Bezienswaardigheden Marrakech: 18x wat te doen in Marrakech

door Esther

Marrakech is zo’n veelzijdige stad, die moet je eens hebben gezien. Ik maakte verschillende stedentrips naar de stad en ontdekte ze de mooiste bezienswaardigheden in Marrakech. Verdwaal er in de oude Medina tussen alle kleurrijke cafés en winkeltjes, kom tot rust in één van de prachtige tuinen of een hamam en verwonder je in eeuwenoude paleizen. Nieuwsgierig? Ik zet de leukste bezienswaardigheden in Marrakech voor je op een rijtje.

Plan je stedentrip Marrakech

  • Je vliegt in zo’n 3,5 uur naar Marrakech, vanaf Schiphol, Rotterdam, Eindhoven of één van de luchthavens in de grensstreek. De keuze is enorm. Vergelijk vliegtickets Marrakech en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Er zijn een heleboel schitterende hotels in Marrakech. Logeer in een traditionele riad in Marrakech, zoals Riad Dyor of geniet uitgebreid in een heerlijk resort, zoals Riu Tikida Palmeraie.
  • Soms pakt een kant-en-klare stedentrip voordeliger uit dan alles zelf samenstellen, dit is zeker het bekijken waard.
  • Wil je een goede reisgids meenemen? Dan is de Time to Momo Marrakech een aanrader. Je ontdekt de stad de stad aan de hand van een aantal heel leuke wandelingen en komt zo langs de leukste adresjes.
  • Doe inspiratie op en bekijk alle handige tips voor een stedentrip Marrakech.

Bezienswaardigheden Marrakech

Medina

Bezienswaardigheden Marrakech, Medina van Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Marrakech, Medina van Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Bezienwaardigheden Marrakech: de Medina van Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Hoogtepunt van je stedentrip Marrakech is zonder twijfel een bezoek aan de Medina, één van de mooiste bezienswaardigheden in Marrakech, met notering op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Medina is de oude stad en stamt uit de 11de eeuw. De ommuurde stad herbergt een labyrint aan straatjes, steegjes en soeks. Die laatste zijn kleine ‘dsitricten’ in de medina, er is bijvoorbeeld een leder soek, waar je tassen, schoenen en riemen koopt en een kruiden soek waar de geurige, kleurrijke kruiden en verse thee hoog opgetast ligt. Eerlijk is eerlijk, je eerste bezoek aan de medina kan behoorlijk overweldigend zijn. Daarom maakte ik er een stadswandeling met een gids. Die brengt je naar de mooiste soeks en weet wel raad met iedereen die je onderweg aanklampt.

Fietsen in Marrakech

Fietsen in Marrakech, Baja Bikes Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Ben je maar kort in de stad en wil je in korte tijd toch de mooiste bezienswaardigheden in Marrakech ontdekken? Of wil de stad op een originele manier leren kennen? Stap op de fiets, want tijdens deze fietstocht ga je met een Nederlandstalige of Engelstalige gids op pad die je de leukste bezienswaardigheden in Marrakech laat zien. Zo fiets je door de Medina met alle kleurrijke soeks, ontdek je de qasbah en de Joodse wijk en fiets je door naar Gueliz, de nieuwe wijk van Marrakech die ook verrassend leuk is.

Djeema el Fna

Bezienswaardigheden Marrakech, Djeema el Fna | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Marrrakech, Djeema el Fna | Mooistestedentrips.nl

Dit grote, centrale plein is niet alleen het hart van de Medina, maar ook de ziel van de stad. ’s Avonds transformeert het plein zich tot één van de leukste bezienswaardigheden in Marrakech. Je kunt er luisteren naar traditionele muzikanten, genieten van dans, maar vooral heel erg lekker eten. Overwin je angsten (zo snel word je er echt niet ziek) en koop er geroosterde groenten of vlees, vers geperst fruitsap, brood, worstjes en mierzoete koekjes. Het is een heel bijzondere ervaring.

Bab Debbagh leerlooierijen

Marrakech, Bab Debbagh leerlooierijen | Mooistestedentrips.nl

De leerlooierijen van Marrakech liggen buiten de Medina, maar zijn zeker interessant om te bezoeken. Al vanaf de middeleeuwen worden hier dierenhuiden gelooid, die worden aangevoerd op ezelkarren. Het werk is zwaar en is in al die tijd niet zo heel erg veranderd. Rondom de leerlooierijen liggen verschillend ‘huizen’ waar je uitgenodigd wordt om vanaf het dakterras naar het leerlooingsproces te kijken, meestal zijn dit winkels of ben je toch verplicht om entree te betalen. Sidi Yacoub is een coöperatie waar je gratis naar binnen mag, al is er ook een winkel bij. Maak je een stadswandeling, vraag dan aan je gids of hij je meeneemt naar de Bab Debbagh leerlooierijen. Hij kent de beste plekken waar je zonder ‘gedoe’ de leerlooierijen bekijkt en voor een goede prijs eventueel wat koopt.

Le Jardin Secret

Foto met dank aan Le Jardin Secret | Mooistestedentrips.nl

Middenin de Medina ligt één van de best bewaarde geheimen en onbekende bezienswaardigheden in Marrrakech, Le Jardin Secret. Dit is de gigantische binnentuin van een traditionele riad, goed ommuurd, zodat je de drukte van de stad even achter je laat. In de tuin zie je de mooiste planten en bloemen. Plof ook even neer in het café om te genieten van een kop koffie, traditionele thee of een versgeperst sapje.

Association Al Kawtar

Foto met dank aan Association Al Kawtar | Mooistestedentrips.nl

In de Medina van Marrakech kun je naar honderden, misschien we duizenden winkeltjes. Maar ik zou je vragen in ieder geval even langs Association Al Kawtar te wandelen. Deze winkel is een coöperatie en hier werken alleen gehandicapte vrouwen. Ze borduren er het mooiste textiel, zoals handdoeken, dekens en kinderkleding. Alle opbrengst gaat naar de vrouwen en stroomt terug het initiatief in.

Koutoubia moskee

Marrakech, Koutoubia moskee | Mooistestedentrips.nl

Hoewel je als niet-moslim de Koutoubia moskee niet in mag, is het toch één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Marrakech. Al was het alleen al omdat de minaret zo’n prettig herkenningspunt in de stad is. De moskee is het symbool van de stad en als je dichtbij gaat kijken, zie je hoe mooi de moskee is gemaakt.

Jardin Majorelle

Marrakech, Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Marrakech, Jardin Majorelle | Mooistestedentrips.nl

Eén van mijn favoriete bezienswaardigheden in Marrakech in Jardin Majorelle, in de nieuwe stad van Marrakech. Telkens als ik de stad bezoek, ga ik er even langs. Jardin Majorelle werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd en door de toenmalige eigenaar, een hobby-botanist, werden destijds ook de tuinen aangelegd. Je vindt er planten, bomen en bloemen uit vijf continenten. Ontzettend bijzonder. In de jaren ’80 kochten modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn man de toen vervallen villa en herstelde deze in volle glorie. Zij openden ook het Museum van Islamitische Kunst dat nu in de villa huist. Trek rustig een paar uur uit voor een bezoek aan Jardin Majorelle. En als je dan toch in de nieuwe stad bent, wandel meteen even door naar Grand Café de la Poste, één van mijn favoriete restaurants in Marrakech.

Menara tuinen en paviljoen

Marrakech, Menara tuinen en paviljoen | Mooistestedentrips.nl

De Menara tuinen behoren tot de mooiste bezienswaardigheden in Marrakech. Ze werden al in de 12de eeuw aangelegd. Het kunstmatige meer biedt niet alleen uitzicht op het Atlasgebergte, het wordt ook gevuld met water uit de bergen via een hydraulisch systeem. Tijdens je bezoek aan de Menara tuinen is het heerlijk wandelen tussen de fruitbomen. Sla ook het paviljoen uit de 16de eeuw niet over, in de 19de eeuw was dit het zomerverblijf van sultan Abderrahman en werd het prachtig opgeknapt.

Saaditombes

Stedentrip Marrakech, Saaditombes | Mooistestedentrips.nl

De Saaditombes behoren, wat mijn betreft, tot de meest interessante bezienswaardigheden in Marrakech. Het is eigenlijk een enorme, maar schitterend begraafplaats en bijna iedereen die ook maar iets voorstelde in de Saadische dynastie ligt hier begraven. Het tempelcomplex was eeuwenlang goed verborgen, maar aan het begin van de vorige eeuw werd het weer gevonden en in oorspronkelijke glorie hersteld. Dwaal  tussen het goud, het Italiaans marmer en de kleurrijke tegels en sta even stil bij de tombes van de vier sultans.

Palais Bahia

Bezienswaardigheden Marrakech: Palais Bahia | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Marrakech: Palais Bahia | Mooistestedentrips.nl

Palais Bahia is één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in Marakech. Het mooie, 19de eeuws paleis werd ooit gebouwd met het idee dat het het grootste en meest indrukwekkende paleis ooit moest worden. Het grootste is niet gelukt, maar met 160 zalen en kamers zijn ze toch een eind gekomen. En indrukwekkend is het dan wel weer. Heel erg zelfs. Het grootste deel van het paleis is toegankelijk voor publiek en het is er heerlijk dwalen door alle zuilen en verschillende binnenplaatsen en tuinen.

Museum Dar si Saïd

Museum Dar si Saïd | Mooistestedentrips.nl

Museum Dar so Saïd | Mooistestedentrips.nl

Als je naar Palais Bahia en de Saaditombes bent geweest, moet je ook even langs het nabij gelegen Museum Dar si Saïd. Het is de oude residentiewoning van de broer van de grootvizier en is een ode aan de Marokkaanse kunsten en ambachten. Het is niet voor niets één van de meest gewaardeerde bezienswaardigheden in Marrakech. Je vindt er de mooiste keramiek, sieraden, wapens, meubels en prachtig borduurwerk. De fraai gedecoreerde binnentuin is waarschijnlijk de mooiste plek van het museum.

Hamam in Marrakech

Bezienswaardigheden Marrakech, bezienswaardigheden Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Er wordt weleens gezegd dat elke buurt in Marokko een moskee en een hamam heeft. Dat geeft maar aan hoe belangrijk de hamam is in de Marokkaanse cultuur. En een paar uur naar de hamam moet je echt doen tijdens je stedentrip, het is bijzonder om iets mee te maken. Als je hotel of riad een hamam heeft, kun je daar een behandeling reserveren. Maar je kunt ook in de stad een hamam-ervaring boeken. Je krijgt dat een volledige behandeling en een lekkere massage.

Palmeraie van Marrakech

Bezienswaardigheden Marrakech: Palmeraie | Mooistestedentrips.nl

Je zou het niet verwachten als je de bedrijvige medina bezoekt, maar net buiten de stad kun je nog een ouderwetse oase bezoeken. De palmenoase van Marrakech, de Plameraie, is schitterend. Een vleugje woestijn, vele heuvels met palmbomen, cactussen en wilde bloemen, met de dramatisch (vaak besneeuwde) toppen van het Atlasgebergte in de verte. Ik was in de winter in Marrakech en logeerde destijds in een resort in de Palmeraie. Dat was heel ontspannen. Wil je even aan de drukte van de stad ontsnappen, dan is het een idee om een kamelenritje in de Palmeraie te maken. Ook leuk als je met de kinderen op pad bent.

Oasiria Water Park

Foto met dank aan Oasiria Water Park | Mooistestedentrips.nl

In Marrakech kan het flink opwarmen, zelfs in het voor- en naseizoen. Heb je een riad of hotel zonder zwembad of maak je misschien met het hele gezin een stedentrip? Ga dan een dagje afkoelen in het Oasiria Water Park. Dit waterpark ligt net buiten de stad, maar met een taxi of een transfer ben je er zo. In het waterpark vind je verschillende zwembaden, waaronder een golfslagbad, een keur aan glijbanen en wildwaterbanen, maar ook waterspellen. Een leuk dagje uit.

Ourika Vallei

Dagtrip vanuit Marrakech, Ourika Vallei | Mooistestedentrips.nl

De Ourika Vallei ligt zo’n vijftig kilometer ten zuiden van de stad en het is één van de meest populaire dagtrips vanuit Marrakech om traditionele Berberdorpen te zien en de majestueuze Atlasbergen van beter te bekijken. Je kunt de rivier de Ourika volgen tot aan het dorp Setti Fatma, in de buurt vind je een heleboel watervallen. Als je met een gids gaat, krijg je een mooie rondleiding door de vallei en het dorp.

Ait Ben Haddou & Atlas Gebergte

Dagtrip vanuit Marrakech, Ait Ben Haddou | Mooistestedentrips.nl

Ait Ben Haddou is een echte aanrader als je een net iets uitgebreidere vakantie Marrakech hebt geboekt. Je rijd er zelf met de huurauto naartoe of regelt een dagtrip vanuit Marrakech. Ik heb zelf gereden met de huurauto en dit was erg goed te doen. Vanuit Marakech rijd je zo het prachtige Atlasgebergte in en via de Tizi n’Tichka-pas kom je bij het iconische Ait Ben Haddou. Dit dorpje is vooral beroemd vanwege de beroemde kasbah waar films zoals Gladiator zijn opgenomen. Het is echt een plaatje. Ondanks dat je in het dorp vaak een gids krijgt aangeboden, is het goed te doen om de kasbah op eigen gelegenheid te bezoeken. Lees meer over Ait Ben Haddou en het Atlas Gebergte.

Essaouira

Essaouira Marokko | Mooistestedentrips.nl

Een vriendin van mij noemt Essaouira altijd ‘de light versie van Marokko’ en daar heeft ze helemaal gelijk in. Dit visserplaatsje is prachtig en een perfecte dagtrip vanuit Marrakech. Je komt er heel gemakkelijk met de huurauto, een bus van Surpatours of met een dagtrip vanuit Marrakech. Essaouira heeft een heel mooie oude stad, die ommuurd en al, trots lijkt op te rijzen uit de zee, met haar witte gebouwen en klassieke blauwe deuren en kozijnen. In de oude stad vind je een fijne markt, met leuke kraampjes en een heleboel fijne visrestaurants. Goed vis eten kun je er trouwens ook aan de haven, waar je dagelijks de vissers binnen ziet komen met hun vangst, die even verderop in een kraampje wordt klaargemaakt. Lees meer over Essaouira.

Bezienswaardigheden Marrakech
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Marrakech? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Marrakech? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Marrakech | Mooistestedentrips.nl

Artikelen over Marrakech

Meer over Marokko

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Marrakech > Bezienswaardigheden Marrakech

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer