Wat te doen in Rotterdam? Heb je zin in een dagje of weekendje Rotterdam? Ga je voor het eerst of heb je de stad al eerder bezocht? Rotterdam is altijd in beweging en er valt altijd wel iets nieuws te zien of te doen. Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk hier de leukste bezienswaardigheden in Rotterdam.
Plan een weekendje Rotterdam
- Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Rotterdam. Vanaf het centraal station reis je met de metro of tram heel gemakkelijk door naar je hotel.
- Kom je met de auto? Parkeer dan bij één van de P&R parkeerplaatsen buiten de stad en reis door met het openbaar vervoer. Maar je kunt ook voor een hotel met parkeerplaats kiezen.
- Er zijn een heleboel leuke hotels in Rotterdam. Zo is Hotel The James ontzettend leuk én centraal gelegen. Logeer je bij het Supernova Hotel, dan heb je alle hippe adresjes van de Witte de Withstraat binnen handbereik.
- Je kunt ook regelmatig leuke stedentrip arrangementen vinden voor Rotterdam.
- Bekijk alle tips voor een weekendje Rotterdam.
Bezienswaardigheden Rotterdam: de voorbereidingen
- Plan je een dagje of weekendje Rotterdam? Neem de Rotterdam City Card met je mee. Met deze kaart reis je gratis met het openbaar vervoer heel Rotterdam door en krijg je flinke kortingen op bijna alle bezienswaardigheden in Rotterdam, stadswandelingen, rondvaarten en nog veel meer.
- Neem je graag een reisgids mee als je een stad bezoekt? Dan kan ik je de Time to Momo Rotterdam wel aanbevelen. In een aantal wandelingen neemt de reisgids je niet alleen mee door de leukste wijken en langs de bekende en onbekende bezienswaardigheden in Rotterdam, maar ook langs de leukste horeca en fijnste winkels.
- Wil je veel bekijken, maar liever niet te veel met het openbaar vervoer reizen? Voor een prikkie pak je een huurfiets mee.
Bezienswaardigheden Rotterdam
Fietsen in Rotterdam
Een heleboel bezienswaardigheden in Rotterdam bekijken tijdens je dagje of weekendje weg? Dan is fietsen in Rotterdam een goed idee. Zo kun je mee met een fietstour langs de highlights van de stad. In zo’n drie uur tijd rijd je samen met een gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Rotterdam, zoals de Markthal, Kubuswoningen, Willemsbrug, Erasmusbrug en de Oude Haven. Je komt een heleboel te weten over de zeer interessante en roerige geschiedenis van de stad. Liever zelf op pad in Rotterdam? Ga dan op pad met een huurfiets.
Rondvaart in Rotterdam
Tijdens een rondvaart heb je het beste uitzicht op de iconische skyline van de stad met daarin de bekendste bezienswaardigheden in Rotterdam. Er zijn verschillende manieren om Rotterdam vanaf het water te ontdekken. Je kunt natuurlijk voor een kort ritje op de watertaxi stappen, maar wil je iets meer tijd doorbrengen op het water om alles goed in je op te nemen, dan zijn bijvoorbeeld de Splashtour of een havenrondvaart een goed idee. Rondvaart en meteen een hapje eten? Dan moet je echt mee met de zo bekende pannenkoekenboot.
Depot Boijmans van Beuningen
Museum Boijmans van Beuningen is één van de top bezienswaardigheden in Rotterdam en zonder twijfel één van de topmusea in Nederland.De permanente collectie van het museum is subliem, met werken van bijvoorbeeld Jeroen Bosch, Van Eyck, Brueghel en Rembrandt en er zijn regelmatig heel goede tijdelijke tentoonstellingen. Op dit moment is het museum gesloten voor groot onderhoud, maar niet getreurd, want je kunt het gloednieuwe Depot Boijmans van Beuningen bezoeken. Een ‘opslag’ van kunst heeft nog nooit in zo’n fraai jasje gezeten. Je kunt er op bezoek bij ruim 150.000 kunststukken van het Boijmans van Beuningen. Wat een aanrader.
Kunsthal Rotterdam
De Kunsthal in Rotterdam behoort ook al tot de bijzondere bezienswaardigheden in Rotterdam. Alleen al van het gebouw, ontworpen door bureau OMA uit Rotterdam en Rem Koolhaas word je aan het denken gezet. Het museum heeft geen vaste collectie, maar er zijn altijd meerdere tijdelijke exposities te zien, zowel groot als klein. De Kunsthal weet regelmatig grote internationale namen en tentoonstellingen aan te trekken. Je vindt er bijvoorbeeld exposities over mode, fotografie en toegepaste kunst. Plan je een stedentrip Rotterdam, bekijk dan zeker de agenda van het museum even.
Markthal
Eén van de meest kleurrijke bezienswaardigheden in Rotterdam, die echt belichaamt waar de stad voor staat: moderne kunst en grensverleggende architectuur. De Markthal is dé plek om boodschappen te doen, allerlei lekkernijen te proeven of aan te schuiven bij één van de vele cafés en restaurants. Maar wandel er toch ook vooral naar binnen vanwege het schitterende plafond dat kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam maakten.
Sint Laurenskerk
De Laurenskerk is het symbool van overleving. Het is namelijk één van de weinige gebouwen in Rotterdam die het bombardement van de Tweede Wereldoorlog overleefden. De kerk staat nu schitteren in het groen tussen de baanbrekende, moderne architectuur. Daarom alleen al moet je er leven langs, maar de kerk heeft ook nog eens een fraai interieur en ’s zomers kun je bovenop de toren genieten van een mooi uitzicht.
Kubuswoningen
‘Een woonomgeving waarbij je het woord wonen vergeet’. Dit vertelde architect Piet Blom ooit over zijn iconisch gele kubuswoningen, inmiddels één van de meest bekende bezienswaardigheden in Rotterdam. In de jaren’70, toen de stad vooral erg grauw was, ontketende de woningen van de architect een ware revolutie. Niet alleen brachten de kubuswoningen kleur in het centrum, maar ook de functies wonen en recreatie. De kubussen hadden oorspronkelijk verschillende functies, maar inmiddels zijn het bijna allemaal woonhuizen. Als je er eentje wilt bezoeken, kun je naar de Kijk Kubus en je kunt zelfs logeren in een kubuswoning.
Het Witte Huis
Er zijn maar weinig gebouwen in de stad die het bombardement van 1940 hebben overleefd. Maar Het Witte Huis gelukkig wel. Het werd in 1898 in Art Nouveau stijl opgetrokken en was destijds met tien verdiepingen en 43 meter hoogte de eerste wolkenkrabber van Nederland. Aandoenlijk hè. Je Het Witte Huis, dat aan de Geldersekade ligt, bezoeken. Vanaf het dak heb je een mooi uitzicht en bij één van de cafés die nu zijn gevestigd in Het Witte huis kun je even koffiedrinken of lunchen.
Luchtsingel
Aan het Delftseplein zie je flink wat street art. Loop er door de tunnel heen, blijf alle street art en graffiti volgen en je komt vanzelf uit bij een bijna 400 meter lange houten brug. Deze is gemaakt voor en door Rotterdammers, met als doel het meer kleur geven van de buurt. Vele bedrijven en bewoners uit Rotterdam sponsorden één van de 17.000 planken en de namen van de sponsors lees je nu terug op de brug.
Remastered
Tijdens mijn laatste weekendje Rotterdam met vriendinnen bezocht ik Remastered Rotterdam. En wat was dat leuk! Studio’s gingen aan de slag en toverden kunstwerken van grote Hollanse meesters om tot een audiovisuele ervaring. Zo komen de onderwereldfiguren van Jeroen Bosch voor je ogen tot leven, dwaal je door het huis van Johannes Vermeer, beleef je de Sterrennacht van Van Gogh en kun je echt niet stil blijven staan op Mondriaans Victory Boogoe Woogie.
Euromast
Geen stedentrip Rotterdam zonder een bezoek aan de Euromast natuurlijk, vooral als je de stad voor het eerst bezoekt. Het is zonder twijfel één van de meest bekende bezienswaardigheden in Rotterdam. Met zijn 185 meter is het de hoogste toren in Nederland die geopend is voor publiek. De Euromast werd gebouwd in 1960 voor de Floriade, die toen in de stad werd georganiseerd. De toren was destijds 100 meter hoog, maar werd 10 jaar later nog eens 85 meter hoger. Met een roterende glazen lift ga je naar boven waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad.
Erasmusbrug
De Erasmusbrug, ofwel De Zwaan, is echt een icoon in de stad en één van de meest interessante bezienswaardigheden in Rotterdam. De brug is bijna 300 meter lang en brengt je van het centrum over de Maas naar de Kop van Zuid. Door de bijzondere constructie is de brug een echte blikvanger én hij wordt ’s avonds heel erg mooi verlicht.
Delfshaven
Delfshaven is één van de mooiste, oude plekken in het hart van de stad en één van de mooiste bezienswaardigheden in Rotterdam. Wist je bijvoorbeeld dat zeeheld Piet Hein is hier is geboren? Eeuwen geleden stonden hier de haringvast en jeneverstokerij centraal, maar nu is het een plek waar je nog kunt genieten van oude architectuur in de stad en waar je een heleboel leuke cafés en restaurantjes vindt. Als het lekker weer is, is Delfshaven een heel fijne plek om een terrasje te pakken. Want je kunt er zo lekker kijken naar de dobberende bootjes.
Maritiem Museum
Eén van de leukste bezienswaardigheden in Rotterdam als je met kinderen op pas bent is het Maritiem Museum. Sterker nog, me kinderen mag je dat gewoon niet overslaan. Hier beleven zij de geschiedenis van de scheepvaart op historische kranen en schepen en horen zij verhalen van zeemannen, ontdekkingsreizigers, kapiteins en haven arbeiders. Passender bij Rotterdam kan bijna niet. Daarnaast zijn er een heleboel leuke activiteiten en tentoonstellingen in het Maritiem Museum.
Hotel New York
Hotel New York is een begrip in de stad en één van de mooiste bezienswaardigheden in Rotterdam. Gelegen op de Kop van Zuid, op de plek waar eeuwen gelegen de oceaanstomers richting de nieuwe wereld vertrokken. Het hotel is het oude hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Dompel je onder in de sfeer van weleer en reserveer een afternoon tea of schuif aan voor een glas champagne met oesters, fruits de mer of sushi. En logeren bij Hotel New York is ook heel erg fijn.
Fenix Food Factory
Fenix Food Factory is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Rotterdam. De versmarkt is gevestigd in een oude loods die helemaal is omgetoverd en waar nu ook een futuristisch uitziende woontoren bovenop gebouwd is. In Fenix Factory hangt echter nog de sfeer van weleer, van het echte Rotterdamse ‘niet lullen, maar poetsen.’ Je koopt hier bijvoorbeeld brood, vleeswaren, kaas, vis, taartjes, wijn en bier bij ambachtelijke ondernemers of koopt wat lekkers te eten of te drinken bij één van de andere ondernemers en zoekt een plekje in de loods óf op het terras met één van de beste uitzichten van de stad. Genieten.
Natuurhistorisch museum
Stel je bij het Natuurhistorisch museum in Rotterdam alsjeblieft niet zoiets voor als Naturalis in Leiden. Maar hoewel het museum klein is, is het er zo knus (bijna aandoenlijk) dat je er simpelweg even binnen moet lopen. De vaste collectie telt bijna 400.000 monsters, die het museum bijna honderd jaar geleden al in bezit kreeg. Er zitten best wat bijzondere exemplaren bij. Interessant is de expositie over prehistorische resten die zijn uitgegraven en opgevist in Nederland, zoals de schedel van een wolharige mammoet die uit de Maas werd gehaald.
Het Nieuwe Instituut
Dit museum is een fusie tussen het Nederlands Architectuur Instituut, het Nederlands instituut voor Mode en Design en Virtueel Platform, en alleen al voor het gebouw zou je Het Nieuwe Instituut al even moeten bezoeken. Het is omringd door groen en water, met flinke kunstwerken in de vijver waar je vanaf het fijne café terras op uitkijkt. Je kunt er wisselende exposities bezoeken over design, architectuur en digitale cultuur. Tijdens mijn bezoek viel ik middenin een tentoonstelling over architectuur in de krakerscultuur en een over de screensaver, ja de screensaver. Ontzettend leuk en ik liet me zelfs verleiden tot een #sleepmodeselfie (I kid you not). Het café is een gezellige plek voor een kop koffie. Tip: heb je geen Museumjaarkaart, of een andere kortingskaart, dan kun je een Museumparkticket kopen waarmee je alle musea voor de helft van de prijs kunt bezoeken.
Witte de Withstraat
De Witte de Withstraat behoort in zijn geheel tot één van de leukste bezienswaardigheden in Rotterdam. In deze straat struikel je namelijk over de geweldige bars, cafés en restaurants en je vindt er een heleboel kunst en street art. Zelf plof ik graag neer bij Ballroom, waar je keuzen hebt uit tientallen G&T’s. Even verderop is het goed borrelen bij De Witte Aap en Nieuw Rotterdams Café en bij Restaurant Bazaar eet je heerlijk Midden-Oosters.
Westersingel
Langs de Westersingel vind je de mooiste sculpturen van de bekendste artiesten ter wereld, gewoon gratis en voor niks te bekijken. Bekend zijn natuurlijk Sylvette van Carl Nesjar, op basis van schetsen van Picasso voor het Boijmans van Beuningen, en L’Homme qui marche van Rodin, maar ook De Verwoeste Stad en de sculptuur van Erasmus zijn prachtig.
Street art in Rotterdam
Rotterdam is één van de meest toonaangevende street art steden in Nederland. De gemeente geeft kunstenaars al een paar jaar de ruimte om grote werken te maken en er verschijnen steeds meer topwerken in de Rotterdamse straten. Een aantal Rotterdamse artiesten, zoals Opperclaes, Bier en Brood, Telmo Miel, MeLikePainting, Daan Botlek en Eelco van de Berg zijn inmiddels zelfs internationale topartiesten en van hen is in Rotterdam veel werk te zien. Ga op pad met de Rewriters010 app of ga mee met één van hun rondleidingen.
Van Nelle Fabriek
De Van Nelle Fabriek is bijzonder Nederlands erfgoed. De fabriek werd ontworpen door Brinkman & van der Vlugt en gebouwd tussen 1927 en 1930. Het is een schoolvoorbeeld van Het Nieuwe Bouwen, wat maar bewijst dat Rotterdam al ver voor de Wederopbouw wel hield van een beetje baanbrekende architectuur. In de Van Nelle Fabriek werd tabak gemaakt, tot ver in de jaren ’90. Alle faciliteiten moesten voor werknemers voorhanden zijn en de fabriek werd helemaal bovengronds gemaakt, om werkgevers licht en ruimte te geven. De Van Nelle Fabriek staat inmiddels op de UNESCO Werelderfgoedlijst en sinds de renovatie ruim tien jaar geleden worden er kantoren verhuurd in het pand en worden er evenementen en congressen georganiseerd. Toch effe spieken? Misschien vind je deze VR-Tour wel leuk.
Wat te doen in Rotterdam?
22 bezienswaardigheden Rotterdam
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Stedentrip Rotterdam > Bezienswaardigheden Rotterdam