Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte vanuit Marrakech

door Esther

Verleng je stedentrip Marrakech en bezoek Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte. Binnen een uur vanaf Marrakech vind je namelijk adembenemende landschappen, prachtige valleien en historische kasbahs. Die moet je echt hebben gezien. Bekijk mijn tips om Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte te bezoeken.

Reistips Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte

Het Atlasgebergte in Marokko: bekijk alle hoogtepunten | Mooistestedentrips.nl

Het Atlasgebergte in Marokko: bekijk de bezienswaardigheden in het Atlasgebergte | Mooistestedentrips.nl

  • Je kunt Air Ben Haddou en het Atlasgebergte prima op eigen houtje ontdekken. Ik heb het ook gedaan. Gewoon, met een huurauto. Autorijden in Marokko is behoorlijk relaxt, alleen in steden en dorpjes moet je rustig aan doen. In de Hoge Atlas heb je veel haarspeldbochten. Rijd langzaam aan, in een lage versnelling en het komt allemaal goed.
  • Met een huurauto kun je Ait Ben Haddou en de belangrijkste bezienswaardigheden van het Atlasgebergte in twee of drie dagen leren kennen. Wil je vanuit Marrakech dagtrips boeken, dan kun je het beste twee losse tours boeken, één naar Ait Ben Haddou en één naar het Atlasgebergte.
  • Je kunt vanuit Marrakech bijvoorbeeld mee met een dagtrip naar Ait Ben Haddou, je pakt dan ook meteen Ouarzazate mee, waar je de beroemde filmstudio’s vindt.
  • Tijdens een dagtocht naar het Atlasgebergte kom je langs verschillende Berberdorpen en drie prachtige valleien.
  • Lees meer over een stedentrip Marrakech.

Ait Ben Haddou

Ait Ben Haddou, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Air Ben Haddou, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Air Ben Haddou, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Ait Ben Haddou, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Air Ben Hadddou, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je rondreis Marokko is Ait Ben Haddou (of Ait Benhaddou) één van de mooiste bezienswaardigheden die je zult tegenkomen. De oude ommuurde stad, volledige opgetrokken uit rode modderstenen, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hij werd in de 11de eeuw gebouwd, maar wordt eigenlijk nauwelijks meer bewoond. De meeste inwoners wonen nu in het dorpje aan de overkant van de rivier, met uitzicht op de beroemde kasbah (of ksar). De ksar lijkt wel door de tijd te zijn bevroren en dat komt door Hollywood. Vlakbij Ait Ben Haddou vind je namelijk de beroemde filmstudio’s van Ouarzazate, waar bijvoorbeeld Highlander en The Mummy werden opgenomen. En de kasbah van Ait Ben Haddou bleek ook een perfecte filmset, voor bijvoorbeeld Lawrence of Arabia, Jesus of Nazareth en The Gladiator.

Je kunt de ksar nog steeds bezoeken, het is ontzettend leuk om door de verlaten steegjes en straatjes van de oude ommuurde stad te lopen. Er woont nog steeds een handjevol mensen in de ksar. Sommigen hebben een winkeltje, andere nodigen je bij hen thuis uit voor een kop thee (maar dat kan behoorlijk duur uitvallen). Gewoon een beetje rondlopen en genieten van het waanzinnige uitzicht is eigenlijk het leukst.

Logeren in Ait Ben Haddou: Dar Mouna

Heb je weinig tijd? Parkeer dan je huurauto in het dorpje, aan de overkant van de rivier en wandel richting de kasbah te wandelen. Onderweg bieden mensen je aan om je, voor een klein bedrag, rond te leiden. Maar dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Mijn man en ik logeerde ook een nacht in Ait Ben Haddou en ik kan je echt aanraden om hetzelfde te doen. We verbleven in Dar Mouna, een traditioneel hotelletje aan de rand van het dorp met schitterend uitzicht op de kasbah. Je kunt er ’s avonds ook geweldig eten en ’s ochtend ontbijt je gezellig buiten.

Ait Ben Haddou, Marokko
Bewaar op Pinterest

Ait Ben Haddou, Marokko: bekijk alle tips over Ait Ben Haddou | Mooistestedentrips.nl

Het Atlasgebergte: de hoogtepunten

Het Atlasgebergte (of Hoge Atlas) is de hoogste bergketen in noordelijk Afrika. Er is van september tot en met mei kans op sneeuw en wintersport is dus prima mogelijk in het Atlasgebergte, bijvoorbeeld in Oukaimeden. Maar stiekem is het gewoon het leukst om de verschillende valleien, bespikkeld met fraaie Berberdorpjes, te bezoeken. Je kunt van alles tegenkomen, akkers vol vijgenbomen, woeste kliffen en watervallen.

Tizi-n-Tichka

Tizi-n-Tichka, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Tizi-n-Tichka, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Tizi-n-Tichka, Marokko | Mooistestedentrips.nl

Als je van Marrakech naar Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte rijdt, moet je letterlijk en figuurlijk over dit hoogtepunt heen. Tizi-n-Tichka is de hoogste bergpas in Afrika en ik vond het geweldig om hier auto te rijden. Na elke bocht wacht er weer een nieuw adembenemend uitzicht op je. En na de top te hebben bereikt, op 2260 meter, was ik na drie weken haarspeldbochten tackelen ook best een beetje trots op mezelf.

Gorge de Dades

Atlasgebergte, Dades Vallei | Mooistestedentrips.nl

Atlasgebergte, Dades Vallei | Mooistestedentrips.nl

Over haarspeldbochten gesproken. Die kwam ik dus vrij enthousiast tegen in de Dades Vallei, één van de meest bijzondere plekken die ik in Marokko bezocht. De vruchtbare vallei tussen de bergen, wordt steeds beter zichtbaar naarmate je verder de vallei in rijdt. Wij logeerden bij Hotel Berbère de la Montagne, een hotel dat populair is bij wandelaars. Wij hebben er een gids gehuurd met wie we een dag door de Dades Vallei wandelen, alles te weten komen over de begroeiing in de vallei en verschillende Berberdorpen bezoeken. Vooral mijn man, die erg lang is met lang blond haar, is een populaire gast bij de kinderen uit de dorpen.

Todra Gorge

Atlasgebergte, Todra Kloof | Mooistestedentrips.nl

Atlasgebergte, Todra Kloof | Mooistestedentrips.nl

De Todra kloof is één van de meest spectaculaire plekken in Marokko. Je duikt de kloof in op een nogal nietszeggend kruispunt, maar al snel wordt de weg langs de rivier steeds smaller en de bergen die naast en voor je opdoemen steeds hoger en dramatischer. Je hebt geen andere keus dan af en toe eens uit te stappen en wat mooie foto’s te maken. Als je doorrijdt tot je bijna niet meer verder komt, rijd je tegen Auberge Le Festival tegen. een schitterende plek om te logeren als het je leuk lijkt om die woeste omgeving eens wat beter te leren kennen. Het hotel biedt, naast heel fijne kamers en een zwembad buiten, ook wandelingen en fietstochten in de omgeving aan.

Atlasgebergte, Marokko
Bewaar op Pinterest

Atlasgebergte, Marokko. De hoogtepunten in het Atlasgebergte | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Marokko

  • Ik bezocht Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte tijdens mijn rondreis langs de Koningssteden in Marokko. Een geweldige ervaringen, waarbij ik niet alleen prachtige steden zag zoals Marrakech en Fez, maar ook een nacht in de Sahara sliep.
  • Je kunt Ait Ben Haddou en het Atlasgebergte goed bezoeken vanuit Marrakech, dus plan je een stedentrip? Neem een paar dagen langer vrij. Bekijk alle tips voor het boeken van een stedentrip Marrakech.
  • Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Marrakech? Bekijk alle bezienswaardigheden in Marrakech. Heb je maar weinig tijd? Lees mijn artikel Marrakech in een dag en plan je bezoek. Lekker eten is ook al geen punt in de stad. Ik zette de leukste restaurants in Marrakech voor je op een rijtje.
  • Wil je liever een dagtrip naar de kust maken? Dan kan ik je een bezoek aan Essaouira echt aanraden.
  • Ik kan je een stedentrip Fez ook van harte aanraden. Een nog heel traditionele stad in Marokko, met de oudste nog bewoonde Medina ter wereld. Een mooie dagtrip vanuit Fez is naar Volubilis, een mooie oude Romeinse stad een beetje verloren op een vlakte.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Mieke 25 september 2019 - 14:17

Wat een mooie plek!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer