Mini-break in Nederland: Steenwijk

door Esther

Ben je op zoek naar een verrassend weekendje weg in Nederland? Denk dan eens aan Steenwijk. Geloof me, deze eeuwenoude vestingstad is het bezoeken waard. Je wordt er bedolven onder de verhalen uit de geschiedenis, ziet er de mooiste Art Nouveau, kunt er ontzettend lekker eten én je bent slechts een kort fietstochtje verwijderd van de rust van de Weerribben en de schoonheid van Giethoorn. Heb je al zin in een bezoek aan Steenwijk? Dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden.

Plan je bezoek aan Steenwijk

  • Je reist heel gemakkelijk met de trein naar Steenwijk. Vanaf het station loop je binnen enkele minuten naar het centrum van de stad.
  • Kom je met de auto naar Steenwijk? Dan kun je gratis parkeren bij Parkeerplaats Gasthuispoort aan de rand van het centrum.
  • Vanuit Steenwijk fiets je zo naar de Weerribben en Giethoorn. Heb je zelf geen fiets bij je, dan kun je gemakkelijk een fiets huren bij Krush Bikes.
  • Maak je er een lang weekend van? Dan kun je ook Zwolle nog bezoeken.

Hotel in Steenwijk

B&B De Stadssingel

Hotel Steenwijk: B&B De Stadssingel, Steenwijk | Mooistestedentrips.nl

Hotel Steenwijk: B&B De Stadssingel, Steenwijk | Mooistestedentrips.nl

Hotel Steenwijk: B&B De Stadssingel, Steenwijk | Mooistestedentrips.nl

Er is in en rondom Steenwijk zo veel leuks te beleven dat er een nachtje logeren een goed idee is. Check in bij B&B De Stadssingel, een heerlijke B&B op loopafstand van alle leuke bezienswaardigheden in Steenwijk. Dit monumentale pand is met heel veel liefde onder handen genomen door eigenaren Marja en Jaap en het resultaat mag er zijn. De B&B is echt een plaatje en heeft vier heerlijke kamers, waarvan één met balkon. De kamers hebben allemaal geweldig ontbijt en mooie retro meubels. Zo hier en daar zijn nog oude elementen te vinden van het monumentale pand dat ooit een dokterspraktijk was.

Ik sliep in een heel ruime kamer aan de voorzijde van het pand, met een gezellig zitje. Koffie, thee, lekkers: alles stond voor me klaar. Hoogtepuntje was toch wel het ontbijt ’s ochtends dat werd geserveerd in de fijne tuinkamer: eitjes, lekkere broodjes, zoetigheid, yoghurt met fruit (en natuurlijk goede koffie). Op verzoek kun je bij B&B De Stadssingel ook terecht voor afternoon tea, high wine of een wijnproeverij.

Over Steenwijk

Eeuwenlang werden van heinde en verre stenen uit Steenwijk gehaald, de omgeving van de stad lag ermee bezaaid. Deze kwamen hier terecht in de tweede ijstijd. Zo’n honderdduizend jaar terug duwde een flinke gletsjer een heleboel puin vanuit Zweden en Polen naar Steenwijk. Dat resulteerde in enorme hoogteverschillen, die door erosie en de tand des tijds weer afnamen. Later werd de stad, vanwege de centrale ligging aan de Zuiderzee, een belangrijke handelspost. Steenwijk was de poort naar het noorden. En dat maakte de stad ook zo interessant voor de Spanjaarden tijdens de tachtigjarige oorlog. De Spanjaarden belegerden de vestingstad en wilden Steenwijk innemen maar dat lukte juist niet omdat Johan van den Kornput de stad met verve verdedigde. Hij houdt de stad uit handen van de Spanjaarden. Steenwijk hield stand en het Spaanse leger vertrok op 23 februari 1581 weer. Nog altijd wordt op deze dag het Steenwijks Ontzet gevierd.

Steenwijk: tips. De leukste Steenwijk bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk: tips. De leukste Steenwijk bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk: tips. De leukste Steenwijk bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden

Doen in Steenwijk: stadswandeling

Steenwijk is een stad van verhalen. En van wie kun je die nu beter horen dan van een gids tijdens een stadswandeling. Steenwijk dankt haar bestaan aan de tweede ijstijd en lag tijdens de tachtigjarige oorlog pal aan de frontlinie. En daarnaast is het de stad van de Art Nouveau. Verhalen over helden, verraders, rijke industriëlen en beroemde kunstenaars liggen in de stad voor het oprapen. Ben je benieuwd naar alle verhalen? Dan kun je mee met een wandeling met stadsgids of je haalt een audioguide op en gaat zelf op pad.

Fontein op de Markt

Steenwijk bezienswaardigheden, Fontein op de Markt | Mooistestedentrips.nl

De fontein op de Markt van Steenwijk ziet er niet alleen heel gezellig uit als je op één van de terrasjes van het plein geniet van een koel drankje, maar het is ook nog eens een bijzonder ontwerp. Doe een stapje terug en je ziet dat de fontein staat op een stadsplattegrond uit 1600. Heel bijzonder. ’s Avonds is de fontein verlicht.

De stadswallen

Steenwijk bezienswaardigheden, de stadswallen | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden, de stadswallen | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk is een vestingstad en als je de stad op de kaart bekijkt zie je precies hoe de stad is omringd. De stadswallen omlijsten nog altijd het oude stadshart. Ze stammen uit de 15de eeuw en speelden een belangrijke rol tijdens de tachtigjarige oorlog, toen de stad lange tijd werd bezet door de Spanjaarden en uiteindelijk werd ontzet. De stadswallen zijn de perfecte plek voor een wandeling. Je wandelt van bastion naar bastion, terwijl je telkens weer een ander panorama in je opneemt.

Villa Rams Woerthe

Steenwijk bezienswaardigheden: Villa Rams Woerthe | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden: Villa Rams Woerthe | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden: Villa Rams Woerthe | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden: Villa Rams Woerthe | Mooistestedentrips.nl

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Steenwijk is toch wel Villa Rams Woerthe, een museumhuis waarvan mijn hart sneller ging slaan. Want het is één van de weinige Art Nouveau huizen in Nederland te bezoeken is. Pak, zodra je binnenkomt, een audioguide mee of ga mee met een begeleide rondleiding. Je komt tijdens je bezoek alles te weten over de villa dat de houthandelaar Jan Hendrik Tromp Meesters liet bouwen door architectenbureau A.L. van Gendt en ontdekt fraaie muurschilderingen, fijne Art Nouveau meubels, een heerlijke oranjerie, fijne tuinkamer met uitzicht op het park en het trappenhuis met waanzinnig mooi glas-in-lood. Voor een bezoek aan Villa Rams Woerthe moet je van te voren reserveren. Mocht je trouwens, net als ik, dol zijn op Art Nouveau, dan kan ik je een bezoek aan Wintertuin Ursulinen vlakbij Mechelen ook echt aanbevelen.

Park Rams Woerthe

Steenwijk bezienswaardigheden: Park Rams Woerthe | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden: Park Rams Woerthe | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden: Park Rams Woerthe | Mooistestedentrips.nl

Ik had erg uitgezien naar mijn bezoek aan Villa Rams Woerthe (want Art Nouveau), maar het aangrenzende gelijknamige park vond ik toch minstens net zo mooi. Je kijkt er over het hertenparkje schitterend uit over de villa. Het theehuisje is in de zomer geopend en je kunt heerlijk wandelen in het park dat is aangelegd volgens de Engelse stijl.

Ontmoet Hildo Krop in Steenwijk

Steenwijk, Hildo Krop | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk, Hildo Krop | Mooistestedentrips.nl

Street art Steenwijk, Hildo Krop | Mooistestedentrips.nl

Eigenlijk had Hildo Krop de bakkerszaak van zijn vader in Steenwijk moeten overnemen. Maar het lost besliste anders en Hildo Krop werd uiteindelijk echt bekend als de ‘stadsbeeldhouwer van Amsterdam’. Misschien dat bij de naam Hildo Krop niet meteen een lampje gaat branden, maar als je ooit in de Amsterdamse wijken ten zuiden van het centrum bent geweest, (her)ken je zijn werk geheid. Hoewel Krops werk vooral in Amsterdam te zien is, maakte hij nog veel meer dan alleen beelden. Tijdens een bezoek aan het Hildo Krop Museum, dat is gevestigd in Villa Rams Woerthe, ontmoet je de kunstenaar en zie je hoe veelzijdig hij eigenlijk was. Maar je ontmoet de kunstenaar zo her en der door Steenwijk ook. Voor de Villa zie je een gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog dat Krop heeft ontworpen en er prijkt ook nog een fraaie gevelsteen van Krop op het oude kantoor van de stad. Maar het leukste vond ik misschien nog wel de gloednieuwe street art ter ere van Krop in de Kalverstraat van Steenwijk.

Stallen van Spijkervet

Steenwijk bezienswaardigheden, Art Nouvea: Stallen van Spijkervet | Mooistestedentrips.nl

Villa Rams Woerthe is een Art Nouveau parel, maar er is in Steenwijk nog veel meer Art Nouveau te zien. Hoogtepuntje zijn de Stallen van Spijkervet, in de Kavelstraat. Koopman Hendrik Spijkervet liet aan het begin van de vorige eeuw een fraai Art Nouveau huis bouwen aan de Markt en daar hoorde deze stallen bij. Het werd ontworpen door architectenbureau Aberson & Zoon. In de stallen was plaatse voor tientallen paarden en rijtuigen. Je kunt de stallen bezoeken, op dit moment kun je er vintage en brocante shoppen.

Stadstuin Nettelbosch

Steenwijk bezienswaardigheden: Stadstuin Nettelbosch | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden: Stadstuin Nettelbosch | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk bezienswaardigheden: Stadstuin Nettelbosch | Mooistestedentrips.nl

Tijdens je wandeling over de stadswallen ben je waarschijnlijk Stadstuin Nettelbos wel tegengekomen. Het is een kleine stadsoase vol prachtige bloemen en planten aan de rand van het oude stadshart. De naam verwijst naar brandnetels, maar die heb ik tijdens mijn bezoek gelukkig niet kunnen ontdekken. We een heleboel mooie bloemen en struiken in de seizoenstuinen die de stadstuin rijk is.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden | Mooistestedentrips.nl

Nationaal Park Weerribben-Wieden | Mooistestedentrips.nl

Het leuke van een bezoek aan Steenwijk is dat je ook in een mum van tijd in één van de mooiste nationale parken van Nederland staat: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Sterker nog, je fietst er zo naartoe. Het grote laagveenmoeras is een wirwar van slootjes, meren, plassen, moerasbossen en rietkragen. Een paradijs voor vogels. Als je je verrekijker meeneemt (of zoals ik de telelens) zie je echt een heleboel soorten vogels, gewoon vanaf het fietspad.

Giethoorn

Giethoorn | Mooistestedentrips.nl

En als je dan toch op de fiets zit, rijd dan vanuit de Weerribben door naar Giethoorn. Je komt het waterstadje vanaf de noordkant binnengereden en je snapt meteen waarom hier duizenden mensen uit binnen- en buitenland op afkomen. De schitterende huizen met rieten daken langs het water, bootjes ervoor aangemeerd. De bruggetjes, de bomen met bloesems. Het woord pittoresk is voor Giethoorn uitgevonden.

Weerribben-Wieden en Giethoorn vanuit Steenwijk op de fiets

Fietshuur Steenwijk | Mooistestedentrips.nl

De leukste manier om Nationaal Park Weerribben-Wierden en Giethoorn vanuit Steenwijk te ontdekken is met de fiets. Misschien heb je je eigen fiets bij je of anders kun je er eentje huren. Je fietstocht uitgebreid voorbereiden is niet nodig. Vanuit Steenwijk volg je gewoon knooppunten 31 – 39 – 62 – 64 – 46 – 32 – 31. Deze leiden je door het nationaal park en het noorden van Giethoorn terug naar Steenwijk.

Restaurants Steenwijk

Het Koetshuis

Restaurant Steenwijk: Het Koetshuis | Mooistestedentrips.nl

Restaurant Steenwijk: Het Koetshuis | Mooistestedentrips.nl

Het Koetshuis is gevestigd in een prachtig Art Nouveau pand, ooit het koetshuis dat hoorde bij de Paardenstallen van Spijkervet. Vandaag de dag is het de plek waar je de lekkerste koffie van Steenwijk drinkt. Plof neer in het fraaie oude koetshuis of zoek een plaatsje op het knusse terras achter. Als je slim bent, bestel je wat lekkers bij je koffie.

Bovenmeester

Restaurant Steenwijk: Bovenmeester | Mooistestedentrips.nl

Het prachtige, historische pand waar restaurant Bovenmeester is gevestigd was (zoals de naam al doet vermoeden), een basisschool. De vrolijke aap-noot-mies-lampen verwijzen nog naar de tijd dat hier kinderen leerden lezen en schrijven. Of je nou lekker in de zin wilt zitten met een glas wijn, gezellig wilt lunchen of uitgebreid wilt dineren: er is een heel fijne kaart, wisselende daggerechten en heel vriendelijke bediening.

De Heren van de Rechter

Restaurants Steenwijk: De Heren van de Rechter | Mooistestedentrips.nl

Restaurants Steenwijk: De Heren van de Rechter | Mooistestedentrips.nl

Eerlijk is eerlijk: als de zon schijnt is het echt goed toeven op de Markt van Steenwijk. Genieten van een drankje, terwijl je mensen kijkt. Heerlijk. En bij De Heren van de Rechter zit je echt perfect op het terras. Het restaurant is gevestigd in het voormalige gerechtsgebouw van de stad. ’s Ochtends doe je je tegoed aan koffie met wat lekkers, ’s middags bestel je een fijne salade of burger voor de lunch, ’s middags staan er mooie wijnen, cocktails en borrelhapjes voor je klaar en ’s avonds moet je toch wel plaats maken voor een driegangendiner.

De Oude Smidse

Foto met dank aan De Oude Smidse | Mooistestedentrips.nl

De Oude Smidse is er eigenlijk nog maar net, maar ik vond het een doorslaand succes. Dus blijf je een nachtje plakken in Steenwijk, reserveer hier dan een tafeltje. Zoals de naam al doet vermoeden, is het restaurant gevestigd in een oude smederij en overal in de zaak zie je nog verwijzingen uit die tijd. Maar je hebt eigenlijk helemaal geen tijd om alles goed in je op te nemen, want je bent geheid afgeleid door het lekkere eten. Checfkok Martin tovert drie of zes gangen voor je neus en werkt daarbij alleen met de lekkerste seizoensproducten, terwijl maître Eva de beste bijpassende wijnen serveert. De sfeer is gezellig en ongedwongen. Een aanrader.

Steenwijk: tips & bezienswaardigheden
Bewaar op Pinterest

Steenwijk, tips. De leukste Steenwijk bezienwaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Steenwijk: tips & bezienswaardigheden | Mooistestedentrips.nl

Meer stedentrips Nederland

Je bevindt je hier:
Mooistestedentrips.nl > Stedentrips > Stedentrip Nederland > Steenwijk

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een reactie

Mooistestedentrips.nl deelt tips over de mooiste stedentrips. We gebruiken cookies om je bezoek te verbeteren. OK Lees meer