Bezienswaardigheden Istanbul

door Esther

Istanbul is één van de meest veelzijdige steden die je ooit zult bezoeken. Met overblijfselen uit de Ottomaanse hoogtijdagen tot hippe, knusse wijkjes vol leuke designwinkels. Bekijk wat je allemaal kunt doen in Istanbul. Ik zet alvast de leukste bezienswaardigheden in Istanbul voor je op een rijtje. Veel plezier bij het plannen van je stedentrip.

Bezienswaardigheden Istanbul: de voorbereidingen

 • Je vliegt in ongeveer vier uur naar Istanbul, met bijvoorbeeld KLM, Corendon of Turkish Airlines. Vergelijk vliegtickets Istanbul en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
 • Je reist heel gemakkelijk met de bus van en naar het vliegveld van Istanbul, van te voren online een kaartje kopen is wel aan te raden.
 • Er zijn veel leuke hotels in Istanbul, van gezellig traditioneel tot hip design. Als je in de oude stad wilt logeren is het Agora Guesthouse een aanrader. In het nieuwe deel van Istanbul is Hotel Corinne een topkeuze.
 • Heb je geen zin om eindeloos te vergelijken? Dan is het wel een aanrader om een kant-en-klare stedentrip Istanbul te reserveren.
 • Bij veel bezienswaardigheden in Istanbul kan het druk zijn. Je kunt overwegen om voor sommige attracties van te voren online een kaartje te kopen. Als je een Istanbul Welcome Card koopt, kun je afhankelijk van welke kaart je kiest, ook een aantal bezienswaardigheden kiezen waar je zo kunt doorlopen. Wil je de mooiste bezienswaardigheden in Istanbul zien? Dan is de Istanbul Museum Pass een aanrader, want je kunt met deze pas versneld naar binnen bij Hagia Sophia, het Topkapi Paleis, de Basilica Cisterne, het Dolmabahçe Paleis, Hagia Irene en het Museum van Turkse en Islamitische Kunst.
 • Bekijk alle tips voor een stedentrip Istanbul.

19x doen in Istanbul
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Istanbul: 19x leuke dingen doen in Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Istanbul

Haia Sophia

Haia Sophia | Bezoek de Hagia Sohpia in Istanbul

Haia Sophia | Bezoek de Hagia Sohpia in Istanbul

Ik kom er maar meteen voor uit: dit is waarschijnlijk het meest bijzondere gebouw dat ik tijdens al mijn stedentrips heb bezocht. De Haia Sophia is één van de top bezienswaardigheden in Istanbul. Ooit begon de Haia Sophia als kerk, maar later werd het de belangrijkste moskee van het Ottomaanse rijk. Sinds 1935 is het een openbaar gebouw en opende het als museum. Het is echt het summum van Byzantijnse architectuur en de originele schilderingen en heilige overblijfselen zijn ontzettend bijzonder. Onlangs is besloten dat de Haia Sophia weer een moskee wordt, maar deze blijft wel toegankelijk voor bezoekers. Gelukkig maar.

Topkapi Paleis

Topkapi Paleis | Bezoek het Topkapi Museum in Istanbul

Topkapi Paleis | Bezoek het Topkapi Museum in Istanbul

Nog één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Istanbul. Het Topkapi Paleis was het thuis van de meest belangrijke sultans van het Ottomaanse rijk en is tevens de laatste rustplaats van oud-president Mustafa Kemal Atatürk. Ooit werden hier buitenlandse ambassadeurs gefuifd, maar nu is het een museum. Je kunt dwalen door de eindeloze gangen, kamers en tuinen. Allemaal even mooi ingericht en vormgegeven. Ik heb zelden zo veel mooie tegeltjes bij elkaar gezien. Je ziet meteen dat de ooit 4000 bewoners van het paleis aan extreme luxe gewend waren.

De Blauwe Moskee

Bezienswaardigheden Istanbul: bezoek de Blauwe Moskee | Mooistestedentrips.nl

Blauwe Moskee | Dit moet je weten voor je bezoek aan de Blauwe Moskee

De Sultan Ahmed Moskee, ofwel: de Blauwe Moskee, één van de meest bekende bezienswaardigheden in Istanbul. De glanzend witte buitenkant van de moskee lokt je er als het ware naartoe en je moet het prachtige interieur, met tienduizenden blauwe tegeltjes en prachtig tapijt, zeker hebben gezien. Voor je de moskee betreedt trek je je schoenen uit en vrouwen bedekken hun haren. Neem je eigen sjaal mee.

Doen in Istanbul: fietsen

Fietsen in Istanbul | Leuk om te doen in Istanbul: stap op de fiets

Wat mij betreft superleuk om te doen in Istanbul: de stad op de fiets ontdekken. In de hoogzomer is het er misschien iets te warm voor, maar de rest van het jaar is het juist heel leuk om te fietsen in de stad. Er is namelijk zo veel te zien en te doen in Istanbul dat het onmogelijk is om alles te bekijken in een paar dagen tijd. Sterker nog, ik bezocht de stad een aantal keer en ik heb ook genoeg bezienswaardigheden die nog op mijn verlanglijstje staan. Stap op de fiets, dan krijg je de mogelijkheid om bekende en onbekende bezienswaardigheden in Istanbul te ontdekken.

 • Fietsen langs de highlights
  Is het je eerste bezoek en wil je de sfeer van de stad proeven? Dan is deze fietstocht iets voor jou. Je gaat met je gids op pad en binnen enkele uren bekijk je de belangrijkste bezienswaardigheden in Istanbul. En je hoort meteen de meest wonderlijke verhalen over de kleurrijke geschiedenis van de stad.
 • Gouden Hoorn fietstocht
  Ben je al eens in de stad geweest en wil je wat bezienswaardigheden in Istanbul bekijken die de meeste toeristen links laten liggen? Tijdens de Gouden Hoorn fietstocht start je bij het station waar de beroemde Orient Express ooit vertrok en aankwam en vervolg je je weg langs het water. Tijdens deze fietstocht rijd je over goede fietspaden, ontdek je bijzondere wijken en bezoek je zelfs een klein pelgrimsoord.

Basilica Cistern

Bezienswaardigheden Istanbul: Basicila Cistern | Mooistestedentrips.nl

De Basilica Cistern is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Istanbul, omdat het zo’n mysterieuze plek is. Deze ondergrondse wateropslag werd in de 6de eeuw gebouwd door de Byzantijnse keizer en loopt kilometers lang onder de straten van Istanbul door. De opslag leverde gefilterd water aan de paleizen van Istanbul, zoals het Topkapi Paleis. Je kunt tussen de enorme pilaren dwalen, de mysterieuze hoofden van Medusa bekijken en wegdromen bij de reflecties van het water.

Kapali Carsi: de grote bazaar

Bezienswaardigheden Istanbul: bezoek de Grote Bazaar | Mooistestedentrips.nl

Je kunt tijdens je stedentrip niet om de Grote Bazaar heen. Het is een exotisch labyrint van passages, pleintjes en gangetjes met zo veel kraampjes en winkeltjes dat je niet weet waar je moet beginnen. Je kunt er werkelijk van alles krijgen. Van aardewerk en sieraden tot sjaals en luxe stoffen en van handgemaakte meubels tot muziekinstrumenten en kruiden. Kijk echter uit met het kopen van merkkleding, want dit is meestal niet echt en kan bij terugkomst in Nederland in beslag genomen worden.

Egyptische bazaar

Egyptische bazaar, kruidenbazaar | Mooistestedentrips.nl

De Egyptische Bazaar wordt ook wel de kruidenbazaar genoemd en stiekem vond ik deze leuker dan de Grote Bazaar. Het is er overzichtelijker en ook iets minder toeristisch, waardoor ik het idee had dat het aanbod van producten wat authentieker was. Als je kruiden en thee wilt kopen, dan moet je echt bij de Egyptische Bazaar zijn, al vond ik de sjaals, stoffen, het houtwerk en serviesgoed ook mooier dan in de Grote Bazaar.

Istanbul Modern

Istanbul Modern Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Istanbul Modern vond ik één van de meest verrassende bezienswaardigheden in Istanbul. De locatie is subliem, in de prachtige wijk Tophane aan de Bosporus. Je kunt er een verrassende collectie van modernistische schilderijen en multimedia installaties bewonderen. Dikke bonus vond ik het restaurant, waar je echt geweldig kunt eten met uitzicht op de Bosporus, het Topkapi Paleis en de Haia Sophia. Op dit moment wordt het museum verbouwd en vind je het op een tijdelijke plek. In 2021 is het museum weer aan de Bopsorus te vinden.

Hagia Irene

Hagia Irene | Mooistestedentrips.nl

De Hagia Irene is één van de minder bekende bezienswaardigheden in Istanbul en het overwegen waard als je even aan de drukte wilt ontsnappen. De fundamenten van de Hagia Irene stammen al uit de vierde eeuw, maar moest meerdere keren worden herbouwd vanwege branden en aardbevingen. Vanaf de 15de eeuw deed de Hagia Irene dienst als wapendepot en in de vorige eeuw nog als wapenmuseum. De kerk ligt in één van de tuinen van het Topkapi Paleis en vanaf deze plek kun je genieten van een heel mooi uitzicht.

Leandertoren

Bezienswaardigheden Istanbul: Leandertoren | Mooistestedentrips.nl

De Leandertoren, ofwel de Maagdentoren heet in het Turks Kız Kulesi. De historie van dit eilandje met de vuurtoren gaat maar liefst 2500 jaar terug en er doen de wildste legenden de ronde. De vuurtoren is verschillende keren gerestaureerd en verbouwd. Sinds 2000 is het mogelijk om de Leandertoren te bezoeken. Het boottochtje van het naar het eiland zit bij de prijs van het kaartje inbegrepen.

Archeologisch Museum

Arkeoloji Müzeleri | Mooistestedentrips.nl

Het Archeologisch Museum, het Arkeoloji Müzeleri is het oudste museum van Turkije en ook één van de grootste musea ter wereld. Je kunt er meer van een miljoen objecten bekijken. Het museum bestaat uit drie delen: archeologische vondsten uit de Griekse en Romeinse tijd, het Museum van het Oude Midden-Oosten en het Tegelpaviljoen met met de meest schitterende keramieken vloeren.

Galata toren

Galata toren | Mooistestedentrips.nl

Je ziet de Galata toren meteen als je over de gelijknamige brug van het oude deel van de stad naar het nieuwe gedeelte wandelt. Eeuwenlang was het het hoogste gebouw van de stad en als je de toren beklimt, kun je nog steeds genieten van een geweldig uitzicht. Je hoeft tegenwoordig niet meer eindeloos trappen te lopen. Er is namelijk een lift die tot bijna aan de top gaat. Houd er rekening mee dat er best lange wachtrijen voor de Galata toren kunnen staan.

Doen in Istanbul: dagtrip Prinseneilanden

Dagtrip Prinseneilanden | Mooistestedentrips.nl

De Prinseneilanden liggen prachtig verlaten in de Zee van Marmara. Rijke locals hebben er een vakantiehuis, maar de meeste inwoners gaan er gewoon naartoe als ze zin hebben in een dagje strand of de drukte van de stad even willen ontvluchten. En daarom is een dagtrip Prinseneilanden ook heel leuk om te doen in Istanbul. De stad is namelijk echt behoorlijk druk en aangezien de Prinseneilanden zo goed als autovrij zijn, is het echt een verademing om er te zijn. Je kunt met de veerboot naar de Prinseneilanden, of mee met een dagexcursie waarbij je het eiland Büyükada ontdekt.

Dolmabahçe Paleis

Bezienswaardigheden Istanbul: Dolmabahçe Paleis | Mooistestedentrips.nl

Het weelderige Dolmabahçe Paleis is één van de minder bekende bezienswaardigheden in Istanbul en juist daarom een bezoekje waard. Je kunt het bijvoorbeeld combineren met een bezoekje aan de wijk Ortaköy. Je kunt de Selâmlık (ceremoniële zalen) en de Harem van het Dolmabahçe Paleis bezoeken met een rondleiding. Sultan Abdül Mecit I liet het paleis in de 19de eeuw bouwen, omdat hij zijn huishouding en hofhouding wilde verhuizen vanuit het Topkapi Paleis. Het werd een paleis geïnspireerd op Europese Neo-klassieke architectuur, zonder typische Ottomaanse elementen zoals binnentuinen. In de jaren ’30 van de vorige eeuw gebruikte president Atatürk het paleis als zijn kantoor als hij in Istanbul was en hij is hier ook gestorven.

Pera Palace Hotel

Pera Palace Hotel | Mooistestedentrips.nl

In de bruisende wijk Beyoglu, net achter de populaire winkelstraat Istiklal Caddesi, vind je het Pera Palace Hotel. Ja, gewoon een hotel inmiddels, met een fijne bar en eigen banketbakkerij. Maar ook de plek waar de rich and famous logeerden, na of voor een reis met de beroemde Oriënt Express. Zo was Hemmingway er regelmatig te vinden in de bar en schreef Agatha Christie er een roman, in kamer 411 om precies te zijn. Je kunt natuurlijk gewoon een drankje bestellen in de bar van dit fraaie hotel en genieten van de sfeer, maar als het na 3 uur ’s middags is, kun je de aan de balie even vriendelijk vragen of je misschien een blok mag werpen in de kamer die ooit van president Atatürk was.

Museum van Turkse en Islamitische Kunst

Museum van Turkse en Islamitische Kunst | Mooistestedentrips.nl

Alleen al vanwege het paleis waarin het is gevestigd, zou je het Museum van Turkse en Islamitische Kunst moeten bezoeken. Het paleis uit de 16de eeuw is namelijk echt een plaatje, maar de collectie van het museum doet er niet voor onder. Je kunt er de mooiste tapijtencollectie ter wereld bewonderen en prachtige Ottomaanse kunstschatten.

Stadion van Fenerbahçe

Rondleiding Fenerbahçe Stadion | Mooistestedentrips.nl

Neem een kijkje in het stadion van één van de grootste voetbalclubs in Turkije: Fenerbahçe. Je neemt een kijkje in de persruimte, de reservebank en de kleedruimtes. En natuurlijk het stadion en bijbehorende museum. Wist je dat de club zo veel prijzen heeft gewonnen dat er maar een kwart in het stadion past?

Ontdek de verschillende wijken van Istanbul

Doen in Istanbul: ontdek de verschillende wijken | Mooistestedentrips.nl

Wat mij betreft zijn de uiteenlopende wijken meteen één van de leukste bezienswaardigheden in Istanbul. Elke wijk heeft weer een totaal ander gezicht en karakter. Tophana, aan de Bosporus, is levendig, boordevol studenten, maar ook koloniaal. Ortaköy is dorps, gezellig en creatief. En de wijk Cihangir doet me een beetje aan Parijs denken. Neem de reisgids 100% Istanbul mee, want daarin staan wandelingen door de leukste wijken in Istanbul en langs de leukste adresjes van de stad.

Doen in Istanbul: rondvaart over de Bosporus

Rondvaart over de Bosporus | Mooistestedentrips.nl

Je kunt in Istanbul natuurlijk niet om de Bosporus heen. En het is heel leuk om tijdens je stedentrip een rondvaart te maken. Je kunt gaan voor een gewone rondvaart, waarbij je de stad eens op je gemak vanaf het water kunt bekijken. De grote bezienswaardigheden in Istanbul zien er schitterend uit vanaf de Bosporus. Maar je kunt ook voor een uitgebreide rondvaart bij zonsondergang gaan.

Lees meer over Istanbul

 • Lekker eten in Istanbul? Dat is echt geen enkel probleem. Bekijk de leukste restaurants in Istanbul.
 • Er zijn genoeg leuke wijken in Istanbul, allemaal met een totaal eigen karakter. Ik was zelf erg gecharmeerd van Ortaköy, wat dorps en tegelijk heel bruisend is aan de oevers van de Bosporus.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Istanbul.
 • Wil je je stedentrip Istanbul nog met een paar dagen uitbreiden? Dan kan ik het je aanraden om naar Cappadocië te gaan. Lees mijn artikel en bekijk hoe ik het aanpakte.

Bezienswaardigheden Istanbul
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden in Istanbul: bekijk de leukste dingen om te doen in Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer