Aveiro, Portugal: tips en bezienswaardigheden

door Esther

Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd, maar eigenlijk doe je de stad daarmee ontzettend tekort. Ja, Aveiro is bekend vanwege de tientallen kleurrijke gondels in de grachtjes. Maar je bewonder ook de mooie Art Nouveau in het centrum, de mooie tegeltableaus, de street art en de kleurrijke promenade van de Costa Nova. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Aveiro.

Aveiro, Portugal: plan je bezoek

Aveiro, Portugal | Tips en bezienswaardigheden Aveiro, Portugal

Plan een dagtrip Aveiro vanuit Porto

  • Je kunt vanuit Porto met de trein naar Aveiro, je kunt hier de dienstregeling bekijken. Er gaan stoptreintjes er intercity’s die er tussen de 40 en 70 minuten over doen. Duurt je dit te lang dan kun je natuurlijk ook altijd voor één of meerdere dagen een auto huren.
  • Geen zin om zelf voor vervoer te zorgen? Dan kun je vanuit Porto ook met een georganiseerde tour naar Aveiro. Je kunt kiezen voor een tour van een hele dag of een halve dag.
  • Bekijk alvast alle tips voor een stedentrip Porto.

Over Aveiro, Portugal

De ligging van Aveiro is op zijn minst bijzonder te noemen. De stad ligt aan de oevers van een kilometers lange lagune, op ongeveer een uurtje rijden van Porto. De lagune is nog steeds de broedplaats van honderden vogels, maar Aveiro is ook (of vooral misschien) leuk als je geen vogelaar bent. Het is namelijk een levendige, kleurrijke stad die je gemakkelijk te voet of in één van de beroemde moliceiros kunt ontdekken.

Zien en doen in Aveiro

Art Nouveau in Aveiro

Aveiro, Portugal | Art Nouveau Aveiro, Portugal

Aveiro, Portugal | Bezienswaardigheden Aveiro: Art Nouveau

Aveiro, Portugal | Bezienswaardigheden Aveiro: Art Nouveau

De ligging aan de rivier Ria en de lange lagune maakte Aveiro, dankzij de zoutwinning en zeewierhandel, een rijke stad. Aan het einde van de 19de eeuw beleefde het stadje haar bloeiperiode en dat is aan de architectuur goed te zien. In Aveiro wemelt het namelijk van de mooie Art Nouveau gebouwen.

In het mooiste exemplaar zit meteen het Arte Nova Museum gevestigd, waar je Art Nouveau in prachtig toegepaste vorm kunt bewonderen. Alleen de deuren, overlopen en galerijen zijn al de moeite. In de achtertuin vind je een café waar je uitgebreid naar de schitterende blauwe gevel kunt loeren. Bij de tourist info kun je een kaartje halen met de locatie van de mooiste Art Nouveau gebouwen, maar de route is vrij gemakkelijk te volgen via de Art Nouveau tegels op straat.

Varen in een moliceiro

Aveiro, Portugal | Bezienswaardigheden Aveiro: mocileiros

Je kunt ze niet missen: de kleurrijke gondels die de smalle grachtjes van Aveiro bevolken. De traditionele moliceiros werden gebruikt voor de zeewieroogst, maar vervoeren vandaag de dag alleen nog maar toeristen. Een tochtje maken is echter wel leuk, al was het alleen maar om de verhalen achter de prenten op de moliceiros te horen: op de voorsteven staat een pikante afbeelding en achterop juist een religieuze.

Het station van Aveiro

Aveiro, Portugal | Bezienswaardigheden: het station van Aveiro

Het helder witte station van Aveiro is versierd met zo veel mooie tegeltjes, dat het je misschien wel doet denken aan São Bente in Porto. De tableaus met azulejos kumen uit de Fábrica da Fonte Nova en stammen uit 1916. Als je goed kijkt, zie je dat de tableaus beschilderd zijn met allerlei regionale tradities. In Portugal staat het station van Aveiro bekend als één van de meest fraaie traditionele gebouwen van het land.

Mercado de Peixe

Foto met dank aan Mercado de Peixe | Mooistestedentrips.nl

Middenin het centrum van Aveiro zit één van de leukste bezienswaardigheden in de stad: de vismarkt. ’s Ochtends kun je er naar binnen lopen en de mooiste vers gevangen vissen en zeevruchten te zien. Het gelijknamige restaurant Mercado do Peixe is vanaf lunchtijd echt de plek om even neer te ploffen en een verser dan verse visschotel te bestellen en te genieten van het uitzicht op het mooie pleintje.

Eten bij Sal Poente

Foto met dank aan Sal Poente | Mooistestedentrips.nl

Met al die zoutwinning in en om Aveiro is het niet zo gek dat gezouten kabeljauw, ofwel bacalhau, de specialiteit van de streek is. En bij Sal Poente, hebben ze bacalhau tot kunst verheven. Het is wat mij betreft één van de mooiste restaurants in Aveiro, alleen al omdat het is gevestigd in een oud zoutpakhuis. Dit is echter ontzettend fraai verbouwd en je kunt er heerlijk intiem eten. Verwacht veel, heel veel, kabeljauw op het menu, en laat er een goed glas wijn bij serveren.

Catedral de São Domingos

Aveiro, Portugal | Bezienswaardigheden: kathedraal van Aveiro

Laat je door de bescheiden afmeting van deze kathedraal niet van de wijs brengen. De architectuur is een beetje atypisch, voor Portugese begrippen, en juist dat maakt deze kerk zo leuk om even te bezoeken. De kathedraal werd in de 15de eeuw gebouwd, aan het Dominicaanse klooster vast. Door de eeuwen heen is de kerk regelmatig verbouwd en aangepast, dus je ziet er verschillende stijlen, zoals barok en gotiek.

Street art in Aveiro

Aveiro, Portugal | Street art in Aveiro

Door Aveiro heen kun je prima street art spotten, al is het soms een beetje zoeken. Eén werk dat je beslist niet mag missen vind je tegenover het station. Het is een bijzonder staaltje van Vhils (Alexandre Farto). Het heet Scratching the Surface. Hij beschildert niet zo zeer muren, maar bewerkt ze met hamers beitels, boren, bleek en zuur om zo een bijzonder verhaal te vertellen. Zijn werken hebben door zijn gebruikte techniek heel veel diepgang.

Naar het strand in Costa Nova

Aveiro, Portugal | Costa Nova in Aveiro, Portugal

Als het lekker weer is, moet je in Aveiro beslist even langs Costa Nova, op zo’n 10 minuten rijden van het centrum. Sterker nog, Costa Nova is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Aveiro. De promenade langs het strand staat boordevol fel gestreepte huisjes. Ooit visserswoninkjes, nu gezellige cafés en restaurants of winkeltjes met souvenirs en strandspullen. Ben je met openbaar vervoer in Aveiro, dan kun je vanuit het centrum de bus pakken vanaf Rua Clube dos Galitos naar Costa Nova.

Plan een stedentrip Porto

Meer Portugal op Mooistestedetrips.nl

Aveiro, Portugal
Bewaar op Pinterest

Aveiro, Portugal | Tips en bezienswaardigheden in Aveiro, Portugal
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Aveiro

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer