Street art in Lille

door Esther

Als je van street art houdt, moet je beslist naar Lille. De stad heeft geweldige veel mooie kunstwerken. In het centrum moet je erg goed naar zoeken, maar juist in de wijken rondom het centrum vind je een heleboel fantastische werken. Een goed excuus om meer van de stad te zien dan alleen het oude stadshart. Heb je een extra dag over? Ga dan ook de magnifieke street art in Roubaix en Tourcoing ontdekken. Bekijk de mooiste street art in Lille.

Stedentrip Lille plannen

Street art Lille, ontdek de mooiste street art in Lille | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille ontdekken

  • De Lille City Pass is sowieso een aanrader, maar zeker als je uitgebreid street art in Lille wilt ontdekken. Met de kaart heb je niet alleen gratis toegang tot een heleboel bezienswaardigheden, maar je maakt ermee ook gratis gebruik van al het openbaar vervoer in en om de stad (Lille Metropole). De metro’s rijden helemaal tot aan Roubaix en Tourcoing, dus dan heb je je kortingskaart er zo uit.
  • Drijvende kracht achter de street art in Lille is Collectif Renart. Het collectief organiseert verschillende kunst- en street art festivals in groter Lille en er zijn een heleboel kunstenaars bij aangesloten. Je kunt de kaart van Collectif Renart met alle werken bekijken op de website of een papieren versie ophalen bij het Office du Tourisme in Lille.
  • Dikke aanrader om street art in Lille te spotten is het boekje het boekje Guide du street art à Lille Metropole. Online bestellen is lastig, maar je koopt het ook bij het Office du Tourisme. In het (Franstalige) boekje staan tientallen werken beschreven en kun je via verschillende wandelingen de mooiste werken zien in Lille en Lille Metropole.
  • En zoals altijd raad ik ook de street art cities app in Lille. Zo weet je altijd precies welke werken bij je in de buurt zijn en kun je niet (snel) verdwalen.

Street art Lille

Lille 3000

Street art Lille, Lille 3000 Utopia

Street art Lille, Lille 3000 Utopia

Foto met dank aan EuroCave

Elke drie jaar organiseert de stad Lille Lille 3000. Dit culturele festival is gestart in 2004 toen Lille cultureel hoofdstad van Europa was. En sindsdien zijn elke drie jaar, op heel veel verschillende plekken in de stad een heleboel exposities, beeldende kunst en voorstellingen. Tijdens mijn stedentrip Lille viel ik met mijn neus in de boter, want Lille 3000 Utopia was in volle gang en zo heb ik een hoop bijzondere sculpturen gezien.

Street art Lille: centrum

Street art Lille, Frankrijk: de mooiste street art in Vieux Lille

Street art Lille, Frankrijk: de mooiste street art in Vieux Lille

Street art Lille, Frankrijk: de mooiste street art in Vieux Lille

Street art Lille, street art in Vieux Lille | Mooistestedentrips.nl

Wat betreft street art in Lille hoef je in het oude centrum geen enorme werken te verwachten. Maar dat is eigenlijk helemaal niet erg. Tijdens het bekijken van de bekende bezienswaardigheden houd je je ogen gewoon goed open, want het oude centrum van de stad is bezaaid met subtiele, kleine werkjes. Kijk omhoog om Invader, MifaMosa en Gzup te ontdekken en kijk juist naar beneden om paste-ups te zien van bijvoorbeeld Noty Aroz, Kawan en Kelu Abstract. Rondom Place Jacques Louchart is veel werk te vinden. Voor een wat groter werk wandel je naar het Clarence Hotel een Rue de la Barre. Op de binnenplaats heeft LEM een vrolijk kunstwerk gemaakt.

Street art Lille: Wazemmes

Street art Lille: Cix & Duek Gez | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, Wazemmes | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je weekendje Lille is het sowieso leuk om de wijk Wazemmes te bezoeken. Dit is een heerlijke volksbuurt waar je een heleboel authentieke winkels en leuke horeca vindt. De Marché de Wazemmes is het bruisend middelpunt van de buurt en het is zeker de moeite waard om deze op zondag te bezoeken. Wazemmes is kleurrijk en dat is ook aan de street art te zien. Zet in ieder geval koers naar de Rue Saint Blaise waar een werk pronkt van Cix & Duek Glez, met duidelijke Zuid-Amerikaanse invloeden. De street art in Wazemmes is over het algemeen net even wat vrijer en kleurrijker. Zo zie je in de Rue de la Paix d’Utrecht een heleboel leuke beschilderde rolluiken van winkels. Aan Rue de Wazemmes is het werk Monkey Bird een hoogtepunt en in de Rue Hovelacque en Cour Trachet vind je lang beschilderde muren.

Street art Lille: Gare Saint Saveur & Moulins

Street art Lille, Lille-Grand-Palais | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, Gare Saint Saveur | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, Tlacolulokos Activos | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, ontdek de mooiste street art in Lille | Mooistestedentrips.nl

Street art Lille, ontdek de mooiste street art in Lille | Mooistestedentrips.nl

Bijzondere street art in Lille vind je in de wijken Gare Saint Saveur en Moulins. Om je speurtocht te beginnen, neem je de metro naar Lille-Grand-Palais. Daar zie je meteen een prachtig werk van het Mexicaanse collectief Tlacolulokos Activos. Wandel langs het spoor naar Boulevard Jean Baptiste Lebas waar je een heleboel werken kunt zien, bijvoorbeeld van Michaël Barek bij Gare Saint Saveur, en even verderop bij Rue de Maubeuge. Vervolgens wandel je het multiculturele wijkje Moulins in, waar je bijvoorbeeld bij Maison Folie Moulins een heleboel street art spot, maar waar vooral het werk van Tlacolulokos Activos in het oog springt. Ook de Cleopatra aan de Rue de La-Plaine is prachtig. Maar voor het echte hoogtepunt duik je diep de wijk in en wandel je helemaal naar Rue de Fénelon waar je een aantal gigantische werken vindt van Vinie, Duek Glez en Cix.

Street art Roubaix

Street art Roubaix | Mooistestedentrips.nl

Street art Roubaix | Mooistestedentrips.nl

Roubaix, Frankrijk: Street art in Roubaix

Roubaix, Frankrijk: Street art in Roubaix

Street art in Lille gaat verder dan alleen de stad Lille, ook in Lille Metropole (de steden die bij groter Lille horen) kun je een heleboel street art spotten. En wat mij betreft was Roubaix toch wel een hoogtepunt hoor. Ik ging hier naartoe om in de voetsporen van Parijs-Roubaix te treden, maar vond een stad vol interessante bezienswaardigheden én uitmuntende street art. Vanuit Lille neem je de metro naar halte Gare Jean Lebas Roubaix en dan kan het ontdekken van mooie street art eigenlijk meteen beginnen. Op de kaart van Roubaix Tourisme staan de meeste werken wel aangegeven, maar ik raad je aan om beide wandelroutes uit Guide du street art à Lille Metropole te lopen, zodat je echt alle bijzondere werken ziet. Mijn favoriete street art in Roubaix zie je in Rue de Chemin-de-Fer, aan Rue des Fabricans, op Square Camille-Claudel, aan en rondom Rue Monge en rondom Rue Nadaud. Lees meer in mijn artikel over Roubaix.

Street art Tourcoing

Foto met dank aan Collectif Renart

Foto met dank aan LEM Art

Tourcoing ligt, vanuit Lille gezien, nog net iets verder dan Roubaix. Maar ook hier kun je gewoon de metro naartoe pakken. Vanaf metrostation Mercure of Gare de Tourcoing wandel je zo naar La Tossé, een verlaten industrieel gebied waar een heleboel street art te vinden is. Ook aan Rue de l’Union zijn veel werken te vinden en aan de Rue des Piats verrees onlangs een prachtige schildering van Nina Simone.

Street art Lille
Bewaar op Pinterest

Street art in Lille, ontdek de mooiste street art in Lille | Mooistestedentrips.nl

Street art in Lille, ontdek de mooiste street art in Lille | Mooistestedentrips.nl

Street art in Lille, ontdek de mooiste street art in Lille | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Lille

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Frankrijk > Stedentrip Lille > Street art in Lille

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer