Parijs: langs het Canal Saint Martin

door Esther

‘In deze wijk van Parijs heb je nog een echt buurtgevoel’

Als je een bijzondere wijk in Parijs wilt ontdekken, is het leuk om een dag uit te trekken voor het 10de arrondissement: langs het Canal Saint Martin. Deze bedrijvige wijk ligt precies tussen Gare du l’Est en Gare du Nord, was er vroeger één van handelaren en nu van creatievelingen. Je vindt er dan ook de leukste winkeltjes, cafés en street art. Ik interviewde schrijfster Elodie Rambaud over haar Canal Saint Martin.

Elodie Rambaud (35) is geboren en getogen in Parijs, maar woonde ook in Londen en Sydney. Voor haar werk als styliste voor vele lifestyle- en woonbladen is zij altijd op zoek naar bijzondere en unieke spullen. In haar boek Parijs in Stijl deelt in haar boek de mooiste stijlvolle adressen van Parijs en geeft aan mij haar favoriete hotspots van haar eigen buurtje prijs.

‘Met Kerstmis tuigen we met al onze buren de kerstboom op in de binnentuin van ons appartementencomplex. Iedereen neemt iets te drinken mee en het is dan urenlang gezellig. Dit is voor mij typerend voor het 10de arrondissement, ik heb dit nog nooit ergens anders in Parijs meegemaakt’, vertelt Elodie.

Parijs in Stijl, hotspots in Parijs | Mooistestedentrips.nl

Het Parijse leven in het 10de arrondissement speelt zich voor een groot gedeelte af rond het Canal Saint Martin, dat bijna dorps te noemen is. In vroeger tijden maakten vooral handelaren gebruik van het kanaal en vond je langs de oevers vele werkplaatsen. De buurt had een beetje een rauw randje en industriële uitstraling, maar dat is inmiddels verleden tijd. ‘Omdat de vastgoedprijzen hier wat lager zijn dan in de rest van Parijs vinden steeds meer jonge ontwerpers en ondernemers hun weg naar de wijk’, legt Elodie uit. ‘Dit brengt bijzondere nieuwe invloeden en culturen naar de buurt. En het feit dat er constant nieuwe winkels en cafés openen, maakt het een interessante en bruisende plek.’

Het beste van Parijs bij de hand

‘Het leven in het 10de arrondissement is niet alleen leuk vanwege alle hotspots’, vertelt Elodie, ‘Het is ook nog eens ontzettend praktisch. De wijk is rustig en overzichtelijk, dus als ik een afspraak in de buurt heb, pak ik meestal de fiets. Bovendien huist de wijk de twee grootste treinstations van Parijs, is er een directe bus naar Saint Germain en brengt de metro me in een mum van tijd bij de Eiffeltoren. In deze buurt heb ik het gevoel alsof ik al het beste van Parijs bij de hand heb.’

Leuke wijk in Parijs, Canal Saint Martin. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijk in Parijs, Canal Saint Martin. Bekijk de tips (foto met dank aan Parisii) | Mooistestedentrips.nl

Street art in Parijs, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Street art in Parijs, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

4 hotspots in het 10de arrondissement van Parijs

 • Le Comptoir Général
  Een grote eclectische bar waar je een bijzondere keuken kunt proberen met een mix van Afrikaanse en Franse gerechten. Aan de muren hangt zogeheten ‘Poort Art’. Elodie: ‘Probeer in ieder geval de Sekouss cocktail.’
 • Le Richer
  In dit restaurant eet je kleine, maar prachtige gerechten, gemaakt met ingrdiënten van het seizoen. Elodie: ‘Dit restaurant is echt een aanrader. Het eten is er heerlijk en helemaal niet duur.’
 • Balibert
  ‘Een geweldige delicatessenwinkel. Vraag om de Pastis Bourrit, dit is een heerlijke cake gemaakt van sinaasappelbloesem. De saucisson en de wijnen zijn ook erg de moeite waard.’
 • La Trésorie
  Of je nu op zoek bent naar nieuwe pannen, mooie handdoeken of en compleer servies. Je vindt het bij La Trésorie. ‘Ook al is deze winkel maar klein, je vindt er echt alles voor je keuken’, aldus Elodie.

Wandelen langs La Canal Saint Martin

Wil je het 10de arrondissement van Parijs beter leren kennen? Dan kun je mee met een wandeling met een lokale gids, die je alles kan vertellen over de buurt. Je komt meer te weten over het kanaal, dat altijd al een bijzondere functie in Parijs heeft gehad. Het bestaat uit 9 sluizen die je tijdens de wandeling zult zien. Langs de kades vind je de leukste cafés en zie je locals lekker langs het water relaxen. Maar je zult ook bijzondere street art ontdekken.

Leuk hotel in Parijs: Hotel Paradis | Mooistestedentrips.nl

Logeren in Hotel Paradis

Elodie kan logeren in Hotel Paradis van harte aanbevelen: ‘Het is mijn favoriete designhotel van Parijs en niet eens zo heel duur, voor Parijse begrippen. Het ligt centraal, niet ver van Gare de l’Est en Gare du Nord. De kamers zijn kleurrijk ingericht, met prachtige meubels en mooie details. Beneden is er een fijne bar.

Plan een stedentrip Parijs

 • Je maakt al heel gemakkelijk een stedentrip Parijs. Je stapt in de trein en binnen een paar uur stap je uit in het hartje van de Franse hoofdstad. Als je zo’n 3 maanden van te voren boekt, kun je een goedkoop treinkaartje naar Parijs reserveren. Je kunt natuurlijk ook vliegen naar Parijs, je hebt vaak al onder €100 een ticket.
 • Wil je het 10de arrondissement in Parijs ontdekken en nog meer leuke wijkjes in Parijs ontdekken? Stap op de fiets. Je kunt al erg goedkoop een fiets huren in Parijs.
 • Wil je naar Parijs? Ik zette de belangrijkste bezienswaardigheden, goede budgettips en leuke restaurants voor je op een rijtje. Bekijk alle leuke en handige tips voor een stedentrip Parijs.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer