door Esther
Stedentrip Gent | Tips voor een weekendje Gent

Stedentrip Gent

Zin in een stedentrip Gent? Leuk. Gent viert haar bestaan namelijk uitbundig, elke dag opnieuw. Ontdek de compacte historische binnenstad met de smalle straatjes en mooie pleintjes tjokvol leuke cafés en restaurants. Maar Gent is meer dan dat! Wat te denken van het wereldberoemde ‘De aanbidding van het lam gods’ en grensverleggende street art? Maak een stedentrip Gent en leer de uitersten van deze bijzondere Vlaamse stad kennen.

Beste reistijd Gent

Een stedentrip Gent kan natuurlijk altijd. Houd er wel rekening mee dat de derde zondag van juli de Gentse Feesten beginnen. Tien dagen lang is Gent een compleet festivalterrein. Zeer gezellig, maar het is dan erg druk in de stad. Ga je een weekendje naar Gent? Reserveer dan tijdig een hotel of B&B. Goedkoop onderkomen is schaars. Bekijk het weer in Gent.

Stedentrip Gent plannen

Stedentrip Gent | Tips voor een leuk weekendje Gent

Stedentrip Gent plannen: alles in één

Heb je geen zin om urenlang naar allerlei tarieven en hotels te speuren, maar wil je gewoon een leuk weekendje Gent maken? Je kunt een kant-en-klaar weekendje weg boeken. Er zijn namelijk een heleboel leuke hotel arrangementen te vinden.

Stedentrip Gent: zelf alles plannen

Zelf een stedentrip Gent plannen is eigenlijk al net zo gemakkelijk. Je kunt hele goedkoop met de trein naar Gent. Kom je liever met de auto, zorg dan dat je een hotel met parkeerplaats regelt. Er zijn veel leuke hotels in Gent. Reis je met een wat kleiner budget, dan kan ik je in ieder geval het Ibis Gent Centrum aanraden, waar je voor een fijne prijs echt heel centraal in de stad logeert.

Hotels in Gent

Snoonz Inn

Weekendje Gent | Foto met dank aan Snooz Inn

Als je echt eens in een leuke B&B wilt logeren, moet je bij Snoonz Inn zijn. Je logeert in een apart huisje dat echt waanzinnig is ingericht. Je kijkt je ogen uit, want een bijzonder design. Je kunt ook lekker in de tuin zitten als de zon schijn. ’s Ochtends word je op je gemak wakker met een kopje koffie. Ontbijt laat je komen of eet je buiten de deur.

Rooms with a view

Weekendje Gent | Foto met dank aan Rooms with a view

Rooms with a view doet haar naam eer aan, want de kamers hebben een prachtig uitzicht over de leien van Gent. Het hotel is gevestigd in een historisch pand en in de comfortabele kamers zie je her en der nog wat authentieke details. Je wandelt binnen enkele minuten naar de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent. ’s Ochtends is het echt genieten geblazen van het ontbijt.

Hotel Monestarium PoorAckere

Weekendje Gent | Foto met dank aan Hotel Monestarium PoorAckere

Logeren op een heel bijzondere plek? Dan moet je echt in dit hotel zijn. Ooit was Hotel Monestarium PoorAckere een klooster in Gent, het het centrum van de stad. En het is prachtig omgetoverd tot hotel. De kamers zijn lekker comfortabel en het hotel is een plek om op ontdekking uit te gaan, zo vindt je her en der nog prachtige glas in lood ramen.

Met de trein naar Gent

Je reist al heel gemakkelijk met de trein naar Gent. Je hoeft alleen in Antwerpen over te stappen. Je stapt uit op Gent Sint Pieter. Vanaf dit station ben je in een mum van tijd met de tram of de bus in het centrum van de stad. Kijk op de website van De Lijn voor de dienstregeling en tarieven.

Fietsen in Gent

Fietsen in Gent | Mooistestedentrips.nl Fietsen in Gent | Mooistestedentrips.nl

Highlights van Gent

Maak je maar een korte stedentrip Gent en wil je de stad toch leren kennen? Stap dan op de fiets. Tijdens deze fietstour zie je het beste dat Gent te bieden heeft. Je bekijk de mooiste pleinen en bezienswaardigheden van de stad. Maar je komt ook langs bijzondere, verborgen hoekjes van Gent en krijgt de leukste tips van de gids.

De alternatieve kant van Gent

Wil je tijdens je stedentrip Gent iets anders zien dan de standaard bezienswaardigheden? Dan is deze fietstocht echt een aanrader. Je gaat met een super enthousiaste gids op pad en je wordt mee genomen naar de straatjes, wijken en bezienswaardigheden die de meeste toeristen niet zien. Je komt ook langs bijzondere street art, waar Gent echt beroemd om is. Ook leuk: er worden foto’s gemaakt met een GoPro en die worden gratis naar je verstuurd.

Bezienswaardigheden Gent

Gent City Card

Wil je tijdens je stedentrip veel verschillende bezienswaardigheden in Gent bekijken? Dan is het handig om bij aankomst een Gent City Card te kopen. Met de kaart kun je gratis of voor niets helemaal gratis naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden in de stad. En je kunt een bepaalde tijd gratis gebruikmaken van een fiets, zodat je de stad buiten het centrum ook kunt verkennen.

Reisgids Gent

Je weekendje Gent leuk voorbereiden? Dan is de Time to Momo Gent een goede keuze. Een ontzettend leuke reisgids waarin verschillende wandelingen staan, die je langs de mooiste bezienswaardigheden en de leukste adresjes leidt. Je kunt de stad ook per thema ontdekken, dankij deze reisgids.

Gravensteen

Weekendje Gent: bezoek het Gravesteen | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je stedentrip Gent kun je niet om het Gravensteen heen. Het kasteel, dat in de 12de eeuw uit de grond werd gestampt, staat nog altijd fier overeind. Bijzonder eigenlijk, want zuinig is er niet mee omgegaan. In de 19de eeuw was het zelfs nog even een stoffenfabriek. Nu is het een museum wapentuig en marteltuig, op zich interessant, maar leuker is het om het kasteel gewoon eens even van dichtbij te kunnen zien en boven van een mooi uitzicht over de stad te genieten.

Sint Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal: De Aanbidding van het Lam Gods | Mooistestedentrips.nl

De Sint Baafskathedraal is met recht één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gent. De gotische kathedraal is stiekem gewoon een groot museum, want de religieuze kunst die je er kunt bewonderen, behoort tot de beste van Europa. Je ziet een altaarstuk van Rubens en natuurlijk mag je de Aanbidding van het Lam Gods, van de gebroeders van Eyck, niet missen. Je kunt je ook vergapen aan de prachtige glas in loden ramen.

Het Belfort

Belfort Gent | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er letterlijk niet omheen: de Belfort van Gent. Net als die in Mons en Brugge staat ook dit exemplaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt online een kaartje kopen en via de Lakenhalle naar binnen om het Belfort te beklimmen. Je kunt de 350 treden zelf bedwingen of eerst de lift nemen om halverwege de trap te nemen. Boven is het genieten van mooi uitzicht over Gent. Let ook even op de windvaan in de vorm van een draak, een soort symbool van de stad.

Huis van Alijn

Als je eens geen zin hebt in een museum met allemaal grootste kunst, dan is het Huis van Alijn een echte aanrader. Want in dit schitterende oude armenhuis, rondom een schattig hofje, vind je een heerlijk museum. Hier wordt gewoon het leven van alledag belicht. Je maakt een soort tijdreis naar je eigen jeugd, met knikkeren op straat, televisie kijken zonder afstandsbediening, telefoons met een draaischijf en de verkleedkoffer. Allemaal zo herkenbaar. Leuk om te ontdekken.

Groot Vleeshuis

Groot Vleeshuis Gent | Mooistestedentrips.nl

Het Groot Vleeshuis is één van de leukste plekken om te bezoeken tijdens je stedentrip Gent. Je kunt hier maar liefst 175 streekproducten kopen, dus dat vraagt om smullen. En dat alles in de prachtige historische hal, waar de hammen nog aan haken aan de balken hangen te drogen. Je kunt in het Groot Vleeshuis onder andere terecht voor bieren uit Oost-Vlaanderen, bierkazen, Gentse Gandaham, graanjenever en natuurlijk Cuberdons.

Design Museum

Weekendje Gent, Design Museum | Mooistestedentrips.nl

In het Design Museum in Gent kun je inderdaad grensverleggend design zien, maar dan wel uit lang vervlogen tijden. En dat maakt een bezoekje nu juist zo leuk. Je kunt heel mooie Art Nouveau meubelen zien, zoals eetkamers en grote kasten, maar ook psychedelische gebruiksartikelen uit de jaren ’70. Het is allemaal prachtig opgesteld in frisse, grote zalen.

STAM

STAM Gent | Mooistestedentrips.nl

Heb je nog nooit een stedentrip Gent gemaakt? Dan is een bezoek aan het STAM een goed begin. In het stadsmuseum van Gent maak je een interactieve reis door de geschiedenis van de stad. Je kunt zelf allerlei panelen bedienen om zo de geschiedenis tot leven te wekken. Het oude klooster waarin het museum is gevestigd, draagt bij aan de belevenis.

Confiserie Geldof

Neuzekes eten in Gent | Mooistestedentrips.nl

Je kunt eigenlijk geen stedentrip Gent maken zonder Gentse Neuzekes te kopen. Oké, ze heten heel mooi Cuberdons en waren het smakelijke foutje van een apotheker, zo’n 150 jaar geleden. Cuberdons zijn hard aan de buitenkant en zacht en fris van binnen. Je kunt ze op de Groentemarkt bij verschillende stalletjes kopen, maar de echte Cuberdons koop je bij Confiserie Geldof.

DOK

Ooit wordt DOK een nieuwe woonwijk. Maar tot die tijd is het een gezellige en creatieve pleisterplek waar je workshops kunt volgen, naar de film kunt en wat nieuws kunt scoren op de rommelmarkt. In het weekend s het een leuke plek voor de brunch. Bekijk de website voor de actuele planning.

Patershol

Weekendje Gent, bezienswaardigheden: Patershol | Mooistestedentrips.nl
Patershol is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Gent. En terecht. De buurt is vernoemd naar de broeders die vanaf de 14de eeuw over de wijk waakten. Verder werd er met een enorme boog om de wijk heen gelopen, omdat het de buurt van de leerlooiers was. Geen smakelijk werk. Enkele tientallen jaren geleden zijn de historische pandjes prachtig opgeknapt en is Patershol een fijne buurt om doorheen te wandelen. Er zij talloze leuke restaurantjes of cafés om even uit te rusten.

Street art in Gent

Street art in Gent, ROA | Mooistestedentrips.nl

De artiesten die de street art groot maakten, zoals ROA en Bué the warrior, komen gewoon uit Gent en daarom alleen al moet je de street art in Gent ontdekken. Je kunt op de gratis kaart ontdekken waar je de mooiste werken kunt vinden, of je kunt mee met een rondleiding. Lees alles over street art in Gent.

Graffitistraatje

Als je niet te ver wilt zoeken naar street art, kun je ook naar de Werregarenstraat in het centrum van Gent. Hoewel de meeste mensen raar zullen opkijken als je naar deze straat vraagt, want iedereen kent het gewoon als het Graffitistraatje. Hier mogen (al dan niet getalenteerde) straatkunstenaars naar hartenlust hun kunst op de muren kwijt. Zonder regels, of schaamte. Dat wil wel zeggen dat sommige heel mooie stukken er toch maar heel kort staan.

Begijnhof

Weekendje Gent, Begijnhof | Mooistestedentrips.nl

Net als Leuven en Brugge heeft Gent een Begijnhof, een groot en klein Begijnhof zelfs. Vroeger woonden hier begijntjes: dames die niet getrouwd waren, het klooster niet in wilden, maar toch onder de bescherming van de kerk wilden wonen. Inmiddels wonen er al lang geen begijntjes meer in het Begijnhof, maar kun je wel alle prachtig onderhouden historische pandjes van dichtbij bekijken.

Graslei en Korenlei

Graslei en Korenlei in Gent | Mooistestedentrips.nl

Je kunt tijdens een stedentrip Gent echt niet om de Graslei en de Korenlei heen. Je wordt als vanzelf naar de kaden getrokken. Het is er echt genieten aan het water. Je kunt mee met een boottochtje, neerploffen op één van de vele terrasjes of iets te drinken halen en neerploffen langs het water om met bungelende benen lekker mensen te kijken.

Sint-Pietersabdij

Weekendje Gent, Sint Pieters Abdij | Mooistestedentrips.nl

Je kunt even heerlijk ronddwalen door de Sint-Pietersabdij. Vooral de eetzaal met de fresco’s zijn nog zo goed als authentiek en zijn prachtig om te zien. Je kunt de tuinen van de abdij, vol fruitbomen, kruiden en zelfs wijnranken, helemaal gratis bezoeken.

De botanische tuinen

De Plantentuin van de Universiteit Gent | Mooistestedentrips.nl

De botanische tuinen van Gent heten eigenlijk de Plantentuin van de Universiteit Gent. Hoe dan ook, je kunt de tuinen met meer dan tienduizend bomen, planten en bloemen helemaal gratis bezoeken. Je mag zeker de enorme broeikas niet missen, waar je in rotstuinen en vijvers de mooiste exotische planten kunt zien.

Gent bij nacht

Lichtwandeling Gent bij nacht | Mooistestedentrips.nl

Tijd voor een avondwandeling, want Gent is ’s avonds en ’s nachts schitterend verlicht. Grappig eigenlijk, want dat de stad zo mooi is verlicht, komt door een heel functioneel plan. Een aantal jaar terug werd een nieuw lichtplan gemaakt voor Gent, zodat bewoners hun weg beter zouden kunnen vinden en zich veiliger zouden voelen. Leuk bijproduct: de historische bezienswaardigheden van de stad zijn nu ’s avonds, tot middernacht, schitterend uitgelicht. Ga dus na het even nog even op stap en maak een lichtwandeling.

Restaurants in Gent

Simon Says

Net buiten het centrum, maar één van de leukste cafés in Gent, dus het omlopen waard. Wat mij betreft een echte must tijdens je stedentrip Gent. Simon Says is de perfecte plek voor een goede kop koffie in de ochtend of lokaal biertje ’s middags. Binnen zit je knus en kleurrijk en op het terras is het goed mensen kijken.

Julie’s House

Weekendje Gent: Julie's House | Mooistestedentrips.nl

Misschien wel het leukste adresje in Gent om koffie te drinken. Julie’s House is gevestigd in een prachtig oud pandje aan het water en je bestelt er de lekkerste taartjes van heel Gent. Hopelijk kun je één van de tafeltjes buiten bemachtigen, want dan zit je echt met leuk uitzicht.

’t Klokhuys

't Klokhuys Patershol | Mooistestedentrips.nl

Wil je tijdens je stedentrip Gent eens echt goed en Vlaams eten? Dan wandel je naar ’t Klokhuys in het schilderachtige Patershol. Hier eet je namelijk Vlaams, zoals Vlaams is bedoeld. Ga voor een Vlaamse stoverij, waterzooi of zurkelplets. De kaart wordt aangepast aan het seizoen. Staan ze erop, bestel dan zeker een paar oesters.

Superette

Restaurants in Gent: Superette | Mooistestedentrips.nl

Een beetje buiten het centrum, maar echt de moeite waard. Superette is erg populair bij locals en het is wel duidelijk waarom. Je kunt hier ’s ochtends terecht voor een fijn ontbijt, lekkere brunch en ’s middags voor de lunch en borrel. ’s Avonds eet je er de lekkerste pizza’s. Wat lekkers mee naar huis? Koop één van de heerlijk geurende broden.

Gust

Ontbijten, brunchen en lunchen doe je tijdens je stedentrip Gent bij Gust. ’s Weekends is er zelfs een uitgebreid buffet met pannenkoekjes, broodjes met allerlei beleg, croissantjes en zoetigheden. Deze, en allerlei eiergerechten, kun je à la carte trouwens op andere dagen ook bestellen. Echt genieten. Kun je geen tafeltje bemachtigen? Jammer, maar je kunt je ontbijt of brunch ook meenemen.

Pain Perdu

Ontbijten of lunchen met de beste producten die Gent te bieden heeft? Dan moet je bij Pain Perdu zijn. Het brood komt van een bakker uit de buurt en je belegt het met lokale jam, kaas of ham. ’s Middags zijn de croques echt heel lekker.

Gruut

Brouwerij Gent | Foto met dank aan Gruut

Zeg je België, dan zeg je natuurlijk ook Belgisch bier. Bezoek brouwerij Gruut tijdens een stedentrip Gent. Je kunt de brouwerij altijd bezoeken. Je kunt een rondleiding volgen of gewoon aanschuiven voor een proeverij van vijf bieren met wat lekkers erbij.

Volta

Restaurants Gent | Foto met dank aan Volta

Als je de kans hebt, moet je wat mij betreft echt even aanschuiven bij Volta. Het restaurant is gevestigd in een schitterend industrieel pand, maar is binnen reuze gezellig. Voor zowel de lunch als het diner kun je kiezen uit menu’s van verschillende gangen. ’s Avonds kun je ook à la carte eten. Goedkoop is het zeker niet, maar wel heel lekker. Eens in de zoveel tijd gaat het restaurant dicht om het concept helemaal om te gooien.

Artikelen over Gent

Meer stedentrips in België

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer