De leukste wijken in Istanbul

door Esther

Als je een stedentrip Istanbul plant, vraag je je misschien af in welke wijk het nu leuk logeren is. De wijken in Istanbul zijn allemaal zo anders dat het eigenlijk bezienswaardigheden op zich zijn. Ik zet mijn favoriete wijken in Istanbul voor je op een rijtje en vertel je meteen welke leuk zijn om gewoon te ontdekken en waar je beslist moet logeren.

Plan een stedentrip Istanbul

De leukste wijken in Istanbul

Sultanahmet

Topkapi Paleis | Mooistestedentrips.nl

De leukste wijken in Istanbul: Sultanahmet | Mooistestedentrips.nl

Sultanahmet is één van de meest bekende wijken in Istanbul. En dat is niet zo gek, want je vindt er de meeste beroemde bezienswaardigheden die de stad rijk is. Het Topkapi Paleis, de Blauwe Moskee en Haia Sophia vind je namelijk op loopafstand van elkaar. Maar er is nog zo veel mee te zien en te doen in Sultanahmet. Want je mag wat mij betreft de Basilica Cistern en Grand Bazaar toch ook niet missen. Je kunt met een gerust hart in Sultanahmet logeren, bijvoorbeeld bij het Agora Guesthouse, maar houdt er wel rekening mee dat het ’s avonds niet zo heel spannend is in deze wijk. Daarvoor moet je echt de Galatabrug over.

Galata

Galatatoren | Mooistestedentrips.nl

Zodra je de Galatabrug bent over gewandeld, sta je in Beyoglu. Dit is de naam voor een enorm district waarin verschillende leuke wijken in Istanbul liggen. En één ervan is Galata, waar de gelijknamige toren over de hele buurt waakt. De straatjes vol kinderkoppen worden geflankeerd door galerieën, mooie boetieks en heel fijne cafés. Salt Galata is zo’n mooie galerie, met fijne fototentoonstellingen en een leuk café. Eén van mijn favoriete restaurants in Istanbul is ook in Galata te vinden. Güney ligt aan de voet van de Galatatoren en je bestelt hier lekkere Turkse kost, maar ook heel goede cocktails.

Cihangir

Leuke wijken in Istanbul: Cihangir | Mooistestedentrips.nl

Cihangir wordt ook wel het Parijs van Istanbul genoemd en dat is niet zo vreemd. Zo was het namelijk ooit ook bedoeld. In de 19de eeuw liep Istanbul over van Europese immigranten en aangezien Beyoğlu het eindpunt was van de toen oh zo populaire Orient Express was het niet meer dan logisch om al deze Europeanen daar in de buurt te huisvesten, in de stijl en sfeer waarin zij zich het meest thuis voelden.

Inmiddels is de wijk opgeslokt door de stad, maar de sfeer is er nog steeds onmiskenbaar Frans. De straten zijn smal en omzoomd met bomen en boordevol leuke koffietentjes, de winkels hebben er Franse namen en aan het eind van de middag ploffen de buurtbewoners op één van de terrassen neer voor een glas wijn om er vervolgens tot in de kleine uurtjes niet meer af te komen. Bruisend hart van Cihangir is de Akarsu Yokuşu die van begin tot einde gevuld met is met leuke bars en restaurants. Lunchen doe je op het Cihangir plein bij Firûz en ’s avonds schuif je aan bij één van de gezelligste visrestaurants in de stad, Savoy Balik.

Çukurcuma

Onbekende bezienswaardigheden in Istanbul: Cukurcuma Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Onbekende bezienswaardigheden in Istanbul: Cukurcuma Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Loop je vanaf het Cihangir Pleintje over de Ağa Hamami Sokak naar boven dan merk je dat het straatbeeld rommeliger wordt. En dat kan maar één ding betekenen: je bent in Çukurcuma. Verdwaal in de smalle straatjes die via trappetjes met elkaar verbonden zijn en schiet de vele antiekwinkels in. Persoonlijke favoriet is Mozk, een enorme winkel met kleding, accessoires en meubels. Vooral de collectie vintage zonnebrillen is immens. Wat eten of drinken, midden tussen het antiek en de vintage, doe je bij Café Babel. Bij dit knusse café is het de hele dag druk en kies je je eigen muziek uit. Eén van de leukste hotels van Istanbul vind je ook in Çukurcuma: Hotel Corinne, een schitterend boetiekhotel met een heel fijn restaurant.

Tophane

De leukste wijken in Istanbul: Tophana | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Istanbul Modern | Mooistestedentrips.nl

De wijk Tophane is nog volop in ontwikkeling en nu al het thuis van één van de universiteiten van Istanbul en dat kun je merken aan alle gezellige pop-up koffiebars en eettentjes. Als je goed kijkt zie je langs het water een aantal prachtige koloniale gebouwen verscholen tussen het groen. Eén trekpleister mag je in ieder geval niet overslaan: het Istanbul Modern, gelegen aan de Bosporus. Hier vind je een fantastische collectie moderne kunst, van het begin van de vorige eeuw tot nu. Van schilderijen en sculpturen tot installaties en moderne media. En als kers op de taart het uitzicht vanuit het terras van het restaurant op de Bosporus. Onbetaalbaar.

Kadiköy

De leukste wijken in Istanbul: Kadiköy | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijken in Istanbul: Kadiköy | Mooistestedentrips.nl

Kadiköy is zonder twijfel mijn favoriete wijk in Istanbul. Kadiköy ligt aan de Zee van Marmara en is één van de Aziatische wijken in Istanbul. Je moet er met de veerboot naartoe en je komt er nauwelijks toeristen tegen en het tempo ligt er heerlijk laag. Loop bijvoorbeeld naar de markt, de Kadiköy Sali Pazari, waar je de mooiste producten kunt zien liggen. En als je verdwaalt in de kleine straatjes rondom de markt, dan kom je veel antiekwinkels tegen en winkeltjes vol handwerk. Je moet wat mij betreft zeker even neerploffen bij Cafer Erol voor een kop echte Turkse koffie. Loop even naar binnen om het mooiste handgemaakte snoepgoed van de stad te bewonderen. In het zuidelijke puntje van Kadiköy vind je de wijk Moda, een nog rustigere buurt waar het heerlijk wandelen is aan het water, tussen het groen.

Ortaköy

Leuke wijken in Istanbul: Ortaköy | Mooistestedentrips.nl

Leuke wijken in Istanbul: Ortaköy | Mooistestedentrips.nl

De wijk Ortaköy is een soort dorpje, gelegen aan de oevers van de Bosporus. Ooit leefde hier Turken, Grieken, Armeniërs en Joden vredig naast elkaar. Inmiddels is Ortaköy opgeslokt door Istanbul opgeslokt, maar die dorpse sfeer hangt er nog steeds wel een beetje. De Büyük Mecidiye Camii moskee, aan de rand van de Bosporus, is de echte blikvanger van de wijk. Het schijnt zelfs het meest gefotografeerde gebouw in Istanbul te zijn. Verder is het over lekker wandelen langs het water of in het Yildiz park in Ortaköy of fijn winkelen bij één van de boetieks in de smalle straten. Maar ’s avonds barst de wijk pas echt uit haar voegen. De restaurants, cafés en terrassen lopen vol en het blijft tot in de kleine uurtjes gezellig. Ik vind The House Café een echte aanrader, vanwege het eten, de fijne cocktails en het waanzinnige uitzicht over het terras. Wil je logeren in Ortaköy? Dan zit je goed bij The Stay Bosporus.

Lees meer over Istanbul

De leukste wijken in Istanbul
Bewaar op Pinterest

De leukste wijken in Istanbul | 7 leuke wijken in Istanbul

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

Merin 11 november 2018 - 16:48

Gaaf! Fijne tips. Ik wil zeker nog een keer naar Istanbul. Turkije is mijn favoriete reisland en het is te schandalig dat ik nog nooit in deze prachtige stad ben geweest. Ik geef deze pagina een favorite. Als ik ga, gebruik ik deze tips!

Antwoord
Karlijn 11 november 2018 - 16:49

Wat een fijn artikel en goede tips! Ik ga ze opslaan voor volgend jaar, als ik hopelijk weer naar Istanbul ga!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer