Aveiro, Portugal: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd, maar eigenlijk doe je de stad daarmee ontzettend tekort. Aveiro is inderdaad bekend vanwege de tientallen kleurrijke gondels in de grachtjes, maar er is nog zo veel meer te zien en te doen. Bijvoorbeeld schitterende Art Nouveau, een kleurrijke kustlijn en mooie traditionele tegeltableaus. Benieuwd? Plan je bezoek en bekijk de leukste bezienswaardigheden in Aveiro.

Plan je bezoek aan Aveiro, Portugal

Aveiro, Portugal: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Aveiro | Mooistestedentrips.nl
Aveiro, Portugal: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Aveiro | Mooistestedentrips.nl

Over Aveiro, Portugal

De ligging van Aveiro is op zijn minst bijzonder te noemen. De stad ligt aan de oevers van een kilometers lange lagune, op ongeveer een uurtje rijden van Porto. Deze lagune is de broedplaats van honderden vogels. De stad is levendig en kleurrijk en gemakkelijk te voet of in één van de traditionele moliceiros te ontdekken. En het al even kleurrijke Costa Nova aan de kust ligt ook op steenworp afstand. 

Hotels in Aveiro

1877 Estrela Palace

Foto met dank aan 1877 Estrela Palace

Hotel 1877 Estrela Palace is één van de bekendste hotels van de stad. Het is, zoals je al aan de naam ziet, gevestigd in een prachtig oud pand. Overal in het hotel zie je nog authentieke details, maar gelukkig is het verder wel met zijn tijd meegegaan. De kamers zijn ontzettend ruim, kleurrijk en voorzien van mooie kunst. Hier logeer je echt heel comfortabel. ’s Ochtends schuif je er aan voor een uitgebreid ontbijt met Portugese lekkernijen.

Palacete Valdemouro

Foto met dank aan Palacete Valdemouro

Hotel Palacete Valdemouro ligt in het hart van de stad, vlakbij alle bijzondere bezienswaardigheden in Aveiro. Het ontbreekt je in dit hotel aan helemaal niets. De kamers zijn ruim en prachtig ingericht, met een goede balans tussen authentieke details en moderne gemakken. Het hotel heeft een heerlijk terras met een binnen- en buitenzwembad en ’s avonds moet je beslist nog even langs de bar voor een glas Portugese wijn.

Bezienswaardigheden Aveiro

Art Nouveau in Aveiro

Art Nouveau in Aveiro, bezienswaardigheden Aveiro | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Aveiro, bezienswaardigheden Aveiro | Mooistestedentrips.nl

De ligging aan de rivier Ria en de lange lagune maakte Aveiro, dankzij de zoutwinning en zeewierhandel, een rijke stad. Aan het einde van de 19de eeuw beleefde het stadje haar bloeiperiode en dat is aan de architectuur goed te zien. In de stad wemelt het namelijk van de mooie Art Nouveau gebouwen en deze behoren echt tot de mooiste bezienswaardigheden in Aveiro. In één van deze Art Nouveau parels is de tourist office gevestigd en daar kun je een wandelroute ophalen die langs alle Art Nouveau panden van de stad leidt. 

Museu Arte Nova

Bezienswaardigheden Aveiro: Museu Arte Nova (Art Nouveau Museum) | Mooistestedentrips.nl
Bezienswaardigheden Aveiro: Museu Arte Nova (Art Nouveau Museum) | Mooistestedentrips.nl

In éém van de mooiste Art Nouveau gebouwen van de stad, Casa de Chá, zit meteen het Museu Arte Nova gevestigd, het Art Nouveau museum van de stad. Hier kun je Art Nouveau in toegepaste vorm bewonderen. Alleen de deuren, overlopen en galerijen het het huis zijn al de moeite. In de achtertuin vind je een café met schitterend uitzicht op de blauwe gevel.

Boottocht in een moliceiro

Doen in Aveiro, Portugal: maak een boottocht in en Moliceiro | Mooistestedentrips.nl

Je kunt ze niet missen: de kleurrijke gondels in de smalle grachten van Aveiro. De traditionele moliceiros werden gebruikt voor de zeewieroogst, maar vervoeren vandaag de dag alleen nog maar toeristen. Een boottochtje maken is wel heel leuk, al was het alleen maar om de verhalen achter de prenten op de moliceiros te horen: op de voorsteven staat een pikante afbeelding en achterop juist een religieuze.

Estação Ferroviária de Aveiro

Bezienswaardigheden Aveiro: Estação Ferroviária de Aveiro | Mooistestedentrips.nl

Estação Ferroviária de Aveiro is niet alleen één van de mooiste bezienswaardigheden in Aveiro, het station is zelfs één van de meest bijzondere monumenten in Portugal. En ook als je niet met de trein naar Aveiro komt, moet je hier zeker even langs. Het helderwitte Estação Ferroviária de Aveiro is versierd met een enorme hoeveelheid prachtige blauwe tegels. Deze tableaus met azulejos kumen uit de Fábrica da Fonte Nova en stammen uit 1916. Als je goed kijkt, zie je dat de tableaus beschilderd zijn met allerlei regionale tradities. 

Catedral de São Domingos

Bezienswaardigheden Aveiro: Catedral de São Domingos | Mooistestedentrips.nl

Laat je door de bescheiden afmeting van de Catedral de São Domingos niet van de wijs brengen. De architectuur is een beetje atypisch voor Portugese begrippen en juist dat maakt deze kerk zo leuk om even te bezoeken. De kathedraal werd in de 15de eeuw gebouwd, aan het Dominicaanse klooster vast. Door de eeuwen heen is de kerk regelmatig verbouwd en aangepast, dus je ziet er verschillende stijlen, zoals barok en gotiek.

Street art in Aveiro

Street art in Aveiro | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Palacete Valdemouro

Street art in Aveiro | Mooistestedentrips.nl

In veel steden in Portugal vind je een keur aan street art. En dat is in Aveiro niet anders, al zul je er wel even naar moeten zoeken. Het bekendst is misschien wel het werk van Vhils, vlakbij het station. Deze kunstenaar maakt zijn werken door de ondergrond minitieus te bewerken en uit te hakken. En onlangs maakte deze artiest ook een werk in het 1877 Estrela Palace waar bij schrijver Eça de Queiroz afbeeldde, wiens familie in het voormalige paleis woonde. In de street art cities app vind je de meeste werken in Aveiro terug.

Mercado do Peixe

Foto met dank aan Praça do Peixe

Middenin het centrum van de stad vind je nog één van de leukste bezienswaardigheden in Aveiro: de vismarkt, de mercado do peixe. Vroeger een levendige grote markt, nu huist een wat kleiner exemplaar in de historische markthal en vind er je tal van goede visrestaurants, zoals Praça do Peixe. Hier moet je zeker even de verse vis van de dag proberen. Maar er een borrel drinken en genieten van de live muziek is ook leuk. 

Confeitaria Peixinho

Foto met dank aan Confeitaria Peixinho

Je kunt eigenlijk niet naar Aveiro zonder de beroemde Ovos Moles te proeven. Deze koekjes, gemaakt van eigeel en heel veel suiker, werden van oudsher door nonnen gemaakt en het recept werd van generatie op generatie doorgegeven. Omdat Aveiro zo dichtbij zee ligt, hebben Ovos Moles de vormen van bijvoorbeeld schelpen en vissen. Vandaag de dag proef je ze bij Confeitaria Peixinho, de oudste bakkerij van Aveiro. 

Salpoente

Foto met dank aan Salpoente

Tijdens je bezoek aan Aveiro moet je zeker een tafeltje reserveren bij Salpoente. Dit toprestaurant is gevestigd in één van de oude zoutpakhuizen van de stad en staat bekend als het gastronomische, historische geweten van de streek. Het pand is prachtig gerenoveerd, met mooie historische foto’s aan de wand, en op je bord verschijnen ware kunstwerkjes. Er wordt alleen met lokale ingrediënten gewerkt en natuurlijk staat vis hier centraal. Het is het perfecte plek om bacalhau te eten of massada, een stoofpot met vis, garnalen en pasta. Alle gerechten worden tot in de puntjes bereid en geserveerd, met perfect bijpassende wijnen. 

Costa Nova

Bezienswaardigheden Aveiro: Costa Nova | Mooistestedentrips.nl

Aveiro ligt aan een grote laguna die uitkomt in zee en aan het uitmonding van die laguna ligt Costa Nova do Prado, ofwel Costa Nova. Het mag gerust het strand van Aveiro heten en ligt op ongeveer tien minuten van het centrum. En zodra de zon zich er laat zien, is er eigenlijk geen betere plek om te zijn. Langs de boulevard en in het dorpje staan de iconische huisjes: gestreept in wit met felle kleuren. Je wordt er spontaan vrolijk van. De huisjes waren ooit visserswoningen, maar huizen nu galeries, cafés, winkels en restaurants. De perfetce plek om een uurtje of wat op het terras te verpozen. Wil je naar het strand? Dat kan natuurlijk ook. Houd er wel rekening mee dat de zee hier behoorlijk wild is en daardoor eigenlijk vooral geliefd is bij surfers. 

Museu Vista Alegre

Bezienswaardigheden Aveiro: Museu Vista Alegre | Mooistestedentrips.nl

Net ten zuiden van Aveiro vind je het Museu Vista Alegre. Dit is het museum van één van de beroemdste porseleinmusea uit Portugal. Het staat op de plek waar José Ferreira Pinto Basto aan het begin van de 19de eeuw, vlakbij de lagune van Aveiro, land vond vol klei, wit zand en mineralen. Hij bouwde er zijn porseleinfabriek. Nog geen vijftig jaar later was Pinto Basto hofleverancier. Een bezoek aan de oude fabriek is niet alleen een bezoekje aan een schitterende plek, maar ook een tijdreis door het ambachtelijk én industrieel maken van het inmiddels zo beroemde Portugese porselein. 

Bonustip: Estarreja

Estarreja, Portugal: street art. Bordallo II | Mooistestedentrips.nl

Estarreja, Portugal: street art. Kruella d’Enfer | Mooistestedentrips.nl

Estarreja, Portugal: street art. Fintan Magee | Mooistestedentrips.nl

Ben je met de huurauto op pad en wil je een stedentrip Porto combineren met een bezoek aan Aveiro? Stop onderweg een paar uur in het stadje Estarreja. Dit stadje zit namelijk bomvol geweldige street art, dankzij festival ESTAU. Je vindt er werken van Add Fuel, Bordallo II, Bosoletti, Fintan Magee, Kruella d’Enfer en Hazul. Allemaal werken die je echt gezien moet hebben. Bovendien is het centrale plein van Estarreja heel gezellig. 

Bonustip: Agueda

Agueda, Portugal. Foto met dank aan Impactplan Art Productions

Als je nou toch de huurauto bij je hebt, rijd dan een beetje naar het oosten vanuit Aveiro. Want dan kom je namelijk in Agueda uit, een stadje dat inmiddels bekend staat als het ‘paraplu-stadje’, omdar er jaarlijks meerder festivals zijn waarbij hele straten worden overkapt door honderden kleurrijke paraplu’s. Het kunstproject begon ooit als Umbrella Sky Project en was deel van een kunstfestival. De paraplu’s hielpen ook om de hitte te verdrijven. Inmiddels is het project bedoeld om de aandacht te vestigen op sociale problemen en heeft het zich naar over de hele wereld uitgebreid. Maar mocht je in de buurt zijn: kijk zeker even of er niet net iets kleurrijks op de agenda staat.

Aveiro, Portugal
Bewaar op Pinterest

Aveiro, Portugal: ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Aveiro | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Aveiro

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer