Fietsen in Bologna: langs street art

door Esther

Bologna staat natuurlijk bekend om haar dieprode centrum met de prachtige historische en barokke bezienswaardigheden. Zelfs als je door het centrum wandelt, valt het je al op: Bologna en graffiti hebben een bijzondere relatie met elkaar. Wil je echt bijzondere street art in Bologna zien? Ga dan fietsen in Bologna. Je leert dan ook de wijken buiten het centrum kennen en ziet meteen de mooiste murals.

Plan een stedentrip Bologna

Fietsen in Bologna

Wil je de stad op een bijzondere manier ontdekken? Ga dan fietsen in Bologna. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Bologna is een echte fietsstad. Omdat het bestuur van de stad behoorlijk links is, is flink geïnvesteerd in goede fietspaden en stoplichten speciaal voor fietsers. Fietsen is dan ook erg populair in de stad. Hoewel je in een grote stad natuurlijk altijd erg moet opletten, kun je in Bologna prima veilig de weg op met de fiets. Je kunt mee met verschillende fietstours door Bologna.

 • Een fiets huren in Bologna
  Wil je zelf op pad in Bologna en naast het centrum nog wat leuke wijken bezoeken? Dan kun je heel gemakkelijk een fiets huren in Bologna. Helemaal niet duur en je ziet net even wat meer dan de meeste bezoekers.
 • Langs de highlights van de stad
  Is dit je eerste bezoek aan de stad? Ga dan fietsen in Bologna. Als je met deze fietstour meegaat, kom je namelijk langs de belangrijkste highlights van de stad en leer je meteen meer over de ontzettend interessante geschiedenis van Bologna. Wist je namelijk dat het al eeuwenlang de belangrijkste universiteitsstad van Italië is en dat het sinds anderhalve eeuw ook echt een socialistisch bolwerk is? Tijdens je fietstocht kom je er alles over te weten.
 • Fietsen langs street art
  Als je van street art houdt, zit je in Bologna wel goed. Omdat ik flink tijd had in Bologna besloot ik de belangrijkste bezienswaardigheden op eigen houtje te bezoeken. Maar het leek me leuk om bijzondere street art met een gids te bezoeken. Daarom ging ik mee met deze fietstocht en leerde zo verschillende wijken en heel veel toffe street art kennen. Je leest er in dit artikel alles over.

Street art Bologna

Fietsen in Bologna, street art Bologna: DOES | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bologna, street art in Bologna: Eron | Mooistestedentrips.nl

Street art en Bologna hebben een bijzondere verhouding met elkaar. In het centrum van de stad zijn werkelijk alle rolluiken wel van een schildering of flinke portie graffiti voorzien en er lijkt geen straat vrij te zijn van tags en paste-ups. Reden daarvoor lijkt het rode karakter van de stad te zijn.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog staat Bologna onder communistisch of socialistisch bestuur en de stad staat te boek als één van de meest linkse steden van Italië. En inderdaad, kranten met een flinke communistische inslag vinden hier nog gretig aftrek. Het bestuur van de stad gelooft dat ook niet in het beteugelen van de inwoners en als zij hun mening willen uiten, mogen ze dat doen op de manier waarop zij dat willen.

Maar street art in Bologna gaat gelukkig wel wat verder dan alleen wat slordig gezette tags op elektriciteitskastjes en deuren. Eén van ’s werelds meest beroemde street artiesten Blu is afkomstig uit Bologna en als je buiten het centrum gaat kijken, kom je murals tegen die tijdens street art festivals uit de voorbije jaren zijn gemaakt. Omdat deze werken wat lastig te vinden zijn als je met het openbaar vervoer reist en ze te ver uit elkaar liggen om te belopen, besloot ik te gaan fietsen in Bologna en mee te gaan met een street art tour in Bologna.

Stap op de fiets

Je stapt op de fiets op de Via dell’Indipendenza (tip: schuif voor je gaat fietsen in Bologna aan bij Impero voor geweldige koffie, heerlijke broodjes mortadella en superfijne taartjes). De tocht leidt via het moderne station van Bologna naar het zakelijke deel van de stad, waar je meteen wat meer moderne architectuur ziet. Een fijne afwisseling met de historische pracht en praal van het centrum. Een enorme mural van de Hamburgse artiest DAIM doemt meteen voor ons op en even verderop worden we getrakteerd op een kleurrijke mural van DOES uit mijn eigen Utrecht en daarnaast een wonderschoon werk van Eron waarop vogels vervuilende industrie vernielen.

Street art in Bologna: bavianen en kubisme

Bezienswaardigheden Bologna, street art Bologna | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bologna, street art Bologna | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bologna: Andreco | Mooistestedentrips.nl

Street art in Bologna, fietsen in Bologna | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bologna, street art in Bologna: Lokiss | Mooistestedentrips.nl

Verder richting het noorden van de stad gloort de Sanctuary of the Madonna di San Luca bovenop een heuvel en de rit leidt naar de Via Yuri Gagarin, waar 3 heel mooie, kleurrijke werken van een totaal ander karakter de zijkant van een verder vrij onopvallend rijtje woningen sieren. De terugrit naar de het centrum leidt door een enorm lommerrijk park en langs een kanaal, de drukte van de stad lijkt kilometers ver weg, totdat we tegen een verzameling bijzondere werken aanfietsen. Mijn favoriet is the Philosophical Tree van Andreco. Zijn werk verwijst naar de filosofische boek van alchemisten uit de 14de eeuw. Het werk is gemaakt met milieuvriendelijke verf en op de muur zie je een boom die langzaam de lucht filtert met veel verwijzingen naar het gebruik van schone energie. Even verderop doemen de enorme bavianen van Hitnes voor ons op.

Het Kubisme van Lokiss

Eenmaal terug in het centrum blijkt dat hier toch ook nog wel wat meer bijzondere street art te vinden is, dan alleen beschilderde rolluiken en graffiti tags. Vlakbij het moderne museum van de stad, MAMbo, dat in een oude bakkerij is gevestigd, zien we bijvoorbeeld werk van de Franse artiest Lokiss die overduidelijk is geïnspireerd door het kubisme, al maakt zijn werk deel uit van een enorm geheel waaraan meerdere artiesten hebben gewerkt.

Dan nog over Blu en Bologna…

Street art in Bologna: Blu | Mooistestedentrips.nl

Vanaf het eerste uur ben ik een enorme fan van de artiest Blu. Ik kwam al werk van deze mysterieuze artiest tegen in Berlijn en sindsdien hoop ik in alle steden met een beetje street art ook werk van Blu tegen te komen. En aangezien Blu uit Bologna komt, kon ik niet wachten. Maar ik kwam bedrogen uit. De gids van onze fietstour zuchtte er eens diep bij toen ze het verhaal uit de doeken deed.

Tot een jaar of vijf geleden kon je in heel Bologna een massa werken van Blu bewonderen. Maar een paar jaar terug besloot de directeur van de kunstacademie uit Bologna dat hij werken van verschillende, inmiddels wereldberoemde, street artiesten, zoals ROA, Blu en Banksy, naar een gallery wilde trekken voor een expositie over street art. Hij ging zelfs zo ver dat hij een werk van Blu uit de zijkant van een leeg pand liet zagen, om deze in het museum te hangen. Blu, die zijn werken niet per se maakt om er rijk en beroemd mee te worden, schilderde in Berlijn al eens werk van zichzelf over toen hij merkte dat de plek waar zijn werk hing te toeristisch werd.

Nadat hij vernam wat er met zijn werk in Bologna gebeurde, nam hij wederom de enorme witte kwast ter hand en sindsdien zijn er geen werken van Blu meer te zien in de stad. Nou ja, eentje. Dat uitgezaagde werk hangt nu in het Museum of the history of Bologna, als een beetje trieste getuige van de rest van de werken die er nu niet meer zijn. Jammer hè.

Meer street art op Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bologna
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Bologna, Italië | Ontdek de mooiste street art in Bologna op de fiets

Lees meer over Bologna

 • Fietsen in Bologna is leuk! Ik ging mee met de street art fietstour door Bologna. Heb je maar weinig tijd of wil je gewoon liever meer weten over de belangrijkste bezienswaardigheden in Bologna? Dan is deze fietstocht misschien meer wat voor je.
 • Bekijk wat je allemaal nog meer kunt doen in Bologna.
 • Bekijk alle leuke en handige tips voor een stedentrip Bologna.
 • Meer leuke fietstochten in Italië? Ga fietsen in Verona en volg mijn unieke fietsroute.

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Italië > Bologna > Fietsen in Bologna

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer