Ouseburn valley: de quirky kant van Newcastle

door Esther

Op zo’n tien minuten wandelen langs de Tyne vanaf de gezellige Quayside van Newcastle met het hypermoderne BALTIC en de Millenium Bridge ligt de Ouseburn Valley verscholen. Ooit het industriële hart van Newcastle met tientallen fabrieken en opslagloodsen langs het spoor. Nu is de Ouseburn Valley een wijk in opkomst. Hier ga je naartoe om te wandelen in het groen, street art te spotten, een goed museum te bezoeken en een pint te pakken in de beste pubs van Newcastle.

Victoria Tunnel, Ouseburn Valley Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Ouseburn Valley Newcastle, bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Ouseburn Valley Newcastle: bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Ouseburn Valley, Ouseburn Farm | Mooistestedentrips.nl

Op het eerste gezicht is Ouseburn nog steeds de grauwe industriebuurt die het ooit was, met grote pakhuizen, braakliggend land, verschoten sleepbootjes in het kanaal en verlaten fabrieken. Je denkt dus niet meteen aan een ‘booming en hippe wijk’, maar je moet iets verder kijken dan je neus lang is. In de oude pakhuizen vind je nu galerieën en studio’s, de vervallen fabrieken zijn omgetoverd tot paardenstallen en vintage winkels en op de ooit verlaten lapjes grond groeien de nu de groenten van de gemeenschappelijke moestuin.

Toch wat dieper het verleden induiken kan letterlijk in de Victoria Tunnel, een verlaten spoorwegtunnel onder de wijk, waardoor in de 19de eeuw steenkolen van de mijnen naar de boten op de Tyne werden vervoerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed de tunnel dienst als schuilkelder en hield zo alle buurtbewoners veilig.  

36 Lime Street: creatief bolwerk

Ouseburn Valley Newcastle: bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Street art in Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Een goed punt om je ontdekkingstocht in Ouseburn te beginnen is in Lime Street. Hier val je meteen met je neus in de boter. In één imposant gebouw vind je 36 Lime Street en Seven Stories. Het gebouw is ontworpen door Newcastles meest bekende architect John Dobson, die ook het centraal station en Grey Street ontwierp.  Op nummer 36 vind je een verzameling studio’s waarin kunstenaars, ontwerpers en muzikanten werken. De deur staat meestal gewoon open, zodat je het gemaakte werk kunt bekijken en kopen. Kun je meteen even een praatje maken met de kunstenaars zelf.

Ernaast vind je Seven Stories – The Centre for Children’s Books, een instituut in Newcastle dat kinderliteratuur op een bijzondere manier in het zonnetje zet. Op de zeven verdiepingen van het museum vind je manuscripten van de beroemdste kinderboeken ter wereld en staan boeken in de kijker die zijn omgetoverd tot populaire series en films.

Seven Stories is fantastische voor kinderen, maar ook voor volwassenen met warme herinneringen aan hun jeugdboeken is het leuk om het museum te bekijken en uitgebreid rond te snuffelen in de boekwinkel. Dorst gekregen? Dan hoef je niet ver te lopen: The Cluny is één van de bekendste pubs van Newcastle. Overdag kun je er genieten van een ‘craft beer’, bier dat op kleine schaal wordt gebrouwen en verkocht. ’s Avonds is The Cluny de perfecte plek om een leuk optreden bij te wonen.

Ook aan de overkant, bij The Ship Inn, kun je terecht voor een biertje. Vergeet niet om de bijzondere muurschilderingen op de zijgevels van deze pub te bekijken en loop meteen even langs de Ouseburn Farm, een leuk buurtinitiatief. Je kunt even door de gemeenschappelijke moestuin wandelen, bij het winkeltje vers fruit, honing of jam kopen of een kop thee drinken met versgebakken cake of taart erbij. Heb je zin om zelf creatief aan de slag te gaan, dan kun je in het weekend bij Northern Print workshops zeefdrukken volgen en meteen je eigen design me naar huis nemen. Maar het werk van anderen bewonderen en kopen kan ook.

The Biscuit Factory

Ouseburn Valley, Newcastle: The Biscuit Factory | Mooistestedentrips.nl

The Biscuit Factory, Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Verderop zit één van de belangrijkste en leukste must-sees van Ousburn: The Biscuit Factory. Zoals de naam al doet vermoeden was dit ooit een oude koekjesfabriek, maar nu is het een knustgalarie om je vingers bij af te likken. The Biscuit Factory werkt volgens een bijzonder principe. Hier geen oude meesters, maar werk van lokaal talent. Van schilderijen en aardewerk, tot bewerkt hout en sieraden. Je kunt het werk niet alleen bekijken, maar ook meteen kopen.

Bovenin, in The Factory Kitchen, kun je genieten van een kop koffie, fijne gebakjes of een lekkere biologische lunch. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht over de wijk en stad. Als je er later op de dag bent, kun je altijd een tafeltje reserveren bij Brasserie Black Door, het restaurant dat min of meer in de galerie gevestigd is. Hier wordt modern Engels eten gecombineerd met ingrediënten en gerechten uit alle windstreken.

De leukste pubs in Ouseburn Valley

De leukste pubs in Ouseburn Valley, Ernest | Mooistestedentrips.nl

Street art in Newcastle, Engeland | Mooistestedentrips.nl

Street art in Newcastle, Engeland | Mooistestedentrips.nl

Liever alleen wat drinken in de Ouseburn Valley dan kan dat bij Ernest, een soort cultureel centrum waar je leuk mensen kunt kijken, tussen alleen maar locals zit en kunt een drankje of lekkere lunch kunt bestellen. As je toch op de terugweg bent naar het centrum, volg je achter Seven Stories langs het kanaaltje naar de Tyne. Aan het einde van deze leuke wandeling kom je uit bij The Tyne Bar. Een echte Engelse pub met een gezellig terras en bijzondere biertjes op de kaart. Op het veld tegenover deze pub vindt eens per jaar het Ouseburn festival plaats, waar je lokale producten kunt proeven of kopen.

Ouseburn Valley, Newcastle: hoe kom je er?

Je komt simpelweg in Ouseburn Valley door de Quayside af te wandelen vanaf het centrum van de stad. Maar je kunt ook de bus nemen. Quaylink Q3 komt ook langs Ouseburn.

Plan een stedentrip Newcastle

Bewaar op Pinterest

Ouseburn valley: ontdek één van de leukste wijken in Newcastle, Engeland | Mooistestedentrips.nl

Lees meer over Engeland

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Karin 23 november 2018 - 15:11

Gaaf artikel en echt goede tips. Nu moet ik nog maar een keer naar newcastle!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer