Cappadocië vanuit Istanbul: de beste tips

door Esther

Het vliegtuig landt op een provisorische strip die moet doorgaan voor landingsbaan, omringd door een woeste bruine vlakte. Het is kwart voor 6 ’s ochtends en de zon komt net op. En dan zie ik ze, in de verte, boven een maanlandschap van zandstenen. Honderden heteluchtballonnen. Ik ben in Cappadocië.

Of Cappadocië nu is weggelopen uit een sprookjesboek of wellicht ooit heeft gediend als filmset voor de opnames van de maanlanding, dat laten we maar even in het midden. Feit is dat de verzameling goudkleurige heuvels, honingraatachtige rotsformaties, rotskerken met eeuwenoude fresco’s en valleien vol ‘fairy chimneys’ en grotwoningen ervoor zorgde dat ik dagenlang met open mond heb rondgewandeld en mijn reis naar Cappadocië nog steeds een van de meest bijzondere is die ik ooit maakte. Ik combineerde mijn bezoek aan Cappadocië met een stedentrip Istanbul en kan je dat van harte aanraden.

Cappadocië, Turkije
Bewaar op Pinterest

Cappadocië, Turkije: bekijk de leukste tips voor je vakantie naar Cappadocië, Turkije | Mooistestedentrips.nl

Plan je rondreis Cappadocië, Turkije

  • Als je zelf een reis naar Cappadocië wilt regelen, kan dat prima. Je kunt een vliegticket boeken naar Kayseri. Je moet dan meestal overstappen op Istanbul. Vergelijk vliegtickets Kayseri en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt. Vervolgens kun je een transfer naar Göreme reserveren.
  • Omdat ik een week in Cappadocië combineerde met een stedentrip Istanbul, boekte ik een vliegticket Istanbul. Vervolgens boekte ik los een binnenlandse retourvlucht van en naar Nevsehir met Turkish Airlines. Dit was voor mij praktischer en het pakte ook goedkoper. Ook vanuit Nevsehir kun je een transfer naar Göreme boeken.
  • Vergeet niet om van te voren een e-visum voor Turkije te kopen.
  • Je kunt vanuit Nevsehir ook een huurauto ophalen, handig als je Cappadocië op eigen gelegenheid wilt verkennen.
  • Heb je geen zin om vluchten, verblijf en vervoer te regelen? Dan kun je ook een kant-en-klare rondreis boeken.

Hotels in Cappadocië: logeer in een grot

Als je een leuke plek zoekt om te logeren, kun je het beste kiezen voor een hotel in Göreme. Dit stadje heeft veel faciliteiten, er liggen verschillende bezienswaardigheden in de buurt en het is een fijne centrale plek om Cappadocië te ontdekken. Er zijn veel verschillende onderkomens in Göreme, maar voor een authentieke ervaring moet je wat mij betreft echt in een grothotel slapen. Van oudsher haakten mensen in deze streek hun woningen uit in de stenen heuvels. In hun grotwoningen was het warm, goed geïsoleerd en beschermd tegen de elementen. Er zijn veel mooie grothotels in Göreme waar je voor een goede prijs heel comfortabel kunt logeren.

Arif Cave Hotel

Hotel Cappadocië: Arif Cave Hotel | Mooistestedentrips.nl

Het Arif Cave Hotel heeft mooi grote kamers, vaak met een zitje dat uitkijkt over het schitterende landschap van Cappadocië. Het is één van de hoogstgelegen hotels in Göreme, dus plof regelmatig met een kop thee neer op het dakterras om al het moois in je op te nemen. ’s Ochtends kun je genieten van een heerlijk ontbijt.

Grand Elite Cave Suites

Hotel in Cappadocië: Grand Elite Cave Suites | Mooistestedentrips.nl

Als je tussen juni en september een reis naar Cappadocië maakt, is Grand Elite Cave Suites echt een heel goed idee. Je verblijft in heel comfortabele kamers, met eigen zithoek en je kunt gebruikmaken van het grote zwembad dat prachtig uitzicht op het stadje heeft. Er is ’s zomers ook ruimte voor een BBQ. Ga je in de koudere maanden, dan kun je na een dag wandelen lekker bijkomen in de sauna.

Bezienswaardigheden in Cappadocië

Er zijn genoeg leuke bezienswaardigheden in Cappadocië. Wil je echt een beetje een gevoel krijgen voor de streek dan heb je een dag of drie nodig om de leukste bezienswaardigheden te bekijken. Vanuit Göreme kun je diverse wandelingen maken en veel belangrijke bezienswaardigheden bekijken. Wil je iets verder weg, dan kun je met je een huurauto op pad. Mijn man en ik huurde een dag een scootertje en dat was ook een leuke manier om de streek te verkennen. Vanuit Göreme vertrekken dagelijks een rode tour, blauwe tour en groene tour om de mooiste bezienswaardigheden te ontdekken.

Göreme Open-Air Museum

Cappadocië: Göreme Open Air Museum | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië: Göreme Open Air Museum | Mooistestedentrips.nl

Cappadocië: Göreme Open Air Museum | Mooistestedentrips.nl

Na het begin van onze jaartelling was de Anatolische hoogvlakte, waar Cappadocië deel van uitmaakt, eeuwenlang het toneel van religieuze oorlogen. Vooral de vroege christenen moesten het ontgelden en zij hakten geheime kerken uit in de rotsen. De beste plek om de geheimen van Cappadocië te ontdekken is het Göreme Open-Air Museum, zo’n kilometer wandelen vanaf het centrum van Göreme. Je kunt hier gemakkelijk meer dan 2 uur doorbrengen, terwijl je al wandelend het bizarre landschap tot je neemt en de vroeg byzantijnse kerken bezoekt, die zijn uitgehakt in de rotsen en waarvan de eeuwenoude fresco’s nog steeds goed zichtbaar zijn.

Met het kaartje van het museum kun je ook aan de overkant van de straat, een beetje bergafwaarts, Tokalı Kilise bezoeken met de grootste en mooiste kerk uit de 10de eeuw, waarvan onlangs de kleurrijke fresco’s zijn gerestaureerd. Je kunt ook naar boven klauteren om de nieuwe kerk te bekijken, die een eeuw later werd gebouwd.

Pigeon Valley

Wandelen in Cappadocië: Pigeon Valley | Mooistestedentrips.nl

Vanuit Göreme wandel je zo naar Pigeon valley, genoemd naar de typische duiventillen die je er overall op de rotsen ziet. Je hebt geen kaart nodig voor deze wandeling: je volgt gewoon het breedste pad over de bordjes met duiven erop. Onderweg kom je verschillende mooi gelegen terrassen en cafés tegen waar je met een mierzoet kopje thee kunt genieten van een prachtig uitzicht. Sla in ieder geval het Uçhisar Kasteel niet over.

Valley of love

Wandelen in Cappadocië: Valley of Love | Mooistestedentrips.nl

Tsja, de naam van deze vallei. Ik zal het maar gewoon zeggen. Deze wordt zo genoemd vanwege de honderden fallische rotsformaties voor de vallei en zijn tegelijk lachwekkend en intrigerend. Maar laten we het op erosie houden. De wandeling begint langs de kant van de weg van Uçhisar naar Göreme, naast een kunstgalerie. Aan de overkant van de weg eindigt de Pigeon Valley wandeling, dus deze twee kun je op een dag prima combineren. Een kaart heb je eigenlijk niet nodig, je volgt gewoon het rotspad dat je weer naar het dorp leidt. Onderweg wandel je langs tientallen grotwoningen, waarvan de meeste zelfs nog bewoond werden tot de jaren ‘50.

Rose & Red Valley

Wandelen in Cappadocië: Rose & Red valley | Mooistestedentrips.nl

Als je naar het Göreme Open-Air Museum bent geweest, zie je waarschijnlijk langs de kant van de weg grote rode pijlen. Deze verwijzen naar de rode en roze vallei, een enorm gebied met verschillende wandelpaden langs rotsen en grotten van felrode en roze steen. Je kunt gewoon de pijlen volgen, maar houdt wel rekening met de tijd. Als je helemaal naar Çavuşin wilt wandelen, moet je zorgen dat je voor of rond het middaguur begint.

Zemi Vallei

Bezienswaardigheden Cappadocië: Zemi Valley | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Cappadocië: Zemi Valley | Mooistestedentrips.nl

Mijn man en ik bezochten de Zemi Vallei toen we een dag een scooter hadden gehuurd, maar je kunt dit ook prima met een huurauto doen. Sla voorbij het Göreme Open-Air Museum linksaf en je komt vanzelf in Ürgüp terecht. Een kleurrijk plaatsje, waar tot de jaren ’20 vooral Grieken woonden. Neem dezelfde weg terug, maar blijf rechtdoor rijden om bij de Zemi Vallei uit te komen. Veel bezoekers aan Göreme laten de Zemi Vallei links liggen en dat is eigenlijk zonde. Deze vallei heeft namelijk niet alleen heel fraaie rotspartijen, maar staat ook vol prachtige bomen, planten en bloemen.

Derinkuyu

Bezienswaardigheden Cappadocië: Derinkuyu | Mooistestedentrips.nl

De ondergrondse stad Derinkuyu was ooit de woonplaats van ruim 20.000 mensen, die in acht verdiepingen onder de grond met elkaar samenwoonden. De stad werd ooit uit de rotsen gehouwen om de bevolking tegen de vele vijandelijke troepen in de omgeving te beschermen. Tijdens de wandeling door Derinkuyu kom je langs ondergrondse keukens, schuilkelders, kerken, scholen en zelfs een wijnkelder.

Kloosters van Selime

Bezienswaardigheden in Cappedocië: Selime | Mooistestedentrips.nl

Als je de heuvels van Selime ziet liggen, denk je in eerste instantie dat het weer van die slim uitgehakte grotwoningen zijn. Maar niets is minder waar, want de heuvels van Selime herbergen een flink kloostercomplex. De muurschilderingen zijn behoorlijk goed bewaard gebleven en er zijn nog verschillende relieken te bewonderen. Het uitzicht vanaf de top van het complex over de omgeving is geweldig.

Mijn man en ik gingen mee met de groene toer, waarbij je Derinkuyu, de Ihlara vallei en Selime in één dag bekijkt. Je kunt deze drie bezienswaardigheden in Cappadocië natuurlijk ook met een huurauto bekijken.

Ballonvaart Cappadocië

Ballonvaart Cappadocië | Mooistestedentrips.nl

Eén van de meest populaire dingen om te doen in Cappadocië is een ballonvaart. En inderdaad, het heeft iets magisch om ’s ochtends, terwijl de zon boven de heuvels uit piept boven het schitterende landschap van Cappadocië te vliegen. Wil je een ballonvaart in Cappadocië maken, dan kun je dat van te voren het beste online al regelen. Het kan ook via je hotel ter plaatse, maar ballonvaarten zijn zo populair dat ze ook nog weleens uitverkopen. Er zit ook veel verschil in prijzen, dus er van te voren wat onderzoek naar doen is een goed idee. Deze ballonvaart is zo’n beetje gemiddeld, waarbij je tweeënhalf uur in de lucht bent. En dan is er ook nog een budget ballonvaart, waarbij je een uur de lucht in gaat.

Lees ook alles over Istanbul

Cappadocië, Turkije
Bewaar op Pinterest

Luchtballon Cappadocië: maak een ballonvaart in Cappadocië, Turkije | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer