Jardin Majorelle: oase van rust in Marrakech

door Esther

Als je nog nooit in Marokko bent geweest en je maakt voor het eerste een stedentrip Marrakech maakt, kan dat behoorlijk overweldigend zijn. Een stedentrip Marrakech is namelijk een avontuur voor al je zintuigen. Wil je de drukte van de Medina met de honderden winkeltjes en verkopers en de tientallen eetstalletjes van het Djeema del Fna plein even ontvluchten? De Jardin Majorelle in Marrakech is een oase van rust en bovendien een must-see tijdens je stedentrip.

‘Al snel raakten we verkocht aan deze tuin en bezochten hem elke dag. Hij was geopend voor publiek, maar er kwam bijna niemand. Wij werden echter verleid door de oase waar de kleuren wel door Matisse leken gemixt met die van de natuur. Toen we hoorden dan deze tuin op het punt stond verkocht te worden en plaats zou maken voor een hotelcomplex hebben we er alles aan gedaan om dat project te stoppen. Zo werden wij de nieuwe eigenaren van de het huis en de omringende tuin in Marrakech en langzaamaan wekten we de tuin weer tot leven.’

Jardin Majorelle, Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle, Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle, Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle, Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Planten en bomen uit vijf verschillende windstreken

Dit vertelde de beroemde mode-ontwerper Yves Saint Laurent over hoe hij en zijn partner Pierre Bergé de Jardin Majorelle redden van de ondergang. De Jardin Majorelle in Marrakech was namelijk eigendom van schilder Jacques Majorelle die in 1933 een kubistisch huis liet bouwen op een vruchtbaar, toen nog onbewoond, stuk land aan de rand van Marrakech. Rondom dit bijzondere huis plantte Majorelle, die ook hobby-botanist was, planten en bomen uit vijf verschillende windstreken, maar vooral zijn favorieten: cactussen en bougainvilles.

Toen Yves Saint Laurent en Pierre Bergé het complex in handen kregen, was het zwaar verwaarloosd. Zij namen de taak op zich om de tuin weer in ere te herstellen en maakte van het schildersatelier een museum met zeer bijzondere stukken uit de Berber-cultuur. Na zijn dood in 2008 werd de as van Yves Saint Laurent verstrooid in de rozentuin van de Jardin Majorelle. De tuin en het complex werden geschonken aan de stad Marrakech en Bergé zette een fonds op voor het onderhoud.

Vandaag de dag is de tuin een baken van rust in de altijd zo drukke stad. De Jardin Majorelle in Marrakech is gelegen in wat de Ville Nouvelle wordt genoemd en is een aangename afwisseling als je net uit de soms benauwde en drukke souks komt. In de Jardin Majorelle daalt als vanzelf de rust op je neer en de enthousiaste verkopers en claxonnerende taxi’s lijken ineens kilometers bij je vandaan. Hier overheersen imposante cactussen, mooie vijvers en kanaaltjes, felgekleurde bloempotten en het schitterende kobaltblauwe kubistische huis. In de tuin word je verrast door vele soorten vogels, vissen en zelfs schildpadjes. Er zijn altijd wel wat kunstacademiestudenten aan het werk, die zich door alle kleur en pracht laten inspireren.

Ville Nouvelle, Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle, Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle, Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle: Musée Berbère

Ga vooral even bij de het Musée Berbère naar binnen, dat ooit de Art-Deco studio van Majorelle was. Hier vind je maar liefst 600 kunststukken uit de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van de regio: de Berbers. Er zijn schitterende stukken bewerkt hout, leer en metaal, maar ook tapijten, stoffen, muziekinstrumenten en kostuums. In een aparte kamer zijn tientallen prachtige juwelen tentoongesteld die worden gereflecteerd in een sterrenhemel. Ook de boek- en cadeauwinkel in interessant, want daar vind je door Yves Saint Laurent ontworpen kaarten, slofjes en kaftans. High fashion, met een Marokkaanse twist.

Jardin Majorelle, Marakech | Mooistestedentrips.nl

Jardin Majorelle, Marrrakech | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de Ville Nouvelle van Marrakech

33 Rue Majorelle
Als je op zoek bent naar echt bijzonder Marokkaans design moet je hier zijn, bij deze winkel tegenover de ingang van de Jardin Majorelle. Je vindt hier vooral veel woonaccessoires en sieraden, maar ook handgemaakte zeep, shampoo en parfum. In 33 Rue Majorelle vind je werk van maar liefst 40 getalenteerde Marokkaanse ontwerpers. Lees alles over de Ville Nouvelle in Marrakech.

L’Orientaliste
Deze winkel is ooit begonnen als één van de meest bijzondere parfumeries van de stad. Koop één van de bestaande parfums of laat er één maken die perfect bij je past. Een geweldig souvenir. Is parfum niet echt je ding, dan kun je er ook heel mooie tassen vinden.

Le Grand Café de la Poste
Dit is één van mijn favoriete restaurants in Marrakech. Le Grand Café de la Poste is een overblijfsel uit de koloniale tijden, toen reizigers van en naar Afrika in Marrakech op de trein stapten en voor of na hun reis even bijkwamen in dit café-restaurant. De sfeer van weleer hangt er nog wel een beetje, ook al is het restaurant nu het middelpunt van de bedrijvige Ville Nouvelle. Ga hier een keer ontbijten, uitgebreid lunchen of reserveer een tafeltje voor ’s avonds.

Jardin Majorelle een stedentrip Marrakech

Bewaar op Pinterest!

Jardin Majorelle: een oase van rust in Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer