Bezienswaardigheden Lille, 21 leuke dingen om te doen

door Esther

Staat Lille al op je lijstje met steden om binnenkort te bezoeken? Zet de Noord-Franse stad er maar op, want het is een stad van verrassingen. Frans, met een heleboel Vlaamse invloeden. Een schitterend oud centrum, maar ook grensverleggende architectuur en sublieme street art. En verfijnde patisserie en fruits de mer of lokale bieren en eten op industriële hotspots. Lille zal je verbazen. Ik zet alvast de leukste bezienswaardigheden in Lille voor je op een rijtje.

Een stedentrip Lille plannen

  • Een stedentrip Lille plan je heel gemakkelijk met de trein. Afhankelijk van waar je woont in Nederland, moet je één tot drie keer overstappen. Koop je treinkaartjes Lille zo’n drie maanden voor vertrek, dan vind je de laagste tarieven.
  • Is het voor jou handiger om met de auto naar Lille te gaan? Geen probleem. Goedkoop parkeren doe je aan Champs de Mars, aan de rand van de stad. Je reist dan met een pendelbus naar het centrum. Maar je kunt ook voor een hotel met parkeerplaats kiezen, net zo gemakkelijk.
  • Er zijn een heleboel leuke hotels in Lille. Het Moxy Lille Centre is een superleuk hotel voor reizigers die met de trein of de auto naar de stad komen. Kom je met de trein, dan is het OKKO Hotels Lille Centre een echte aanrader.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Lille.

Lille, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Lille | Mooistestedentrips.nl

Lille, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Lille | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Lille: de voorbereidingen

  • Een échte aanrader voor je stedentrip is de Lille City Pass. Met deze pas reis je gratis met al het openbaar vervoer in de stad en dat is handig omdat niet alle bezienswaardigheden in het centrum liggen. Bovendien kun je met met Lille City Pass gratis naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden in Lille én krijg je korting op verschillende tours.
  • Neem jij altijd graag een leuke reisgids mee tijdens je stedentrip? Dan kan ik je in ieder geval de Time to Momo Lille aanraden. Door middel van een aantal wandelingen kom je langs de leukste bezienswaardigheden en allerlei kleurrijke adresjes in de stad.
  • Een andere leuke en goede reisgids is de ANWB Extra Lille. Hierin vind je alle praktische tips voor tijdens je stedentrip, maar ook allerlei originele tips.
  • Heb je niet veel tijd? Met je Lille City Pass kun je gratis met met de Lille City Tour. Maar je kunt ook kiezen voor een leuke stadswandeling.

Bezienswaardigheden Lille

Fietsen in Lille

Fietsen in Lille, Baja Bikes Lille | Mooistestedentrips.nl

Wil je Lille op een echt leuke manier leren kennen? Dan moet je zeker gaan fietsen in Lille: in de stad is namelijk nog zo veel meer te zien dan alleen het centrum en met de fiets ontdek je net even wat meer. Als je meegaat met deze fietstour zie je in twee uur tijd, onder leiding van een Nederlandse gids, de mooiste plekken van de stad. Natuurlijk ontbreekt de oude stad niet tijdens de fietstour, met de Grand Place, l’Hospice Comtesse en de kathedraal, maar je rijdt ook door ‘de groene long van Lille’: de Citadel.

Lille 3000

Lille 3000, Utopia | Mooistestedentrips.nl

Lille 3000, Utopia | Mooistestedentrips.nl

Elke drie jaar organiseert Lille onder de naam Lille 3000 een groots cultureel festival, dat gebeurt al sinds de stad in 2004 Europees cultureel hoofdstad was. Ik viel toevallig met mijn neus in de boter, want tijdens mijn stedentrip Lille was net Utopia aan de gang. Door de hele stad waren op een vijftigtal plekken exposities en overal vond ik de leukste sculpturen van de stad.

Vieux Lille

Lille, Frankrijk: Vieux Lille | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Lille: Vieux Lille | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Lille: Vieux Lille | Mooistestedentrips.nl

Vieux Lille is de oudste en meest historische wijk van de stad en kenmerkt zich door smalle, geplaveide straatjes en hoge, bontgekleurde herenhuizen. Deze wijk is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Lille en zo gek is dat niet. Er is een aantal straten die je niet mag missen, zoals Rue de la Monnaie, Place aux Oignons, Rue des Vieux Murs, Rue des Trois Mollettes en Place Jacques Louchart.

Vieille Bourse

Lille, Frankrijk: Vieille Bourse | Mooistestedentrips.nl

De Veillie Bourse is één van de meest opvallende gebouwen op de Grand Place. De handelsbeurs stamt uit de 17de eeuw en is onmiskenbaar in Vlaamse stijl opgetrokken. Nadat er een paar eeuwen druk handel werd gedreven, kwam het gebouw in de 19de eeuw in handen van vertegenwoordigers van de mijn- en kolenindustrie. Inmiddels is het gebouw helemaal gerenoveerd en vind je er dagelijks, vanaf het middaguur, een grote boekenbeurs op de binnenplaats.

Stadhuis en Belfort

Bezienswaardigheden Lille: stadhuis en Belfort | Mooistestedentrips.nl

Je zou het statige stadhuis van Lille bijna missen, want je ogen gaan als vanzelf naar het 104 meter hoge Belfort. Het stadhuis en Belfort werden aan het begin van de vorige eeuw opgetrokken in Vlaamse stijl. Net als het Belfort in Vlaamse steden als Gent en Mons staat het Belfort in Lille op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is zeker de moeite waard om het Belfort te beklimmen. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Place du Theatre

Bezienswaardigheden Lille, Place du Theatre | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Lille, Place du Theatre | Mooistestedentrips.nl

Het Place du Theater is een prachtig plein in Lille, dankzij l’Opera de Lille, dat aan het begin van de vorige eeuw werd gebouwd en nu het culturele hart van de stad is. Daarnaast is het nieuwe beursgebouw op het plein te vinden, ook al zo’n plaatje. Je ochtend beginnen met een kop koffie op één van de terrassen van het plein is een goede manier om alle pracht even in je op te nemen.

Porte de Paris

Lille, Frankrijk: Porte de Paris (Porte de Paris © OTCL Lille / maxime dufour photographies) | Mooistestedentrips.nl

Parijs heeft de Arc de Triomphe en Lille heeft de Porte de Paris, zo moet je het maar zien. Maar het principe is hetzelfde. deze 32-meter hoge overwinningsboog, met bovenop twee engelen, werd aan het einde van de 17de eeuw gebouwd om de overwinning van Louis XIV in Lille te vieren.

Cathédrale Notre-Dame de la Treille

Bezienswaardigheden Lille: kathedraal van Lille | Mooistestedentrips.nl

Goed, de kathedraal van Lille. Ik heb er een beetje gemengde gevoelens bij. Want nee, het is geen standaard kathedraal. De bouw ervan begon in de 19de eeuw en door allerlei toestanden en gedoe was deze pas enkele tientallen jaren gelegen af. Daardoor zitten er heel wat bijzondere, moderne elementen in de kathedraal en is deze toch zeker interessant om te bezoeken. Maar mooi? Nee, sorry. Dat is de kathedraal allerminst. Maar ga vooral kijken om je eigen mening erover te vormen.

Musée de l’Hospice Comtesse

Lille, Frankrijk: Musée de l'Hospice Comtesse | Mooistestedentrips.nl

Musée de l’Hospice Comptesse is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Lille. Dit museum is namelijk gevestigd in het voormalige armenhuis dat tussen de 15de en 17de eeuw werd gebouwd, vandaar dat het zo’n aaneenschakeling van verschillende gebouwen is. Wat je er nu vindt, staat daar nogal haaks op. In het museum vind je bijzondere religieuze kunst, meubels, serviezen en wandkleden van de gegoede burgerij en pronkkamers. Neem vooral ook een kijkje in de rijk gedecoreerde kapel. Het museum is gratis toegankelijk met je Lille City Pass.

Palais des Beaux-Arts

Lille, Frankrijk: Palais des Beaux-Arts | Mooistestedentrips.nl

Haal je Lille City Pass uit je tas en bezoek het Palais des Beaux-Arts, ofwel: het Museum voor Schone Kunsten. Dit grootste 19de-eeuwse gebouw trekt beslist je aandacht én huist ook nog eens de grootste kunstcollectie in Frankrijk, buiten Parijs. Waar je ook van houdt: je vindt het in dit museum. Van archeologische vondsten, historisch porselein en sieraden tot beeldhouwwerk en schilderkunst uit de 15de tot de 20ste eeuw, van Rubens tot Chagall. Het museum heeft ook regelmatig heel interessante tijdelijke exposities.

Musée d’Histoire Naturelle

Bezienswaardigheden Lille: Musée d'histoire naturelle de Lille | Mooistestedentrips.nl

Het Musée d’Histoire Naturelle is één van de leukste bezienswaardigheden in Lille, vooral als je de stad met kinderen bezoekt. De Lille City Pass is er ook geldig. Je wandelt hier langs skeletten van dinosaurussen, walvissen en haaien, evenals talloze opgezette dieren en levende insecten. Daarnaast zijn er een heleboel fossielen en mineralen. Naast dat het voor kinderen leuk is om de collectie te ontdekken, heeft het museum ook een heel fijn café en een leuke binnentuin.

Parc de la Citadelle

Bezienswaardigheden Lille: Parc de la Citadelle | Mooistestedentrips.nl

Het Parc de la Citadelle ligt in de wijk Vauban, net buiten het centrum, en is de groene long van de stad. De citadel, afkomstig uit de 17de eeuw, is nog steeds van het Franse leger en mag je niet bezoeken. Toch is het park rondom de citadel een perfecte plek voor een wandeling of een fietstocht. Ben je met kinderen in Lille? Dan mag je Parc de la Citadelle al helemaal niet overslaan, want in het park bevinden zich ook attractiepark het attractiepark Cita Parc en de Zoo van Lille.

LaM

Bezienswaardigheden Lille: LAM (foto: Calder Foundation New York) | Mooistestedentrips.nl

Trek de Lille City Pass maar weer uit de tas, want voor het LAM moet je even met de bus. Het ligt in een enorme groene beeldentuin, een behoorlijk eind buiten het centrum. Maar het LAM is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Lille, dus waag het er maar op. Het hypermoderne museum is het thuis van maar liefst 7000 moderne kunstwerken. Zowel schilderwerk, sculpturen als installaties. En op die enorme oppervlakte komen die allemaal goed tot hun recht. In het LAM kom je werk tegen van bijvoorbeeld Picasso, Miró, Henri Laurens, Fernand Léger, Georges Braque en André Derain.

Marché de Wazemmes

Marché de Wazemmes, foto: OTCL Lille / maxime dufour photographies | Mooistestedentrips.nl

Buiten het oude centrum om heeft Lille nog best een aantal interessante stadswijken en Wazemmes is een wijk die je tijdens je stedentrip beslist moet bezoeken. Zo’n heerlijke no-nonsense volksbuurt waar je leuke winkels, veel street art en goede horeca vindt en waar verschillende culturen gemoedelijk naast elkaar leven. Dinsdag, donderdag en zondag zijn de beste dagen om Wazemmes te bezoeken, want dan kun je naar de Marché de Wazemmes, misschien wel de leukste markt in Lille. Er is een overdekte markthal waar boeren uit de buurt hun waar aan de man brengen en je groenten, fruit, vlees, kaas en brood koopt, maar op zondag staan er ook een heleboel kraampjes buiten en proef je het lekkerste uit alle windstreken.

Street art in Lille

Street art Lille, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Wist je dat Lille een echte street art stad is? Ik wist dat dus niet, maar kwam er min of meer per ongeluk achter toen ik bij de Office du Tourisme op zoek was naar een goede kaart van de stad. Ik struikelde over een kaart met werken van kaart van Collectif Renart en het boekje Guide du street art à Lille Metropole. Beide echt dikke aanraders, naast de street art cities app. In het centrum vond ik kleine, verborgen werkjes en in de omliggende wijken, grote meeslepende muren en hele straten met verschillende werken. Het werd een heerlijke speurtocht. Lees meer over street art in Lille.

Euralille

Lille, Frankrijk: Euralille | Mooistestedentrips.nl

Euralille is één van de nieuwste wijken van Lille en je wandelt er vanuit het centrum eigenlijk zo naartoe. Euralille staat bekend als de zakenwijk, waar je het gelijknamige winkelcentrum en het TGV station Lille Europe vindt. De Nederlandse architect Rem Koolhaas ontwierp de wijk en het is zeker interessant om door de wijk te wandelen, de hoge wolkenkrabbers en de kleurrijke moderne kunst te bewonderen.

Gare Saint Saveur

Lille: Gare Saint Sauveur (foto met dank aan Tourisme Lille) | Mooistestedentrips.nl

In mijn zoektocht naar street art in Lille, stuitte ik op Gare Saint Saveur, omdat ik had begrepen dat er om en rondom het terrein veel mooie murals zijn (wat ook zo is, trouwens). Ik kwam terecht bij een voormalig treinstation dat enkele jaren geleden werd omgetoverd to culturele pleisterplaats en inmiddels één van de leukste bezienswaardigheden in Lille is. Er zijn expositieruimtes, je kunt er meedoen aan workshops of genieten van live muziek of je ploft er gewoon neer op het grote terras of bestelt wat te eten bij de bistro. Hoe dan ook, je moet er tijdens je bezoek aan Lille echt even heen.

La Friche Gourmande

Foto met dank aan La Friche Gourmande | Mooistestedentrips.nl

La Friche Gourmande is nog zo’n geweldige plek in Lille waar je tijdens je stedentrip even langs moet. Ja, het ligt buiten het centrum en je moet met de bus of de auto. Maar het is heerlijke plek. La Friche Gourmande is gevestigd in een oud pakhuis en de decoratie gaat met de seizoenen mee. In de winter staan er iglo’s en een heuse skicabine, ’s zomers hangen er bloemen door het hele pand. Je bestelt er wat te eten bij één van de foodtrucks van onafhankelijke chefs, neemt en een lokaal glas bier bij en geniet wat van de street art in en om het gebouw. Liever bezig? Pak één van de gezelschapsspellen of speel een spelletje tafelvoetbal of pétanque. Je bekijkt alle leuke restaurants in de stad in mijn artikel over een stedentrip Lille.

La Piscine, Roubaix

La Piscine, Roubaix | Mooistestedentrips.nl

Dit is één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Lille Metropole en een echte aanrader. Je moet ervoor met de metro naar Roubaix, maar dat zit (net als het bezoek aan het museum) in begrepen bij de Lille City Pass, dus waarom niet. La Piscine in Roubaix is met stip één van de meest geweldige musea die ik ooit bezocht. Het museum is gevestigd in het prachtige, oude art deco zwembad van de stad en zowel het pand als de collectie zijn fantastisch. De gekleurde ramen van het museum zorgen voor een bijzondere sfeer en de collectie sculpturen en schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw zijn erg de moeite waard. Sla ook de kleinere werken in de kleedhokjes niet over en bekijk de collectie over het textielverleden van Roubaix.

Street art in Roubaix

Street art in Roubaix | Mooistestedentrips.nl

Street art in Roubaix | Mooistestedentrips.nl

Street art in Roubaix | Mooistestedentrips.nl

Als je dan toch in Roubaix bent, trek dan meteen een paar uur uit om een heleboel street art te bewonderen. Roubaix is namelijk echt één van dé street art steden van Frankrijk. Vanaf 2015 zijn er in de stad tientallen geweldige murals verschenen van lokale en internationale topartiesten. Het is bijzonder leuk om de, op het eerste gezicht niet zo bijster  interessante stad, te leren kennen. Bij de office du tourisme, vlakbij het station van Roubaix, haal je een street art kaart op, meet daarop twee wandelingen. De kaart wordt elk jaar geactualiseerd.

Musée de la Bataille de Fromelles

Foto met dank aan Musée de la Bataille de Fromelles | Mooistestedentrips.nl

Ben je in Lille, dan ben je in het gebied van de Grote Oorlog. In deze regio van Noord-Frankrijk en België werd vier jaar lang enorm gevochten en in de omgeving vonden verschillende grote veldslagen plaats. Mocht je nog tijd over hebben, met de auto zijn en het interessant vinden, dan kun je net even ten zuidwesten van Lille het Musée de la Bataille de Fromelles (dat is inbegrepen bij je Lille City Pass) bezoeken. Naast een museum en herinneringscentrum wordt hier dagelijks nog archeologisch onderzoek gedaan en deze vondsten zijn regelmatig te zien in het museum.

Bezienswaardigheden Lille
Bewaar op Pinterest

Lille, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Lille | Mooistestedentrips.nl

Lille, Frankrijk: de mooiste bezienswaardigheden in Lille | Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Frankrijk > Stedentrip Lille > Bezienswaardigheden Lille

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Elisa 14 maart 2024 - 22:20

Leuke tips en mooie foto’s! Lille is een prachtige stad; dit had ik niet echt door toen ik er 22 jaar geleden studeerde haha. Maar ik ga binnenkort met vrienden opnieuw deze stad verkennen, ik zal zeker een aantal door jou aangeraden plekken bezoeken!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer