondje over het circuit kunt wandelen? Boek dan een nachtje bij het NH Lingotto Hotel.

Basilica di Superga

Stedentrip Turijn, Basilica di Superga | Mooistestedentrips.nl

De grote Basilica di Superga is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Turijn. De enorme neo-klassieke basiliek ligt net buiten de stad hoog op een heuvel. En vanuit de stad kun je de kerk goed zien liggen. Vroeger was het gebied rondom de kerk het jachtterrein van de Savoies. Neem de stoeltjeslift vanuit Turijn om de basiliek te bereiken en maak er een mooie wandeling door het groen. Vanaf de top heb je op heldere dagen trouwens ook een geweldig uitzicht over de stad en de Alpen in de verte.

Caffè Torino

Foto met dank aan Caffè Torino | Mooistestedentrips.nl

Turijn heeft een echte koffiecultuur. Wat dat betreft doet de stad niet onder voor steden als Wenen, Praag of Boedapest . Je kunt in Turijn terecht kan in prachtige  koffiehuizen. Als je er bij één naar binnen wandelt, voelt het alsof je terugreist in de tijd. Veel rode pluche, veel spiegels en bladgoud. Maar vooral: heel goede koffie, fijne broodjes en ontzettend lekkere zoetigheid. Eén van de bekendste koffiehuizen is Caffè Torino dat sinds 1903 een begrip is in de stad en wat mij betreft echt hoort bij de mooiste bezienswaardigheden in Turijn. En hoe laat je er ook komt, het is er altijd gezellig. Plof er ’s ochtends neer in het pluche voor een heerlijk ontbijt, ga er uitgebreid koffieleuten of kom er ’s middags voor een aperitief.

Aperitivi in Turijn

Aperitivi eten in Turijn | Mooistestedentrips.nl

Eten als één van de bezienswaardigheden in Turijn? Ja, wat mij betreft wel. Zeker als het om de aperitivi in de stad gaat. Dat moet je hebben meegemaakt. Aan het einde van de middag of begin van de avond plof je neer bij één van de leukste cafés in de stad. Bij je drankje kun je, voor enkele euro’s, gebruikmaken van aperitivi buffetten. Bij verschillende cafés in de stad staan buffetten vol lekkernijen voor je klaar. Denk aan salades, kaasjes, vleeswaren, olijven en soms ook zoetigheid. Je kunt zo vaak als je wilt langs het buffet lopen. Ik vond Caffè Vittorino Veneto, Arancia di Mezzanotte en Caffè Platti heel erg leuk. Bekijk al mijn favoriete restaurants in Turijn.

IJs eten bij Pepino

Restaurants in Turijn: Pepino | Mooistestedentrips.nl

 

Wist je dat de chocolade ijslollie een Turijnse uitvinding is? De lekkernij zag het levenslicht bij Pepino. Dit is een ontzettend leuk traditioneel café op een leuk plein, met een gezellig groot terras voor de deur. Oorspronkelijk was Pepino een typische koffiezaak en ijstent, maar inmiddels kun je er ook terecht voor een lekker uitgebreide lunch en is het een ontzettend leuke plek om ’s middags van een goed glas lokale wijn te genieten.

Lees meer over Turijn

Bezienswaardigheden Turijn
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Turijn? Ontdek de leukste bezienswaardigheden in Turijn

Lees alles over Italië

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Stedentrip Turijn > Wat te doen in Turijn: 14 bezienswaardigheden

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer