Hippe wijk in Parijs: Belleville

door Esther

Natuurlijk wil je tijdens een stedentrip Parijs slenteren langs de Seine, uitkijken vanaf de Pont Neuf en verdwalen in Le Marais. Maar ben je al vaker in Parijs geweest of wil je gewoon een wat minder bekende kant van Parijs leren kennen? Dan is de hippe wijk Belleville een aanrader. Belville zit namelijk boordevol street art, bijzondere winkels en gezellige restaurants. Bekijk de tips.

Belleville hoort eigenlijk pas bij Parijs toen de stad haar grenzen richting het noorden uitbreidde rond 1860. Voor die tijd was de heuvelachtige wijk vooral een plaats die Parijs voorzag van lekkere wijnen en waar rijke Parijzenaars hun weekenden doorbrachten om de drukte van de stad even te ontvluchten. Een toevlucht is Belleville altijd wel gebleven, vooral voor artiesten. Zo noemde Edith Piaf Belleville haar thuis. En als je de buurt verkent, boordevol kleine galeries, street art, smalle straatjes en kleurrijke cafés, snap je de aantrekkingskracht wel.

Street art in Belleville

Street art kun je in Parijs op vele plekken ontdekken, bijvoorbeeld langs het Canal Saint Martin, maar in Belleville is het wat bijzonders. Zodra je de metro uitkomt, bij halte Belleville wandel je het openluchtmuseum in dat de Rue Dénoyez is. Verwacht hier geen grootse en meeslepende murals, want de Rue Dénoyez is eigenlijk één grote aaneenschakeling van graffiti, wat een leuke speurtocht oplevert. De straat zit vol met creatieve winkels en cafés. Plof in ieder geval even op een vintage stoel neer bij Le Barbouquin: een tweedehands boekwinkel, culturele pleisterplaats en café in één. Ook aan Rue Julien Lacroix en Place Fréhel kun je nog meer street art spotten.

Street art in Parijs, Rue Dénoyez in Belleville | Mooistestedentrips.nl

Street art in Parijs, Rue Dénoyez in Belleville | Mooistestedentrips.nl

Street art in Parijs, hippe wijk in Parijs: Belleville | Mooistestedentrips.nl

In de voetsporen van Edith Piaf

In de voetsporen van Edith Piaf treden in Belleville is zo moeilijk nog niet. De zangeres groeide op in een appartement aan 72 Rue de Belleville, zoals een plaquette aan de muur je er ook vertelt. In dezelfde straat, in Aux Folies, stond ze voor het eerst op de planken. Tot de dag van vandaag is dit café een favoriet bij de locals. Dit is trouwens ook nog één van de plekken in Parijs waar je redelijk goedkoop wat kunt drinken. De zangeres ligt niet ver van huis begraven, op de nabijgelegen beroemde begraafplaats Père Lachaise.

Parc de Belleville

Het leuke aan de wijk Belleville in Parijs is dat het zo heuvelachtig is, waardoor je her en der een prachtig uitzicht over de stad hebt. Als je naar het panoramisch terras aan de Rue Piat wandelt, strekt het Parc de Belville zich voor je uit, met 4,5 hectare aan enorme grasvelden, bloembedden, een flinke speeltuin en zelfs een kleine wijngaard. Heel fijn om met mooi weer even doorheen te wandelen.

Hippe wijk in Parijs, Belleville: Parc de Belleville | Mooistestedentrips.nl

Hippe wijk in Parijs, Belleville: Parc de Belleville | Mooistestedentrips.nl

Hippe wijk in Parijs: Belleville. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Smullen in Belville

Ben je op dinsdag of vrijdag in Belleville, dan heb je geluk, want dan is het markt. Op de typische Franse markt kun je de mooiste lekkernijen kopen, van kaasjes tot goede wijn. Begin je je dag liever met goede koffie? Zet dan koers naar Belleville Brûlerie, een café wat volgens de kenners echt goede koffie naar Parijs bracht. Bonen die hier worden geroosterd, worden inmiddels door de beste cafés ter wereld gebruikt. Een goede reden om een kop espresso te bestellen. Voor een goed glas wijn ’s middags is er geen beter plek dan La Cave de Belleville, waar je bijna niet kunt kiezen uit alle Franse wijnen die er staan uitgestald. ’s Avonds schuif je aan bij Mon Coeur de Belleville voor fijne tapas of een flink bord lekkers, zoals een goede steak, en een prachtig uitzicht over Parijs.

Logeren in Belleville: Mama Shelter

Met zo veel leuke hotspots is het stiekem best een goed idee om ook in Belleville te logeren, je bent met de metro immers ook weer zo in het centrum van Parijs. En met een geweldig hotel als het Mama Shelter heb je het perfecte excuus om in Belleville te overnachten. Ik ken Mama Shelter uit Istanbul als een heel fijn, en betaalbaar, boetiekhotel met een geweldig dakterras. Helaas is deze vestiging nu gesloten. Maar Mama Shelter in Parijs ligt in Belleville is gelukkig alive and kicking en de sfeer is ook hier top.

Leuk hotel in Parijs: Mama Shelter, Belleville Parijs | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Parijs: Mama Shelter, Belleville Parijs | Mooistestedentrips.nl

De kamers zijn beslist verrassend en stemmig, omdat ze allemaal in vrij donkere kleuren zijn geschilderd. Misschien even wennen, maar je vindt ook grappige elementen in je kamer: wat dacht je van vintage Batman nachtlampjes? Groot pluspunt van Mama Shelter in Parijs is het gezellige restaurant, de cocktailbar en de knusse lounge, waar je lekker in een bank kunt neerploffen met een drankje. Je kunt ook buiten zitten op het dakterras met een mooi uitzicht over de wijk.

Bezoek Belleville tijdens een stedentrip Parijs

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Hans Wormer 28 april 2019 - 12:02

Esther, bedankt voor deze tip. Ik heb me onverwijld naar de metrohalte Belleville gespoed en kwam direct op een levendig kruispunt terecht met een terras vol jongeren in de zon. Het weer was die dag (27 apr 19) zeer wisselvallig.
De lvendigheid zit met name in de multiculturele cafés en restaurantjes op de Boulevard Belleville. Meer naar het noorden toe op de Boulevard de la Vilette en de noordkant van de Rue Belleville is zich een soort 2de Chinatown aan het ontwikkelen.
Ik liep noordoost en kwam al gauw bij Aux Follies waar Edith Piaf haar carriere is begonnen. Mooie brasserie met een prima terras.
En al snel valt je de graffiti op in de buurt. Soms op straatniveau, soms op dakniveau hoog in de lucht. De Rue Denoyez is de moeite waard wat dat betrekt alhoewel het jammer is dat het gebouw links op je foto op dit moment wordt verbouwd tot appartementencomplex.
Hoogtepunt aan het einde van de straat is Le Barbouquin. Zowel vanwege de graffiti buiten, De inrichting als boekwinkel en koffiecafe als de werkelijk uitmuntende cheescake!
Het Parc Belleville is ook erg mooi. Geaccidenteerd Parc in een mooie stijl die met de nodige streetart is aangevuld door de levendige bewoners van de wijk. Wel is er op dit moment groot onderhoud. Als je eenmaal boven aangekomen bent door de met groene overkappingen versierde trappen heb je een prachtig uitzicht over Parijs te vergelijken met dat bij de Sacre Coeur. Op deze dag bijzonder omdat je de afwisseling van onweer en zon boven de Eiffeltoren kunt waarnemen. Het mooie grote paviljoen boven aan het park zit vol met goede streetart.
Ik heb ervan genoten!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer