Faro, Portugal: 12x doen

door Esther

Faro staat natuurlijk bekend als de poort naar de Algarve en de meeste bezoekers zullen er dan ook niet meer zien dan het vliegveld, voordat ze richting de grote resorts aan de kust gaan. Jammer, want Faro is een verrassend leuke bestemmen voor een stedentrip. Wat te doen in Faro? Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Faro en omgeving.

Plan een stedentrip Faro, Portugal

Logeren in Faro

Hotel Faro

Foto met dank aan Hotel Faro | Mooistestedentrips.nl

Als je vanaf het treinstation naar het oude centrum van Faro loopt, zie je meteen dat het op het dakterras van Hotel Faro gezellig is. Zelfs als je er niet logeert, moet je er natuur om ’s avonds te eten of ’s middags te genieten van een drankje en het fijne uitzicht. Maar dat logeren, doe dat nou maar wel. Het hotel heeft heel fijne, frisse hotelkamers en een ontzettend fijn zwembad om even af te koelen op warme dagen.

7 styles apartments

Foto met dank aan 7 styles apartments by Raspberry Cascade | Mooistestedentrips.nl

7 styles apartments by Raspberry Cascade biedt 7 geweldige appartementen gevestigd in een prachtig historisch pand. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn er 7 verschillend ingerichte appartementen in uiteenlopende stijlen. Van vintage en kleurrijk tot nordic en industrieel. Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze ruim zijn, heel fraai ingericht en voorzien van leuk design en veel vintage. Alles is tot in de puntjes verzorgd.

Over Faro

Wat te doen in Faro? Faro bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Wat te doen in Faro? Faro bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Faro, Portugal: de leukste bezienswaardigheden in Faro | Mooistestedentrips.nlIn Faro proef je het echte Portugal nog, en dat is meer dan je kunt zeggen van de meeste beroemde badplaatsen in de Algarve.  De stad heeft een fijne jachthaven, mooie parken, het strand en de natuur op steenworp afstand en een schitterende oude stad, omring door middeleeuwse stadsmuren. Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Faro om je een paar dagen zoet te houden. En dankzij een prachtig natuurgebied en een paar heel fijne eilandjes vlakbij is Faro de perfecte bestemming voor een zomerse stedentrip.

Faro bezienswaardigheden

In eerste instantie zie je in Faro alleen de glinsterende witte kinderkopjes, de visrestaurants, de zee vlakbij en hier en daar en fijn uitziend pandje. Maar als je iets verder kijkt, kom je erachter dat de Romeinen van Faro al een belangrijke havenplaats vonden en in de 11de eeuw was het ook een belangrijke Moorse vesting. De stad kende een bloeiperiode tot en met de 16de eeuw en werd bijna helemaal verwoest door een aardbeving aan het begin van de 18de eeuw. Gelukkig rees Faro als een Phoenix uit de as en is nu stiekem een heel leuke kustplaats, perfect als bestemming voor een zonnige stedentrip, maar ook een fijn startpunt voordat je de Algarve ontdekt.

Faro hop on hop off

Hop on hop off treintje Faro | Mooistestedentrips.nl

Ga je maar één dag naar de stad en wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Faro zien? Pak dan het hop on hop off treintje. Ook leuk als je met kinderen in de stad bent, trouwens. Het treintje rijdt elke 45 minuten en stopt bij de leukste bezienswaardigheden van de stad, inclusief Ria Formosa, en je kunt in- en uitstappen wanneer je zelf wilt. Het treintje is best populair, dus van te voren een kaartje kopen is wel aan te raden.

Cidade Velha

Faro bezienswaardigheden: Arco da Vila | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: Arco da Vila | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: Cidade Velha | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro: ontdek het oude centrum | Mooistestedentrips.nl

Faro bezienswaardigheden: Cidade Velha | Mooistestedentrips.nl

De Cidade Velha, ofwel de ‘oude stad’ van Faro is duidelijk ommuur en afgescheiden van de rest van het centrum. De middeleeuwse stadsmuren hebben de aardbeving van 1722 dapper overleefd of zijn weer herbouwd. Wandel via één van de fraaie toegangspoorten (de fraaiste is de Arco da Vila) de oude stad binnen, die zou goed als helemaal bestaat uit smalle straatjes geplaveid met kinderkoppen, omzoomd door witgekalkte huisjes. Je vindt de kathedraal van Faro in de oude stad, net als het Museu Municipal en een aantal heel fijne cafés en restaurants in Faro.

Sé de Faro

Faro bezienswaardigheden: Sé de Faro | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: Sé de Faro | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: uitzicht vanaf de kathedraal | Mooistestedentrips.nl

Je wordt in de oude stad van Faro als vanzelf naar de kathedraal getrokken, het is echt één van de bekendste bezienswaardigheden in Faro. De flinke kerk lijkt wel een samenraapsel van verschillende gebouwen, al is de imposante klokkentoren best mooi. De kerk staat bovenop een oude Romeinse tempel en hoewel het origineel in de 13de eeuw klaar was, doorstonden verschillende delen van de sé de tand des tijds niet en het herbouwen werd gedaan in barok, Renaissance en gotische stijl, wat meteen dat ‘lappendeken’ effect verklaard. Je mag trouwens de klokkentoren beklimmen en daar vandaan is het genieten van een mooi uitzicht over het oude centrum, de jachthaven en de Ria Formosa. Bijzonder leuk vond ik het trouwens dat er tegen de kathedraal cafés zijn gevestigd.

Museu Municipal

Doen in Faro: bezoek het Museo Municipal | Mooistestedentrips.nl

De koepel van het Museu Municipal springt meteen in het oog in het oude centrum van Faro. Het is gevestigd in het 16de-eeuwse Convento de Nossa Senhora da Assunção, in wat ooit de Joodse buurt was. Het is het historische museum van de stad en verbazend indrukwekkend. Er is een heel fraai mozaïek uit de 3de eeuw te vinden, islamitische kunstchatten uit de 13de eeuw en schilderijen van de lokale topschilder Carlos Filipe Porfírio. Wil je genieten van echte fado tijdens je vakantie in de Algarve, dan moet je ook hier zijn.

Igreja de Nossa Senhora do Carmo

Faro bezienswaardigheden: Igreja de Nossa Senhora do Carmo | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: Igreja de Nossa Senhora do Carmo | Mooistestedentrips.nl

De barokke Igreja de Nossa Senhora do Carmo is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Faro. De kerk ziet er zo fris en vrolijk uit aan de buitenkant, met de witgepleisterde muren, felgele kozijnen en de sierlijke klokkentorens. Binnen in de kerk wordt de stemming al wat zwaarder, met hout en wel heel veel bladgoud. Maar achterin wordt het pas echt huiveringwekkend, als je de Capela dos Ossos in loopt. Deze kapel, die in de 19de eeuw aan de kerk werd toegevoegd, is namelijk opgebouwd uit de schedels en beenderen van zo’n duizend monniken, die op deze manier ook hun aardse resten in dienst van de kerk wilden stellen.

Palácio Belmarço

Doen in Faro, Portugal: Palácio Belmarço | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij Largo de São Francisco vind je Palácio Belmarço, waarvan ik in eerste instantie dacht dat het Art Nouveau was. Maar dit stadspaleis is Revivalisme en werd gebouwd in 1912 door een rijke handelaar, Manuel de Jesus Belmarço. Het gebouw doet, dankzij het vanillegeel en babyblauw een beetje denken aan een grote poederdoos. Rondom het paleis vind je traditionele tegeltableaus met Portugese landschappen en monumenten.

Doen in Faro: Comur

Doen in Portugal: Comur | Mooistestedentrips.nl

Portugezen en ingeblikte vis. Dat doen ze goed. Als je de bontgekleurde blikjes, met vaak erg mooi grafisch design, gevuld met octopus, sardientjes, zwaardvis, tonijn, baars of forel ziet, zul je voortaan in Nederland toch een beetje teleurgesteld naar de blikjes van John West kijken. Je vindt prachtig uitgedoste blikjes vis in leuke kleine winkeltjes of in ouderwetse kruidenierszaken. In Faro kun je ook even langs Comur wandelen. Dat is een soort commerciële versie van een viszaak en je vindt er schitterend vormgegeven blikjes. Je kunt ook eerst even proeven, voordat je over gaat tot de koop.

Ria Formosa

Ria Formosa, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Ria Formosa, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Als je komt aanvliegen op Faro heb je het waarschijnlijk al zien liggen. Het Parque Natural da Ria Formosa, een 60 kilometer lange aaneenschakeling van zoutpannen, moerasgebieden, duinen en zandbanken. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Faro en je komt er vanuit de stad heel gemakkelijk. Het nationaal park is echt de moeite van het ontdekken waard. Je ziet er honderden vogelsoorten, waaronder ook flamingo’s en lepelaars, en het is een oase van rust. Het is heel leuk om het natuurgebied met een zeilboot te ontdekken. Ook bijzonder, je kunt Ria Formosa ook ontdekken tijdens een fietstocht met een Nederlandse gids.

Naar het strand in Faro: Praia de Faro

Praia de Faro | Mooistestedentrips.nl

Faro ligt niet direct aan het strand, maar het is wel ontzettend gemakkelijk (en leuk) om er te komen. Voor de stad, in zee, ligt namelijk een dunne strip land, met daarlangs een smal maar hele fijn zandstrand. Op deze strip vind je ook allemaal restaurantjes en beach clubs. Je kunt er dus echt een dagje strand van maken als je in Faro bent. Je kunt met bus nr. 16 naar Praia de Faro, maar leuker is het om met de veerboot te gaan, omdat je dan nog even van de mooie natuur kunt genieten, waar je doorheen vaart. Je kunt op verschillende plekken ligbedden en parasols huren. Het is gezellig (en goed) eten bij Wax.

Ilha Deserta

Ilha Deserta (foto door Victor Oliveira) | Mooistestedentrips.nl

Wil je écht even helemaal niets, dan is het leuk om de veerboot naar Ilha Deserta te pakken, één van de mooiste bezienswaardigheden in Faro. Zoals de naam al doet vermoeden, een onbewoond eilandje waar je zalig aan het strand kunt liggen de hele dag. Er is slechts één restaurant op het eiland, dat je via een boardwalk kunt bereiken, en dat is meteen ook echt een heel goed restaurant, Estaminé. Hier eet je pure en biologische Portugese kost, alle gerechten zijn om je vingers bij af te likken.

Street art in Faro

Doen in Faro, Portugal: street art in Faro | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: street art in Faro | Mooistestedentrips.nl

Street art in Faro, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Street art Faro | Mooistestedentrips.nl

In Portugal ligt kunst letterlijk gewoon op straat. Het is misschien wel het meest vooruitstrevende land in Europa als het op street art aan komt. In Faro kun je ook leuke street art ontdekken, als zul je er net even wat harder naar moeten zoeken. De street art in Faro zit soms goed verstopt, op bankjes en elektriciteitshuisjes, maar je kunt ook zo maar tegen een mooie muur aanlopen. Goeie street art in de Algarve spotten? Dan moet je in Lagos zijn.

Palácio de Estoi

Doen in Faro: Palácio de Estoi | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: Palácio de Estoi | Mooistestedentrips.nl

Zo’n 10 kilometer ten noorden van Faro ligt Palácio de Estoi. Een poederroze paleis uit de 19de eeuw, helemaal opgetrokken in rococo-stijl en gebouwd ten midden van Versaille-achtige tuinen. Palácio de Estoi is een pousada tegenwoordig, ofwel: een luxe hotel, gevestigd in een historisch bijzonder pand. Logeer je er niet, dan kun je beneden de fresco’s bewonderen in de kamers die uitkomen op het terras. Logeer je er wel, dan geniet je er van moderne kamers, verschillende zwembaden, fantastisch uitzicht over de heuvels en een heel erg fijn restaurant. Het aangrenzende dorpje Estoi is trouwens ook een plaatje om te bezoeken.

Ruínas Romanas de Milreu

Doen in Faro, Portugal: Ruínas Romanas de Milreu | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: Ruínas Romanas de Milreu | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij Estoi vind je de bijzondere Ruínas Romanas de Milreu, ze liggen op nog geen kilometer van Estoi. Toen de resten voor het eerst werden gevonden, werd eerst gedacht dat het om een hele nederzetting ging. Maar Milreu was dus ooit een gigantische villa. Gebouwd in de eerste eeuw en helemaal gewijd aan het water. Beroemd zijn de vismozaïeken. Bezoek het museum om meer te weten te komen over de gloriedagen van de villa en al zijn zalen, badhuizen en een tempel. Wil je de ruïnes bezoeken? De bus van Faro naar Estoi heeft er een halte.

Faro, Portugal
Bewaar op Pinterest

Doen in Faro. De leukste bezienswaardigheden in Faro, Portugal | Mooistestedentrips.nl

Doen in Faro, Portugal: ontdek de mooiste street art in Faro, Portugal | Mooistestedentrips.nl

De mooiste steden in Portugal

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Portugal > Stedentrip Faro > Faro

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer