Bezienswaardigheden Praag: 22x wat te doen in Praag

door Esther

Praag is met recht een majestueuze stad. Boheemse, Duitse en Oostenrijk-Hongaarse machthebbers drukten vanaf de 13de eeuw een sprookjesachtige stempel op de stad met tientallen kastelen, paleizen en kerken. De stad heet niet voor niets ‘de stad van de torenspitsen’. Maar naast die historische pracht en praal is er nog veel meer te doen in Praag. Bekijk de leukste bezienswaardigheden in Praag.

 • Je vliegt in minder dan twee uur naar Praag. Vanaf Amsterdam met bijvoorbeeld Easyjet of KLM en vanaf Eindhoven met Transavia. Vergelijk vliegtickets Praag en bekijk wat voor jou goedkoop en handig uitpakt.
 • Je kunt ook met de trein naar Praag. Een leuke reis en natuurlijk beter voor het milieu.
 • Er zijn ontzettend veel leuke hotels in Praag. Tijdens mijn laatste stedentrip logeerde ik bij Motel One en dat beviel heel goed. Een ander leuk hotel is het Moods Boutique Hotel.
 • Niet eindeloos vergelijken? Je kunt ook snel en eenvoudige een kant-en-klare stedentrip Praag reserveren, inclusief vlucht en hotel.
 • Wil je veel bezienswaardigheden in Praag bekijken? Neem dan de Prague City Card met je mee, je kunt dan veel verschillende bezienswaardigheden in de stad gratis of met korting bezoeken.
 • Doe inspiratie op voor een stedentrip Praag.

Bezienswaardigheden in Praag

Na tientallen jaren onder het communisme openden de Tsjechen in 1989 na hun Fluwelen Revolutie weer de deuren voor de wereld. En bezoekers kwamen er, met duizenden tegelijk. Ze dwalen door de historische straatjes van de oude stad en lijken soms wel met z’n allen de Karelsbrug te bevolken. Ja, het kan best druk zijn in de stad. Maar als je bekende en onbekende bezienswaardigheden in Praag met elkaar combineert, dan kun je de stad heel prettig beleven. Bekijk mijn favoriete bezienswaardigheden in Praag en ontdek moderne architectuur, verborgen binnentuinen een eeuwenoude mysterieuze forten.

Staroměstské náměstí

Praag tips: bekijk de leukste tips voor een stedentrip Praag | Mooistestedentrips.nl

Staroměstské náměstí zegt je waarschijnlijk niets. Het is het centrale plein in de oude stad van Praag, en daarbij gaat waarschijnlijk wel een belletje bij je rinkelen. Het plein is al sinds de 10de eeuw het epicentrum van de stad en ook al zijn er uit die periode geen gebouwen meer te vinden, het is wel de plek waar je eens uitgebreid om je heen kunt kijken naar alle pracht en praal die het plein omzoomt. Het plein is ook dé plek waar het allemaal gebeurt: concerten, modeshows en de grote kerstmarkt in de wintermaanden.

Kruidtoren

Bezienswaardigheden Praag: Kruidtoren | Mooistestedentrips.nl

Eén van die honderd torenspitsen in Praag is de Kruidtoren aan de rand van de oude stad. Eigenlijk is het de enige nog overgebleven stadspoort van Praag. Hij dateert uit de 15de eeuw en vanaf de 17de eeuw was het een paar eeuwen de munitieopslag van de stad. Je kunt de 186 streden van de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de oude stad. Onderweg kun je een fototentoonstelling bekijken. Houd er wel rekening mee dat het hier best druk kan zijn.

De Joodse wijk

De Joodse wijk van Praag | Mooistestedentrips.nl

De Joodse wijk in Praag is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Praag. Wees er ’s ochtends op tijd bij, dan heb je de hele buurt en alle attracties erin nog helemaal voor jezelf. Vroeger mochten Joden in Praag alleen in deze buurt wonen en je kunt nog steeds synagogen uit die tijd te bewonderen. Hoogtepunt is het historische Joodse kerkhof, waar de prachtige grafstenen wel over elkaar heen lijken te tuimelen. Je kunt van te voren je kaartjes online kopen.

Karelsbrug

Karelsbrug in de ochtend | Mooistestedentrips.nl

Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag: de Karelsbrug. En ook die kun je maar het beste ’s ochtends vroeg bezoeken. Dan heb je de brug nog helemaal voor jezelf en is het licht er prachtig. De brug is versierd met beelden van 30 heiligen en was ooit bedoeld om de afvallige bevolking de kerk weer in te krijgen. Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht over de stad en de burcht.

De Praagse Burcht

Praagse Burcht, bekijk de bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Je kunt de enorme vesting, die hoog boven de stad uit torent, niet missen. De Praagse Burcht bestaat uit verschillende kastelen, paleizen en kerken. De Tsjechische regering zetelt er nu en je kunt er verschillende musea bezoeken. Sla ook het Gouden Straatje niet over, met mooie kleurrijke huisjes waar je nog allerlei oude ambachten kunt bekijken.

Sint Vituskathedraal

Sint Vituskathedraal | Mooistestedentrips.nl

De kathedraal van Praag, de Sint Vituskathedraal, is toch wel het middelpunt van de Praagse Burcht. En deze moet je echt even bezoeken. De bouw van de gotische kathedraal duurde ruim 500 jaar en hij ma er wezen. Je kunt één van de torens beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad, de kroonjuwelen bekijken en de praalgraven van de vorsten van Bohemen bewonderen. Maar echt hoogtepunt is het glas-in-lood raam dat door Jugendstil-meester Mucha werd ontworpen. Wat een plaatje.

Veletržní Palác

Bezienswaardigheden Praag: Veletržní Palác | Mooistestedentrips.nl

In het Veletržní Palác vind je een heel bijzondere collectie kunst uit de negentiende, twintigste en eenentwintigste eeuw en kenners vinden dit het beste museum in Praag. Over vier verdiepingen verdeeld vind je er de mooiste werken van Klimt, Van Gogh en Picasso. Maar ook de Tsjechische surrealisten en kubisten zijn echt de moeite waard. Je kaartje voor dit museum blijft zeven dagen geldig en je kunt er ook een aantal andere musea mee bezoeken.

Doen in Praag: fietsen

Fietsen in Praag | Mooistestedentrips.nl

Ontzettend leuk om te doen in Praag: fietsen. Of je voor het eerst in Praag bent of de stad al vaker hebt bezocht: als je op de fiets stapt ontdek je de leukste bezienswaardigheden in Praag. Lees mijn artikel over fietsen in Praag voor een aantal tips. Als je er op eigen houtje op uit wilt, is het natuurlijk heel leuk om een fiets te huren en op deze manier de stad te ontdekken, maar er zijn ook een paar leuke fietstours.

 • Langs de highlights
  Ben je nog nooit in de stad geweest of heb je niet zo veel tijd? Tijdens deze fietstocht, met een Nederlandse of Engelse gids, kom je in drie uur tijd langs de leukste bekende bezienswaardigheden in Praag.
 • De geheimen van Praag
  Houd je van hippe wijken, street art en grensverleggende architectuur. Dan is een fietstocht langs de geheimen van Praag een goed idee. Je fietst bijvoorbeeld langs de vesting Vysehrad en het gezellige Naplavka. Dit zijn toch plekken die de meeste toeristen links laten liggen.
 • De kastelenroute
  De Praagse Burcht is natuurlijk één van de meest bekende bezienswaardigheden in Praag. De burcht omvat echter zo veel kastelen, paleizen en kerken dat het een beetje overweldigend kan zijn Daarom fietste ik de kastelenroute met de gids om de burcht op een leuke manier te ontdekken en alle verhalen achter de meest beroemde plekken te horen. Ik vond het een aanrader.

Obecní dům

Obecní dům, Representatiehuis | Mooistestedentrips.nl

Ja, Obecní dům is een hele mond vol. Maar ‘het Respresentatiehuis’ is al gemakkelijker. Het is Obecní dům is opgetrokken in schitterende Art Nouveau stijl en is, mede daarom, één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Praag. Je kunt er verschillende voorstellingen en concerten bijwonen. Maar als je van Art Nouveau houdt, is het minstens even leuk om mee te gaan met een rondleiding door het gebouw.

Moderne architectuur

Tančící dům, het Dansende Huis | Mooistestedentrips.nl

Bij Praag denk je vrijwel meteen aan historische paleizen en kerken. En dat is niet zo gek. Maar Praag staat bol van de verschillende bouwstijlen. Zo kun je er heel mooie Art Nouveau zien, maar kun je er ook als één van de weinige steden in Europa kubistische gebouwen zien. Een mooi modern gebouw in Praag is het dansende huis, Tančící dům, ontworpen door Frank Gehry die ook onder andere het Guggenheim in Bilbao ontwierp. Lees alles over Verrassende architectuur in Praag.

Kunst van David Czerny

David Czerny in Praag | Mooistestedentrips.nl

In Praag valt ook genoeg moderne kunst op straat te ontdekken en vooral de controversiële beelden van David Czerny moet je hebben gezien. Loop bijvoorbeeld even naar binnen bij de prachtige Lucerna passage. Voor de ingang van het café zit de heilige Sint Wenceslas op een ondersteboven hangend paard. En als je naar Spálená 22 wandelt zie je daar het enorme roterende hoofd van Franz Kafka. En op de televisietoren van Praag laat Czerny baby’s kruipen.

Frantiskanska Zahrada

Onbekende bezienswaardigheden Praag: Frantiskanska Zahrada | Mooistestedentrips.nl

Frantiskanska Zahrada is één van de leukste onbekende bezienswaardigheden in Praag. Het Franciskaner kloosters zit net achter het Wenceslas plein verstopt. De tuinen zijn de echte trekpleister, het is echt een fijne groene oase in de zo drukke stad. Koop een kop koffie, plof op een bankje neer en geniet van de rozenstruiken, appelbomen en mooie sculpturen in de tuinen.

Národní Museum

Národní Museum Praag | Mooistestedentrips.nl

Het Narodní Muzeum, ofwel het Nationaal Museum is het grootste museum in Tsjechië en huis een gigantische collectie mineralen, opgezette dieren, historische kunstschatten en etnografische stukken. Deze hele collectie rijgt de geschiedenis van Tsjechië aan elkaar. Je kunt het museum niet missen, het ligt pal op het Wenceslas plein.

DOX

Bezienswaardigheden in Praag: DOX | Mooistestedentrips.nl

Dit non-profitmuseum voor moderne kunst is het kleurrijke hart van de hippe wijk Holešovice. Er zijn altijd wisselende tentoonstellingen van installaties, multimedia, sculpturen, fotografie en schilderkunst. Ook het café en de boekwinkel van DOX zijn erg de moeite waard.

Museum voor toegepaste kunst

Foto met dank aan het Museum voor Toegepaste Kunst | Mooistestedentrips.nl

Het Museum voor toegepaste kunst is Praag is één van de meest interessante bezienswaardigheden in Praag. het werd ooit opgebouwd om de stijl te eren die ten prooi was gevallen aan de Industriële Revolutie. En nu zie je er de mooiste meubels, serviezen en woonaccessoires van de 16de tot 19de eeuw. Je kunt er prachtige tapijten, klokken en glaswerk bekijken. Ik vond vooral de kubistische meubels ontzettend interessant.

Mucha Museum

Foto met dank aan het Mucha Museum | Mooistestedentrips.nl

Goed, het is er vaak best druk. Maar toch blijft het Mucha Museum één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Praag. Je komt er alles te weten over kunstenaar Alfons Mucha en zijn sensuele Art Nouveau posters en kunstwerken. Het is leuk om de film over zijn leven te bekijken en langs de honderden posters te wandelen.

Jeruzalem Synagoge

De Jubilee Synagoge staat ook wel bekend als de Jeruzalem Synagoge en is de nieuwste en grootste van zijn soort in Praag. Hij werd in 1906 gebouwd, nadat de Joden van Praag ook buiten het getto mochten wonen. De synagoge werd gebouwd in Moorse stijl en Art Nouveau, een unieke en kleurrijke combinatie. Binnen is het gebouw al net zo adembenemend met rijke versieringen en een heel mooi orgel.

Petrín heuvel

Petrín heuvel, 'Eiffeltoren' van Praag | Mooistestedentrips.nl

Ga bij station Ujezd met de kabelbaan naar boven, want het treintje brengt je naar de top van de Petrín heuvel. Mijn Praag tip: bezoek de heuvel zo halverwege de middag. Dan is het in de stad zo op zijn drukst, maar kun je hier ontzettend lekker en rustig wandelen in het groen. Bezoek de sterrenwacht, beklim de kleine ‘Eiffeltoren’ voor mooi uitzicht over de stad of dwaal door de rozentuin.

Mysterieus Vyšehrad

Vyšehrad | Mooistestedentrips.nl

Het is niet eens echt een onbekende bezienswaardigheid in Praag, maar toch laten veel bezoekers aan de stad de eeuwenoude vesting links liggen, omdat deze wat ver uit het centrum ligt. Nou, daar is de metro voor uitgevonden, hoor. In Vyšehrad is het juist heerlijk dwalen tussen de bomen. Het is ook een bijzondere plek, want de dochter van het stamhoofd dat Vyšehrad optrok in de 7de eeuw, voorspelde al dat er aan de voet van de vesting ooit een machtige stad zou komen. Sla de Sint Petrus en Paulus met het mooie Art Nouveau interieur niet over.

Doen in Praag: huur een waterfiets

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips, waterfietsen in Praag | Mooistestedentrips.nl

Stedentrip Praag in de zomer: 9 tips, waterfietsen in Praag | Mooistestedentrips.nl

Waterfietsen in Praag toeristisch? Oh, absoluut. Maar geloof me, als het warm is in Praag (en dat is het ’s zomers zeker) kun je wel een beetje verkoeling gebruiken en met je waterfiets kun je over de Moldau peddelen. Gewoon onder de Karelsbrug door. Ook een leuke manier om de bezienswaardigheden in Praag te zien, toch? Een waterfiets huren kost zo’n €15 voor 1,5 uur.

Doen in Praag: relaxen in een biertuin

Foto met dan aan Czech Tourism | Mooistestedentrips.nl

Als je naar één van de biertuinen van Praag gaat, sla je twee vliegen in één klap: je kunt er lekker relaxen onder de bomen en voor een prikkie wat eten en drinken. Letná is waarschijnlijk de meest populaire biertuin van de stad en ligt niet al te ver van het centrum. Bij één van de vele standjes kun je goedkoop bier en pizza kopen en je hebt een schitteren uitzicht over de stad. Even verderop kun je neerploffen in de Vyletná, of jezelf neervlijen in één van de hangmatten. Een goed excuus om een glas Bernard te bestellen.

Náplavka

Náplavka, boulevard in Praag | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste nieuwe hotspots in Praag is Náplavka, grofweg gelegen tussen de Palacký brug en de Vytoň tramstop. Tot enkele jaren terug vond je hier enkel opslagloodsen, maar de boulevard is nu helemaal opgeknapt. Het is de plek om op een droge, warme dag een terrasje te pakken. ’s Ochtends kun je er nog even naar de markt, maar vanaf het middaguur openen de cafés de deuren. Ook op één van de bar-boten is het goed toeven met een drankje in de hand.

Lees meer over Praag

Bezienswaardigheden Praag
Bewaar op Pinterest

Bezienswaardigheden Praag: 22x wat te doen in Praag | Mooistestedetrips.nl

 

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Praag > Bezienswaardigheden Praag

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Liz 10 juli 2019 - 09:50

As always, your site is my first “go-to” when it comes to planning a city trip. What great timing! Only booked my trip to Prague yesterday.

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer