Ortaköy, Istanbul: dorps en bruisend

door Esther

Overdag is Ortaköy charmant en lieflijk. De wijk aan de Bosporus ligt er vreedzaam bij, de kinderkopjes glanzen in de zon, net als de barokke moskee aan de Bosporus en de koopwaar in de winkels en kraampjes is oh zo verleidelijk. Gaat de zon onder, dan barst het feest los en is Ortaköy de plek in Istabul waar je moet zijn als je lekker wilt eten. De cocktails en wijntjes lijken nooit op te raken en je kunt er tot diep in de nacht dansen.

Plan je stedentrip Istanbul en bezoek Ortaköy

  • Je vliegt in zo’n vier uur naar Istanbul met bijvoorbeeld Corendon, Turkish Airlines of KLM. Vergelijk vliegtickets Istanbul en bekijk wat voor jou goedkoop uitpakt.
  • Je e-visum voor Turkije vraag je voor vertrek al aan.
  • Er zijn heel veel leuke hotels in Istanbul, ook in Ortaköy. Het is juist leuk om in deze wijk te logeren tijdens je stedentrip, weg van de toeristische massa en dichtbij allerlei leuke winkels, cafés, restaurants en clubs. Leuk logeren doe je bijvoorbeeld in The Stay Bosphorus. Gevestigd in een prachtig oud pand, met schitterende kamers en geweldig uitzicht.
  • Je kunt ook een kant-en-klare stedentrip Istanbul boeken, met vlucht en hotel in één.
  • Met een Istanbul Transport Card koop je een bepaald aantal ritten met het openbaar vervoer, handig als je eens één van de wijken in Istanbul buiten het centrum wilt bezoeken.
  • Bekijk alle tips over Istanbul.

Over Ortaköy, Istanbul

Ooit was Ortaköy een dorpje aan de Bosporus waar in de beginjaren van de Turkse Republiek Turken, Grieken, Armeniërs en Joden vreedzaam naast elkaar leefden. Het ooit zo rustieke dorp is inmiddels opgeslokt door de bedrijvige stad, maar de sporen uit die tijd zijn nog steeds te zien. De huizen en gebouwen op en rond het centrale Meydani plein zijn gebouwd in schitterende Ottomaanse stijl met veel hout, erkers en overkapte balkonnetjes.

Bezienswaardigheden in Ortaköy

Dolmabahçe Paleis

Dolmabahçe paleis | Mooistestedentrips.nl

In de 19de eeuw verhuisde de Sultan naar zijn gloednieuw gebouwde Dolmabahçe paleis met maar liefst 300 kamers. Hoewel het een Ottomaans paleis is, is het gebouwd in een samenraapsel van Europese stijlen, zoals barok en rococo, met hier een daar nog een vleugje Ottomaans. Later diende het grootste paleis in Turkije als administratief centrum van het Ottomaanse rijk. In de vorige eeuw gebruikte president Atatürk het paleis als woonhuis als hij Istanbul bezocht, en hij is hier ook gestorven. Je kunt mee met een rondleiding door het Dolmabahçe paleis om door een groot aantal zalen en kamers te dwalen en de bijzondere kunst te bewonderen.

Yildiz Park

Yildiz Park, Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Yildiz Park, Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Het Yildiz Park ligt aan de rand van Ortaköy, tussen twee paleizen in: Çırağan and Yıldız. Het is één van de grootste parken van de stad en wat mij betreft ook een van de mooiste. Ooit was het een keizerlijke tuin, nu is het een fijne plek waar hele gezinnen in het weekend komen picknicken. Buiten dat het er fijn relaxen is, kun je in het Yildiz Park prachtige bloemen, bomen en planten bewonderen. In april is het een soort Keukenhof, met bedden vol tulpen en andere voorjaarsbloemen.

Büyük Mecidiye Camii moskee

Bezienswaardigheden Ortaköy, Istanbul: Büyük Mecidiye Camii moskee | Mooistestedentrips.nl

Blikvanger van Ortaköy is de Büyük Mecidiye Camii moskee. Deze barokke moskee uit de 19de eeuw is één van de meeste gefotografeerde gebouwen van Istanbul en dat is niet zo raar. Het gebouw zelf is mooi, maar de ligging onderaan de Bosporusbrug, aan de oevers van de rivier en het gezellige plein, is misschien nog wel het meest fotogeniek.

Winkelen in Ortaköy

Winkelen in Ortaköy, Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Winkelen in Ortaköy, Istanbul | Mooistestedentrips.nl

Zondag is een leuke dag om Ortaköy te bezoeken, want dan zijn de leuke winkeltjes van de wijk gewoon open. Je kunt er sieraden handgemaakt speelgoed of mooi keramiek kopen. De straten rondom het centrale plein staan op zondag vol met kraampjes waar lokale kunstenaars en designers hun mooie spullen verkopen. Wil je afdingen? Probeer het, maar je moet goed je best doen.

Leuke restaurants in Ortaköy

Kumpir eten

Ga je eten in Ortaköy dan mag je in ieder geval de kumpir niet overslaan. Dit zijn overheerlijk gepofte aardappelen met een vulling van kaas, groenten en room. Door de hele wijk vind je kraampjes waar je ze kunt kopen. Doe als de locals: koop een kumpir, wat te drinken en eet je lekkernij op aan de oever van de Bosporus.

The House Café

Foto met dank aan The House Café | Mooistestedentrips.nl

Ik vind The House Café het leukste restaurant in Ortaköy, misschien wel in heel Istanbul. Deze keten heeft meerdere vestigingen in Istanbul, maar die in Ortaköy is de beste. Alleen al vanwege het geweldige terras. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Bosporus terwijl je geniet van heerlijk eten, uitmuntende cocktails of wijntjes en de gezelligheid van de locals om je heen.

Banyan

Foto met dank aan Banyan | Mooistestedentrips.nl

Bij Banyan eet je gerechten geïnspireerd op de Aziatische keuken, maar wel met een dikke Turkse knipoog. Je kunt er bijvoorbeeld sushi eten. Maar wat mij betreft kom je er voor de cocktails het het prachtige uitzicht op de Büyük Mecidiye Camii moskee en de Bosporus.

Lees meer over Istanbul

Ortaköy, Istanbul
Bewaar op Pinterest

Ortaköy, Istanbul. Bezoek dorps, gezellig en bruisend Ortaköy in Istanbul. Bekijk de tips | Mooistestedentrips.nl

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer