Sintra: de mooiste paleizen in Portugal

door Esther

Sintra wordt ook wel het sprookje van Portugal genoemd. En als je naar de dramatisch bergen kijkt, bespikkeld met kleurrijke, weelderige paleizen, lommerrijke tuinen en prachtige Art Nouveau landhuizen, is dat niet zo vreemd. Veel bezoekers maken een dagtrip naar Sintra vanuit Lissabon, maar ik vind het echt de moeite om één of twee nachten in Sintra te blijven. En als je ziet welke prachtige paleizen je kunt bezoeken, snap je wel waarom.

Sintra, Portugal: plan je bezoek

 • Je kunt elk kwartier met de trein van Lissabon naar Sintra, vanaf station Rossio. De rit duurt zo’n 40 minuten.
 • Wij haalden echter een huurauto op in Lissabon en reden naar Sintra met de auto. We wilden namelijk nog een nacht of twee blijven en alle vrijheid hebben. Ik kan het je van harte aanraden.
 • In dit artikel lees je alles over de verschillende paleizen die je in Sintra kunt bezoeken. Weet jij al welke je wilt bezoeken? Dan kun je het beste je kaartjes online kopen. Dit scheelt een hoop wachten.

Logeren bij Villa das Rosas, Sintra

Hotel in Sintra: Villa das Rosas | Mooistestedentrips.nl

Hotel in Sintra: Villa das Rosas | Mooistestedentrips.nl

De prijzen van hotels in Sintra kunnen nogal de pan uitrijzen, vooral in het centrum. Aangezien mijn man en ik met een huurauto naar Sintra kwamen en goed wilden kunnen parkeren, kozen we er echter voor om buiten het centrum te logeren. We kwamen uit bij Villa das Rosas, zonder twijfel mijn favoriete hotels in Portugal. De villa is gelegen in een oude villawijk op loopafstand van het station van Sintra en we konden de auto op het eigen terrein kwijt.

Wij logeerden hier in september, toen het heerlijk warm was en het zwembad in de tuin was dus een fijne bijkomstigheid. Er is een enorme tuin, maar daarin huisjes die je ook kunt huren. Wij logeerden in het grote gebouw, bovenin, in een ruime kamer met een zithoek erbij, met uitzicht op de tuin. Het hele complex heeft traditionele details behouden en het is echt een plaatje. Het personeel is ook nog eens bijzonder vriendelijk. En ik weet zeker: als ik weer naar Sintra ga, wil ik weer bij Villa das Rosas logeren.

Sintra, Portugal: tips

Of je nu met de auto of vanuit Lissabon met de trein naar Sintra komt, je kunt je binnen het stadje heel gemakkelijk verplaatsen. Je stapt gewoon op één van de Hop on hop off bussen die bij het station vertrekken. Deze zijn goedkoop en punctueel. Mijn tip: begin ’s ochtends lekker op tijd. Vanaf een uur of 11 komen de bussen met dagtrippers namelijk aan en tot een uur of vier is het best druk in Sintra, vooral in Palacio Nacional de Pena. Dat is één van de voordelen van overnachten in Sintra: je hebt het stadje ’s ochtends, aan het einde van de middag en ’s avonds bijna voor jezelf. Ik vond het een verademing.

Eerste stop: Palacio Nacional

Palacio Nacional de Sintra | Mooistestedentrips.nl

Wandel je naar het centrum van Sintra, dan zie je de opvallende schoorstenen van het Palacio Nacional de Sintra al van een afstandje en het paleis is een prima eerste stop. Het nationaal paleis stamt uit de 13de eeuw en is sinds die tijd flink uitgebouwd. Je kunt je vergapen aan het prachtige Moorse interieur en de houten plafonds en lambrisering. Die twee iconische schoorstenen staan boven de keuken, misschien wel het meest bijzondere vertrek van het paleis.

De ruïnes van Castelo dos Mouros

Ontdek de paleizen van Sintra: Castelo dos Mouros | Mooistestedentrips.nl

Castelo dos Mouros | Mooistestedentrips.nl

Castelo dos Mouros | Mooistestedentrips.nl

De ruïnes van het Castelo dos Mouros spreken tot de verbeelding. Ze liggen goed verborgen tussen de bossen in de heuvels van Sintra en zijn echt het bekijken waard. Het kasteel werd in de 9de eeuw gebouwd door de Moren, vandaar de naam. En je kunt de oude paleismuren beklimmen. Dat is even klauteren, maar het uitzicht over de omgeving, tot aan de Atlantische Oceaan in de verte, maakt het de moeite meer dan waard. Neem echt even de tijd om het Castelo de Mouro te bezichtigen, want naast de bijzondere ruïnes vind je op het terrein ook heel mooie bomen en planten. Ik vond het ook een erg prettige plek voor een koffiestop.

Palacio Nacional de Pena

Sintra: Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

Sintra: Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

Ontdek de paleizen van Sintra, Portugal: Palacio Nacional de Pena | Mooistestedentrips.nl

De meeste bezoekers van Sintra zetten meteen koers naar het meest bekende paleis: Palacio Nacional de Pena, hoog verscholen in de bergen, vaak gehuld in flarden mist. Ferdinand III liet de Pruisische architect Ludwig von Eschwege in de 19de eeuw zijn gang gaan om een paleis te bouwen voor zijn koningin Maria II. Het moest een romantische plek worden, geïnspireerd op Moorse architectuur. En tot op de dag van vandaag geldt het Palacio Nacional de Pena als één van de meest duidelijke voorbeelden van de Romantiek in Portugal. Je zou trouwens ook wel blind zijn als je het niet zag.

Mijn tip: zorg dat je bij opening van het paleis ’s ochtends vroeg al voor de deur staat. Dan ben je de massa’s nog voor en kun je het paleis, met tientallen torentjes en gigantische mozaïeken tableaus, in al het kleurrijke en kitsche glorie bewonderen. Hoewel het Palacio Nacional de Pena zonder twijfel de meest bekende bezienswaardigheid in Sintra is en veel bezoekers aan de stad zelfs alleen maar voor dit paleis komen, kreeg ik toch een wat ‘Efteling’ achtig gevoel tijdens mijn bezoek. Stiekem denk ik dat ik alle andere paleizen in Sintra gewoon interessanter vond.

Palacio e Parque de Monserrate

Sintra, Portugal: Palacio e Parque Monserrate | Mooistestedentrips.nl

Sintra, Portugal: Palacio e Parque Monserrate | Mooistestedentrips.nl

Sintra, Portugal: Palacio e Parque Monserrate | Mooistestedentrips.nl

Je kunt vanaf het centraal station van Sintra de bus nemen naar het verst gelegen paleis van de stad, het Palacio e Parque Monserrate. Juist omdat het paleis wat verder weg gelegen is, laten de meeste bezoekers aan Sintra het links liggen. En dat vind ik toch wel erg jammer. Het paleis werd in de 19de eeuw gebouwd en was een romantische opwelling van de Engelse miljonair Sir Francis Cook. Het paleis is compleet in Moorse stijl opgetrokken en ook de omringende tuinen zijn fantastisch. Je kunt er de meest exotische planten en bomen bewonderen.

Mystiek en donker paleis: Quinta da Regaleira

Sintra, Portugal: Quinta da Regelaira | Mooistestedentrips.nl

Sintra, Portugal: Quinta da Regelaira | Mooistestedentrips.nl

Sintra, Portugal: Quinta da Regelaira | Mooistestedentrips.nl

Quinta da Regaleira | Mooistestedentrips.nl

Mijn favoriete paleis in Sintra is helemaal geen paleis. Quinta da Regaleira heeft iets duisters en magisch over zich, zoals La Pedrera van Gaudí in Barcelona dat heeft, maar dan donkerder. De villa en de omringende tuinen zijn ontworpen met een gevoel voor drama. Een ontwerper van decors van opera’s verzon dit landhuis en de omliggende tuinen voor een Braziliaanse koffietycoon.

De rijk gedecoreerde villa viel aan de binnenkant een beetje tegen, vond ik. Maar de tuinen maakten dit dubbel en dwars goed. Dwaal urenlang langs over de paden, door de grotten, achter waterpartijen en langs fonteinen en vijvers vol symbolische figuren. Om het echt te bevatten moet je mee met een rondleiding. Je zult in ieder geval vaak het getal 9 tegenkomen, dat verwijst naar de betekenis van het getal in De Goddelijke Comedie van Dante. Je vindt ook symbolen van de De Orde van de Tempeliers in de tuinen. De wenteltrap die leidt naar de waterput mag je in ieder geval niet missen. Je daalt af naar de bodem en kunt via een ondergronds gangenstelsel naar verschillende delen van het landgoed.

Leuke restaurants in Sintra

 • Café Saudade
  Als je ’s ochtends nog even op gang moet komen, is Café Saudade er de plek voor. Neem er een stuk taart bij. ’s Middags kun je er ook terecht voor fijne broodjes.
 • Sintra Museum Klaus Ohnsmann
  Oké, dit is eigenlijk een museumpje dat totaal is geweid aan de Duitse kunstenaar Klaus Ohnsmann, maar ik vond het dakterras dat zich in een soort boomhut bevindt, zo ontzettend gezellig. Een heerlijke plek voor een drankje aan het einde van de middag.
 • Tulhas
  Het gebeurt niet vaak, maar in Sintra hebben mijn man en ik twee avonden achter elkaar bij Tulhas gegeten. Reden? Het eten was simpelweg buitengewoon goed, de bediening was super en de sfeer was heel knus en gezellig. Bestel de specialiteit van het huis bacalhau com natas, een ovengerecht met kabeljauw, aardappelen en room.

Sintra, Portugal
Bewaar op Pinterest!

Sintra, Portugal | Bekijk de leukste tips over Sintra, Portugal

Sintra, Portugal: bekijk de mooiste paleizen in Sintra, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Lissabon

Lees meer over Portugal

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Stedentrip Lissabon > Sintra

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer