Bezienswaardigheden in Metz, Frankrijk

door Esther

Wat de meeste Nederlanders doen op weg naar Zuid-Frankrijk: nog even de tank volgooien in Luxemburg en hup, doorscheuren. De borden met ‘Metz’ erop flitsen snel voorbij, slechts een naam langs de bekende Route du Soleil. Wat jij de volgende keer gaat doen: op de rem trappen bij Metz, even afslaan en een geweldige middag (of een hele dag, kan jou het schelen) doorbrengen in deze bijzondere Franse stad, vol middeleeuwse pracht, moderne kunst en heerlijk eten. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Metz.

Plan je bezoek aan Metz

  • Je bent met de auto zo in Metz, het is maar net even verder dan de Belgische Ardennen of Luxemburg Stad. Parkeren in Metz kost je maximaal €15 per dag, je kunt je auto kwijt in één van de parkeergarages.
  • Liever met de trein naar Metz? Dat is ook niet zo moeilijk. Je reist, met overstap in Parijs, met de TGV naar Metz.
  • Er zijn veel leuke hotels in Metz. Ik logeerde in het Mercure Metz Centre, wat absoluut heerlijk was. De gerenoveerde kamers zijn comfortabel en licht ingericht. ’s Ochtends genoot ik van lekkere croissantjes, madeleines, verse sapjes en sterke koffie aan het ontbijtbuffet. Ook handig: het shuttle busje naar het Centre Pompidou stopt voor de deur.
  • oek je voor ’s avonds nog een leuk restaurant, dan kan ik je La table de Pol van harte aanraden. Een knus restaurantje, net buiten het centrum van Metz, waar je allerlei lokale heerlijkheden krijgt voorgeschoteld. En de fijne wijn ontbreekt natuurlijk niet.
  • Bekijk al mijn tips over Metz.

Bezienswaardigheden in Metz

Wat te doen in Metz, Frankrijk | Mooistestedentrips.nl

Metz is eeuwenoud en wonderschoon. Vanwege de unieke ligging, op een kruising van de rivieren Moezel en Seille, was de stad al vroeg een strategische nederzetting. De Romeinen sloegen er hun kamp op, menig vorst vocht voor Metz als hoofdstad van Lorraine en vanaf de 18de eeuw was de stad een begeerlijke grensplaats toen Lorraine als een soort speelbal tussen Duitsland en Frankrijk heen en weer ging.

En nu? Nu is Metz vooral een knusse stad, waar het dankzij de duizenden gebouwen in goudgele ‘jaumont’ kalksteen altijd zonnig is of lijkt en waar je een ultiem ‘vakantie in Frankrijk’-gevoel krijgt. Ofwel: absoluut de moeite om wat beter te leren kennen. Heb je weinig tijd? Dan kun je deze bezienswaardigheden in metz tijdens één middag ontdekken.

Kathedraal Saint Étienne

Kathedraal Saint Etienne | Mooistestedentrips.nl

Kathedraal Saint Étienne | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal Saint-Étienne is het middelpunt van de stad en één van de mooiste bezienswaardigheden in Metz. En buiten het feit dat deze indrukwekkende kerk inderdaad in het midden van het gezellige, oude centrum van Metz staat, omringd door leuke pleintjes en terrasjes, is een bezoekje aan deze kathedraal ook meteen een hoogtepunt. Ik heb nu toch al menig kathedraal van binnen mogen beloeren en hoewel ik vaak denk ‘ja, prettig kerkje’, val ik zelden in zwijm voor een kerk.

Maar de meesten hebben dan ook geen ramen van Marc Chagall, en de Saint-Etienne in Metz wel. De enorme glas-in-lood voorstellingen die Chagall voor de kathedraal van Metz maakt in de jaren ’60 zijn onmiskenbaar van de meesters hand, met dromerige figuren en een sterke boodschap. Wat mij betreft is een bezoek aan de kathedraal echt een must-see tijdens je middag in Metz.

Marché Couvert Metz

Marche Couvert | Mooistestedentrips.nl

Marche Couvert | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Marche Couvert | Mooistestedentrips.nl

Sta je, na al dat moois te hebben aanschouwd, weer buiten, dan hoef je alleen maar naar de overkant om allerlei lekkers in te slaan. De overdekte markt is de plek in Metz om een lekkere lunch voor je middag in Metz te scoren, want je vindt er een overvloed aan verste groenten, fruit, lokale kaasjes, vleeswaren en vis. Een wijntje erbij en je doet als de locals: wandel richting Temple Neuf om daar in het parkje voor deze kerk aan het smullen te slaan.

Temple Neuf en de oevers van de Moezel

Metz, Temple Neuf | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Metz, Temple Neuf | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er echter ook voor kiezen om je goed gevulde tas met eten nog even onaangeroerd te laten en door te wandelen. Je geniet dan van het schitterende uitzicht over de oevers van de Moezel, vaak met een hoop nieuwsgierige zwanen, en kunt neerstrijken in het Riverside Park. Dit is een fantastische plek tijdens een zonnige dag, omdat toute Metz hier dan te vinden is om te zien en gezien te worden.

Fontaines de L’esplanada

Misschien iets minder geschikt om te zonnebaden, maar wel een kleine ontdekkingstocht waard is Fontaines de L’esplanada. Een groot park, vlakbij de Place de la Republique met waterpartijen en flinke bloembedden.

Quartier Imperial in Metz

Quartier imperial Metz | Mooistestedentrips.nl

Quartier Imperial Metz | Mooistestedentrips.nl

Maar Metz heeft meer. Je kunt de stad namelijk niet verlaten (vind ik, althans), zonder door het Quartier Imperial naar het Centre Pompidou te wandelen. Toen Duitsland de deelstaat Lorraine annexeerde aan het einde van de 19de eeuw was Kaiser Wilhelm van mening dat hij eens even moest laten zien hoe groots en belangrijk te Duitsers wel niet waren, door een grote nieuwe wijk tegen het middeleeuwse centrum aan te bouwen.

Als knieval besloot hij wel enigszins dezelfde mooie steensoorten te gebruiken, zoals in het centrum gebruikelijk was, zodat de wijk niet al te zeer uit de toon zou vallen. Resultaat: het statige Quartier Imperial met platanen omzoomde brede avenues, kleurrijke Jugendstil en panden die aan de bekende oude vakwerkhuizen doen denken. Wandel vooral even over de Avenue Foch om de mooiste Jugendstil pareltjes te bewonderen.

Nog zo’n meesterlijk fin de siècle bouwwerk spot je op weg naar het Centre Pompidou: het station van Metz, dat een beetje het midden heeft tussen een impressionistisch paleis en een kerk. Ontwerpje van Kaizer Wilhelm zelf trouwens, die wilde dat de grenstroepen een beetje statig werden ontvangen en konden worden uitgezwaaid. Neem een kijkje bij de oude wachtkamers, het verschil tussen de tweede en de eerste klasse valt je zeker op.

Centre Pompidou Metz

Centre Pompidou Metz | Mooistestedentrips.nl

Centre Pompidou Metz | Mooistestedentrips.nl

Maar misschien houd je wel heel erg van kunst en dan moet je gewoon naar het Centre Pompidou. Dit is één van de mooiste bezienswaardigheden in Metz. Het was namelijk heel jammer dat hele bergen kunst stond te verstoffen in de opslagplaatsen van het grote Centre Pompidou in Parijs. Zo werd gedacht. Tijd voor een dependance in Metz. Inmiddels is er ook een vestiging in Malaga.

Het centrum voor moderne kunst werd in 2010 geopend en huist jaarlijks verschillende exposities uit het depot van de grote zus in Parijs, maar het trekt ook eigen artiesten aan. Kijk vlak voor je aankomt even wat er te zien is, maar ik durf te wedden dat het je bevalt. Zo genoot ik van de tentoonstelling Leiris & Co, over de schrijver Leiris, die me deed verlangen naar de jaren ’20 in Parijs, met prachtige werken van Picasso, Miró, Giacometti en de voor mij verrassende Masson. Lees meer over het Centre Pompidou Metz.

Lees meer over Metz & Nancy

  • Bekijk alle handige en leuke tips voor een stedentrip Metz.
  • Wist je dat de steden Metz en Nancy vlakbij elkaar liggen? Ze hebben echter een totaal ander karakter. Metz is vrij klassiek, met gebouwen uit zandsteen en een prachtig middeleeuws centrum. Nancy is uitbundiger, met het mooiste plein van Frankrijk als bruisend hart en een heleboel fraaie Art Nouveau.
  • Bekijk waar je de mooiste Art Nouveau in Nancy kunt spotten. Wat mij betreft mag je in ieder geval Villa Majorelle in Nancy niet missen.
  • Bekijk nog meer verrassende stedentrips Frankrijk.

Bezienswaardigheden Metz
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Metz | De leuste bezienswaardigheden in Metz, Frankrijk
Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Frankrijk > Metz > Bezienswaardigheden Metz

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer