Bezienswaardigheden Lissabon: 30x wat te doen in Lissabon

door Esther

Lissabon is het schoolvoorbeeld van een pittoreske stad, boordevol kleurrijke, smalle, dromerige straatjes, culturele topattracties en heel goede en betaalbare restaurants. Maar dan wel met hier en daar een vleugje hypermoderne architectuur. Sta er bijvoorbeeld niet van te kijken als er een leuke hippe bar of boutique hotel schuil gaat achter de façade van eeuwenoude mozaïektegels. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Lissabon. En neem stiekem nog maar een extra dag vrij. Er is namelijk bijna te veel leuks te zien en te doen in Lissabon.

Plan je stedentrip Lissabon

Wat te doen in Lissabon? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon: de voorbereidingen

  • Handig om al bij je te hebben als je landt in Lissabon: de Lisboa Card. Ik heb deze kaart er echt driedubbel uitgehaald tijdens mijn verschillende stedentrips naar de stad. Je kunt met deze kortingskaart namelijk gratis gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad en gratis naar bijna 30 bezienswaardigheden in Lissabon. Fijn als je veel wilt doen in Lissabon.
  • Een leuke reisgids om mee te nemen is de Time to Momo Lissabon. Aan de hand van 6 wandelingen ontdek je de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon. Perfect om de verschillende gezichten van de stad te ontdekken.
  • Heb je maar weinig tijd, maar wil je wel de leukste bezienswaardigheden in Lissabon zien? Dan kun je een kaartje voor de Hop on hop off bus kopen. Je komt dan langs de mooiste trekpleisters van de stad.
  • Bekijk alle tips voor een stedentrip Lissabon.

Bezienswaardigheden Lissabon

Stadswandeling Lissabon

wat te doen in Lissabon? Stadswandeling Lissabon

Plan je maar een korte vakantie Lissabon of ben je gewoon benieuwd naar de interessante geschiedenis van de stad? Ga mee met een stadswandeling door het beroemde Alfama en langs de bekende bezienswaardigheden in Lissabon. Een gids neemt je mee naar de mooiste plekken en uitzichtpunten in het centrum van de stad. Na de tour kun je een app downloaden waarin nog veel meer wandelingen staan. Handig voor de rest van je bezoek.

Fietsen in Lissabon

Fietsen in Lissabon, Baja Bikes Lissabon

Fietsen in Lissabon, Baja Bikes Lissabon

Superleuk om te doen in Lissabon: ga fietsen. De stad is ontzettend uitgestrekt en op de fiets zie je net even wat meer als dat je de hele tijd in de metro of de bus moet stappen. Let er wel op dat de stad best heuvelachtig is, maar bij de meeste plekken heb je de keuze om een elektrische fiets mee te pakken. Wel zo lekker voor de kuitspieren.

  • e highlights van Lissabon
    Maak je maar een korte stedentrip, maar wil je wel de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon bekijken? Dan is deze fietstocht langs de highlights van de stad een leuk idee. In zo’n 3,5 uur zie je de bekende, maar ook wat onbekendere bezienswaardigheden in Lissabon.
  • Fiets huren in Lissabon
    Wil je op eigen gelegenheid de stad verkennen? Dan is het leuk om een fiets te huren. Je kunt in Lissabon bijvoorbeeld schitterend langs het water fietsen, een aanrader. Wil je de wijken van de stad verkennen op de fiets? Huur dan een elektrische fiets mee om de heuvels te bedwingen.

Ritje in Tram 28

Wat te doen in Lissabon? Maak een ritje in Tram 28

Een ritje in tram 28 is een hele belevenis. Trammetjes zoals je die in Lissabon ziet , zijn typisch Portugees en in Lissabon kun je met tram 28 langs alle bekende bezienswaardigheden van de stad rijden. Maar stiekem is het het leukst om in de tram te zitten als deze door onmogelijk smalle en steile straatjes van de mooiste wijken van Lissabon knarst. De chauffeur houdt zich niet in, dus houd je goed vast. Als je een Hop on hop off ticket koopt, kun je 24 uur lang gebruikmaken van de tram en dus in je eigen tempo de bezienswaardigheden langs de route bekijken.

Sé de Lisboa

Sé de Lisboa

De Sé de Lisboa, is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon. Alleen al omdat je er met de beroemde tram 28 langs gekropen komt. De kathedraal is een ratjetoe aan stijlen. Het Romaanse bouwwerk werd op de plek van een moskee gebouwd en later werden er nog gotische en barokke elementen aan toegevoegd. Het interieur van de kerk is wat donker en stemmig.

Castelo de São Jorge

Bezienswaardigheden Lissabon, Castelo de São Jorge

Het Castelo de São Jorge staat sinds de Moorse overheersing trots bovenop een heuveltop en het is één van de meest opvallende bezienswaardigheden in Lissabon. Je kunt de oude verdedigingsmuren volgen voor prachtig uitzicht over de stad. Maar bezoek ook het archeologisch museum op het terrein, want het huist vondsten van duizenden jaren oud.

Miradouros

Bezienswaardigheden Lissabon, Miradouro da Graça

Zoals je na een dag of wat wel aan je kuiten zult voelen: Lissabon is op een paar serieuze heuvels gebouwd. Het is stiekem wel heel leuk om al die smalle, steile, kleurrijke straatjes te bewandelen, want af en toe kom je op de mooiste punten uit. Miradouro de Nossa Senhora do Monte en Miradouro das Portas do Sol zijn vrij bekend. Eén van mijn favorieten is Miradouro da Graça in de wijk Alfama. Nog niet overspoeld door toeristen en je kunt er even wat drinken. Ook het terras van Santa Lucia is zo’n prachtig uitzichtpunt en er gewoon even neerploffen op het kleine terras, omring door wijnranken is wat mij betreft echt iets wat je moet doen in Lissabon.

Embaixada

Foto met dank aan Embaixada

Als je langs Praça do Principe Real loopt, sta je toch even te kijken. Wat zou Embaixada vroeger toch geweest zijn en hoe komt het dat dit majestueuze gebouw nu is omgetoverd tot hip shoppingcentrum? Laat je niet afleiden door de naam, die ‘ambassade’ betekent, want het Palacete Ribeiro da Cunha stamt uit de 19de eeuw en herbergt nu een restaurant, winkels van populaire Portugese ontwerpers en een galerie op de eerste verdieping.

Alfama

Bezienswaardigheden Lissabon: Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ook de meest karakteristieke. Je verdwaalt er in de kleurrijke, smalle straatjes, waar je af en toe eens wat fado uit een huis hoort komen. In Alfama kun je niet anders dan verdwalen, maar dat is helemaal niet erg. Want als je eens op een mooie plek uitkomt, is het meteen een belangrijke trekpleister.

Elevador de Santa Justa

Elevador de Santa Justa

Omdat er zo veel hoogteverschillen zijn, werd in Lissabon altijd naar bijzondere oplossingen gezocht om deze te overbruggen. En één ervan was de Elevador de Santa Justa. Ontworpen door Gustav Eiffel. Als je toch een Lisboa Card hebt, kun je deze net zo goed even gebruiken om met de lift naar boven te gaan. Zo kun je het fraaie bouwwerk van dichtbij zien en boven genieten van een fijn uitzicht over de stad.

Convento do Carmen

Bezienswaardigheden Lissabon, Convento do Carmen

Het grootste deel van Lissabon ziet er verrassend nieuw uit. En dat klopt ook wel, want het merendeel van de stad werd verwoest tijdens een aardbeving in 1755 en daarna moest de stad opnieuw worden opgebouwd. Eén van de weinige gebouwen in de binnenstad die nog overeind staan is het Covento do Carmen, of wat ervan over is. Loop er even naar binnen, want je kunt er een fraaie collectie keramiek, mozaïeken en tombes bewonderen.

Estação de Rossio

Bezienswaardigheden Lissabon, Estação de Rossio

Estação de Rossio is het treinstation in het hartje van de stad en één van de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon. Hier vertrekken de treinen naar de voorsteden van de Portugese hoofdstad. Je kunt hier bijvoorbeeld de trein naar Sintra nemen. Estação de Rossio is echt een plaatje om te bekijken. Het lijkt een stuk ouder dan het is, omdat het is de klassieke Portugese gotische Manueline stijl is gebouwd, zoals het Hieronymus Klooster in Belém.

Mercado da Ribeira

Foto met dank aan Mercado da Ribeira

Als je toch iets moet doen in Lissabon, dan is het wel eten in de Mercado da Ribeira. Ofwel, de Time Out Market. In één deel van de markt kun je nog steeds boodschappen doen, maar in het andere deel kun je de hele dag aanschuiven voor de lekkerste hapjes. ’s Ochtends is het een goede plek voor koffie en wat lekkers, zoals pasteis de nata. Vanaf lunchtijd koop je de lekkerste gerechten van de leukste restaurants in Lissabon bij de markt. Het perfecte excuus om eens wat verschillende dingen uit te proberen, er zijn zelfs sterrenchefs met een eigen kraampje.

Alcântara

Wat te doen in Lissabon? Ontdek Alcântara

Officieel ligt Alcântara niet in Lissabon, maar het is zo ingenesteld tussen het centrum van de stad en Belém dat de bewoners Alcântara gewoon tot lokale buurt rekenen, het is het buurtje dat precies onder de bekende rode brug zit. Je vindt er LX Factory en Docas de Santo, een oud droogdok dat nu helemaal boordevol bars en restaurants zit.

LX Factory

Wat te doen in Lissabon? LX Factory

Tussen het historische centrum en Bélem ligt één van de leukste bezienswaardigheden in Lissabon LX Factory.Het is één van die plekken die Lissabon zo interessant maakt, juist omdat het zo’n leuk contrast is met de klassieke bekende highlights. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw stonden hier grote stoffenfabrieken, maar het terrein is nu omgetoverd tot een creatieve pleisterplek voor kleine, kleurrijke ondernemingen. Je vindt er street art, een fantastische boekwinkel en de leukste cafés, restaurants en clubs.

Belém

Wat te doen in Lissabon: Belem

Net als Alcântara ligt Belém officieel buiten Lissabon, als een soort aangegroeide gemeente. En inderdaad, je moet een flink stuk met de tram om er te komen. Maar aangezien er zulke bijzondere bezienswaardigheden te vinden zijn, wordt Belém al gauw bij de stad gerekend. De locatie aan de Taag en de rijke geschiedenis maken het één van de leukste wijken om te bezoeken. Ik zette de bekende en onbekende bezienswaardigheden in de wijk op een rijtje in het artikel Belém: leuke wijk in Lissabon.

Mosteiro dos Jerónimos

Bezienswaardigheden Lissabon, Mosteiro dos Jerónimos

Wat te doen in Lissabon? Mosteiro dos Jerónimos

Het is het grootste monument in de stad en daarmee waarschijnlijk ook één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon, het Mosteiro dos Jerónimos. Het gigantische kloostercomplex is in gotische stijl gebouwd en de beroemde ontdekkingsreizigers sliepen hier vaak, voordat zij voor jaren naar een volstrekt onbekende bestemming vertrokken. Niet zo vreemd ook dat in de aangrenzende kerk Vasco da Gama begraven ligt.

Torre de Belém

Bezienswaardigheden Lissabon, Torre de Belém

Deze schitterende, gotische wachttoren is één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon, en in de wijk Belém. De Torre de Belem is een plaatje om te zien. In de 19de eeuw is deze nog helemaal opgeknapt. Als je de toren bezoekt, kun je mooi over de rivier de Taag uit kijken en kun je de prachtige details van de toren van dichtbij bekijken.

Padrão dos Descobrimentos

Bezienswaardigheden Lissabon, Padrão dos Descobrimentos

Eén van de boegbeelden en één van de meest bekende bezienswaardigheden in Lissabon is het Padrāo dos Descobrimentos. Ofwel: het monument van de ontdekkingen. De toren van ruim vijftig meter hoog is een ode aan de ontdekkingsreizigers uit de vijftiende en zestiende eeuw. En op de toren kun je ze zeker ontdekken. Neem de lift naar de top van de toren. Je hebt er niet alleen een mooi uitzicht over de rivier, maar ziet op het plein voor de toren ook een mozaïek dat een wereldkaart met de Portugese ontdekkingsreizen voorstelt.

Pasteis de Belem

Wat te doen in Lissabon, Pasteis de Belém eten

Als ik in Portugal ben, gaat er geen dag voorbij dat ik geen Pastel de Nata in mijn hoofd stop. Oké, meestal zijn het er twee. Of drie. Ze zijn ook zo lekker. Ik heb tot nu toe nog nooit een slechte pastel de nata gegeten in Portugal, maar de allerlekkerste pasteis de nata bestel je bij Pasteis de Belem, in de gelijknamige wijk. Soms staat er een rij (hoewel ik meestal geluk had en ik zo naar binnen liep), maar het is het wachten waard.

Berardo Museum

Foto met dank aan Museu Coleção Berardo

Een heel leuk museum om te bezoeken als je toch in Belém bent: het Berardo Museum, gelegen in het culturele centrum van Belém. De collectie focust zich vooral op moderne kunst van verschillende stromingen. Ik vond vooral de pop-art collecte en de surrealisme sectie heel erg interessant. Op zaterdagen is het Berardo Museum gratis te bezoeken.

Museum of Art, Architecture and Technology

Museum of Art, Architecture and Technology

Eén van de nieuwste bezienswaardigheden in Lissabon is MAAT, Museum of Art, Architecture and Technology. Het museum opende in 2016 de deuren en is een ode aan de (moderne) architectuur, kunst en technologie van de stad. Er zijn een heleboel wisselende exposities, maar de architectuur van het gebouw alleen al is de moeite van het bezoeken waard.

Jardim Botanico Tropical

Bezienswaardigheden Lissabon, Jardim Botanico Tropical

Het is echt genieten in de Jardim Botânico Tropical, in Belem, één van de wat meer onbekende bezienswaardigheden in Lissabon. Een bezoekje aan deze tropische tuinen is zeker de moeite waard, bijvoorbeeld nadat je het Hieronymus Klooster hebt bezocht of in de rij hebt gestaan voor een zalige Pastei de Belém (of beter nog, koop er een paar en neem ze mee naar het park). De Jardim Botânico Tropical in Lissabon heeft de grootste verzameling tropische planten, bomen, struiken en bloemen op maar liefst zeven hectare. Prachtig om doorheen te wandelen en je vindt er verkoeling op een warme dag. De Macau tuin, met een kleine pagode, stroompjes en verschillende bamboesoorten, een hoogtepunt.

Street art in Lissabon

Street art Lissabon

Street art Lissabon

Wat mij betreft loopt Portugal echt voorop als het om street art gaat. In bijna elke stad in het land kun je geweldige street art spotten, en ik zag ik de provincie Centro de Portugal zelfs geweldige street art op het platteland. Ongelofelijk. En Lissabon staat al jaren aan de top als het gaat om goede street art. Op je eigen houtje mooie werken vinden, kan een beetje een speurtocht zijn. Maar natuurlijk helpt de street art cities app je de mooiste werken vinden. Het is trouwen ook leuk om mee te gaan met een street art tuk tuk tour, omdat je dan meer hoort over de verschillende street art in Lissabon én een heleboel werken spot. Op dit moment kun je ook naar The World of Banksy Immersive Art Experience in Lissabon.

Parque das Nações

Wat te doen in Lissabon? Parque das Nações

Zeker doen in Lisabon: een halve dag, of stiekem gewoon een hele dag, naar het Parque das Nações. Deze moderne wijk van de stad is een ontzettend leuk contrast met het eeuwenoude kleurrijke centrum van Lissabon. Hier geen tegeltjes en fado, maar het Estação do Oriente. Het centraal station van de stad dat werd gebouwd door Santiago Calatrava, je kent hem wel van zijn werk uit Luik en Valencia. Parque das Nações werd uit de grond gestampt ter ere van de wereldtentoonstelling van 1998 en een groezelige wijk werd omgetoverd tot een buurt waar nu vooral jongeren graag wonen. Parque das Nações is een futuristische stad en eert de grote wereldzeeën.

Oceanário de Lisboa

Oceanário de Lisboa

Oceanário de Lisboa

Leuk op een regenachtige dag: het Oceanário de Lisboa, het grootste aquarium van Europa, het op één na grootste van de wereld én één van de leukste bezienswaardigheden in Lissabon. In het bassin van maar liefst 6000 m³ leven tientallen diersoorten, van haaien tot roggen. Ook pinguïns en papegaaiduikers hebben hun weg gevonden naar het aquarium, je ontmoet er vele soorten. In het aquarium vind je een reconstructie van de ecosystemen van de 5 oceanen. Best indrukwekkend.

Telecabin

Wat te doen in Lissabon: Telecabin

Tijdens mijn laatste stedentrip Lisabon ben ik echt verknocht geraakt aan de wijk Parque das Nações. Omdat de wijk zou fraai modern is, een fijn contrast met de rest van de stad. Maar toch de wereldzeeën en de ontdekkingsreizigers eert met de architectuur en de flora in de wijk. Geniet van Parque das Nações door een ritje te maken in de kabelbaan aan de rand van het Pavilhão Atlántico. Vanuit de cabine zie je in de verte Ponte Vasco da Gama liggen, de trots van de stad. Deze kabelbrug is maar liefst 7 kilometer lang en verbindt de plaatsjes Sacavém en Montijo met elkaar. Je kunt alleen met de auto de brug over.

PARK

Foto met dank aan PARK

Leuk om te doen in Lissabon is de zon te zien ondergaan vanaf één van de mooie dakterrassen van de stad. En mijn favoriet is PARK. Deze bar ligt goed verstopt op de bovenste etage van een parkeergarage, vandaar de naam. Boven draait de DJ relaxte plaatjes en zakt je mond meteen open vanwege het mooie uitzicht over de stad. Bestel een goede fles wijn of een paar cocktails en genieten maar.

Cascais

Cascais, Portugal

 

Cascais is een hele fijne badplaats op zo’n drie kwartier rijden vanuit Lissabon. De stadsbewoners trekken op een warme dag graag naar Cascais om eens een fijne duik te nemen. Maar er is in Cascais meer te zien dan alleen het strand, want het plaatsje heeft lieflijke straatjes, leuke musea, een mooie jachthaven en heel veel levendige bars en restaurants. En dankzij festivals Muraliza en Infinito kun je ook heel toffe street art in de badplaats spotten. Je komt in Cascais door in Lissabon de trein te pakken vanaf station Cais do Sodré. Deze rijdt prachtig langs de rivier de Taag, een mooi ritje.

Sesimbra

Sesimbra, Portugal | Sesimbra, naar het strand vanuit Lissabon

Minder bekend en ook veel minder druk dan Cascais is de badplaats Sesimbra, op zo’n 45 minuten ten zuiden van Lissabon. Hier kom je nauwelijks buitenlandse toeristen tegen en dat maakt Sesimbra nog lekker authentiek. De badplaats ligt beschut door heuvels en een enorm fort uit de 12de eeuw lijkt te waken over alle strandgangers. De stranden zijn breed en je kunt op verschillende plekken strandstoelen en parasols huren. Al wandelend door het plaatsje kom je heel mooie street art tegen, maar de grootste bezienswaardigheid zijn waarschijnlijk de sublieme traditionele visrestaurants in Sesimbra. Je eet er, eerlijk en zonder poespas, de lekkerste vis en schelpdieren. ’s Ochtends gevangen, ’s avonds op je bord.

Sintra

Dagtrip Sintra vanuit Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Ontzettend veel bezoekers zien Sintra als één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon, hoewel Sintra op zo’n halfuur van de Portugese hoofdstad ligt. Maar goed, perfect voor een dagtrip dus. En heel gemakkelijk, want vanaf station Rossio rijden er elk halfuur treinen naar Sintra en aldaar aangekomen kun je met de lokale hop on hop off bussen heel gemakkelijk alle bezienswaardigheden bekijken. Ooit woonde de Portugese adel in Sintra waardoor het dorpje een verzameling bijzondere kastelen en excentrieke landhuizen is.

Heb je weinig tijd dan is een dagtrip Sintra een aanrader. Maar je kunt dus ook heel gemakkelijk op eigen houtje alle kastelen verkennen. Ga niet alleen naar het beroemde Palacio Nacional de Pena, maar bezoek ook het minder beroemde Quinta da Regaleira. Houd er rekening mee dat er behoorlijk veel dagjesmensen zijn in Sintra. Ik bleef er daarom twee nachten logeren, zodat ik de stad ook eens voor mezelf had. Een ontzettend leuke ervaring en ik kan je een overnachting bij Villas las Rosas ook echt aanbevelen.

Meer over Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Lissabon? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Lissabon? Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon | Mooistestedentrips.nl

Meer Portugal op Mooistestedentrips.nl

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Stedentrip Lissabon > Bezienswaardigheden Lissabon

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer