Art Nouveau en Art Deco in Brussel

door Esther

In maart staat Brussel in het teken van Art Nouveau en Art Deco tijdens het Brussels Art nouveau & Art Deco Festival. Niet zo gek ook, want Brussel is één van de beste steden ter wereld om deze twee toegepaste kunstvormen te kunnen bewonderen. Tijdens het festival kun je mee met gratis rondleidingen en openen monumenten de deuren, die anders gesloten blijven. Maar ook als je op een ander moment een stedentrip Brussel maakt, kun je de mooiste Art Nouveau en Art Deco bekijken.

Plan een stedentrip Brussel

  • Je reis heel gemakkelijk met de trein naar Brussel. Je koopt al voordelig een retourtje, als je ongeveer 3 maanden van te voren boekt, kun je de goedkoopste tickets reserveren.
  • Ik logeerde tijdens mijn laatste stedentrip Brussel bij Hotel Bloom. Een flink hotel waar toch geen kamer hetzelfde is en waar je overal werken van beroemde graffiti artiesten ziet.
  • Als je een Brussels Card koopt, kun je gratis met het OV mee en gratis of met korting naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden in Brussel.
  • Bekijk alle tips voor een weekendje Brussel of stedentrip Brussel.

Art Nouveau en Art Deco in Brussel, street art in Brussel | Mooistestedentrips.nl

Als je houdt van architectuur en kunst die tijdens de ‘fin de siècle’ (zo tussen 1890 en 1935 grofweg) floreerde, dan kun je in Brussel je hart ophalen. In die periode kende Brussel een bloeiperiode en werd de stad stevig uitgebreid. Kunstenaars en architecten die aan Art Nouveau en Art Deco ten grondslag lagen, zoals Horta, Hankar, Cauchie en Blérot konden in deze periode hun lol op en hebben destijds hun stempel op de stad gedrukt met meubels, porselein en haute couture, maar vooral met bijzondere architectonische hoogstandjes.

Van hartje Brussel tot Ukkel en van Schaarbeek tot Elsène, tijdens het Brussels Art nouveau & Art Deco Festival kun je in de leukste wijken van Brussel bijzondere Art Nouevau en Art Deco gebouwen bekijken. Zo kun je tijdens het festival het Heizelpaleis van de Expo in 1935 in Laken bekijken, het Petit Huis in Ukkel en het Herent Huis en het Minnigh-gebouw in de wijk Schaarbeek. Mocht je het tijdens dit festival niet redden om Brussel te bezoeken, dan kun je op andere momenten toch ook echt genieten van bijzondere werken in de stad. Bij de tourist info in het stadhuis kun je een Art Nouveau en Art Deco wandeling kopen voor €1 en echte fanatiekelingen kunnen met deze wandeling hun hart ophalen in Brussel. Je kunt ook mee met een Art Nouveau wandeling met een gids.

Wil je gewoon een paar mooie Art Nouveau pareltjes bekijken in Brussel, gewoon terwijl je de rest van de stad ontdekt? Dan kan ik je deze bezienswaardigheden echt aanbevelen.

Art Nouveau en Art Deco in Brussel, Schaarbeek | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Brussel, Muziekinstrumentenmuseum (MIM) | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Brussel, Muziekinstrumentenmuseum (MIM) | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Brussel, Muziekinstrumentenmuseum (MIM) | Mooistestedentrips.nl

Muziekinstrumentenmuseum

Een middagje museumbezoek is helemaal niet moeilijk in Brussel, je gaat gewoon naar de Kunstberg, waar je een bijzondere collectie musea kunt bezoeken. Eén van de leukste musea in Brussel is het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) en toevallig ook één van de mooiste gebouwen die Victor Horta ooit ontwierp. De gevel alleen al is een plaatje, maar ook het trappenhuis is schitterend. Ga bovenin het restaurant want drinken voor een prachtig uitzicht op Art Nouveau details en de lager gelegen binnenstad van Brussel.

Stripmuseum

Ook het Stripmuseum is aan het brein van Victor Horta ontsproten. Aan de buitenkant is het museum nog vrij bescheiden. Maar binnen is het echt een plaatje. Je wordt verwelkomd door Smurfen, Kuifje en Lucky Luke, maar let ook even op de mooie balustrades en raampartijen.

Art Nouveau in Brussel: Stripmuseum, Victor Horta | Mooistestedentrips.nl

Bezienswaardigheden in Brussel: Horta Museum | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in St. Gilles

De wijk St. Gilles lijkt wel de speelplaats van Art Nouveau architecten geweest te zijn, want je struikelt er over de mooie panden. Als je weinig tijd hebt, moet je toch in ieder geval even naar het Horta Museum, het oude woonhuis van Victor Horta. Het museum bestaat uit twee panden die tussen 1898 en 1901 werden gebouwd en deze bevatten 3 trappenhuizen. Deze zijn wat mij betreft dan ook echt het hoogtepunt van het museum, met mooie balustrades en imposante glas-in-loodpartijen die het natuurlijk licht heel mooi naar binnen laten. Maar de meubels in het oude woonvertrek en het oude architectenbureau zijn ook prachtig.

Niet veel verderop vind je het Hannon huis, van Edouard Hannon, één van de grondleggers van de Art Nouveau stijl. Helaas is het huis niet heel goed onderhouden en opent het niet vaak de deuren, maar als je er op zondagmiddag langs wandelt (zoals ik deed) kun je zo maar geluk hebben. Het trappenhuis en de vloeren zijn adembenemend. In dezelfde straat vind je nog een paar plaatjes, zoals Les Hibboux.

In mijn artikel Een zondag in Brussel vind je een gratis wandeling die langs mooie Art Nouveau in St. Gilles voert.

Art Nouveau in Brussel, St. Gilles: Hannon Huis | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Brussel, St. Gilles: Hannon Huis | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau in Brussel, St. Gilles: Les Hiboux | Mooistestedentrips.nl

Art Nouveau en Art Deco: Maison Saint-Cyr | Mooistestedentrips.nl

In het rondom het Jubelpark

Als je de Europese wijk van Brussel wilt leren kennen, heb je meteen een goed excuus om het Jubelpark eens van dichterbij de bekijken. Ook hier is een bouwsel van Horta te vinden, maar even verderop aan het Ambiorix plein staat het Maison Saint-Cyr, gebouwd door leerling van Horta: Gustave Strauven. Het huis staat bekend vanwege het magnifieke smeedwerk. Strauven maakte een paar straten verder aan de Clovislaan ook Maison van Dijck dat, voor zijn doen, een stuk soberder is, maar nog steeds een plaatje met prachtige balkons en balustrades.

Meer Art Nouvea en Art Deco op Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

Ann 7 november 2018 - 09:37

Zo mooi! Ik bezocht ook het Hortahuis. En vorige week nog de gerestaureerde juwelenwinkel die Horta ontwierp voor de edelsmeden Wolfers in 1911. Helemaal opnieuw opgebouwd in het Museum voor Kunst en Geschiedenis – vlakbij het huis St Cyr!

Antwoord

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer