Mini-break in Nederland: Amersfoort

door Esther

Het is niet helemaal eerlijk, maar ik zie Amersfoort een beetje als een klein-Utrecht. Met grachtjes, mooie geveltjes en schitterende historische panden. Toch doe ik Amersfoort daarmee tekort. De stad heeft een geweldige sfeer, bijzondere industriële creativiteit in De Nieuwe Stad en een stadsstrand aan de Eem. Genoeg reden voor een dagje of weekendje Amersfoort, toch?

Weekendje Amersfoort plannen

Hotels in Amersfoort

De Gaaper

De Gaaper, Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

De Gaaper, Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

Centraler logeren lukt in Amersfoort bijna niet. De Gaaper ligt namelijk aan het Hof, één van de centrale pleinen in Amersfoort. Het is een voetgangersgebied en de leukste terrasjes van de stad liggen op steenworp afstand. De kamers zijn ruim en netjes en het ontbijt ’s ochtends is helemaal prima. Dus wil je lekker winkelen in Amersfoort, uit eten en daarna zo je bed in rollen? Dan is De Gaaper een prima optie.

B&B Vita Nova

B&B Vita Nova | Mooistestedentrips.nl

B&B Vita Nova | Mooistestedentrips.nl

Eén van de leukste plekken om te logeren in Amersfoort is B&B Vita Nova. Deze bed & breakfast is namelijk gelegen op een prachtige boot in de Eemhaven. De locatie is in ieder geval geweldig: vlakbij de prachtige Koppelpoort, op loopafstand van zowel het historische centrum van Amersfoort als de hippe Nieuwe Stad. De kamers van B&B Vita Nova zijn knusse hutten, maar wel ontzettend fris en comfortabel ingericht. Aan boord kun je lekker neerploffen en genieten van een drankje, terwijl je uitkijkt op het water. ’s Ochtends schuif je aan voor een uitgebreid ontbijt.

Leerhotel Het Klooster

Leerhotel Het Klooster | Mooistestedentrips.nl

Leerhotel Het Klooster | Mooistestedentrips.nl

Het Klooster is wel een heel bijzonder hotel om tijdens een weekendje Amersfoort te verblijven. Het hotel ligt op een paar kilometer van het centrum van Amersfoort, maar is wel perfect als je met de auto naar de stad wilt komen of als je tijdens je weekendje weg ook bijvoorbeeld Dierenpark Amersfoort wilt bezoeken. Het Klooster is een leerhotel, wat wil zeggen dat je wordt geholpen door leerlingen van de hotelschool. De restaurant van het hotel is top, in ieder geval. En de kamers zijn lekker comfortabel. Maar het grote pluspunt van Het Klooster is toch wel de vestiging in het eeuwenoude gebouw.

Geschiedenis van Amersfoort in vogelvlucht

Wat te doen in Amersfoort? Tips voor een dagje Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

Het is misschien een raar idee als je tijdens je weekendje Amersfoort door de stad dwaalt, dat er zo’n drieduizend jaar ook al een nederzetting was. Er zijn resten van nederzettingen en grafheuvels gevonden in en rondom Amersfoort uit 1000 voor Christus, maar de stad kwam pas echt tot bloei toen Amersfoort in de middeleeuwen stadsrechten kreeg. In die periode werden de stadsmuren gebouwd en grachten gegraven. Vanaf 1600 maakte de handel in wol, bier en tabak Amersfoort zelfs een zeer welvarende stad. Vandaag de dag is het dan ook heerlijk dwalen in door de historische straatjes van de stad en je moet zeker even kennismaken met de meest beroemde inwoners van de stad: Piet Mondriaan.

Wat te doen in Amersfoort: bezienswaardigheden

Koppelpoort

Wat te doen in Amersfoort? Ontdek de Koppelpoort | Mooistestedentrips.nl

De Koppelpoort is zonder twijfel de meest bekende bezienswaardigheid in de stad en tijdens je weekendje Amersfoort kom je er als vanzelf een keer langs. De Koppelpoort is één van de middeleeuwse toegangspoorten tot het oude stadshart van Amersfoort en het is zeker de meest imposante van de stadspoorten. De originele poort werd aan het begin van de 15de eeuw gebouwd en kreeg aan het einde van de 19de eeuw nog een kleine make-over. Het is één van de meest gefotografeerde plekken van Amersfoort en je snapt wel waarom.

Flehite Museum

Wat te doen in Amersfoort? De leukste tips voor een weekendje Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

Flehite Museum | Mooistestedentrips.nl

Het Flehite Museum is gevestigd in één van de mooiste historische gebouwen in Amersfoort, met fraaie trapgevels en rood met witte luiken. Het museum laat je een tijdreis door Amersfoort maken aan de hand van de schilderijen van Jacob van Campen en Matthias Withoos, de industriële ontwikkelingen aan de Eem en de verhalen van de Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtten en in Amersfoort terechtkwamen. Je weekendje Amersfoort is echt niet compleet zonder een bezoek aan het Flehite Museum.

Mondriaanhuis

Wat te doen in Amersfoort: bezoek het Mondriaanhuis | Mooistestedentrips.nl

Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van De Stijl artiest Piet Mondriaan. Het is geen groot museum, maar wel heel interessant. Bekijk de film waarin je de artistieke reis van Mondriaan ziet van realistische landschappen via impressionisme naar de strakke lijnen en primaire kleuren waardoor hij zo beroemd werd. Zijn atelier in Parijs is nagebouwd en helemaal boven kun je zelf ‘Mondriaantje spelen’, ook leuk voor kinderen.

KAdE Museum

Foto met dank aan het KAdE Museum | Mooistestedentrips.nl

Het KAdE Museum mag echt niet ontbreken tijdens je weekendje Amersfoort. Het is een mooi startpunt van je ontdekkingstocht langs de Eem en door De Nieuwe Stad. Het museum is gespecialiseerd in tijdelijke exposities gewijd aan vistuele artiesten of thema’s. Elke paar weken wisselt het museum van tentoonstelling, dus er valt altijd was nieuws te ontdekken. Plof ook even neer in het café, één van de leukste plekken in Amersfoort voor een kop koffie.

Onze Lieve Vrouwe Toren

Wat te doen in Amersfoort? Beklim de Onze Lieve Vrouwe Toren | Mooistestedentrips.nl

Je kunt er tijdens je bezoek aan Amersfoort niet omheen: de Onze Lieve Vrouwe Toren. Je ziet deze prachtige toren al van grote afstand. Het is met recht het icoon van de stad. De toren staat nog fier overeind, terwijl de bijbehorende kerk aan het einde van de 18de eeuw door een grote ontploffing zo goed als met de grond gelijk werd gemaakt. Beklim de 346 treden voor een prachtig uitzicht over de stad.

Ontdek Amersfoort vanaf het water

Weekendje Amersfoort: kayakken in Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

Heel leuk om te doen: Amersfoort vanaf het water ontdekken. Huur een sloepje en geniet de hele dag van het water in en om de stad. Liever iets actiever? Je kunt ook met een kano door de grachten van Amersfoort. Ook superleuk: ga er met een sup op uit. Hiervoor moet je in Amersfoort Vathorst zijn, een prima excuus om het groen rondom het centrum op te zoeken.

Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort | Mooistestedentrips.nl

Vlakbij Amersfoort werd tijdens de Tweede Wereldoorlog Kamp Amersfoort opgetrokken, een strafkamp en doorgangskamp waar ongeveer 37.000 mensen verbleven tijdens de oorlogsjaren. Inmiddels zijn gedeeltes van het kamp nagebouwd en zijn er herinneringsmonumenten. Een bijzondere plek om te bezoeken.

Brouwerij De Drie Ringen

Foto met dank aan Brouwerij De Drie Ringen | Mooistestedentrips.nl

Amersfoort was ooit de bierstad van Nederland, nu is er nog één brouwerij. Maar dat is wel een hele leuke: De Drie Ringen. De Vuurvogel is een biertje met een bijzondere geschiedenis en het proeven waard. Liefhebbers van Kölsch kunnen de CorDeux wel waarderen.

Zandfoort aan de Eem

Wat te doen in Amersfoort: Eemhaven | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Zandfoort aan de Eem | Mooistestedentrips.nl

Zo’n eeuw geleden tierde de industrie nog welig aan de Eemhaven, maar tegenwoordig is dat weer een plek om te winkelen, wonen, uit eten te gaan en zelfs met je voetjes in het zand te zitten. Amersfoort heeft een heus stadsstrand. Bij Zandfoort aan de Eem is het goed toeven als het lekker weer is, je hebt bovendien mooi zicht op de rivier en de prachtig opgeknapte industriële panden aan de overkant.

De nieuwe stad

Foto met dank aan De Nieuwe Stad | Mooistestedentrips.nl

Wat de doen in Amersfoort: Ontdek De Nieuwe Stad | Mooistestedentrips.nl

Net achter de Eemhaven stonden vroeger tandpasta- en zeepfabrieken, maar nu is het genieten geblazen van de industriële architectuur van weleer in combinatie met allerlei nieuwe, creatieve initiatieven: De Nieuwe Stad. Hier moet je echt naartoe tijdens een weekendje Amersfoort. In de oude fabriekshallen huizen nu leuke winkels, galerieën, oergezellige horeca en creatieve ondernemers.

Cafés en restaurants Amersfoort

Hoog Vuur

Foto met dank aan Hoog Vuur | Mooistestedentrips.nl

Foto met dank aan Hoog Vuur | Mooistestedentrips.nl

Hoog Vuur is, zonder twijfel, mijn favoriete restaurant in de stad. Dus reserveer een tafeltje voor je weekendje Amersfoort. Het is gevestigd in één van de oude fabrieken in De nieuwe stad. De drie enorme houtovens achterin de zaak trekken meteen de aandacht. Hier wordt je avondeten tot in perfectie bereid. Er wordt alleen met lokale producten gekookt, extra lekker. Maar Hoog Vuur is ook leuk voor een borrel.

Nul33

Foto met dank aan Nul33 | Mooistestedentrips.nl

Nul33 is gevestigd in één van de mooiste pandjes in het oude hart van Amersfoort. De zaak telt twee verdiepingen, genoeg plek om op je gemak te zitten dus. Het is de perfecte plek voor zowel lunch als diner. Je bestelt hier fijne hamburgers, hotdogs en salades. Vooral de salade met zalm en gambas is om je vingers bij af te likken.

DLC Restaurant

Foto met dank aan DLC Restaurant | Mooistestedentrips.nl

Bij DLC restaurant staat duurzaamheid voorop. Het restaurant ligt in de Wagenwerkplaats in Amersfoort en is helemaal opgetrokken uit gerecycled materiaal. Er wordt samengewerkt met maatschappelijke organisaties en veel producten komen uit eigen kas of uit de directe omgeving. Maar is het ook leuk en lekker? Jawel. Je kunt terecht op het knusse terecht of binnen en genieten van fijne burgers, salades en curry’s.

BUUF in de Serre

Foto met dank aan BUUF in de Serre | Mooistestedentrips.nl

Begin je weekendje Amersfoort met koffie en taart bij BUUF in de Serre, zonder twijfel één van de leukste adresjes in Amersfoort. Deze koffietent is prachtig gelegen aan de Zuidsingel, aan het water. Het is een heerlijk frisse zaak en het is bijna onmogelijk om te kiezen uit alle lekkere taarten. Dat hoeft ook niet, want je kunt ook een proeverij bestellen van alle taarten die op de kaart staan. Niet zo’n zoetekauw? Dan ga je voor een fijne sandwich.

Wijnbar Zuster Margaux

Foto met dank aan Wijnbar Zuster Margaux | Mooistestedentrips.nl

Wijnbar Zuster Margaux ligt op zo’n mooi plekje in Amersfoort, daar moet je simpelweg even heen. Je ploft neer in de gezellige bar of in de prachtige kloostertuin en laat je de sommelier weten welke smaken jij wel kunt waarderen. Je krijgt vervolgens het perfecte glas wijn gereserveerd. Oh, en de borrelplanken zijn ook een echte aanrader.

De Viszaeck

Foto met dank aan De Viszaeck | Mooistestedentrips.nl

De Viszaeck blijft een favoriet in Amersfoort. Het is, zoals de naam al verklapt, een echt visrestaurant. En niet zo maar één, maar echt een heel fijn visrestaurant. Er staan verschillende soorten oesters op de kaart, dus daar kun je prima mee beginnen. En daarna kun je kiezen uit heel veel vis en schelpdieren, zoals schol, kreeft, coquilles of makreel. Goed glas wijn erbij en genieten maar.

Weekendje Amersfoort
Bewaar op Pinterest

Wat te doen in Amersfoort? De leukste tips voor een leuk weekendje Amersfoort

Meer mini-breaks in Nederland

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer