Verrassend Luik: 15 must-do’s

door Esther

Als je zin hebt in een stedentrip België, is Luik misschien niet de eerste stad die je te binnen schiet. Maar neem Luik toch even mee in je brainstorm, want er zijn redenen genoeg om een stedentrip Luik te maken. Je moet wel onder de huid van de stad durven te kruipen, maar dan heb je ook wat. Wat dacht je van glooiende heuvels om lekker te wandelen, heerlijk eten in één van de toprestaurants van Luik, plaatselijke biertjes proeven en over de langste markt van België struinen. Het feit dat er Frans wordt gesproken, zorgt voor dat echte vakantiegevoel.

Stedentrip Luik: zo doe je dat

  • Je kunt heel eenvoudig met de trein naar Luik, je komt dan aan op station Liège Guillemins. Wat een binnenkomer! Dit station ligt op zo’n 2 kilometer van de stad, maar met bus 1 of 4 ben je binnen 10 minuten in het centrum. Je kunt ook een taxi nemen, dat kost ongeveer €10.
  • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Luik. Bijvoorbeeld het Penta Hotel. Moet je op je budget letten? Dan is het Liège Youth Hostel een topper. Bekijk de leukste hotels in Luik.
  • Als je 2 dagen in Luik bent, is het al de moeite om een Liège City Pass te kopen. Hiermee heb je gratis toegang tot de fijne musea van de stad en kun je gratis mee met een stadswandeling.
  • Bekijk al mijn tips over een stedentrip Luik.

Station Liège Guillemins, een bijzonder onthaal

Station Liège Guillemins, door Calatrava #liegetogether | Mooistestedentrips.nl

Een station aanraden als must-do of must-see, ben ik wel helemaal gezond? Nou, jawel hoor. Het station Liège Guillemins is waar je aankomt met de trein vanuit Maastricht. En wat een ontvangst! Het station is een waar kunstwerk, ontworpen door de gevierde architect Santiago Calatrava wiens werk je wellicht ook hebt gespot in Barcelona en Valencia. Liège Guillemins moest een station worden zonder façade, maar met een bijzonder dak voor beschutting. En laat dat maar aan Calatrava over. Het station is nu het gezicht van de vernieuwing van de stad en absoluut grensverleggend.

Op de bodem van het zwembad: Le Cité Miroir

Bezienswaardigheden Luik: le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: le Cité Miroir | Mooistestedentrips.nl

Altijd al eens in een leeg zwembad willen rondlopen? Dat kan in Le Cité Miroir. Dit zwembad was ooit het enige overdekte zwembad in de regio en duizenden kinderen leerden hier zwemmen. Het pand is gebouwd in schitterende Interbellum stijl, een bouwstijl van tussen de wereldoorlogen die een beetje doet denken aan de Duitse Bauhaus stijl, met veel bogen, glas en staal. In de jaren ’30 voldeed het zwembad zelfs aan de Olympische eisen van die tijd. Zo’n 15 jaar geleden sloot het zwembad de deuren en enkele jaren geleden is het volledig in oude staat hersteld, maar wordt het niet meer als zwembad gebruikt. Nu kom je over de bodem van het zwembad lopen en genieten van wisselende tentoonstellingen. Vooral de oude tribunes zien er schitterend uit.

De citadel van Luik

Bezienswaardigheden Luik: coteaux de la citadelle | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Luik: coteaux de la citadelle | Mooistestedentrips.nl

Een stedentrip Luik is ook echt een aanrader voor wandel liefhebbers. De stad is namelijk omgeven door groene heuvels waar je prachtige wandelingen kunt maken. De citadel hoort van oudsher bij Luik en deze heuvels vallen vanaf de 13de eeuw al binnen de stadsmuren. Maak je een wandeling naar de citadel dan kom je de mooiste hofjes, parken en schitterende vakwerkhuizen tegen. Hoe verder je klimt, des te vaker je kunt genieten van het uitzicht en stukken van de oude stadsmuur zult tegenkomen. Ik de zomer nemen veel locals een rugzak lekkers mee en gaan picknicken met uitzicht op de stad en de Maas. Je kunt een gratis kaart downloaden met de mooiste wandelroutes.

Doen: fietsen in Luik

Fietsen in Luik | Fietstour in Luik met Baja Bikes

Ben je maar kort in de stad en wil je toch de mooiste bezienswaardigheden in Luik zien? Ga dan fietsen in Luik. Je begint je fietstocht bij het hypermoderne station Guillemins en krijgt een kijkje in het oude, traditionele hart van de stad, maar je krijgt ook het moderne en grensverleggende gezicht van Luik te zien. Je gids neemt je bijvoorbeeld mee naar het Sint-Lambertusplein, de Opera, Place du Marché en Grand Curtius. Deze fietstocht is een echte aanrader.

De lekkerste biertjes uit Luik

Bier proeven in Luik: Beer Lovers Café | Mooistestedentrips.nl

Tsja, en ook de Belgische biertjes mogen niet ontbreken tijdens een stedentrip Luik. Vroeger vond je in de stad diverse brouwerijen, maar enkele tientallen jaren geleden, sloten de meeste de deuren of verplaatsten de brouwerij naar buiten de stad. Maar een paar jaar geleden pakten een aantal jonge fanatiekelingen de handschoen weer op en nu vind je in de directe regio van Luik weer een aantal fijne, kleine brouwerijen, die vaak ook nog hart hebben voor het milieu. Een goede plek om de locale bieren te proeven is het Beer Lovers café, met een fijne selectie op de tap en fles. Probeer bijvoorbeeld de bieren van brouwerij Leopold7, waar een prachtig nieuw bier wordt gebrouwen met 3 hoppen en 3 granen, met een fijne citrusachtige smaak.

Beklim Montagne de Bueren

Bezienswaardigheden Luik: Montagne de Bueren | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Luik: Montagne de Bueren | Mooistestedentrips.nl

Je mag hem eigen niet missen tijdens je stedentrip Luik: de 373 treden tegen de Montagne de Bueren op. Het is even doorzetten, maar het uitzicht over de stad vanaf de top is echt magnifiek. Ga, als je eenmaal boven bent, rechtsaf en loop nog even naar het oorlogsmonument. Dit ligt nog net een beetje hoger en biedt ook een mooi panorama over Luik.

Uitrusten bij Brasserie C

Foto met dank aan Brasserie C | Mooistestedentrips.nl

Ben je de trappen van de Montagne de Bueren weer afgedaald, dan heb je wel een drankje verdiend. Sla onderaan de trap rechtsaf en je ziet meteen bordjes met Brasserie C staan, dit is absoluut mijn favoriete café in Luik. De ligging alleen al is prachtig, gelegen in een oud begijnhof met weelderige begroeiing. Je kunt de stad amper horen als je hier op het terras neerploft. Nog leuker: hier is ook de brouwerij gevestigd waar het enige Luikse biertje nog wordt gebrouwen: La Curtius. Je kunt de lekkere biertjes proeven in het proeflokaal en er meteen wat fijne hapjes bij bestellen.

Het stoute jongetje van Luik: Outremeuse

Ontdek de wijk Outremeuse in Luik | Mooistestedentrips.nl

Outremeuse betekent letterlijk ‘de Maas voorbij’ en dat is ook een beetje zo. Outremeuse is een wijk, gelegen op een eilandje in de Maas en is altijd een beetje het ondeugende jongetje van Luik geweest. Eeuwen geleden werd in de wijk een vrijstaat uitgeroepen en de held van het Luikse poppentheater, Tchantchès, die de draak steekt met de eigenschappen van alle Luikenaren, is ook in Outremeuse geboren. Tegenwoordig is de wijk de plek om mooie Art Nouevau gevels en street art te spotten en fijn uit eten te gaan. Ontzettend leuk is Le Labo 4 in Outremeuse, een oud scheikundelokaal waarin nu een restaurant huist. Hier kun je genieten van langzaam gegaard vlees, tussen de gasbranders en reageerbuisjes.

Naar La Boverie

La Boverie | Mooistestedentrips.nl

Luik: La Boverie | Mooistestedentrips.nl

Tijdens mijn eerste stedentrip Luik was La Boverie nog dicht voor restauratie, maar nu zijn de deuren van dit sublieme museum weer geopend en moest ik er natuurlijk even naartoe. Het Luiks museum voor schone kunsten is heeft een ontzettend interessante vaste collectie, met werken van Picasso en Monet. Maar koop toch vooral een kaartje voor de tijdelijke expositie, die standaard te moeite waard zijn. Ik bezocht de tentoonstelling Meesterwerken en stond oog in oog met voor mij nog onbekende pareltjes van Chagall, Magritte en James Ensor. Het museum ligt in een prachtig, lommerrijk park met mooie bloementuin, sculpturen en zelfs street art.

La Batte op zondagochtend

La Batte in Luik | Mooistestedentrips.nl

La Batte Luik | Mooistestedentrips.nl

Sta zondagochtend vroeg op en doe als de locals: ga naar La Batte. Dit is de grootste markt van België, 3 kilometer lang langs de oevers van de Maas. Geen rommelmarkt, maar een heuse markt met groente, fruit, vlees en vis. Grote menigtes komen op de markt af om hun wekelijkse boodschappen te doen. Maar je kunt er ook heerlijke kant-en-klare lekkernijen kopen. Of je nu zit hebt in Spaanse churros, Griekse olijven of kazen en vleeswaren uit de regio Luik: je vindt ze op La Batte. Ben je uitgekeken, dan kun je op de terrassen van één van de aangrenzende cafés wel even neerploffen en een glas La Curtius bestellen, je bent beslist de enige niet.

Street art in Luik

Street art in Luik | Mooistestedentrips.nl

Luik is geen typische stad om street art te spotten. Je moet in Luik wat beter zoeken, maar je kunt toch wat mooie werken vinden. De façade van het Musee Beaux Art is voorzien van een enorme mural. Een andere plek om street art te spotten is de wijk Outremeuse, waar je onder andere een mural van Nelson Mandela en Matin Luther King tegenkomt. Rondom de universiteit, Rue de la Wache en Rue d’Amay vind je nog meer street art. Lees alles over street art in Luik.

Wafels bij Une Gaufrette Saperlipopette

Luikse wafels bij Une Gaufrette Saperlipopette | Mooistestedentrips.nl

Zeg je Luik, dan zeg je natuurlijk wafels eten. Maar eet dan wel de échte Luikse wafels. Je kunt ze op verschillende plekken in de stad kopen, maar de allerbeste Luikse wafels eet je bij bakkerij Une Gaufrette Saperlipopette. Vanaf ’s ochtends vroeg staan de rijen hier al buiten. Niet alleen voor wafels hoor, want je koopt hier ook ontzettend lekker brood, croissantjes en koekjes. Maar de wafels, dat zijn de show stoppers. Je hebt ze in vanille en kaneelsmaak. Ik vond die met kaneel het lekkerst. Omdat de wafels zo populair zijn, heeft Une Gaufrette Saperlipopette het pand ernaast erbij getrokken. Hier kun je snel wafels kopen, maar ook ontzettend lekker ijs.

Boulets bij Le Saint Grégory

Eten en drinken Luik: boulets, le Saint Grégory | Mooistestedentrips.nl

Antwerpen heeft de mosselen, Luik heeft gehaktballetjes tot kunst verheven. Elk jaar worden er zelfs prijzen uitgedeeld aan het restaurant of café met de beste gehaktballetjes. Bij veel typisch Luikse restaurants staan de ‘boulets’ wel op de kaart, maar je kunt ze het best uitproberen bij Le Saint Grégory dat de afgelopen twee jaar de prijs voor ‘café met de beste boulets’ in de wacht sleepte. Een goede plek voor de lunch. Na een flink bord met gehaktballen, frieten en salade kun je er de rest van de middag weer tegenaan.

Impasse de l’Ange

Luik: Impasse de L'Ange | Mooistestedentrips.nl

Luik: Impasse de L'Ange | Mooistestedentrips.nl

Je zult er even goed naar moeten zoeken, maar aan de leuke straat Rue Hors Chateau, met de vele antiekwinkeltjes en leuke restaurantjes, vind je ook een paar hofjes verstopt. Je herkent ze, als je goed kijkt, aan blauwe plaatjes boven de ingang. Eén van de mooiste hofjes is L’Impasse de l’Ange, een oase van rust met weelderige klimplanten, bloembakken en kleine zitjes voor huisjes met een hoog knibbel-knabbel-knuisje gehalte.

Logeren in het Amosa Hotel

Leuk hotel in Luik: Amosa Hotel | Mooistestedentrips.nl

Leuk hotel in Luik: Amosa Hotel | Mooistestedentrips.nl

Heb jij weleens als allereerste in een hotelkamer geslapen? Dat maakte ik dus mee in het Amosa Hotel in Luik tijdens mijn laatste stedentrip. Dit gezellige hotel in het centrum van de stad heeft er pas een nieuwe vleugel bij. En die was sinds enkele dagen geopend, maar in mijn kamer had dus nog niemand gelogeerd in mijn kamer. Per ongeluk een beetje extra luxe. De kamer was echt heerlijk: ontzettend ruim, ingericht met heel fijne retro meubels en een grote badkamer met regendouche. ’s Avonds at ik bij het restaurant beneden, Sava Nature’s Cuisine, een heel fijn Zuid-Amerikaans restaurant. Het ontbijt is ’s ochtends dik in orde.

Lees meer over Luik

Verrassend Luik: 15 must-do’s
Bewaar op Pinterest

Verrassend Luik: 15 must-do's | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer