Dagtrip naar Aveiro vanuit Porto

Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd, maar eigenlijk doe je de stad daarmee ontzettend tekort. Ja, Aveiro zou Aveiro niet zijn zonder de tientallen kleurrijke gondels in de grachtjes. Maar je mag toch ook de schitterende Art Nouveau in het centrum en de kleurrijke promenade van de Costa Nova niet missen.

Dagtrip Aveiro vanuit Porto | Mooistestedentrips.nl

De ligging van Aveiro is op zijn minst bijzonder te noemen: aan de oevers van een kilometers lange lagune en ligt op ongeveer een uurtje van Porto. De lagune is nog steeds de broedplaats van honderden vogels, maar Aveiro is ook (of vooral misschien) leuk als je geen vogelaar bent. Het is namelijk een levendige, kleurrijke stad die je gemakkelijk te voet of in één van de beroemde moliceiros kunt ontdekken.

Art Nouveau in Aveiro, Portugal. Museum Arte Nova | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Aveiro, Portugal. Museum Arte Nova | Mooistestedentrips.nl

Aveiro, Portugal. Route Art Nouveau | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Aveiro

De ligging aan de rivier Ria en de lange lagune maakte Aveiro, dankzij de zoutwinning en zeewierhandel, een rijke stad. Aan het einde van de 19de eeuw beleefde het stadje haar bloeiperiode en dat is aan de architectuur goed te zien. In Aveiro wemelt het namelijk van de mooie Art Nouveau gebouwen.

In het mooiste exemplaar zit meteen het Arte Nova Museum gevestigd, waar je Art Nouveau in prachtig toegepaste vorm kunt bewonderen, alleen de deuren, overlopen en galerijen zijn al de moeite. In de achtertuin vind je een café waar je uitgebreid naar de schitterende blauwe gevel kunt loeren. Bij de toerist info kun je een kaartje halen met de locatie van alle Art Nouveau gebouwen, maar de route is vrij gemakkelijk te volgen via de Art Nouveau tegels op straat.

Aveiro, Portugal. Moliceiros (gondels) in Aveiro | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Aveiro vanuit Porto, station van Aveiro | Mooistestedentrips.nl

Dagtrip Aveiro vanuit Portugal, street art in Aveiro | Mooistestedentrips.nl

5x beslist zien in Aveiro

 • Varen in een moliceiro
  Je kunt ze niet missen: de kleurrijke gondels die de smalle grachtjes van Aveiro bevolken. De traditionele moliceiros werden gebruikt voor de zeewieroogst, maar vervoeren vandaag de dag alleen nog maar toeristen. Een tochtje maken is echter wel leuk, al was het alleen maar om de verhalen achter de prenten op de moliceiros te horen: op de voorsteven staat een pikante afbeelding en achterop juist een religieuze.
 • Kunstig station
  Het station van Aveiro is een plaatje. Zo’n schitterend witgepleisterd gebouw met felblauwe tegeltjes, zoals je ze in Portugal verwacht. Tegenover het station vind je overigens nog een bijzonder staaltje streetart van Vhils.
 • Vismarkt
  Je ruikt hem al van een afstandje: de vismarkt van Aveiro, gevestigd in een schitterend 19de -eeuwse hal. In het restaurantje erboven kun je heerlijk lunchen.
 • Eten bij Sal Poente
  Met al die zoutwinning in en om het stadje is het niet zo gek dat gezouten kabeljauw, ofwel bacalhau, de specialiteit van de streek is. En bij Sal Poente, een heerlijk sfeervol restaurant in een oud zoutmagazijn aan de rand van de stad, hebben ze bacalhau tot kunst verheven.
 • Catedral de São Domingos
  Laat je door de bescheiden afmeting van deze kathedraal niet van de wijs brengen. De architectuur is een beetje atypisch, voor Portugese begrippen, en juist dat maakt deze kerk zo leuk om even te bezoeken. 

Naar het strand in Aveiro: Costa Nova | Mooistestedentrips.nl

Naar het strand in Aveiro: Costa Nova | Mooistestedentrips.nl

Naar het strand in Costa Nova

Als het lekker weer is, moet je in Aveiro beslist even langs Costa Nova, op zo’n 10 minuten rijden van het centrum. Sterker nog, Costa Nova is een echte must-see tijdens een dagje Aveiro. De promenade langs het strand staat boordevol fel gestreepte huisjes. Ooit visserswoninkjes, nu gezellige cafés en restaurants of winkeltjes met souvenirs en strandspullen. Ben je met openbaar vervoer, dan kun je vanuit Aveiro de bus pakken vanaf Rua Clube dos Galitos naar Costa Nova.

Plan een dagje Aveiro vanuit Porto

 • Je kunt vanuit Porto met de trein naar Aveiro, je kunt hier de dienstregeling bekijken. Er gaan stoptreintjes er intercity’s die er tussen de 40 en 70 minuten over doen. Duurt je dit te lang dan kun je natuurlijk ook altijd voor één of meerdere dagen een auto huren.
 • Geen zin om zelf voor vervoer te zorgen? Dan kun je vanuit Porto ook met een georganiseerde tour naar Aveiro. Je kunt kiezen voor een tour van een hele dag of een halve dag.
 • Wil je een nachtje blijven (dat heb ik gedaan, heel fijn), dan kan ik je Hotel Moliceiro aanbevelen. Het is naast het Art Nouveau museum gelegen, tegenover de gracht waar de meest gondels aanleggen. De kamers zijn ontzettend ruim en zeker op de bovenste etage heb je een mooi uitzicht over het water. Het personeel is heel aardig.
 •  Zin gekregen in een stedentrip Porto en dagje Aveiro? Je kunt al voordelig naar Porto vliegen, bijvoorbeeld met TAP, KLM of Transavia. Vergelijk vliegtickets naar Porto om te kijken war voor jou goedkoop uitpakt en bekijk al mijn tips voor een stedentrip Porto.
 • Liever aan andere dagtrip vanuit Porto? Ik ging ook een dagje port proeven in de Douro vallei.

Tags: Porto