Dorps en bruisend in Istanbul: Ortaköy

Overdag is Ortaköy charmant en lieflijk. De wijk aan de Bosporus ligt er vreedzaam bij, de kinderkopjes glanzen in de zon, net als de barokke moskee aan de Bosporus en de koopwaar in de winkels en kraampjes is oh zo verleidelijk. Gaat de zon onder, dan barst het feest los en is Ortaköy de plek in Istabul waar je moet zijn als je lekker wilt eten. De cocktails en wijntjes lijken nooit op te raken en je kunt er tot diep in de nacht dansen.

Ortaköy Istanbul

Ooit was Ortaköy een dorpje aan de Bosporus waar in de beginjaren van de Turkse Republiek Turken, Grieken, Armeniërs en Joden vreedzaam naast elkaar leefden. Het ooit zo rustieke dorp is inmiddels opgeslokt door de bedrijvige stad, maar de sporen uit die tijd zijn nog steeds te zien. De huizen en gebouwen op en rond het centrale Meydani plein zijn gebouwd in schitterende Ottomaanse stijl met veel hout, erkers en overkapte balkonnetjes. Blikvanger van Ortaköy is de Büyük Mecidiye Camii moskee. Deze barokke moskee uit de 19de eeuw is één van de meeste gefotografeerde gebouwen van Istanbul en dat is niet zo raar. Het gebouw zelf is mooi, maar de ligging onderaan de Bosporusbrug, aan de oevers van de rivier en het gezellige plein, is misschien nog wel het meest fotogeniek. 

Ortaköy Istanbul

Ortaköy Istanbul

Ortaköy: winkelen op zondag

Het maakt niet uit of je Ortaköy overdag of 's avonds wilt bezoeken. Ga je voor een dagtrip, dan is zondag een aanrader. Ortaköy is al bezaaid met leuke winkeltjes vol sieraden, handgemaakt speelgoed, glaswerk en keramiek, maar op zondag is de wijk nog een betere plek om te winkelen. De pittoreske straten rondom het plein staan dan boordevol stalletjes waar lokale kunstenaars en crafters hun schilderijen en hangemaakte producten verkopen. Je vindt vooral bijzondere sieraden, tassen en gehaakte en gebreide accessoires. Wil je afdingen? Doe dan je best, de kooplui zijn hier erg bedreven in.

Liever wat meer rust? Wandel dan naar het heuvelachtige Yildiz park. Vroeger was dit het jachtterrein van de sultans, nu is het park een ontmoetingsplaats voor vrienden en familie die er in het weekend picknicken en bijkletsen. De fonteinen en paleizen die de sultans lieten bouwen en de exotische planten, bomen en bloemen die zij uit alle windstreken lieten aanrukken, zijn na zo veel jaren nog steeds te bewonderen in het Yildiz Park. Het Yildiz Paleis en de Şale Kiosk zijn bovendien toegankelijk voor publiek. Er leuk, want veel toeristen zul je hier nog niet tegenkomen.

Kumpir of cocktails met uitzicht over de Bosporus

Istanbul heeft sowieso niet te klagen over een saai nachtleven. Zo is het in de wijken Çukurcuma en Cihangir tot in de late uurtjes gezellig, maar in tegenstelling tot deze wijken waar een onmiskenbare Europese sfeer hangt, is Ortaköy de wijk waar de hippe en wat rijkere Istanbulites naartoe gaan om te eten met vrienden en tot diep in de nacht uit te gaan.  

Ga je eten in Ortaköy dan mag je in ieder geval de kumpir niet overslaan. Dit zijn overheerlijk gepofte aardappelen met een vulling van kaas, groenten en room. Door de hele wijk vind je kraampjes waar je ze kunt kopen. Doe als de locals: koop een kumpir, wat te drinken en eet je lekkerij op aan de oever van de Bosporus. Liever naar een restaurant voor de lunch of het diner? Sandra's Brasserie is een leuk tapasrestaurant met een gezellig terras. Hier moet je echt even een glaasje sangria proberen. Absolute topper is The House Café in Ortaköy. Deze keten heeft meerdere vestigingen in Istanbul, maar die in Ortaköy is de beste. Alleen al vanwege het geweldige terras. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Bosporus terwijl je geniet van heerlijk eten, uitmundende cocktails of wijntjes en de gezelligheid van de locals om je heen. 

The House Café Ortaköy, Istanbul

The House Café Ortaköy, Istanbul

Praktische tips over Ortaköy

  • Hoe kom je in Ortaköy? Heel eenvoudig. Verblijf je in Sultanahmet, dan neem je de tram naar Beşıktaş. Heb je een hotel bij het Taksim Plein dan kun je de metro naar deze halte nemen. Vervolgens stap je op de bus naar Ortaköy. Je kunt bijvoorbeeld bus 25 of 41 nemen, maar in principe kun je op elke bus springen waar je 'Ortaköy' op ziet staan.
  • Zorg ervoor dat je een Istanbul Kart hebt. Deze kaart voor het openbaar vervoer is te koop bij alle kiosken en je kunt hem overal opladen. Stukken goedkoper dan losse kaartjes kopen. Bovendien kun je in de meeste bussen alleen maar betalen met een Istanbul Kart.
  • Wil je buiten het cetrum van Istanbul logeren? Dan is Ortaköy een hele goede keuze, alleen al vanwege de enorme keuze aan restaurants, bars en clubs. Je verveelt je er geen geen minuut. Logeer bijvoorbeeld in hey boutique hotel The House Hotel Bosphorus, gelegen boven The House Café. Hier wordt de geweldige stijl van de 19de eeuw gecombineerd met eigentijds comfort. Vanuit de meeste kamers heb je een schitterend uitzicht over de wijk en het ontbijtbuffet is niet te versmaden.
  • Al zin in een stedentrip Istanbul? Bekijk alle tips over Istanbul. Je kunt een gratis CityGuide Istanbul downloaden als je je inschrijft voor de nieuwsbrief.
  • Istanbul heeft zo veel bijzondere wijken en buurten, allemaal met een bijzonder en totaal eigen karakter. Zo ontdekte ik tijdens mijn laatste stedentrip ook de wijken Cihangir en Çukurcuma, die doen denken aan Parijs. Hier moet je zijn als je houdt van vintage en antiek, gezellige koffiebarren en urenlang mensen kijken op één van de gezellige terrassen. 
  • Vliegen naar Istanbul is niet duur. Je hebt al een vliegticket naar Istanbul voor €129 retour.
  • Maak je een stedentrip Istanbul? Vergeet dan niet om van te voren een visum aan te  vragen!

Tags: Istanbul