Lissabon: 11 verrassende hotspots

Gelegen op glooiende heuvels, met gebouwen vol bontgekleurde azulejos, altijd uitzicht op de glinsterende Taag en de weemoedige klanken van de fado op elke straathoek. Twijfel je nog over het maken van een stedentrip Lissabon? Dan neem ik die bij deze weg. Lissabon is prachtig en blijft je dag na dag verrassen. Sla deze onbekende hotspots in Lissabon in ieder geval niet over.

Lissabon: 11 verrassende hotspots | Mooistestedentrips.nl

Parque das Nações

Denk je aan Lissabon, dan denk je aan eeuwenoude gebouwen in roze, blauw en geel met al even bont gekleurde azulejos. En dat klopt ook wel, als je in het centrum blijft. Maar Lissabon heeft ook een moderne kant. Neem de metro naar intercitystation Oriente en je stapt uit tussen de moderne architectuur. Dit deel van Lissabon werd ontwikkeld voor de wereldtentoonstelling en het is echt de moeite waard om het station, ontworpen door Santiago Calatrava, beter te bekijken, de lange boulevard af te lopen en het mooie aquarium te bezoeken.

Telecabine

Als je dan toch in het Parque das Nações bent, stap dan meteen in de kabelbaan: de Telecabine. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de moderne gebouwen in het park en uitgestrekte Vasco da Gama brug in de verte. Zodra je uitstapt wandel je langs een keur van restaurantjes waar je gezellig tussen de locals wat kunt drinken.

Hotspot in Lissabon: Parque das Nações | Mooistestedentrips.nl

Hotspot in Lissabon: Parque das Nações | Mooistestedentrips.nl

Praça do Principe Real

Lissabon heeft tal van leuke parkjes en het Praça do Principe Real was beslist mijn favoriet. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat komen de locals hier om bij te kletsen, een kopje koffie te drinken en de kinderen te laten spelen in de speeltuin van het park. Het Praça do Principe Real heeft 2 bedrijvige kioskjes waar je ‘s ochtends voor een prikkie een kop koffie en ’s middags een biertje kunt scoren. Leuk lunchen is het bij de Esplanade de Principe Real

Winkelen bij Eimbaxada

Als je langs Praça do Principe Real loopt, sta je toch even te kijken. Wat zou Eimbaxada vroeger toch geweest zijn en hoe komt het dat dit majestueuze gebouw nu is omgetoverd tot hip shopping centre? Laat je niet afleiden door de naam, die ‘ambassade’ betekent, want het Palacete Ribeiro da Cunha stamt uit de 19de eeuw en herbergt nu een restaurant, winkels van populaire Portugese ontwerpers en een gallerie op de eerste verdieping. 

Hotspot in Lissabon: Praça do Principe Real | Mooistestedentrips.nl

Lissabon hotspot: shoppen bij Eimbaxada | Mooistestedentrips.nl

LX Factory

Tussen het historische centrum van Lissabon en Bélem ligt een goed bewaard geheim verscholen: LX Factory. En dat je ernaar moet zoeken is wonderlijk, want het terrein is maar liefst 23000 m² groot. Vanaf 1846 stonden hier grote stoffenfabrieken, maar nu is het terrein opgeslokt door creatieve ondernemingen, hippe clubs, goede restaurants en bijzondere winkels. Het is ook een goede plek om streetart te spotten.

Loop in ieder geval even naar binnen bij Ler Devagar, één van de leukste boekwinkels waar ik ooit ben geweest. Een enorme loods, van zo’n drie verdiepingen hoog en van boven tot onder gevuld met boeken. Een paradijs voor elke boekenwurm. Tegenover Ler Devagar is het fijn lunchen bij A Praça. Het personeel is ontzettend vriendelijke en kan je prima helpen kiezen uit het interessante menu. De verse ingrediënten komt het keukenpersoneel gewoon uit de kratten plukken die langs de kant staan opgestapeld.

Hotspot in Lissabon: boekwinkel Ler Devagar LX Factory | Mooistestedentrips.nl

Hotpsot in Lissabon: lunchen bij A Praça LX Factory | Mooistestedentrips.nl

Biertje drinken bij Cerveteca

Tijdens mijn reis door Portugal heb ik me tegoed gedaan aan wijnen en Port van topkwaliteit, maar ik was ook ontzettend onder de indruk van al het Craft Beer dat op dit moment in Portugal te krijgen is. Zie je op de kaart Oitava Colina staan, dan moet je dat zeker bestellen. Dit is craft beer uit Lissabon en heeft niet alleen hilarische etiketten en beschrijvingen, het is ook nog eens prima bier. Nog meer craft beer uit Portugal kun je proeven bij een van de weinige echte biercafés in Lissabon:Cerveteca.

Praça das Flores

Doordat ik op bezoek ging bij de Cerveteca ontdekte ik per ongeluk één van de gezelligste pleintje van Lissabon: Praça das Flores. Een beetje verscholen, middenin het centrum van Lissabon. Ik vind de kioskjes van Lissabon sowieso aanraders, omdat je er voor een prikkie wat kunt drinken tussen de locals. En dat is op het Praça das Flores niet anders. Bovendien is het groene, lommerrijke pleintje omzoomd door goede restaurants zoals Pão de Canela.

Streetart in Lissabon: the Crono Project

In Porto was ik ook al zo onder de indruk van alle streetart, en dat was in Lissabon niet anders. Ik ben zelfs apart een blokje omgegaan om het Crono Project te kunnen bekijken. De gebouwen staan in een nogal oninspirerende omgeving, aan de Avenida Fontes Pereira de Melo en daarom is het wow-effect alleen maar groter. Op een aaneenschakeling aan verlaten gebouwen hebben beroemde streetartists zoals Sam3, Blu en Os Gêmeos een aantal schitterende creaties achter gelaten.

Streetart in Lissabon: the Crono Project | Mooistestedentrips.nl

Street art in Lissabon: the Crono Project | Mooistestedentrips.nl

Centro Cultural de Bélem

Toen ik voor het eerst in Lissabon was, zo’n 10 jaar geleden, vond ik Bélem geweldig. Nu vond ik het ontzettend tegenvallen. Bij alle grote trekpleisters stonden enorme wachtrijen en door alle touringcars, gidsen met rode paraplu en hordes bezoekers met audio guides verloor de wijk een beetje van haar glans. Een welkome verrassing vond ik daarom het Centro Cultural de Bélem, schuin tegenover de Torre de Belem. In dit cultureel centrum vind je onder andere concertzalen en het museum voor moderne kunst Museu Berardo met een puike collectie kunst van begin 20ste eeuw tot nu. En daarna kun je mooi wat drinken bij Este Oeste.

Rooftopbar PARK

Omdat Lissabon op een aantal heuvel is gebouwd heb je vanaf verschillende uitkijkpunten in de stad een waanzinnig uitzicht over de stad. Niet vreemds dus dat rooftop bars zo ontzettend populair zijn. Ik ontdekte om de hoe bij ons appartement een ontzettend gave rooftop bar: PARK. Een beetje moeilijk te vinden, want deze bar is verstopt op het dak van een parkeergarage. Je neemt de lift van de parkeergarage naar de bovenste etage en je waant je plotsklaps in een andere wereld: veel hout, grote planten en goede cocktails. En het uitzicht? Adembenemend.

Hotspot Lissabon: rooftopbar PARK | Mooistestedentrips.nl

Hotspot Lissabon: rooftopbar PARK | Mooistestedentrips.nl

Mercado da Ribeira

Naar een grote overdekte markt gaan, vind ik in het buitenland sowieso leuk. Maar de Mercado da Ribeira in Lissabon is helemaal geweldig. In één deel van de markt kun je nog steeds allerlei verswaar kopen, maar in het andere deel is een ware foodmarket verrezen. Met kraampjes van Portugese sterrenkoks, toprestaurants en delicatessewinkels. Een geweldige mogelijkheid om eens een sterrengerecht te eten en er niet meer dan €10 voor te betalen, met een glas geweldige wijn erbij natuurlijk. Overigens kun je Mercado da Ribeira ook ‘gewoon’ lekkere gourmet hamburgers, sushi, kaasjes, vleeswaren en petiscos proeven. Kiezen tussen al dat lekkers is nog het moeilijkst.

Een stedentrip naar Lissabon maak je zo

  • Je vliegt al binnen 2,5 uur naar Lissabon, onder andere met Transavia, KLM of Tap. Vergelijk viegtickets naar Lissabon en bekijk wat voor jou voordelig uitpakt.
  • Als je een Lisboa Card koopt op het vliegveld kun je tijdens je stedentrip Lissabon gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer en gratis naar binnen bij verschillende bezienswaardigheden.
  • Logeren in Lissabon? Huur een appartementje! Voor een prikkie kun je tegenwoordig leuke, grote studio’s en appartementen huren, helemaal ingericht met eigen keuken en balkon. Vergelijk de prijzen van hotels en appartementen in Lissabon en bekijk wat het beste bij jouw budget past.
  • Bekijk de CityGuide Lissabon voor meer inside tip over Lissabon.

Tags: Lissabon