Doen in Porto: 25x bezienswaardigheden Porto

door Esther

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Porto? Deze kleurrijke Portugese stad heeft het eigenlijk allemaal. Bewonder de klassieke blauw-witte tegeltjes, de kleurrijke huizen langs de rivier, de grensverleggende moderne architectuur en de vrolijke street art. En sluit je dag vervolgens af met een goed glas Port. Meer moet dat niet zijn. Ik zet de leukste bezienswaardigheden Porto voor je op een rijtje.

Plan een stedentrip Porto

Bezienswaardigheden Porto. Wat te doen in Porto? Ontdek de leukste bezienswaardigheden Porto.

Bezienswaardigheden Porto: de voorbereidingen

 • Handig om mee te nemen: de Porto Card. Met deze kortingskaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in Porto, gratis naar een heleboel musea en bezienswaardigheden in Porto én met minstens 50% korting naar alle andere attracties in de stad.
 • Heb je maar weinig tijd tijdens je stedentrip Porto? Dan is dit Hop on hop off ticket een goed idee. Het brengt je lekker vlog naar alle bekende bezienswaardigheden in Porto, je kunt mee met een rondvaart op de rivier en hebt toegang tot één van de bekende Port-huizen van de stad.
 • Goed voorbereid op reis? Neem een leuke reisgids met je mee, zoals de Time to Momo Porto.

Bezienswaardigheden Porto: 25x doen in Porto

Fietsen in Porto

Fietsen in Porto, Baja Bikes Porto | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Porto, Baja Bikes Porto | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste dingen om te doen in Porto is fietsen. Het is geweldig om de stad op de stad op de fiets te verkennen. Zeker als je maar een paar dagen in de stad bent, kun je op de fiets in korte tijd toch een heleboel zien. Je kunt mee met een georganiseerde fietstocht langs de highlights van Porto. Maar je kunt ook een fiets huren en zelf op pad gaan, dan heb je alle vrijheid. Maak je je zorgen over de heuvels in Porto? Voor een klein bedrag extra huur je simpelweg een e-bike.

Stadswandeling Porto

Bezienswaardigheden Porto, stadswandeling Porto

Er zijn zo ontzettend veel leuke en interessante bezienswaardigheden in Porto, dat is nog best overweldigend. Heb je maar een korte stedentrip Porto gepland of wil je gewoon net even wat meer weten over deze bijzondere stad? Ga dan mee met een stadswandeling. Ontdek, samen met een gids, de belangrijkste monumenten van de stad, maar verdwaal ook in een doolhof van straatjes en pleinen vol cafés, winkeltjes en galeries.

Torre dos Clerigos

Bezienswaardigheden Porto, Torre dos Clerigos

Het beklimmen van de Torre dos Clerigos is één van de leukste dingen om te doen in Porto. De klokkentoren van de Igreja dos Clérigos is ruim 75 meter hoog en staat midden in Baixa, het oude hart van de stad. De toren werd in de 18de eeuw gebouwd en als je de 240 treden beklimt heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vergeet op de terugweg niet even binnen te wandelen bij de aangrenzende kerk, vol barokke pracht.

Sé de Porto

Bezienswaardigheden Porto, Sé de Porto

Bezienswaardigheden Porto, Sé de Porto

De Sé de Porto, ofwel de kathedraal van Porto, is één van de bekendste bezienswaardigheden in Porto. En het moet inderdaad gezegd: de 800 jaar oude kathedraal is een plaatje. Doordat de kerk door de eeuwen heen is aangepast en uitgebreid, is het een beetje een mix van verschillende stijlen. Zo zie je barokke elementen, maar ook een klassiek roosvenster. De kathedraal is wat stemming, maar het ernaast gelegen klooster maakt wat mij betreft een bezoek aan de kathedraal een must. Het klooster is opgetrokken in gotische stijl, donker, stemming en compleet bekleed in blauw-witte tegels waarop verschillende vertellingen te zien zijn.

Palácio da Bolsa

Bezienswaardigheden Porto: Palácio da Bolsa

Het Palácio da Bolsa is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Porto. Het paleis werd in de 19de eeuw gebouwd in opdracht van de Associação Comercial en was toen wat we nu ‘De Beurs’ zouden noemen. Decennialang was het het epicentrum van de aandelenmarkt in Portugal. Wandel er even naar binnen, want de beelden, schilderijen en meubels zijn schitterend. De Arabische zaal, opgetrokken in Moorse stijl, is de mooiste kamer van het paleis. Wil je echt wat meer te weten komen over het Palácio da Bolsa dan kun je dagelijks mee met een rondleiding.

Estação de São Bento

Bezienswaardigheden Porto, Estação de São Bento

Het São Bento is niet alleen een treinstation, het is ook één van de mooiste bezienswaardigheden in Porto. Want waar ter wereld tref je nou een treinstation dat helemaal is bekleed met kleurrijke en klassieke tegeltableaus? Het station werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd en dankt zijn naam aan de resten van het klooster waar het bovenop gebouwd is. Je bent wel even bezig om alle tableaus in de stationshal te bekijken. In totaal zijner 20.000 tegels te vinden in het São Bento station en als je goed kijkt, zie je dat er de geschiedenis van Portugal op wordt weergegeven.

Igreja de São Francisco

Bezienswaardigheden Porto, Igreja de São Francisco

Je zou bijna aan de Igreja de São Francisco voorbij lopen, omdat het iconische trammetje er zo mooi voor staat, maar toch is de Igreja de São Francisco één van de mooiste en oudste bezienswaardigheden in Porto. Hij staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het eerste deel van de kerk stamt uit de 13de eeuw en in de 15de eeuw werd deze nog uitgebreid. Wandel even naar binnen, want de kerk is versierd met goudstof en het houtsnijwerk wordt als heel bijzonder beschouwd.

Ribeira

Bezienswaardigheden Porto: Cais da Ribeira

Ribeira, of Cais da Ribeira, is de wijk die aan de rivier de Douro ligt en tevens één van de bekendste bezienswaardigheden in Porto is. Sterker nog, deze buurt staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kleurrijke huisjes, lijken wel op elkaar gestapeld en lopen richting het centrum stijl omhoog. Er lijkt altijd wel wasgoed te wapperen aan de balkons en op de terrasjes is het altijd gezellig. Bezoek ook geboortehuis van Hendrik de Zeevaarder, waar nu het Museu da Cidade Porto in huist. Het is één van de mooiste historische panden van de stad. Voor een geweldig uitzicht, en lekker eten, schuif je aan bij RIB.

Ponte Luís I

Bezienswaardigheden Porto, Ponte Luís I

De Ponte de Dom Luis I is één van de meest iconische bezienswaardigheden in Porto. De brug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia. De Ponte de Dom Luis I is een dubbele brug. Beneden rijden auto’s, maar is er ook plaats voor voetgangers en boven rijdt de tram naast het voetpad. De brug werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd door een leerling van Gustav Eiffel. Wat mij betreft is het een aanrader om bovenop de brug te genieten van het uitzicht over de rivier en de oude stad.

Boekwinkel Lello

Bezienswaardigheden Porto, Boekwinkel Lello

Bezienswaardigheden Porto, Boekwinkel Lello

Wist je dat Harry Potter eigenlijk in Porto geboren is? Nou ja, of dat nu precies klopt weet ik niet. Maar J.K. Rowling gebruikte de prachtige Lello boekwinkel wel om op haar gemakje haar eerste ideeën op papier te zetten. De winkel is echt een plaatje, opgetrokken in Art Nouveau stijl met prachtige houten lambrisering en een schitterend glas-in-lood plafond. Of je hier nu lekker boeken gaat shoppen of op de bovenste etage een kop koffie drinkt: het is heerlijk om de sfeer van deze boekwinkel in je op te nemen.

Igreja do Carmo & Igreja do Carmelitas

Bezienswaardigheden Porto, Igreja do Carmo & Igreja do Carmelitas

Bezienswaardigheden Porto, Igreja do Carmo & Igreja do Carmelitas

Vlakbij Lello vind je twee kerken waarvan je mond geheid open zakt. De Igreja do Carmo en de Igreja do Carmelitas. Dit lijkt één kerk te zijn, maar het zijn twee losse kerken, ooit los van elkaar gebouwd om de nonnen van de monniken te scheiden. Deze twee kerken zijn zo beroemd vanwege de intense blauw-witte tegels waarmee ze zijn bekleed. Dat alleen is al reden genoeg om ze even van dichtbij te bekijken. Maar aangezien bezoek gratis is, kun je net zo goed ook even binnen gaan kijken.  zijn twee kerken die van buitenaf één grote kerk lijken.

Café Majestic

Foto met dank aan Café Majestic

Een goede manier om je stedentrip Porto af te trappen is met een ontbijtje bij het sprookjesachtige Café Majestic. De bedenkers van het café opende het in de jaren ’20 omdat zij vonden dat Porto wel een café kon gebruiken dat zich kon meten met de koffiehuizen van Wenen. En inderdaad, een koffiehuis als Majestic verwacht je eerder tijdens je stedentrip Wenen of stedentrip Praag. Zodra je binnen wandelt, lijk je wel een eeuw terug in de tijd te reizen en geniet je van een groots en meeslepend Art Deco interieur met veel spiegels, pluche en prachtig houtsnijwerk. Maar belangrijker: het eten is ook dik in orde en de bediening is efficiënt en vriendelijk. Probeer vooral de French Toast Majestic. Smullen.

Mercado Bolhão

Bezienswaardigheden Porto: Mercado Bolhao

Een beetje verstopt en juist daarom zo leuk om te ontdekken: de Mercado Bolhão. Je koopt hier de beste streekproducten. De markt heeft prachtige tegeltableaus en je kunt er terecht voor olijfolie, wijnen, olijven, vis, groenten en fruit. Verwacht hier geen hippe toestanden, er wordt nog gewoon ouderwets boodschappen gedaan. Er zijn wel een paar kraampjes waar je kunt aanschuiven en om wat lekkers te bestellen. Je zit dan geheid tussen de locals.

A Pérola do Bolhão

Bezienswaardigheden Porto, A Pérola do Bolhão

Zoals je al aan de naam kunt zien, vind je A Pérola do Bolhão, tegenover de Mercado Bolhão. Het is zonder twijfel één van de mooiste etalages die je in heel Portugal zult tegenkomen, en daarom met recht één van de mooiste bezienswaardigheden in Porto. Bij A Pérola do Bolhão vind je de lekkerste delicatessen. Niks hips of trendy, gewoon eerlijk en lekker. Je koopt hier noten, gedroogd fruit, bacalhao, vleeswaren, blikjes vis, lokale kaasjes en heel fijne Port. Loop er naar binnen, want je kijkt er je ogen uit.

A Vida Portuguesa

Foto met dank aan A Vida Portuguesa

Zeker doen in Porto: even langs bij A Vida Portuguesa. Deze ontzettend leuke winkel is gelegen op de eerste verdieping van een prachtig historisch pand in het populaire Galeria de Paris. Hier koop je het leukste, beste en meest authentieke dat Portugal te bieden heeft. Alles is handgemaakt en afkomstig van Pprtugese designers. Linnen, handdoeken, sieraden, wol, papierwaren en visconserven. Hier vind je echt authentieke souvenirs.

Casa da Musica

Bezienswaardigheden Porto: Casa da Musica

Naast al die historische bezienswaardigheden in Porto is er ook moderne architectuur te bewonderen in Port, en het Casa da Musica heeft zelfs een Nederlands tintje. Het werd namelijk ontworpen door Rem Koolhaas. Het Casa da Musica is één van de belangrijkste theaters en concertzalen in Porto. Je kunt mee met een rondleiding om de bijzondere architectuur en het interieur van het gebouw te bewonderen

Museu Nacional Soares dos Reis

Museu Nacional Soares dos Reis

Het Museu Nacional Soares dos Reis is één van de topmusea van de stad. Je vindt er een geweldige collectie schilderijen, textiel, glaswerk en sieraden uit verschillende eeuwen. Hoogtepunt zijn de schilderijen van de Portugezen Aurélia de Sousa, Silva Porto en Henrique Pousã, maar er hangen ook Vlaamse en Hollandse meesters aan de muren van het museum.

Fundação de Serralves

Fundação de Serralves

Fundação de Serralves is gevestigd in een imposant knalroze gebouw, strak en helemaal in Art deco stijl. Eromheen ligt nog een prachtig park. In het museum kun je terecht voor kunst vanaf de jaren ’60 tot nu en er hangen werken van bijvoorbeeld Marlene Dumas, Anselm Kiefer en Andy Warhol. Er zijn ook veel installaties en multimediale kunst, waardoor dit museum heel interactief is. Vergeet ook zeker niet de kunststukken in het park te bekijken.

Museu do Carro Eléctrico

Museu do Carro Eléctrico

Als je weleens een stedentrip Lissabon heb gemaakt, ken je ze wel: de ze iconische gele trammetjes. En ook in Porto rijden ze nog rond. Het is leuk om het Museu do Carro Eléctrico te bezoeken om erachter te komen hoe de gele tingel-tangel trammetjes er vroeger bij reden, toen ze nog werden voortgetrokken door paarden. Het museum is gehuisvest in een oude elektriciteitscentrale, een geweldige locatie die de tentoongestelde oude trams goed tot hun recht laat komen.

Street art in Porto

Street art in Porto

Houd je van street art? Dan zit je in Porto wel goed. De stad is echt bezaaid met murals. Groot en klein, van bekende en onbekende artiesten. Wil je gericht op zoek? Dan moet je zeker even naar de Rua Miguel Bombarda wandelen of even in de street art cities app kijken. Ook leuk om te doen in Porto: ga mee met een street art wandeling door de stad. Je leest alles over deze wandeling in het artikel street art in Porto.

Teleférico de Gaia

Bezienswaardigheden Porto, Teleférico de Gaia

Wat mij betreft moet je dit echt doen in Porto: stap de kabelbaan in nadat je de Ponte Luís I bent overgestoken. Nadat je met de Teleférico de Gaia naar beneden bent gezeild, ben je in de wijk Vila Nova de Gaia aangekomen. Deze wijk lijkt niets met Porto te maken te hebben, het heeft zo’n ander karakter. Je vindt er natuurlijk de bekende Port kelders, maar je kunt in Gaia ook veel bijzondere street art bewonderen.

Port proeven in Porto

Port proeven in Porto

Port is afkomstig van druiven uit de Douro Vallei, niet ver van de stad. In vroeger tijden werden de flessen wijn vervolgens via de rivier naar Vila Nova de Gaia gebracht, waar ze werden opgeslagen in de wijnkelders. Port proeven is natuurlijk echt iets wat je moet doen in Porto, dus wandel een middagje de Ponte Luís I over en bezoek een aantal wijnkelders voor een rondleiding en proeverij. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Calem of Ferreira. Of lees mijn artikel, want hierin geef ik je alvast een korte cursus port en vertel ik waar je allemaal kunt Port proeven in Vila Nova de Gaia.

Tuinen en parken in Porto

Jardins do Palacio de Cristal

Foto met dank aan: Letraria Craft Beer Garden

Als je door Porto wandelt, lijkt het op het eerste gezicht alsof de stad enkel bestaat uit bont betegelde, flinke appartementenblokken die kriskras door elkaar op de heuvels zijn gebouwd. Maar als je net iets beter kijkt, kom je erachter dat de stad nog best groen is, dankzij de prachtige parken en tuinen van bijvoorbeeld musea en restaurants.

 • Jardins do Palacio de Cristal
  De Jardins do Palacio de Cristal is het bekendste park van Porto. Je kunt er uren wandelen en er genieten van de botanische tuinen. Plof neer bij Miradouro Ignez, één van de mooiste terrassen van de stad.
 • Letraria Craft Beer Garden
  Het lekkerste craft beer van Porto drinken doe je bij Letraria Craft Beer Garden. Deze tuin ligt goed verstopt en is alleen daarom al de moeite waard. De helft van alle bieren op tap zijn van Letra en voor de rest kun je er bijna alle craft bieren uit Portugal proberen.
 • Jardim do Morro
  Als je naar Vila Nova de Gaia gaat om Port te proeven, kun je meteen even naar Jardim do Morro. Het is een prachtige tuin met tropische planten en palmbomen en vanaf deze plek heb je een ontzettend mooi uitzicht over de stad.

Sea Life Porto

Foto met dank aan Sea Life

Maak je een stedentrip Porto met kinderen? Zet dan zeker Sea Life op het programma. Het is één van de top bezienswaardigheden Porto voor kinderen. Ze kunnen hier naar hartenlust pinguïns, haaien, zeeschildpadden, roggen, haaien en een heleboel tropische vissen ontmoeten. Er is een speciaal deel met uitleg over het maritieme leven in de Douro rivier, er zijn shows en presentaties en bij lekker weer kunnen kinderen ook in de speeltuin terecht. Ook leuk: Sea Life ligt niet ver van het strand van Porto, dus na je bezoek aan Sea Life kun je nog lekker even uitwaaien.

Naar het strand in Porto: Foz do Douro

Doen in Porto, ga naar het strand in Porto

Echt doen in Porto: op trammetje nummer 1 springen voor een middagje strand. Het lekker ouderwetse trammetje vertrekt aan de Rua do Passeio Alegre en binnen ene kwartier ben je in Foz do Douro, waar je binnen enkele minuten naar het strand wandelt. Natuurlijk kun je even een frissen duik nemen en genieten van de zon. Maar schuif ook even aan bij één van de restaurantjes aan de boulevard voor een heel fijne vislunch. Restaurante do Molhe is er mijn favoriet.

Bezienswaardigheden Porto
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Porto. Wat te doen in Porto? Bekijk alle bezienswaardigheden in Porto | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Porto. Wat te doen in Porto? Bekijk alle bezienswaardigheden in Porto | Mooistestedentrips.nl

Meer over Porto

Meer bijzondere plekken in Portugal

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Stedentrip Porto > Bezienswaardigheden Porto

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer