Bezienswaardigheden Newcastle: 10x doen

door Esther

Newcastle, of Newcastle upon Tyne zoals de stad voluit heet, is een een verrassend leuke stad voor een stedentrip. Zeker leuk als je eens een alternatief zoekt voor het dure Londen. In Newcastle kun je genieten van goede musea, winkelen tot je erbij neervalt, alternatieve buurtjes bezoeken en ontzettend lekker eten. Bekijk mijn favoriete bezienswaardigheden Newcastle.

Bezienswaardigheden Newcastle tijdens een stedentrip

  • Je kent Newcastle misschien als bestemming van de zogeheten mini-cruises naar Newcastle. En inderdaad, je kunt met een minicruise Newcastle mee. Je kunt er één van 3 dagen boeken, dan overnacht je aan boord. Boek je er één van 4 dagen, dan logeer je in een hotel in de stad. Bekijk mijn artikel Minicruise Newcastle: ontdek de leukste plekken van de stad om te zien wat je allemaal kunt doen.
  • Een mini-cruise is allemaal goed en wel. Maar met het vliegtuig ben je een stuk sneller in de stad. En het is helemaal niet duur om naar de stad te vliegen. Vergelijk vliegtickets Newcastle en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Op zoek naar een leuk hotel in Newcastle? Ik logeerde bij het Sandman Signature, vlakbij het stadion van Newcastle United en vond dat echt een heel leuk hotel.
  • Wil je de bezienswaardigheden Newcastle op een eenvoudige manier bekijken? Dan stap je op de bussen van Quaylink, deze komen langs de belangrijkste attracties in de stad.
  • Doe inspiratie op voor een stedentrip Newcastle.

Bezienswaardigheden in Newcastle

Newcastle Castle

Het kasteel van Newcastle is voor een groot deel opgeslokt door het treinstation. Je kunt vandaag de dag alleen nog de Norman keep en Black gate van het kasteel bezoeken. Maar dat is dan ook meteen wel weer erg leuk. In het kasteel kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad en dat is best een lap historie. Want de Romeinen wisten Newcastle al te vinden. Bovenop de toren heb je een heel mooi uitzicht over de bruggen van de stad.

Newcastle Quay

Bezienswaardigheden Newcastle: Newcastle Quay | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er niet omheen tijdens je stedentrip Newcastle: de kade langs de rivier. Hier vind je niet alleen belangrijkste bezienswaardigheden Newcastle, zoals het BALTIC. Maar ook het Sage Gateshead, wat je misschien wel kent dankzij de bijzondere flesvorm. In dit culturele centrum kun je concerten en klassieke voorstellingen bijwonen. Maar het café, met geweldig uitzicht over de stad is ook erg leuk. Daarnaast zijn er allerlei leuke pubs langs de kade te vinden, mijn favoriet is Pitcher & Piano. Ben je op zondag in Newcastle? Dan kun je naar De Sunday Quayside Market, met leuke eettentjes en stalletjes met handgemaakt design.

Grainger Market

Bezienswaardigheden Newcastle: Grainger Market | Mooistestedentrips.nl

Grainger Market is één van de meest levendige bezienswaardigheden in Newcastle. De markt is al bijna 200 jaar open en ziet er nog bijna net zo uit als toen hij de deuren opende. Je vindt er honderden kraampjes waar je producten van lokale producenten vindt. Kaas, vleeswaren, vis, groenten en fruit. Maar er zijn ook tientallen cafés waar je fatsoenlijke scones en cupcakes bestelt, of een fijne versgebakken pizza.

BALTIC

BALTIC Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Het mosterdkleurige pakhuis langs de rivier was ooit niet meer dan een opslag voor graan. Maar nu is het één van de beste musea voor moderne kunst in Engeland. Kenners vinden zelfs dat BALTIC kan concurreren met het Tate Modern in Londen. Er is geen vaste collectie, maar de wisselende tentoonstellingen zijn zonder uitzondering vaak echte toppers. Daarnaast kun je in het complex ook naar de bioscoop en moet je echt een avondje uit eten in het restaurant op de bovenste etage.

Life Science Centre

Life Science Museum (foto met dank aan Life Science Museum) | Mooistestedentrips.nl

Van oorsprong is het Life Science Centre een heel nuchter wetenschapscentrum, maar inmiddels is het ook één van de meest populaire bezienswaardigheden in Newcastle. Er zijn fascinerende wetenschappelijke tentoonstellingen, maar het Life Science Centre is vooral een ‘doe’ museum. Stap bijvoorbeeld in de simulator die je laat voelen hoe het zou zijn om te bungee jumpen of doe mee met één van de spellen. ’s Ochtends kan het vrij druk zijn met groepen in het museum, wat later in de middag kun je rustiger rondwandelen.

Discovery Museum

Discovery Museum in Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Het Discovery Museum was één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Newcastle. Over drie verdiepingen verdeeld vind je de mooiste exposities over Newcastle en de scheepvaart. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Topper is de 30 meter lange Turbinia, een schip dat in 1897 het snelste ter wereld was en werd aangedreven door stoomturbines. Daarnaast vond ik de vrij behapbare tentoonstelling over de geschiedenis van de stad ook erg leuk.

The Biscuit Factory

The Biscuit Factory, Ouseburn | Mooistestedentrips.nl

Ik ben dol op bijzondere oude gebouwen die een mooi nieuw doel hebben gekregen en The Biscuit Factory is één van mijn favorieten. Je mag een bezoekje echt niet missen tijdens je bezoek aan de stad. Het is namelijk één van de grootste musea voor moderne kunst, maar je vindt er ook kunst, ontwerpen en design van bekende en onbekende lokale artiesten. Ook het restaurant, The Factory Kitchen, is een aanrader.

Ouseburn

Bezienswaardigheden Newcastle: street art in Ouseburn | Mooistestedentrips.nl

Ouseburn, of Ouseburn Valley kent een rijke geschiedenis. De wijk stond aan de wieg van de industriële revolutie in de stad en regio. Dankzij de gunstige locatie aan de rivier de Tyne konden schepen hier gemakkelijk goederen en kolen laden en lossen. In de laatste twintig jaar is Ouseburn omgetoverd tot een creatieve broedplaats en kunstenaars, muzikanten en designers noemen de wijk met plezier hun thuis. Er is veel street art te zien in Ouseburn, maar er is ook genoeg te doen. Vooral als je je kinderen meeneemt. Neem ze bijvoorbeeld mee naar Ouseburn Farm of boekencentrum Seven Stories. Ook één van de beste pubs in Newcastle bevindt zich in Ouseburn: The Cluny. Hier is het fijn lokaal bier drinken en genieten van live muziek.

Lees meer over Ouseburn in mijn artikel Ouseburn valley: de quirky kant van Newcastle.

Victoria Tunnel

Victoria Tunnel Ouseburn | Mooistestedentrips.nl

De Victoria Tunnel is één van de meest bijzonder bezienswaardigheden in Ouseburn. Het is een tunnel die bijna vier kilometer lang is. Hij werd in 1840 gebouwd tijdens de vroege industriële revolutie om kool naar de dokken langs de rivier te vervoeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Victoria Tunnel gebruikt als schuilkelder. Vrijwilligers geven vol enthousiasme rondleidingen door de tunnel. Reserveer van te voren, want zoveel plaatsen zijn er niet.

Angel of the North

Angel of the North | Mooistestedentrips.nl

De Angel of the North bevindt zich net buiten de stad en je kunt het kunstwerk heel gemakkelijk met de bus bezoeken. Sir Antony Gormley’s zette het roestkleurige kunstwerk er in 1998 neer. De spanwijdte van de engel os breder dan die van een Boeing 767.

Lees meer over Newcastle

Bewaar op Pinterest!

Bezienswaardigheden Newcastle: bekijk wat je kunt doen in Newcastle | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer