Fietsen in Bilbao: ontdek de geheimen van de stad

door Esther

Het oude centrum van Bilbao is schitterend, maar eromheen valt nog zo veel meer verrassends te zien en doen. En je ontdekt deze leuke plekken het best als je gaat fietsen in Bilbao. Ik stapte op de fiets, liep naar binnen bij de Baskische regering, ontdekte het Manhattan van Bilbao, zag mooie street art en at een ijsje met wel heel mooi uitzicht.

Plan een stedentrip Bilbao

Fietsen in Bilbao: zo doe je dat

Fietsen in Bilbao, Baja Bikes Bilbao (foto met dank aan Tourné Bilbao) | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao is leuk, en heel gemakkelijk. De stad is er, wat mij betreft, echt voor gemaakt. Goed, het oude centrum heeft wat knusse en smalle straatjes. Maar daarbuiten is het heerlijk fietsen op de brede avenues die vaak ook nog zijn voorzien van fietspaden. Bilbao is behoorlijk uitgestrekt, dus als je buiten het oude centrum wat wil zien (en dat is echt een aanrader) en niet eindeloos wil wandelen of in de metro wil zitten, ga dan fietsen in Bilbao.

  • Highlights van Bilbao
    Maak je maar een korte stedentrip Bilbao en wil je toch de leukste bezienswaardigheden in Bilbao zien? Ga mee met deze fietstour. Binnen drie uur tijd laat de Nederlandse gids je de mooiste plekken van de stad zien en kom je meer te weten over de bijzondere geschiedenis van Bilbao.
  • Geheimen van Bilbao
    Ik ging mee met deze fietstour, juist omdat ik het leuk vind om juist die bezienswaardigheden te ontdekken die de meeste bezoekers niet kunnen vinden of links laten liggen. Hieronder lees je wat ik allemaal heb gezien tijdens deze fietstocht, een echte aanrader wat mij betreft.
  • Fiets huren in Bilbao
    Wel fietsen in Bilbao, maar liever niet met een gids op pad? Met een huurfiets heb je alle vrijheid. Fiets bijvoorbeeld langs alle bruggen, musea en andere bezienswaardigheden langs de rivier of ontdek de mooiste bezienswaardigheden in de nieuwe stad.

Fietsen in Bilbao: langs de geheimen van de stad

Estación Abando

Fietsen in Bilbao, station Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao, Concordia station | Mooistestedentrips.nl

Een mooi begin van je fietstocht door Bilbao is het centrale station van de stad, het Estación Abando. Ik had het tijdens mijn eerste dag in Bilbao al bewonderd, maar was toen niet verder gekomen dan met mijn mond open staren naar de schitterende Art Nouveau façade. Maar wat blijkt nu, in de vertrekhal vind je nog een prachtig glas-in-lood tableau. Dit is een ode aan Baskenland. Je ontdekt noeste landarbeiders, vissers en mijnwerkers in het tableau met op de achtergrond het vruchtbare landschap en de kathedraal van Bilbao.

Palacio de la diputación foral de Bizkaia

Fietsen in Bilbao: Palacio de la diputación foral de Bizkaia | Mooistestedentrips.nl

Een hele mond vol, en in de volksmond wordt dit statige gebouw ook gewoon Palacio Floral genoemd. Het is lekker fietsen in Bilbao over de Gran Vía van de stad. Hier heb je fietspaden en het is als het ware de belangrijkste straat die het oude deel van Bilbao verbindt met de nieuwe wijken. Het majestueuze paleis valt je meteen op dankzij de prachtige façade.

De Baskische regering zetelt hier en omdat het een officieel overheidsgebouw is, kom je er normaal gesproken alleen op afspraak binnen. Maar als je met vier mensen of meer bent, en je van te voren per e-mail aanmeldt, kun je het Palacio Floral ook bezoeken als je een stedentrip Bilbao maakt. Onze gids kent degene die rondleidingen geeft en naar kort overleg mogen we toch even naar binnen. En dat blijkt een echte traktatie te zijn. Het paleis is een eerbetoon aan de Baskische geschiedenis met schitterende glas-in-lood panelen, schilderingen van José Echenaguisa Errazquin en cadeaus van beroemde historische figuren, zoals vazen van Eugenia de Montijo, vrouw van Napoleon III.

Azkuna Zentroa

Fietsen in Bilbao, Azkuna Zentroa | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden Bilbao, Azkuna Zentroa: Isaac Cordal | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao, Azkuna Zentroa | Mooistestedentrips.nl

Hoe anders is het Azkuna Zentroa, dat een paar minuten fietsen verderop ligt. Het is een groot cultureel centrum en werd vernoemd naar de burgemeester die Bilbao op de kaart zette door het Guggenheim naar de stad te halen. Het culturele centrum is gevestigd in een oude wijnhal en de pilaren in de entree zijn door verschillende kunstenaars onder handen genomen.

Daarnaast vind je nog een bioscoop, café en museum in het centrum. En een zwembad. Waar je onderdoor kunt lopen en de mensen ziet zwemmen. Bizar en grappig. Toevallig was er tijdens mijn bezoek net een tentoonstelling van Isaac Cordal. Heel erg leuk, ik ontdekte de figuurtjes van Cordal tijdens The Crystal Ship in Oostende. Zij beelden een scherpe kritiek uit op moderne fenomenen.

Havengebied van Bilbao

Fietsen in Bilbao, havengebied Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao, havengebied Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Je volgende stop zou het voetbalstadion San Mamés van Athletic Bilbao kunnen zijn, de trots van het centrum, aan de rand van het centrum. Je kunt er een mooie tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van de club, maar het is helemaal leuk om in de bar neer te ploffen en pintxos te eten met uitzicht over het veld.

Wij fietsen echter nog een paar minuten verder, naar het havengebied van de stad. Er is onlangs een eilandje in het middel van de rivier drooggelegd en ooit moet dit het Manhattan van Bilbao worden. Nu is echt echter een goede plek om wat street art te ontdekken en even neer te ploffen bij één van de bars langs het water. Fietsen in Bilbao maakt immers dorstig. Ook leuk, bezoek het Maritiem Museum (Itsamuseum) van de stad.

Langs de Ría de Bilbao

Fietsen in Bilbao, Parque de Doña Casilda | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao: tips

Het lange fietspad langs de rivier is perfect als wilt fietsen in Bilabo. Er liggen fijne fietspaden en er zijn een heleboel leuke plekken om even af te stappen. Ik vond het zelf heel fijn om het Parque de Doña Casilda in te schieten. Met brede paden, mooie fonteinen, een kinderboerderij en verschillende paviljoenen. Ook het Museo de Bellas Artes vind je in dit park. Maar je kunt ook je weg vervolgen langs de rivier waar je bijzondere kunstwerken ziet.

IJsje eten met uitzicht

Fietsen in Bilbao, ijsje eten met uitzicht op het Guggenheim

Fietsen in Bilbao, Guggenheim Bilbao | Mooistestedentrips.nl

Puppy, Jeff Koons | Mooistestedentrips.nl

Natuurlijk komen we tijdens het fietsen in Bilbao als vanzelf bij het Guggenheim Museum terecht, het is niet voor niets de belangrijkste trekpleister van de stad. Heb je een fiets gehuurd, dan kun je natuurlijk afstappen, je fiets op slot zetten en het museum bezoeken. Ik ben echter met de fietstour mee en heb mijn bezoek op een andere dag gepland. Maar dat wil niet zeggen dat we niet even kunnen genieten van uitzicht op het Guggenheim Museum en de Puppy van Jeff Koons. We ploffen neer bij Amorino, bestellen er een prachtig (en lekker!) ijsje en bewonderen het museum vanaf de overkant.

Het Guggenheim Museum vormt meteen een goed einde van je fietstocht, want kiest vanaf dit punt zelf hoe je je rit voortzet. Je kunt langs de rivier blijven rijden, de bruggen van de stad bewonderen en bijvoorbeeld gaan lunchen bij de Mercado de la Ribera of een leuk tentje op het Plaza Nueva. Maar je kunt ook de rivier oversteken om nog meer onbekende bezienswaardigheden in Bilbao te bewonderen. Zo kun je de prachtige oude universiteit van de stad bezoeken of met de Funicular de Artxanda naar boven om te genieten van een mooi uitzicht over de stad en de regio.

Meer over Bilbao

Fietsen in Bilbao
Bewaar op Pinterest

Fietsen in Bilbao: wil je fietsen in Bilbao? Bekijk de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Fietsen in Bilbao: wil je fietsen in Bilbao? Bekijk de leukste tips | Mooistestedentrips.nl

Meer fietsen in Spanje

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Spanje > Stedentrip Bilbao > Fietsen in Bilbao

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer